Jump to content

Radio frekvences


MartinsZ
 Share

Recommended Posts

constrig

Tur nebija gadījumā arī kaut kāda savstarpēja apmaiņa ar kartiņām (ar pasta starpniecību) subjektu ID un vēl kaut kādi logo, kuras krāja līdzīgi, kā markas. Savstarpēja sacensība - uzbūvēt pēc iespējas mazjaudīgāku raidstaciju ar pēc iespējas lielāku tāldarbību. Sen atpakaļ skolas laikā, bija izdevība apmeklēt interēšu pulciņu, kurš nodarbojās ar rādioamatierismu, atmiņā palicis iespaidīgs fakts saziņā ar subjektu no austrālijas ar morzas palīdzību. Ne ko jau viņi tur nekomunicēja daudz, samainās ar saviem ID un vēl kādu nenozīmīgu info, un tad sūta viens otram tās kartiņas pa pastu. Raidītāju jauda liekas bija līdz 5W, moš kļūdos par jaudu. Tajā laikā tas likās aizraujoši.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 97
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • gachoman

    8

  • Didzis

    10

  • Kuvalda

    6

  • JDat

    7

Tieši tā arī ir - nodibināt sakarus, apmainīties pāris frāzēm un apmainīties apliecinājumiem par sakaru faktu - tās saucās QSL card.  Sacensību laikā galvenais nodibināt pēc iespējas vairāk sakaru konkrētā laikaposmā. Nereti atmosfēras stāvoklis rada iespēju sazināties ļoti lielos attālumos.  Vēl krievu laikos, vidusskolā kādu laiku piestaigāju vietējā radioklubā - UQ2KHM (kā šodien atceros krievisko saukli tīklā  - uļjana ščuka dvoika kilovat hariton marija). 

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Hehe, cilvēkiem daudz brīva laika. :) Forši. :)

 

Starp citu - man kā pilnīgam nezinātājam glups jautājums - a kāpēc vajag dažādu garumu antenas? Vai ta tās lielās neķer īsos viļņus?

Link to comment
Share on other sites

Jā, tiek sūtītas kartiņās, notiek starptautiskas sacensības, kurš, konkrētā laikā, vairāk sakarus nodibinās u.t.t. Ta ir ļoti specifiska aizraušanās un tur vajag kārtot eksamenu, lai oficiali dabūtu radioamatiera satatusu. Oficialie radioamatieri ar radiopirātiem nesarunājas. Tā ir kā "augstākā kliķe". Es gan visu mūžu esmu bijis radiopirāts un tāpat jūtos labi gan bez kartiņām no citiem amatiriem, gan arī bez uzvarām sacensībās.

Vilx, katrai frekvencei atbilst savs viļņa garums un attievīgi arī antenas garums. Ja grib uztaisīt ļoti labu antenu, tad tā strādās tikai uz vienu frekvenci. Arī kārtīgam radioamatieriem uz katru diapazonu ir sava antena. Vispār jau antenu padarīšana ir salīdzinoši sarežģīta un grūti izpildāma padarīšana. Tai pat laikā, tikai un vienīgi ar labu antenu var uzlabot uztveršanu. Nekādi pastiprinātāji, vai elektronikas citi sasniegumi tur nepalīdz.

Piemēran, ar labu antenu es Lielvārdē varu dzirdēt PMR446 0,5W rāciju no Rīgas(50km), kaut šis rācijas paredzētas darbam tikai pāris kilometru radiusā. Antenās ir milzīgs spēks!

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

gachoman

viens jautājums gan ir, jūs to usb pipsi turat iesparustu datorā, vai ar pagarinātāja palīdzību kautkā attālinat?

Tiku pie šada te skanera  un tajā 400mhz visu laiku dzirdu sarunas, uz ekrāna sdrharpā arī redzu ka tur kautkas notiek, bet dzirdu tikai šņākoņu. Un man tie pīķi nav tādi dikti izteikti, labi ja drusku virs fona. 

Vai daotrs pats varētu būt par iemeslu traucējumam, jeb tā antena kompltā tiešām ir tik švaka?

Link to comment
Share on other sites

Es turu iespraustu datorā, bet orģinālo antenu faktiski vispār neesmu izmantojis. Ar to pipuku var uztvert tikai ļoti spēcīgus signālus, jo telpās parasti ir daudz radiotraucējumu. Man antenas atrodas kādus trīsdesmit metrus no datora uz palīgmājas jumta, kur traucējumu ir ļoti maz. Lai ko nopietni uztvertu, antenai jāatrodas uz mājas jumta.

Link to comment
Share on other sites

Nu ar virtuves radio un teleskopisko antenu būs pagrūti leišus uztvert. Tur vajag labu selektīvu uztvērēju, lai var tikt vaļā no vietējiem spēcīgajiem signāliem. Ja vēl kārtīga yagi tipa antena uz deviņstāvu mājas jumta, tad vispār nevajadzētu būt problēmam. Cita lieta, ka Rīga ļoti daudzas frekvences aizņemtas un tik pa starpām var mēģināt ko uztvert. Vārdu sakot, tas vairāk sports, nevis konkrētu raidītāju klausīšanās.

Link to comment
Share on other sites

gachoman

Didzi, kā tu pievienoji ārējo antenu pie tā pipša, pats uztaisīji pāreju, pirki kādu gatavu vai kādas citas manipulācijas. Biju ieskrējis Lemona, gribēju dabūt pāreju uz coaxial, vai taml. bet viņiem bija tikai MCX štepselītis, un man nebija pārliecība vai pie tā mazā varēšu pielikt lielu vadu.

 

Kādu risinājumu ieteiksiet?

Link to comment
Share on other sites

Ebrajā ir pārejas, ja negribās pašam taisit. Vai arī atlodē kabeli nost no oriģinālā pipuciņa (lamuvārds?, domāts oriģinālā antena) un pielodē klāt normālu štepseli.

Link to comment
Share on other sites

Par cik ar radiolietām ņemos jau sen, tad vienkārši paņēmu pāreju atvilknē. JDat jau visu pareizi pateica. Nogriez orģinālo antenu un uztaisi pāreju uz kādu ligzdu vien gribās. Tāpat orģinālā antena nekam neder.

Link to comment
Share on other sites

gachoman

 Vai būtiska nozīme kādu konektoru es pielieku? Piemēram starp BNC un coax ligzdu?

 

Radā doma uztaisīt J-Pole tipa antenu, sakiet vai es pareizi sapratu, ja es gribu uztaisīt 1/2 viļņa, vai 1/4 viļņa antenu, nevis pilna izmēra, man vienkārši visi izmēri atiecīgi jadala ar 2 vai 4?

 

Varbūt ir kāda cita vienkārši uztaisāma antena 420mhz? Man ši J-pole patika jo var viegli uztaisīt no kapara trubiņām.

Link to comment
Share on other sites

talibans

Kādu tieši, ja nav noslēpums? Man ir doma tuvāk uz Jāņiem vai Jāņos brīvākā laikā paklausīties kā dzērājšoferus ķer :D

Gadījumā par prezidenta pili nerunā? Es te nesen to ugunsgrēku Rīgā arī klausījos, no tiem kodētajiem nosaukumiem neko īsti nesapratu, tik dzirdēju, ka viens vīrietis smagi cietis un kaut kas ar 2 bērniem, nodomāju, ka re cik forši, bērnus izglāba. Tik vēlāk vakarā ziņās izlasīju, ka nemaz tik forši ar tiem bērniem nav :(

Labots - talibans
Link to comment
Share on other sites

Ugunsdzēsēji vakar vakarā un nakti intensīvi sarunājās. Tagad jau nokavēts. Ēterā ir interesant, ja notiek kāda liela avārija, vai piemēram NATO samita laikā. tad visu var "tiešraidē" uzzināt.

Link to comment
Share on other sites

Es tagad varu čurāt pret vēju aiz lepnuma:

http://nra.lv/video/2193-dramatiskas-glabeju-sarunas-rigas-pils-dzesanas-laika-musu-izeja-ir-nosprostota-mes-netiekam-ara.htm?view=comments

 

http://www.ltv.lv/lv/video/ugunsdzeseju-sarunas-riigas-pils-dzeshanas-laika.a16004/

 

Tātad tā bija TĀ prioritāro sarunu programma. Pladieskolēģiem par palīdzību hostēšanā un pamodināšana lai varu palaist SDR.

 

Te pirmavots MP3 formātā. http://faili.wot.lv/0/SDRSharp_20130620_210237Z_423693kHz_AF.mp3

 

Piedodiet, ka tik slikta kvalitāte, bet es no rokas pārslēdzos starp kanāliem diemžēl. Daudz ko palaidu garām...



Āāā! Tāda megapublicitāte varbūt ir iemesls lai noņemtu čaka norisa titulu? Vilx, Žak, anybody of moderators?

Link to comment
Share on other sites

gachoman

Biju klāt skatītājos, bet rokas skeners diemžēl nebija līdzi. Unitrunk nav izdevies palaist?

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...