Jump to content

Elektroniskais paraksts - PAR un PRET


amatieris
 Share

Recommended Posts

Mezavecis

tt2t, būs jāintegrē klienta pusē, jo rezultātu vajag maksimāli operatīvi, tapēc tiek apdomāts vislabākais risinājums. Vide ir .NET un tapēc java noteikti nederēs.

 

Pašlaik gudroju .NET ActiveX izstrādi, lai ar skriptiem varētu ieintegrēt to ASP.NET platformā.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 96
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • VIL

    6

  • Vilx-

    10

  • Mezavecis

    7

  • Snake5

    10

Top Posters In This Topic

marrtins
Laikam reāli darbojas tikai VID sistēma, jo tajā ir daudz ieinteresētu lietotāju, pats to lietoju no pirmsākumiem, vairs neviens VID ierēdnis nevar teikt, ka es kaut ko neesmu iesniedzis, ja paši pazaudējuši.

 

Man likās, ka VIDam ir pašiem sava e-paraksta sitēma? Vismaz man ir viņu pašu izsniegts failiņš un nekādu je#$^$#^ pasta brīnumus nevajag. Varbūt darbojas gan ar savējo gan ar pasta?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

hmm, par EUSO ražojumu neesmu dzirdējis, jo pavisam nesen tikai apgaismoja par šādu nepieciešamību. Būs jāpārbauda, cik tas viss derēs. Nekur nemanu izcenojumus, jo kā zināms, krīzes laikā tiek iziets vairāk uz iekšējiem resursiem.

Labots - mezhavecis
Link to comment
Share on other sites

sertifikācijas pakalpojumu sniedzējs pie mums ir tikai Latvijas Pasts ( ko taisās uzgrūst Radio ). ja lietotājam ir VID vai tml izdots "sami smasķeriļi" sertifikāts, tad iesniegumus ar to parakstīt nevarēs. aplikācijām vajadzētu spļaut mēģinātājam ģīmī un bļaut, ka "tas nav Latvijas Pasta izdots!!".

 

pat Euso bibliotēkas dziļi iekšpusē ir iestrādājušas aizsardzību (ko var izvākt;>), ka ņem pretī tikai Latvijas Pasta sertifikātus - nez, ko iesāks, kad pieteiksies citi sertifikācijas pakalpojumu sniedzēji.

 

mezhavecis: tur ir vairāk par 1 failu, tur ir vairāk par 1 darbību, lai to visu korektu piedabūtu strādāt. tur ir kanonikalizēšana, dažādu failu ģenerēšana un saišu taisīšana. Ja tev ir maz laika - neāksties, paņem no Euso viņu risinājumu - lejuplādēt var no viņu lapas. ja vēlies redzēt paraugu - www.e-notars.lv ir VB.NET rakstīta aplikācija, kas uz tā balstās.

 

Taisīt to visu no nulles nav triviāls uzdevums - parēķini, vai ir labāk patērēt mēnesi laika, lai bakstītu programmētāju, kāpēc neiet un kad tas būs gatavs, vai arī 2-3 dienu laikā integrēt Euso risinājumu.

Labots - tt2t
Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Ai, es bik sapinos meistarībā. e-me saitā piedāvātā instalācija gandrīz tas pats vien ir. Ir arī native, ko jau var ieintegrēt. Javu papildus visam instalēt nemaz nav iepriecinoši :(

 

Programmētājs būs jābaksta, jo interfeiss no gaisa neveļas. Ar faila struktūru esmu iepazinies, jo man jau parakstītus doķus atsūtīja.

 

Eh, tomēr .NET EUSO piedāvājums ir pārāk dārgs, ja vajadzīgs to visu uzstādīt uz n serveriem.

 

Lētāk būs iepirkt .NET-java bridge un čakarēt brīvi pieejamās bibliotēkas.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...
kraasainais

Pa lielam pārgāju pāri šai tēmai, šo to izlasīju, bet ne visu sapratu..

Jebkurā gadījumā ir jautājumi saistībā ar elekronisko parakstu..

Ir firmai jāiesniedz dokumenti Lietuvā, kas ir noformēti atbilstoši ar e-parakstu. Sazvanījos ar e-me.lv, tur atbildēja, ka visu var dabūt gatavu, bet tas aizņems 3 dienas + 2 nedēļas viedkartes uztaisīšanai.

Problēma Nr.1: Nepieciešams to visu dabūt gatavu līdz 18. maijam (nedē'ļa)

Jautājums: Vai Latvijas pasta izsniegtais e-paraksts ir staprtautiski juridiski spēcīgs?! Zināms, kā noformēt dokumentus pa parasto (ar zīmogu un parakstu). tas visiem ir skaidrs. Bet vai varētu būt kaut kāds pamats, nepieņemt Latvijā izdotu to e-parakstu? Vai ir kaut kādi sertifikāti, kuri to nosaka?

Pašlaik Lietuvā atrasts ir šitāds variants, bet tur nevienu šodien nevaru sakontaktēt un e-pastu arī neatbild.. http://www.ssc.lt/?L=en

Link to comment
Share on other sites

versatile

Cik man zināms, starptautiski atzīts nebūs neviens paraksts. prasi saņēmēja pusei, kādus viņi atzīst, un ar tādiem paraksti. Teorētiski, LV parakstam būtu jābūt atpazīstamam un akceptētam visā EU.

Link to comment
Share on other sites

kraasainais

Jap, tā arī ir, ka Tu saki - sazanījos ar konkrēto Lietuvas pašvaldību - viņi grib redzēt Lietuvā izdotu sertificēto e-parakstu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Varbūt nebiju līdz šim pietiekami daudz pievērsies šai tēmai, bet šķiet, ka pēdējā laikā šis tas ir izkustējies un tiek piedāvāti jauni e-pakalpojumi, kur iespējams izmantot elektronisko parakstu. Kā viens no tiem minams uzņēmuma reģistrēšana UR, kur visi nepieciešamie dokumenti var tikt iesūtīti elektroniski, parakstīti ar drošu elektronisko parakstu. Tas ir super piemērs un pielietojums šai tehnoloģijai. Papētot vēl dažādus e-pakalpojumus es uzdūros uz vienas dīvainības. Respektīvi - ir iespējams elektroniski deklarēt savu dzīvesvietu PMLP, taču papildus drošajam elektroniskajam parakstam tur vēl ir iespēja autentificēties ar dažu banku autentifikācijas mehānismiem. Tātad, es varu iesūtīt oficiālu dokumentu bez droša elektroniskā paraksta, pie kam es pieļauju, ka autentificējoties sistēmā ar bankas kodiem, varētu pat būt, ka tur vispār nenotiek nekāda elektroniska parakstīšana. Vai tas vispār iet kopā ar Elektronisko dokumentu likumu? Kādam ir komentāri?

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Kanibaals

Būtu smieklīgi, ja nebūtu traģiski. IF apstāstiinātāju skaidrojums par e-parakstu un e-dokumentiem:OCTA īpašniekiem nav skaidrs, ko uzskata par polises oriģinālu Īsumā aicina ar viltotiem dokumentiem šķērsot valsts robežu :shok: Saprotu, ka vēlas ietaupīt uz ko vien var, pat uz izdruku apstiprināšanu.

 

Taču, ja autoīpašnieks vēlas doties ārpus Latvijas viņam ir jāizdrukā apdrošinātāja nosūtītā polise papīra formātā, kura tiek uzskatīta par oriģinālu, jo tā ir parakstīta ar drošu elektronisko parakstu un līdz ar to saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem šāds dokuments ir pielīdzināms pašrocīgi parakstītam.

 

Es gar zemi. Šādi piesmiet e-dokumentu ideju. Saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem tieši otrādi šāds dokuments(e-dokumenta neapstiprināta izdruka) ir uzskatāms par nederīgu Elektronisko dokumentu likums: 5.pants Mjā...laikam ar IF nevajag ielaisties, ja šiem ir šāda saprašana

Link to comment
Share on other sites

Domāju, ka velti cepies. Šamie vienkārši neviennozīmīgi uztverami uzrakstījuši attiecīgo citāta teikumu. Oriģināls likuma izpratnē paliek e-parakstītais dokuments, bet izdruka ir tā atvasinājums un ir juridiski saistoša (protams, ja var uzrādīt oriģinālu).

Link to comment
Share on other sites

Kanibaals

izdruka ir tā atvasinājums un ir juridiski saistoša.

 

Nav viss, tikpat saistoša kā pases kopija. Tad jau ar pases kopiju arī droši var ceļot.

Tas teikums ne vien ir uzrakstīts nepareizi, bet ir pilnīgi absurds, ka elektroniskais paraksts darbotos uz izdrukas. Labi es saprotu, ka robežsargi prasa papīru pa vecai modei, bet tāpēc jau nevajag izlikties, ka tas ir normāli.

Link to comment
Share on other sites

Tad jājautā, kā pats tulko paša pielinkoto likuma 5. panta 1. punktu?

 

5.pants. Elektroniskā dokumenta atvasinājumi

 

(1) Elektroniskā dokumenta kopijai, norakstam vai izrakstam papīra formā ir tāds pats juridiskais spēks kā oriģinālam, ja kopijas, noraksta vai izraksta pareizība apliecināta saskaņā ar normatīvo aktu prasībām un ja papīra kopijas, noraksta vai izraksta izsniedzējs pēc pieprasījuma var uzrādīt dokumenta oriģinālu elektroniskā formā un tas atbilst šā likuma prasībām.

 

Manuprāt, diezgan skaidri uzrakstīts, ka izdruka ir derīga.

Link to comment
Share on other sites

Kanibaals
ja kopijas, noraksta vai izraksta pareizība apliecināta saskaņā ar normatīvo aktu prasībām

 

Turpat nav ko tulkot, izdruka(kopija) ir jāapliecina saskaņā ar citiem normatīviem aktiem(Dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumi), lai tai būtu juridisks spēks. Nu nav nekādu iespēju izdrukātu dokumentu padarīt atkal elektronisku un salīdzināt ar oriģinālu.

 

 

E-paraksts ir redzams uz parakstītā dokumenta? Elektroniski parakstīta dokumenta saturs' date=' izskats pēc parakstīšanas nekādi neizmainās – dokumenta saturā tas nav redzams. E-paraksts ir kā aizsargājoša čaula, apvalks jebkuram parakstītajam dokumentam. Kad dokumentu paraksta, izveidojas fails ar paplašinājumu .edoc, un tas satur gan parakstīto dokumentu, gan parakstu.[/quote']
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Par tēmu - ir "maza sāpe" :

Kādas ir iespējas konvertēt e-parakstītu aktu uz "papīra" aktu ?

Vai var palīdzēt zvērināts notārs (notariāli apstiprinot kopiju) ?

Link to comment
Share on other sites

Par tēmu - ir "maza sāpe" :

Kādas ir iespējas konvertēt e-parakstītu aktu uz "papīra" aktu ?

Vai var palīdzēt zvērināts notārs (notariāli apstiprinot kopiju) ?

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share


×
×
  • Izveidot jaunu...