Jump to content

Gaismas diožu (LED) pieslēgšana


Guest ADEX
 Share

Recommended Posts

Tākā eloktronikā neesmu pārāk stiprs šis jautājums daudziem var likties stūlbs :(

 

 

Es gribēju uzzināt vai šajā gadījumā nebūtu vieglāk izmantot loģisko elementu???

Link to comment
Share on other sites

Kādā sakarā šāds jautājums?

Ko īsti jautā?

Kur tad vēlies stūķēt šo loģisko elementu un tieši kādu?

Link to comment
Share on other sites

Paldies, viss kārtībā papētot shēmu visu sapratu bez citu palīdzības :)

 

Un kad vēl iemetu aci savā elektronikas pierakstu kladē tad viss apstiprinājās :)

 

Paldies par centību izprast mani

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
Ģenerālis

Interesētu tāda lieta. Kā aprēķināt pretestību, ja vēlos slēgt LEDus paralēli. Ja man piemēram vajag saslēgt vienādus x LED'us paralēli, un vienu kopēgu rezistoru, tad man jārēķina "Barošanas spriegums - led skaits * LED nom spriegums / 0.02A" vai arī "Barošanas spriegums - led skaits * LED nom spriegums / led skaits * 0.02A ???

Un vēl... Kapē slēdzot paralēli ledus, mainās spriegums. Teiksim pieslēdzot pie 9v baterijas 470 Om rezistoru, un paralēli pieslēdzot 1 LED spriegums ir ~2.2V, bet paralēli pieliekot vēlvienu led, spriegums samazinās teiksim uz ~2.1V, un slēdzot katru nākamo LED spriegums pakāpeniski kļūst mazāks.

Link to comment
Share on other sites

Ģenerālis

Teiksim ja ir 3 v spriegums un vajag pieslēgt 2 2v diodes. Protams var jau visu sarežģit uz dabūt no tās bačas ārā tos 4v

Labots - Leshij
Pēdēja posta citāts
Link to comment
Share on other sites

LEDus paralēli slēgt nav laba doma. Nu kādus 5 labi, bet ne jau n.

Bet vienu nu gan beidzot vajadzētu iegaumēt - LEDam ir vajadzīga strāva nevis spriegums. Starp citu par šito forumā jau daudz ir rakstīts. Bet tagad padomā tā - ja Tu pie 9V pieslēdz 470 omus un LEDu, sprieguma kritums, uz kura ir, pieņemsim, 2,2V. Strāva ķēdē ir (9-2,2)/0.47=14,5 mA. Nu ok, lai tā būtu. Lai gan, kādu darba strāvu vajag, lai LEDs degtu spoži, bet nenodegtu :) , jāskatās konkrētā LEDa parametros. Tagad Tu pieliec paralēli otru LEDu. BET KATRAM LEDAM VAJAG TOS 14,5 mA !!! Ja gribi, lai caur to rezistoru plūstu 2*14,5=29mA, tad kādu spriegumu vajag? Jeb arī kādu rezistoru vajag, lai pie tiem pašiem 9V dabūtu 2x lielāku strāvu? Divas reizes mazāku - 235 omus. Var, protams, to darīt, bet saliekot n LEDus un n reizes mazāku pretestību, nebūs labi. Tāpēc ka visi LEDi nav ar pilnīgi absolūti vienādiem parametriem, un iznāks tā, ka caur kādu plūdīs stipri lielāka strāva, caur citu mazāka. Rezultāts var būt ne tikai dažāds spožums, bet arī nodegšana. Nekad neesmu skatījies, kā ir tajos lukturīšos ar daudziem LEDiem. Var jau būt, ka tagadējiem parametru atšķirības ir ļoti mazas.

Ideālais variants - katram LEDam savu pretestību, ja jāslēdz paralēli.

kalkulators

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

OK... man jautājums... cik LED es varu salsēgt paralēli, ja man katram LEDam ir savs rezistors =12V katra diode... :)

 

Otrs jautājums. Esmu manījis divkrāsu un trīskrāsu diodes... :) tās kurām ir 3 un 4 kājiņas... viņas viennozīmīgi nav 12v... tad nu tag kā lai es dabūju 12V... man reāli pei katras +(anoda) kājiņas jālodē 470omu rezistors vai kā??? :S esmu pilnīgā neizpratnē...

Doma uztaisīt sistēmu, kurā ir saslēgtas visas vienas krāsas kājiņas, un ar slēdzi tiek pārslēgta krāsa... :p:D ja nepieciešams uzzīmēšu shēmu kā to domāju... ;)

Tikai nesitiet pa pirkstiem, nav man elektriķa izglītība... :p

Link to comment
Share on other sites

Es divas nedēļas atpakaļ saslēdzu 6 LED diodes paralēli un rezistors bija 27omi (var arī 13,7omus - bet gaišāk divas reizes nepalika) 1W pie 6V 4A/h svina akumulatora kam spriegums staigā 7,6 (uzlādēts)... 5V (tukš).

Kritums uz diodē bija 3,5V, bet pie 2,8V sāka degt. Strādās vismaz 3 diennaktis, bet pirms tam bija 55W halogēnā - pietika 10 min.

 

Ir LED diodes kam kritums ir 2.4V uz 10mA, bet pārsvarā no 3,2 ... 3,7V no 10 ... 30mA. Jātestē caur rezistoru ap 100omi un spriegumu no 4,5 V, bet max 150K, te vienam pastiprinātājam pārlodēju(bija 1K) jo gaisma traucēja gulēt.

Labots - rennss
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...