Jump to content

WWW lapu izstrādes pamatjēdzieni


VIL
 Share

Recommended Posts

Tad vienu reizi par visaam jaasaliek lietas pa vietaam. Rekur ir prieksh teejkanaam: :D
  • tekstu/informaaciju' date=' un noraada, kaa to paraadiit uz ekraana.

[*']CSS Cascading Style Sheets Formateeshanas valoda. Paredzeeta tam, lai noraadiitu, kaa kuru HTML elementu raadiit uz ekraana. CSS cieshi sadarbojas ar HTML, reaali pieskjirot visus izskatus. Normaali vajadzeetu buut taa, ka ar HTML paliidziibu tekstu markjee peec taa satura (noziimes, jeegas), bet ar CSS paliidziibu veic visu konkreeto formateeshanu. Diemzjeel, ne vienmeer tas ir iespeejams.

[*]PHP PHP: Hypertext Preprocessor Vispaar jau universaala programmeeshanas valoda, bet paarsvaraa to izmanto tam, lai dinamiski (atkariibaa no datubaazes satura, lietotaaja izveeleemu utt) gjenereetu HTML, CSS, JavaScript, u.c. lietas. PHP izpildaas uz servera, un rada to, kas tiek taalaak padots browserim. Liidz browserim PHP kods nenonaak. Tachu, kaa jau teicu, PHP ir universaala programmeeshanas valoda, un to var izmantot dajebkam.

[*]Java Universaala programmeeshanas valoda, kas tiek plashi daudz kur pielietota. Ieksh Java var gan taisiit patstaaviigas aplikaacijas (.exe failus), gan to izmantot servera pusee weblapas gjenereeshanai (JSP - Java Server Pages gjeneree HTML u.c. lietas taapat kaa PHP), gan arii ar taas paliidziibu ir iespeejams veidot "appletus", kuri paraadaas browserii kaa mazas apakshprogramminjas.

[*]JavaScript Paziistams arii kaa ECMAScript (standarts) un JScript (Microsoft versija par teemu). Uz Java sintakses balstiita mini-programmeeshanas valodinja, kas paredzeeta dinamiskajaam weblapaam. JavaScript darbojas klienta browserii, un darbiibas laikaa speej mainiit HTML, CSS, utml. lietas, kas jau ir nonaakushas liidz klientam. Papildus tam JavaScript ir arii adapteejushas daudzas citas kompaanijas, un tas tiek izmantots arii daudzaas citaas vietaas.

[*]VBScript Visual Basic Script Microsoft izgudrojums, kas ir tas pats JavaScript tikai ar citaadu sintaksi. Arii sho daudzas kompaanijas ir adapteejushas un piemeerojushas saviem produktiem.

[*]ASP Active Server pages - Microsoft veidota platforma (ne valoda), ar kuras paliidziibu servera pusee tiek gjenereets HTML, CSS, utt. Nu, liidziigi kaa PHP.

[*]CGI Common Gateway Interface Standarts, peec kura jebkura programma (.exe fails) var tikt izmantota servera pusee, lai taa gjenereetu HTML, CSS, utml. T.i. mees varam uzraxtiit programmu savaa miiljaakajaa valodaa (C, C++, Pascal, Delphi, Java, u.t.t.) ieveerojot CGI prasiibas, nokompileet to, un izmantot ieguuto .exe failu weblapu gjenereeshanai.

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis

Derētu pieminēt, precizēt, kādu programmēšanas valodu izmanto ASP, savādāk tējkannām var rasties priekšstats, ka programmēt PHP vai ASP ir viens un tas pats.

Link to comment
Share on other sites

Būtiskas atšķirības starp PHP un ASP nav.

Kā pretpiemēru varu minēt Oracle PL/SQL cartridge vs PHP.

Link to comment
Share on other sites

ASP ir tikai un vienīgi tā saucamais konteiners. Pašas ASP lapas var tikt rakstītas arī ar PHP. Ja vienīgi PHP ir pieinstallēts kā skriptošanas valoda. Līdzīgi ir arī .NET, kur valodas nav ierobežotas ar MS dotajām, bet var piemēram, Delphi jaunajos rakstīt.

 

Bet defaultā ASP lapas tiek rakstītas iekš JScript vai VBScript un ASP.NET lapas iekš C# un VB.NET.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...