Jump to content

Kā veikt DVD authoringu


Krishius
 Share

Recommended Posts

Tātad, tagad parādīšu, kā es veicu prastu un samērā primitīvu (lasi – bez nekādām dižajām extraūber krutajām animācijām utt) DVD autoringu ar Sony DVD Architect 3.0. (ķip, moš kādam noder).

 

1 Atveram programmu (kā jau minēju - Sony DVD Architect 3.0) un jums parādās galvenais logs, kas izskatās šādi.

 

2 Es parasti sāku ar to, ka salieku visus video settingus kā vajag. Tātad, ejam uz File -> Properties, kurā iestādam Latvijas (vai attiecīgi tās valsts, kurā gribam DVD atskaņot) video standartus - šajā gadījumā ņemšu Eiropā ierasto PAL 720x576 un AC3 stereo skanjas kodēšanu (iesaku to arī citiem).

 

3 Tālāk turpinu, ievietojot vajadzīgos video/audio failus projektā. To dara ar ‘Insert media’ pogu vai arī caur komandu rindu: Insert -> Media... Ievietot var gan jau sakodētus MPEG2 failus, gan arī parastus AVI failus (programma nodrošina kodēšanu), lai gan iesaku tomēr nokodēt uz MPEG2 šos video jau pirms tam (piemēram, ar Canopus ProCoder). Lai varētu ievietot šos video failus, nepieciešams navigācijas logā uzklikšķināt uz galvenā menu (manā gadījumā ''Virsraksts (Page 1)'') item'a. Tas ir galvenais menu logs, kas pie gatava DVD parādīsies tūlīt pēc DVD ievietošanas atskaņotājā. Uz šī menu būs shortcut'i uz visiem video, kas atrodas uz DVD. Respektīvi, izvēloties šo menu item'u un uz tā ievietojot video/audio failus, to shortcut'i gatavajā DVD parādīsies uz šī menu loga un caur to tie video/audio būs atverami. Kad kāds fails ir pievienots šajai menu sadaļai, tā zem šī menu item'a navigācijas logā parādās šie konkrētie ievietotie faili (kuri ir šī galvenā menu ''paspārnē'') un preview logā parādās šo failu shortcuti.

Bilde.

 

4 Tālākais jau ir atkarīgs no jūsu gaumes. Kā redzat, tie shortcuti parādās ar ievietotā video pirmo freimu kā bildi un faila nosaukumu zem tā. Ir vairāki varianti, kā noformēt šos shotcutu's. Labais peles klikšķis uz šī shortcut box'a un komandkartē ejam uz button style un tālāk ir 3 varianti - attēls ar tekstu kopā, tikai attēls vai tikai teksts. Es personīgi atstāju tikai tekstu. Tālāk - ja ir vēlme šo shotcutu pārsaukt, tad atkal peles labais klikskjis uz attiecīgā textbox'a -> edit text. Ievērojiet, ka, kamēr ši edit text funkcija ir aktivizēta, zem preview loga parādās iespēju rinda, kurā var mainīt šriftu, burtu izmēru, krāsu u.c. parametrus. Tālāk, ja ir vēlme mainīt šo box'u izmērus, izvēlamies Sizing tool, kura aktivizēšanas poga atrodas pa kreisi no preview loga. Tālāk darbības notiek ar kursoru gluži tāpat kā Paint'ā - mainam izmērus, kā vien tīk. Ja vēlaties atgriezties atpakaļ pie parastā bultiņveida kursora, ar kuru var mainīt box'u atrašanās vietu ekrānā, tad izvēlaties pogu ar balto kursoru virsū (Selection tool), kas atrodas tieši blakus Sizing tool. Un vēl - pārbīdot/mainot izmērus šiem box'iem, iesaku izmantot tādu lietu, kā View -> Workspace overlays -> Show Safe area - to izvēloties uz preview loga parādīsies tāds no raustītas līnijas veidots taisnstūris - tas parāda to reālo laukumu, kas tiek rādīts uz televizora ekrāna - pārējās malas paliek ''aiz kadra'' un nav redzamas, tāpēc nevajadzētu aiz šīs līnijas ievietot kādus tekstus vai citus item'us.

 

5 Backgroundu var nomainīt vai nodzēst šādi: uzklikšīnam peli kādā brīvā backgrounda vietā un tad ejam uz preview pa labi esošo logu (Menu Page Properties). Izvēlamies Background media un tālāk nedaudz zemāk uzklikšķinam uz default:background.jpg blakus esošo mazo podziņu un izlecošajā komandkartē izvēlamies ''Replace''. Šeit var izvēlēties gan bildi, gan video failu, kas ies menu backgroundā (ja tas ir video, tad tas spēlēsies pa riņķi). Ja nu uznākusi askētisma lēkmu (kāda parasti ir man :D ), tad neņemam Replace, bet tajā komadkartē izvēlamies ''Remove'' un backgrounds top melns.

Un vēl - tajā Menu Page properties ir tāda lietā kā Color sets - ar to iespējams mainīt nospiestas pogas (shortcut'a) krāsu un taml. figņas - es gan to nekad neizmantoju un citiem arī neiesaku, jo, manuprāt, defaultais krāsu iestatījums ir ok.

 

6 Ir iespēja galvenajam Menu pievieno arī apakšmenu - šajā gadījumā uz galvenā menu būs shortcuts uz šo apakshmenu, kurā savukārt arī var ievietot video failus - tur jau darbojas parasts folderu princips ar iespējām izveidot apakšfolderus. Šajā apakšmenu automātiski būs izveidota return (atpakaļ uz galveno menu) podziņa. Šo apakšmenu var izveidot, navigācijas logā uzklikšķinot uz galvenā menu item'a un nopiežot pogu Insert Menu vai arī vienkārši preview logā uz background’a labais peles klišķis un Insert Submenu.

 

7 Pēc idejas DVD ir gatavs, taču ir vēl tādas lietas kā chapters. Izveidot tos mēs varam šādi: Navigācijas logā izvēlamies konkrētu video failu (dubultklikšķis uz attiecīgā faila) un ievērojam, ka lejā kreisās puses taimlainā parādās šis video un audio celiņš, pa kuru var braukāt ar kursoru, tīt uz priekšu utt. Chapterus uzliek ar pogu Insert Chapters, kur atrodas tieshi virs taimlaina un chapters tiks uzlikts tieshi tajaa vietaa, kur taimlainā atradīsies kursorlīnija.

 

8 Tā nu tākā vajadzētu saglabāt darbu (ctrl+s :p ) un kā DVD izskatīsies galarezultātā, var apskatīties Preview (poga pashaa programmas loga augshaa) un ja apmierina, tad turpat blakus ''Preview'' ir ''Make DVD'' funkcija, kuru vajag izmantot, lai sagatavotu failus AUDIO_TS un VIDEO_TS folderos un/vai rakstītu DVD. (var arī tikai sagatavot failus, bez rakstīšanas uz DVD) Šajā procesā notiek arī video pārkodēšana uz MPEG2 un skaņas pārkodēšana uz AC-3 (ja tas nav izdarīts pirms tam). Tālāk notiek ''Next'' spaidīšana, kur pa starpam norādām, kurā vietā tiks noglabāti gatavie faili, DVD diska nosaukums, rakstīkļa izvēle un ātruma izvēle. Kad viss salikts, tad sākumā notiks video kodēšana/renderēšana, gatavo failu izveidošana tajos AUDIO_TS un VIDEO_TS folderos un beigās DVD ierakstīšana (ja tā ir izvēlēta).

 

Nu tas tākā apmēram viss - ja ir kādi jautājumi vai neskaidrības, tad publicējiet tos šeit un centīšos palīdzēt, kā arī papildināt šo pamācību ar kādu tekstu vai bildi, ja tas būs vajadzīgs...

Ja kaut kas neliekas, kā vajag, tad nesitiet pārāk stipri - šis ir mans pirmais tutoriālis :oops:

Link to comment
Share on other sites

Baig lab uzrakstiits - cepuri nost. :) Vieniigais, kas mani liidz shim ir attureejis no shii softa izmantoshanas ir diezgan liela % nesavietojamiiba ar DVD atskanjotaajiem - ar Scenaristu vai Maestro dziive shai zinjaa ir vienkaarshaaka. ;) Lai gan muusdienaas atskanjotaaji tiek taisiiti taadi, kuri lasa dajebko...

Link to comment
Share on other sites

Guest naides

Pilnībā piekrītu! Pirms mēneša kolēģis atnesa godīgi nopirkto DVD disku

un žēlojās, ka nelasās uz viņa aparāta. OK, izjaucu šamo ar DVD Reauthor,

iebaroju skriptu scenaristam. Atvēru projektu un žoklis atkārās-

ar ko tādu murgu var uztaisīt!? Paskatījos ar WinHex- "SONY inc. DVDA".

Uztaisīju projektu ar tieši tādu pašu funkcionalitāti (+ vēl dažas fīčas)

Scenaristā, iededzināju- kolēģis priecīgs.

Ja ir interese, atšķirību starp manu projektu (_my.gif) un oriģinālo (viss

pārējais, saskaldīts) var apskatīt šeit:

http://neviens.myftp.org/RPaulaKaraoke.rar

Link to comment
Share on other sites

Nu godiigi sakot, es arii esmu sastapies ar vienu aparaatu, kursh neparko negribeeja gremot manis ceptu DVD - bija k-kaads leets un vecs Thompson's... Bet uz neviena cita neesmu saskaaries ar nekaadaam probleemaam...

Link to comment
Share on other sites

  • 8 years later...
bubulis777q
· Hidden by Vilx-, Marts 24, 2014 - Spams.
Hidden by Vilx-, Marts 24, 2014 - Spams.

Tas ir kā izvedot Menu? Bilžu te vairs nav.

A Blu-Ray`am būs šāds raksts, 100 gadu nav vajadzīgs DVD

Link to comment
· Hidden by Vilx-, Marts 24, 2014 - Spams.
Hidden by Vilx-, Marts 24, 2014 - Spams.

nu tak uzraksti! te nevienam 100 gadu tavs gejs-rejs nav vajadzīgs.

Link to comment
· Hidden by Vilx-, Marts 24, 2014 - Spams.
Hidden by Vilx-, Marts 24, 2014 - Spams.

Nafig celt no miroņiem tik vecu tēmu :fool:  Kopš 2005 gada DVD jau sen ir miris kā suga.

Link to comment

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...