Jump to content

Topiks par CB Radio.


Unima
 Share

Recommended Posts

Labdien.

taakaa esmu taadu iegaadaajies un lietoju ieksh auto, buutu prieciigs sheit par taam parunaaties. esmu pilniigs diletants shajaa jomaa(un daudzaas citaas :D ) taapeec labpraat ieklausiitos zinaataaju/profesionaalju padomos/ieteikumos. aicinu visus izteikties par sho teemu.

 

shobriid ir nobriedis taads jautaajums:

ieksh www.telesputnik.lv ir nopeerkamas dazhaadas raacijas.daargaakas un leetaakas.protams ka nav veeleeshanaas paarmaksaat par to kas nebuus vajadziigs lietoshanaa.bet ko kas noziimee nav skaidrs.ar tur straadaajosho speciaalistu esmu sagaajis maigi sakot "ragos",taapeec neiesakiet man braukt uz turieni un runaat ...

raacijas paarsvaraa tiek un tiks izmantotas braucot celjojumos ar vairaakaam mashiinaam un "vertikaale x" tipa pasaakumu organizeeshanaa un tiesaashanaa ...

shobriid izmantoju CB Radio iekaartu Maxon 27-KC un antenu Alan Picco 70C ...

taakaa ir doma nomainiit pret kautko modernaaku un labaaku labpraat uzklausiishu Juusu viedokljus.

Paldies jau ieprieksh.

Link to comment
Share on other sites

hmmm .. Ok! skaidrs ka shii sakaru tehnologjija nav sevishkji populaara pie mums. cik noprotu to vairaak izmanto kravas auto shoferi lai savaa starpaa sarunaajoties kaveetu laiku,kurjeru dienesti un tmldz.

tomeer mani nedaudz paarsteidz ka Latvijas internetaa nav ne 1na www kas buutu par sho teemu. varbuut es nemaaku atrast ... izguugleejos visvisaadi,bet neko neatradu. ja nu kaads pamana netiishaam taadu tiimeklja vietu latvieshu valodaa, luudzu pasviediet linku sheit.

pagaidaam ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Latvijā likt CB rācijas uz vieglajām mašīnām nav īpaši populāri, cita lieta Amērikā. Galvenā problēma ir lielās antenas priekš 27MHz. Uz smagā auriņa tādu antenu var uzlikt bez problēmām, bet kur to likt uz golfiņa? Visi tie mazie puļķīši nekam neder un labi ja velk pāris kilometrus. Godīgi sakot uz ceļa ar CB rāciju nav ko darīt. Tur runājās tikai daļņeboišķiki un tad arī pārsvarā katra vārda galā piesauc kautkādu māti. Vienīgi var uzzināt kur stāv policija. ES uz autiņiem liktu PMR446 standarta rācijas. Tās bez antenām velk kādus 3-4 kilometrus, bet ja rokas aug no īstās vietas, tad pieliekot ārējo antenu, autiņā iet daudz labāk par CB. Ja ir interese nodarboties ar radioamatierismu, tad es varu iedot informāciju par tām rācijām. Gatavas antenas gan nav iespējams nopirkt un rācija arī jāpārtaisa, bet rezultāts ir ļoti labs. Visu gatavu nopirkt var priekš amatieru 144MHz diapazona un tāda aparatūra strāda daudz nopietnāk par CB aparātiem. Lai to lietotu, oficiāli jāstājas radioamatieros, bet es gan nevienu noķertu radiopirātu nēsmu redzējis. CB priekš rokas rācijām, vai auto varianta es neieteiktu.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Varyu Jums visiem daudzko pastāstīt par Cb, tā gājumiem Latvijā, kas nodarbojās ar to lietu, kā uzstādīt, kā regulēt, ko vajag darīt un ko nē.

Pats kādu laiku atpakaļ darbojos cītīgi ar šo lietu, uzstādīju rācijas un ne tikai.

1. Tagad , kad MT ir katram ( gandrīz katram) un izmaksas nav ļoti lielas, CB interese ir kritusies.

2. Cik zinu tad tagad var sadzirdēt ap kādiem 30-50 cilvēkiem iekš CB diapazona, taču viss atkarīgs gan no rācijas, gan arī no tā, kādu antenu izmanto.

Pac sāku diezgan komiski. Biju aizņēmies bērnu W-T komplektu, jo vajadzēja noregulēt sat- antenu. Reiz vakarā', kā parasti lodējos, darījos, kad sadzirdēju kaut kādu sarunu, kas nāca no tās rācijas.

ļoti skaidri bija dzirdami 2 vai 3 korespondenti, daži trokšņos, taču skaidri varēja saprast par ko ir runa. Tad mēģināju uzsākt sarunu. kādas 30 min man tas neizdevās, taču tad viens no viņiem mani sadzirdēja un palūdza man dot ziņu par sevi. Kā vēlāk izrādījās, vīrs dzīvoja kādu 1 km attālumā no manis un W-T bija uregulēts uz 19 kanāla C tīklā t.i izsaukuma kanāls pamatdiapazonā.

Vēlāk iegādājos mobilo staciju ar minimālām iespējām. Kaut kas līdzīgs Danita 40. Uz 2stānu privātmājas uzliku ķīnā ražotu CB auto antenu, kam nezin kamdēļ bija 75Omu kabelis. Kā izrādījās, tad tā bija baigais S...S.

Nu galu galā nopirku lietotu 1/2viļna antenu un uzliku uz 9m masta. pātaga baigā, taču nu mani sakari bija labi. Neskatoties uz to, ka māja atrodas starp daudzstāvenēm, sakari bija ar Olaini un arī Saulkrastiem.

Kad kāds no paziņām tālbraucējiem brauca reisā, visi centās izmantot izdevību, lai pārbaudītu, cik tālu ķer.

bija reizes, kad bariņš vīru pļāpāja cauru nakti.

Ko vajag darīt: pašam zināt, ko gribi darīt, kādiem nolūkiem Tev vajadzīga ši veida sakari.

darbības attālums nav atkarīgs no stacijas un antenas cenas.

Pakonsultējies ar cilvēkiem, kas ar to nodarbojas, piemēram ES

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...
Sory, ka nevarēšu palīdzēt, bet es vēlos saprast, ko nozīmē burtu savienojums CB?  

Cik es izpratu no atbildēm, tad tas nav tās rācijas, ko var nopirkt veicī par 30Ls.

Paldies.

 

CB=Citizen Broadcast

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...