Jump to content

3D drukas pirmais printeris galīgam nelietpratējam?

martinno
 Share

Recommended Posts

martinno
Posted (edited)

Tā kā viss aizgāja citā gultnē, tad pielaboju visrakstu un arī kontekstu...

Beigās izvēle krita par labu sava pirmā 3D printera iegādei.

---

Sākotnējā ziņa:

Labrīt!

Reizi pa reizei uzrodas kāda vajadzība pēc 3D drukātas lietas. Gandrīz vienmēr šī ideja noplok, jo nekādi nevaru atrast kādu jēdzīgu drukātāju.

Līdz ar to, lūdzu, padalieties ar zināmiem drukātājiem (ārpakalpojuma sniedzējiem), der gan privātpersonas, gan juridiskas personas, kuras pēc pasūtījuma var nodrukāt nepieciešamo lietu, ņemot vērā šādas nianses:
1) Nav minimālā pasūtījuma apjoma, t.i. - ja klients vēlas un ir gatavs par to maksāt, tad var nodrukāt un kaut vai 1x1x1cm kubu.
2) Drukas failu var izgatavot paši (jo es, piemēram, to nemāku) un par to neprasa anomālu cenu.

Lokācija nav svarīga - ja tas ir LV, tad pakomātu tīkls mums ir gana plašs, ja tas ir ārpus LV, tad, lai nav super dārgas piegādes!

Iepriekš pateicos!

Izdevušos pieGdienu!

Edited by martinno
  • Patīk 1

binary

PCBWay piedāvā pēc skices un apraksta uztaisīt stl (vai ko nu viņi izmanto)? Ja nē, tad gan jau neder. Gandrīz vai šķiet, ka šī varētu būt dārgākā pozīcija visā tajā procesā. Varbūt @martinno jāsadala problēmu divās daļās - (1) kas var uzmodelēt un (2) kur pēc tam var izdrukāt.

pirms 9 stundām , martinno teica:

Nav minimālā pasūtījuma apjoma

Šis kā reiz ir 3D drukas burvība un lāsts - mazam apjomam ir ok, lielam - ne pārāk.

Ja nemaldos, tie servisi drukā vairākus pasūtījumus vienā piegājienā - drukās to tavu 1x1x1 kubu kopā ar citiem pasūtījumiem, kam materiāls izvēlēts tas pats.

Savulaik pāris reizes izmantoju shapeways, bet "tas bija sen un vairs nav taisnība" (pirms kādiem 10 gadiem). Modeli gan bija pašam jāsagādā - ņēmu gatavu, internetā atrodamu.

Tādā servisā drukātas lietas varētu atšķirties no tipiskajām mājās drukātajām - man bija ar matētu virsmu, bez redzamiem slāņiem. Šķiet, toreiz bija SLS druka (no pulvera, sakausējot ar lāzeri).

AndrisBB
Posted (edited)

@martinno Jau nav precizējis kuru drukas failu viņš nemāk uztaisīt (pašu modeli un tad eksportēt .stl vai ko citu) vai pēctam slicera outputu (aka .gkodu vai kādu no tā paveidiem).

Pats detaļas modelis jau pieņemu ka viņam ir.

Edited by AndrisBB

martinno

Es uz lapiņas varu uzzīmēt, ko man vajag. Viss.

Nu labi, ja baigi vajag, tad 2D vektoros varu.

martinno

@ju - paldies par info.

P.S.

Laikam tomēr drukas failu varu mēģināt ar AI sagatavot... Neesmu gan parliecināts, ka sanāks, bet mēģināt varu.

binary

Kaut kas sarežģīts? Ja 5min darbs, varbūt tepat forumā kāds var uzzīmēt.

martinno

Patreiz ir pāris lietas, kuras vajadzētu.

Pamēģināšu labāk pats paburties vai ar AI palīdzību kaut ko sadarīt.

• Patīk 1

AndrisBB

Nu nezinu, ja nav nekāda super sarežģītā detaļa, tad tak paskaties 15min onShape vai kādus tur tutoriāļus YouTūbā un mācēsi.

Tas viss tak ir vienkārši.

Cita runa ka lielākoties, nākas drukāt kādus 5 variantus līdz nonāk līdz vajadzīgajam.

Izrukā -> izmēģini -> izlabo modeli (un tā uz riņķi pāris reizes)

martinno

Nav jau kad to (mācīties) īsti darīt :)

Vienīgais laiks ir vakaros pēc 20:00, kad bērns nolikts gulēt, bet tad jau vairs nav ne lustes, ne īsti galva pietiekami labi strādā...

Bet es kaut ko mēģināšu sadarīt.

martinno

Kā jau teicu - labāk pats pamēģināšu, negribās "kļančīt", lai kāds uztaisa...

Kaut kāda smadzeņu aptumsuma rezultātā sāku pētīt 3D printerus...

Patreiz esmu atradis, ka Bambu A1 mini vai Bambu A1 (vienkārši lielāks) varētu derēt mājas lietošanai nelieliem projektiem... Cena ap 200€ jaunam, bez tā ruļļu statīva.

Ir kādas jēdzīgas alternatīvas?

AndrisBB

Visi jau parasti kādreiz bij starā par Bambu Lab, tagad gan sūdzās ka viss closed source.

Es lietoju mājās Flashforge Adventurer 5m Pro. Nekādu lielo atšķirību starp Bambu Lab P1S neredzu, bet krietni lētāks.

A1? Offisā bij. Pirnters kā printers, neko sliktu nevaru pateikt. Pilns ar visādām āftermarketa daļām, Flashforge mazliet mazāk.

martinno
Pirms 2 minūtēm , AndrisBB teica:

sūdzās ka viss closed source

Diez vai, ka man kā primātam, kurš iznācis no alas, šis būtu svarīgi...

• Haha 1

AndrisBB
Posted (edited)

Bet nu gan vienam, gan otram nepārtraukti pārsimts paundu/eiriki atlaides. Nezinu kā LV. Ja pirktu, tad ņemtu to kas uz atlaidi.

Slēgtā kaste arī ērta.

Droši vien vairs neko nepirktu bez virsmas autokalibrācijas. Manuāli pieregulēt izlīdzināt, tā ir sāpe dibenā. Tad sķībi, tad pa zemu (nekas neturas pie virsmas), tad pa augstu (nozzells mauc pa virsmu).

Edited by AndrisBB

martinno

Tāpēc skatos to Bambu - tas kā reiz ir radīts alu cilvēkam... Pats līmeņo, pats kalibrē.

pirms 4 stundām , martinno teica:

Kā jau teicu - labāk pats pamēģināšu, negribās "kļančīt", lai kāds uztaisa...

Kaut kāda smadzeņu aptumsuma rezultātā sāku pētīt 3D printerus...

Patreiz esmu atradis, ka Bambu A1 mini vai Bambu A1 (vienkārši lielāks) varētu derēt mājas lietošanai nelieliem projektiem... Cena ap 200€ jaunam, bez tā ruļļu statīva.

Ir kādas jēdzīgas alternatīvas?

Bambu pašlaik ir nonācis lielā nežēlastībā  jo strādā caur mākoni, nepublicē savus "open source" kodu , locko Tevi savā infrastruktūrā un vēl sūdz tiesā developerus kas mēģina uzrakstīt softu kas labo viņu uzprogrammētos sūdus (orcaslicer epopeja).  Es neņemtu. Mūsdienās teju pats svarīgākais lai Tevi neieloko kādā nebūt ražotāja infrastruktūrā kur pēc tam sūks asinis par visu. 

• Patīk 1

martinno

Labi.

Alu cilvēkam piemērota alternatīva? Līdzīgā budžetā...

AndrisBB

Nu OK, pie manis

Bambu A1 - £209

Flashforge Adventurer 5M - £209 (Amazonī)

Flashforge Adventurer 5M Pro - £339 (Amazonī)

Pa lielam tā pati cena. Nezinu, es lietoju 5M Pro un nesūdzos.

Nezinu vai vērts maksāt par Pro, ja tu nedrukāsi ABS, Nylonu un neuztrauc filtrēšana (kura kas to lai zin vai vispār ko dod).

Bet nu tā kaste tomēr ir ērtāka, klusāka utt.

Feature Comparison
Feature  Flashforge Adventurer 5M Flashforge Adventurer 5M Pro
Design Type Open frame Fully enclosed (with door and top cover)
Air Filtration None HEPA13 & Activated Carbon dual filters
Built-in Camera No Yes (for remote monitoring & time-lapses)
Internal LED Light No Yes
Extra Cooling Standard dual-channel Additional internal auxiliary chamber fan
Included Nozzles 0.4mm nozzle 0.4mm and an extra 0.6mm quick-swap nozzle
Touchscreen Removable panel (clip-on) Integrated into the frame
Filaments Out-of-Box PLA, PETG, TPU PLA, PETG, TPU, ABS, ASA, Nylon

Par citiem neko nezinu.

martinno

FB mārketā ir itkā mazlietots Flashforge AD5X par 250€. Laikam tas pat būtu labāks variants nekā 5M...

AndrisBB

Nezinu, neesu mēģinājis AD5X, bet nu izskatās ka tas pats 5M, tik ar multi ruļū/krāsu supportu.

Neesu arī mēģinājis neko multikrāsu printēt. Bet nu ja jau normālā stāvoklī un nekas nav salauzts, tad kas vainas?

Pukinens

5M toč neņem...  Forumos raksta ka RAMs tam tik maz, ka rada tehniskas problēmas: sākot ar failu sabojašanu un beidzot drukas apstāšanos pusceļā dēļ nespējas sagremot sarežģītāku GCode. 5X esot citadāka hotenda konstrukcija kā 5M kas rezultējas švakā dzesē, kas ir iemesls, ka sprausla štopējas ciet, kā minimums ar PLA.

Ja nav nepārvarama naida pret krievu mēli un tā ir saprotama, tad iesako šo apskatu 

Es teiktu tāsāc ar bambuka A1, bet pilnībā uz to nepaļaujies - gatavi profili ir laba lieta, bet manuprāt tomēr vajag saprast kas kā notiek un būt gatavam pieķūnēt attiecīgos parametrus. Kad iebrauksi tēmā, tad verēsi saprast kurā virzienā gribi kustēt un varēsi apgreidoties - bambuki labi "iet" otrreizēja tirgū.

AndrisBB
Posted (edited)

Bambu A1 jau tas RAM apjoms ir 16 reizes mazāks.

M5 - 128MB

A1 - 8MB

Nez, nav nekad bijis tā ka RAM izbeigtos, droši vien tad jāprintē kautkādi mega modeļi.

Vainu Slicers spļauj ārā ārkārtīgi detalizētus failus.

Manuprāt pa lielam kuru atrodi pa labāku cenu, to ņem 😂

Edited by AndrisBB

martinno

Palikšu pie Bambu... Tikai skatīšos, parasto vai mini... Viss no piedāvājuma atkarīgs :)

ceru @martinno neapvainosies :D , ka neveidoju jaunu tēmu, 3d drukai un to failiem ir kaut kādas specifiskas prasības kompim, vai der nu kaut kas labāks par mājsaimnieces kompi ? 

AndrisBB

jebkurš Pentiums 3 derēs.

Kompis jau tur iesaistīts visai maz.

Paņem kautkādu .stl failu (kuru eksportēji no sava 3d modeļa), ieimportē Slicerī, kas pēc uzstādītajiem parametriem uzģenerēs .gkodu no tā modeļa. Nu tur mēs runājam zem sekundes piepūli pat mājsaimnieces tosterim.

Tad nu aizsūti ti gkodu uz printeri, caus USB, tūklu vai vienkārši ar USB flešku.

Nu OK, lai kautko uzmodelētu varbūt plus mīnus mājsaimnieces laptopu vajag, lai 3d softu palaistu. Bet cik nu tur to jaudu vajag kautkam, ko 3d printēsi.  

• martinno changed the title to 3D drukas pirmais printeris galīgam nelietpratējam?
martinno

Lai nav kārtējais pavediens bez rezultātiem: tika iegādāts Bambu Lab A1. Patreiz vēl stāv kastē, jo nav drukas izejmateriālu :)

Un tad tagad sākam tēmu Filamenti.

PLA vs PLA+

Tiem, kas ir lietojuši - vai starpība izturībā ir jūtama arī reālos ikdienas apstākļos, vai tikai uz specifikāciju lapas?

Un kāda ir pieredze ar ražotājiem - pērkam to, kas lētāks/pieejams vai tomēr kaut kas tur būtiski atšķiras?

Apsveicu. 

Skrupulozi testējis neesmu, bet manā pieredzē lielas atšķirības starp viena ražotāja "plus" un bez-"plus" nav. Man ir aizdomas, ka tas ir mārketings un varbūt kaut kāda formāli labāka Q-kontrole. Taču māņticības pēc tomēr piemaksāju tos pāris eirikus un pērku to "plus" vai premium. Drīzāk jārunā par ražotājiem.. 

Manā pieredzē labi diegi ir tos, ko var nopirkt Filaments.lv. Agrāk viņi pārdeva poļu Spectrum diegus. Bija labi. Bet tagad izplata ķīniešu Sunlu. Arī ir ok.

Man atdeva gandrīz pilnu rulli ar Gembird kaut kādu PLA diegu - PILNĪGS SŪDS! Varēja saprast, kāpēc atdeva.. 

Ja lasa internetus, tad pretrunīgas atsauksmes var atrast teju par visiem ražotājiem. Galu beigās daudz kas atkarīgs arī no paša printera. 

Populārākie diegu tipi ir PLA vai PETG. Petg ir UV izturīgs, elsatīgāks, bet drusku mīkstāks. PLA cietāks, trauslāks, degradējas ilgstošā UV iedarbībā.

Sākumā es vairāk drukāju ar to PETG, jo it kā pēc specenes labāks par PLA, bet tagad 90% bliežu ar PLA, jo tām manām prototipēšanas vajadzībām lielas atšķirības nav. Arī tāpēc, ka printerī parasti tas PLA vislaik arī ir ielādēts un slinkums tak' mainīt ruļļus..

Tavs ceļš (kā jebkuram citam) ir brutāla testēšana, kas Tev ar Tavu printeri labāk strādā un kādai vajadzībai, un kas nē.

Ierēķini kādu simtnieku diegu testiem, iepērc dažu tipu diegus, drukā kuģīšus, mēģini salauzt ar rokām vai sadauzīt ar āmuru (nopietni!), pakausēt ar lodāmuru un tad jau laika gaitā uzaudzēsi pieredzi ;) 

Lai veicas!

• Patīk 1

martinno

Tieši tāpēc prasīju par to PLA+, jo, ja tas tiešām ir izturīgāks, tad, iespējams, nav nemaz baigais pienesums no PETG, ja vien nevajag mehānisku vai UV noturību...

Un tad var 99% maukt ar PLA+ un neiespringt :)

Bet ideju sapratu - jātestē!

Pirms 16 minūtēm , martinno teica:

Un tad var 99% maukt ar PLA+ un neiespringt

Pilnīgi noteikti. Tikai turies pa gabalu no Gembird šnagas!!

Labi ir šiem. Tiesa lai piegāde būtu par velti, tad kopējais pirkums jābūt virs 49.99. Nu kad pirku no šiem printeri tad saprašanai kādi ir arī diegi, piepirku dažādu veidu.  . Tāpat piegāde par velti. Nu par visiem varu teikt to labāko. Tagad pasūtīju jau atsevišķi kopā par 70 EUR. Tiesa ABS  kas topika autoram nav aktuāls(?), bet varbūt kādam citam. Fantastiska manta ir tas Ultra PA  . Nu nav īsts neilons, bet kaut kas radniecisks kas ne tā uzsūc ūdeni ne tā saraujas kā neilons. Toties detaļas sanāk gan mehāniski, gan termo izturīgas . Nu kam ir printeris kas var drukāt ar galvas temperatūru ne mazāk kā 290, iesaku izmēģināt. Vispār šiem laiku pa laikam ir akcijas kas tirgo krietni lētāk tipa PETG pa 14 eur. Nu ja vajag daudz , tad ir jēga pirkt lai būtu piegāde par velti.

Nu no citu ražotāju- tiešam Spectrum ir manta. Esmu drukājis gan ar ASA 275 gan  PC 275. Nu tie ir manta! Nezinu ka šie ir dabūjuši gatavu ka var gan ātri drukāt  ( drukāju ar 250 mm/sek ātrumu un vis OK) gan saraušanas /pielipšana pie printera plates ir pat ļoti laba.

Vienīgais ko ieteiktu tiem kas ir iesācēji 3D drukāšanā- skatīties lai diegi būtu sausi ( izžāvēti) . Tad nebūs dažādu brīnumu drukāšanas laikā. Ziemā kad gaiss telpās ir sauss un spole stāv atvērta tad lielai daļai diegu veidu vienalga. Vasarā vai rudenī kad telpās bieži mitrums augsts, tad uzpeld visādas problēmas kas man , kad sāku, nebija īsti saprotamas. Tagad  nopirku žāvētāju tipa šādu un izmantoju arī ka diega turētāju drukāšanas laikā. Vairs nezinu bēdu.

Par Gembird- tiešam jāturas pa gabalu. It sevišķi iesācējam lai nerastos slikts priekšstats par 3Dprintēšanas labumu.

AndrisBB
pirms 4 stundām , martinno teica:

PLA vs PLA+

Tiem, kas ir lietojuši - vai starpība izturībā ir jūtama arī reālos ikdienas apstākļos, vai tikai uz specifikāciju lapas?

Paņem abus, neko jau viņi nemaksā, 10 - 15 eiriki rullis.

Ganjau atšķiras būtiski starp ražotājiem.

Man tāpat kādi 30 ruļļi stāv dažādi materiāli/krāsas.

Neaizmirsti žāvētāju 😂

95349300-dc87-4147-abfe-bae0da1ff227.jpg

martinno

Beidzot saņēmos un saliku drukātāju, un izdrukāku bērnam kuģīti 🤣

PXL_20260613_111928492.PORTRAIT.thumb.jpg.0da78f60a1622b092d04b624ce923d07.jpg

Pamēģināšu vēlāk kaut ko citu vēl, vai varbūt pat pamēģināšu kaut ko pats uzzīmēt...

• Patīk 3

Nu bez zīmēšanas arī šite var atrast ko vērtīgu priekš sevis. Es piemēram atradu šādu praktisku lietu. Nu tur ne tikai ''rotaļlietas''bet ir pietiekami daudz kā kas praktisks .  Tā ka ja ko man savajagās, vispirms pārskatu šo krātuvi pirms zīmēju. Lai gan visbiežāk nākas ātri uzzīmēt kādu korpusiņu priekš kāda konkrēta elektronikas vai elektrības blociņa. Pirms tam tā bija lielāka problēma lai pabeigtais arī vizuāli būtu baudāms.

Edited by oxygen

martinno

Es jau pasērfoju pa katalogu - dažas lietas jau ar 101% garantiju drukāšu.

Patreiz galvassāpes sagādā atrast piemērotu vietu tai iekārtai... Kaut kas būs jāziedo, tikai vēl nesaprotu - kas tieši...

• Haha 1