Jump to content

Zorin OS iespējams izdarīja to, ko sen vajadzēja

Arcane
 Share

Recommended Posts

Sen nebiju lietojis Linux, bet kopš Microsoft spiež lietot tikai jaunāko Windows nācās skatīties DistroWatch alternatīvas un..

Zorin OS 18 pārsteidza vairāķ par Mint u.tml.

Mājaslapas citāts:

Citēt

Despite the enormous advantages it has over traditional operating systems, we recognized that the biggest barrier to the success of Linux on desktop computers was that it wasn't user-friendly enough. Linux-based operating systems were generally built for engineers by engineers, with little consideration for regular users. We decided to fix this.

Iesaku pamēģīnāt; šobrīd rakstu no Zorin OS 18.

Edited by Arcane
  • Patīk 1
  • Haha 1

Jurkins

Tas ir labi, ka no tās OS var rakstīt. 

TIA Portal strādā, SolidEdge strādā, Fusion360 strādā, AutoCAD strādā?

• Atbalstu 1

pirms 1 stundas , Arcane teica:

we recognized that the biggest barrier to the success of Linux on desktop computers was that it wasn't user-friendly enough

Ubuntu un Mint arī sevi pozicionē kā lietotājam draudzīgus - nu kur tad vēl draudzīgāku?

Sen senos laikos visi skarbie veči uzskatīja, ka uz datora obligāti jābūt dual-boot M$&Linux. Kopš ar remontēšanu vairs nenodarbojos, na* tas pingvīns, uz vindowa vis normāli darbojas, priekš kam.

Te daudzi jaunieši zin tikai pirmo abreviatūru :D 

• Haha 1

AndrisBB

Pa lielam jau BSD atvasinājums (MacOS) nekur nav pazudis un palēnām sāk palikt pa populārāko OS.

• Haha 1

Pirms 7 minūtēm , AndrisBB teica:

palēnām sāk palikt pa populārāko OS

16% lietotāju globāli (vs microslop 71%), jā, ar pieaugošu tendenci, bet saukt to par "sāk palikt par populārāko" 🤡

AndrisBB

Paskaties tipiskā offisā, kas notiek un ko cilvēki lieto.

Skaidrs ka 'lētajā' galā viņi neoperē.

(kgan tagad pēc Neo izlaišanas, arī tas vairs nav garantēts)

Edited by AndrisBB

Kas ir "tipisks ofiss"? Tuvu pie "sāk kļūt par populārāko" viņi varētu būt kādos specifiskos segmentos, bet tad tā arī saki.

Jā, Neo ir normāls prikols. Vai drīz sagaidīsim arī 200 eiro aifonu?

Nesēžu ofisā, pie velna, no daudzajiem čomien un paziņām, nav neviena, kas uz datora ābolu lietotu, telefonus zinu, bet tie pārsvarā jaunieši, vai kuriem sīči savus vecos atdevuši. Pingvīnu nav. :D 

AndrisBB

Kas ir nomāls offiss? Visi tipiskie projektu vadītāji, personāldaļas, sektretāri, viss pārdošanas daļas planktons utt.

Ko viņi pa lielam lieto? Ir kas lieto Win, bet pa lielam tomēr Ābolus.

Kas arī loģiski. Ja paskatās tipiska laptopa cenas, tad Āboli tagad ir krietni lētāki un labāki.

Tiko pats pamainiju darba laptopu. Tad ko var izvēlēties?

OK, treknajā galā kautko jaudīgāku, teiksim MBP 14 M5 pro. Tipiska kongigurācija - £2999.

Ko līdzvērtīgu var nopirkt Intel/AMD pasulē? Jaudas ziņā neko. OK, labāko ko var atrast, teiksim Dell Pro Max Premium 14. Maksimālāis CPU ko var dabūt ir krietni vārgāks, bet nu saliekam RAM/GPU/SSD(visi krietni lēnāki) - £4477. Pfff, var jau pirkt, bet nu roka neceļas.

Nu OK, offisa planktonam neko tik jaudīgu nevajag. Ņemsim kautko 'viduvēju' (kas jau tā vairāk nekā vajadzīgs).

Teiksim Macbook Air 15 (ko arī offisknieki parasti lieto) ar standarta konfigurāciju - £1299.

Kas pieejams Intel?AMD pasaulē? Dell XPS? Arī tur ar krietni vājāku CPU un tiem pašiem citiem parametriem - £1749.

Tāka nav brīnums ka cilvēki lēnām pāriet. Iegust labākus dzelžus, OS un galu galā maksā lētāk.

Un nav jāskatās reklāmas iekš Start Menu 😂

Vienīgie kas gandrīz 100% lieto Win ir elektroniķi, jo tiem vajag visus viņu softus utt.

Manā 'firmwāres departamentā'? Nu tur 90% Linux. Jo vienkārši ja izstrādā firmwāri, tad viss softi/tūļi ir tur.

Bet nu ņemot vērā, kas tagad reāli ir nopērkams, ir krietni jēdzīgāk ņemt Mackooku, jo lielas atšķirības jau nav. To kas no Linux pasaules neiet uz MacOS ,var palaist arī Dokerī.

Edited by AndrisBB

Jurkins

Un tad pienāca brīdis, kad CAD strādāja linuksā... Pļa, tas bija slapjais sapnis.

Pirms 19 minūtēm , AndrisBB teica:

Kas ir nomāls offiss? Visi tipiskie projektu vadītāji, personāldaļas, sektretāri, viss pārdošanas daļas planktons utt.

Tieši tas, ko MI aizvietot ir dažu nedēļu, tfu gadu jautājums.

AndrisBB
Pirms 2 minūtēm , Jurkins teica:

Un tad pienāca brīdis, kad CAD strādāja linuksā... Pļa, tas bija slapjais sapnis.

Starpcitu FreeCAD funkciju ziņā nearko neatpaliek no Fusion.

Bet nu ja kādam vajag specifiski visus Fisionus, AutoCadus utt, tad tak neviens neliedz to prieku lietot Win/MacOS.

Bet nu tā ir ļoti maza daļa no kopējiem lietotājiem.

Plus nav jau nekas tāds tajos CADos ka viņi nevarētu strādāt uz Linux (ja jau uz MacOS var). Tik cik izstrādātāji to vienkārši nepiedāvā, tirgus mazs. 

pirms 2 stundām , Jurkins teica:

Tas ir labi, ka no tās OS var rakstīt. 

TIA Portal strādā, SolidEdge strādā, Fusion360 strādā, AutoCAD strādā?

"compability" ir kascits un es par to nerakstu: tas jau ir visiem Linux kā "kaite", bet šobrīd ir uzlabotāks "compability" ar Bottles, wine update, u.c.

1 stundu atpakaļ, 138 teica:

Ubuntu un Mint arī sevi pozicionē kā lietotājam draudzīgus - nu kur tad vēl draudzīgāku?

Bet Ubuntu un Mint neizdarīja to ko dara Zorin : ļauj lietot itkā būtu Windows 2.0. Redzi es esmu padaudz "gatavos" Linux'us pamēģinājis, bet pagaidām tikai Zorin "dara to ko reklamē: cenšās aizvietot windows"..kad bija Ubuntu bums un Mint bums u.tml., tad to lietošana neatgādināja Windows 2.0, bet linux ar windows theme. Zorin vienīgie sāķuši saprast ko nozīmē "user friendly", pagaidām..: tas nozīmē darīt to pašu ko Windows un Mac: dot to ko grib..

1 stundu atpakaļ, aoma teica:

Sen senos laikos visi skarbie veči uzskatīja, ka uz datora obligāti jābūt dual-boot M$&Linux. Kopš ar remontēšanu vairs nenodarbojos, na* tas pingvīns, uz vindowa vis normāli darbojas, priekš kam.

Windows 7 vairs netiek atbalstīts..ko man darīt?! Kāpēc uzreiz mest ārā PC ar (i3 vai i5 vai i7 vai vecākiem) cpu?! Kādreiz bija arī Windows XP, bet arī to datoru Microsoft sabojāja ar atbalsta beigšanos..

Jurkins

Nu man draudēja, ka fusion360 vajagot w11 no februāra... šodien ir aprīlis un uz w10 viss strādā. Bet ar to zorinu vai jebkuru citu linuksu es varu konkrēti iesūkāt. Un vispār nekad neesmu sapratis to cepšanos par linuksiem. Da kāda, velns ar ārā starpība, mints, zorins vai hvz kas... 

Un nesaprotu, ko nozīmē "aizvietot windows"? SolidEdge strādā? Nē! Nu tad kāda aizvietošana. 

Edited by Jurkins
  • Patīk 1

Pirms 1 minūtes , Arcane teica:

ļauj lietot itkā būtu Windows 2.0. Redzi es esmu padaudz "gatavos" Linux'us pamēģinājis, bet pagaidām tikai Zorin "dara to ko reklamē: cenšās aizvietot windows"..kad bija Ubuntu bums un Mint bums u.tml., tad to lietošana neatgādināja Windows 2.0, bet linux ar windows theme. Zorin vienīgie sāķuši saprast ko nozīmē "user friendly", pagaidām..: tas nozīmē darīt to pašu ko Windows un Mac: dot to ko grib..

Konkrētāk ko?

Vari no savas pieredzes nosaukt kādu lietu, kas Ubuntu un Mint tev šķiet tizlas, bet Zorin un win - perfektas?

Pirms 39 minūtēm , AndrisBB teica:

Ja paskatās tipiska laptopa cenas, tad Āboli tagad ir krietni lētāki un labāki.

Tagad un treknajā galā jā, tā laikam sanāk, bet tipisks lētā gala ofisa dators kas maksā, es nezinu, cik, 500?, tajā segmentā vienkārši nekādu ābolu nebija līdz Neo, kurš arī tomēr ir 700.

Jurkins
Pirms 8 minūtēm , AndrisBB teica:

Starpcitu FreeCAD funkciju ziņā nearko neatpaliek no Fusion.

Andri, esmu mēģinājis FreeCAD. Pļa, nu ja sāktu no nulles, varbūt būtu ok, bet nu ... nevaru... viss caur tirsu.

Un tad uzlec jautājums - vai es tik ļoti ienīstu to W, lai tagad sāktu nebeidzamu seksu ...

Edited by Jurkins

AndrisBB

Vispār jau FreCAD tagad attīstās diezgan strauji. Tāka tas ko mēģināji pirms gada, var nebūt tas kas ir šodien.

Skaidrs ka viņiem nav ne tuvu tik kaudz resursu un naudas kā kautkādam AutoCAD, lai piepucētu visus sīkumus, UI utt. Vienmēr būs kautkas līdz galam nenostrādāts.

Fusion jau ar nav nekāds debesu rīks. Ja man jāizvēlas, tad es labāk lietoju onShape. Tiek galā lieliski ar visu kam man nepieciešams un vēl vairāk. Vispār nekas nav jāinstalē. Man pietiek ar bezmaksas versiju, pilnā versija £1200/€1410 gadā protams ir absurda cena.

Vispār jau ja grib arī pelnīt naudu ar softu, kas iet uz Linux, tad nav tik vienkārši. Kamēr tev kautkāda sīka programmiņa, tikmēr nevienam neinteresē, bet tiklīdz parādās miljoni, tā cita runa.

Iepriekšējā darbā mums bij Davinči Resolve. Vai Linux versija prasīja kautkādu īpaši lielo papildus piepūli? Nē. Tāpat lielākoties izstrāde bij uz Linux (jo tas ir tas ko lielās studijas izmanto).

Bet funkcijas bij mazliet 'apgraizītas' (publiskajā versijā). Kapēc? Visas licenžu un legālās problēmas.

Ja vien negribi visu pārrakstīt no nulles, tad nāksies lietot kautkādu bibliotēku, kautkādu funkciju no OS, kas ir teiksim ar GNU licenzi (kā jau pa lielam viss Linuxā).

Ko tas nozīmē? Ak jā, ja gribi 'ielinkot' to savā softā tad vainu tev jāatver savs kods, vainu nedrīkst prasīt naudu vainu vēl kautkas.

Vainu vispār jāmaksā Mikromīkstajam par kādu patentu utt.

Tāka nav nemaz tik vienkārši izveidot maksas softu uz Linuxa, pat ja gribās.

Pirms 22 minūtēm , 138 teica:

Tagad un treknajā galā jā, tā laikam sanāk, bet tipisks lētā gala ofisa dators kas maksā, es nezinu, cik, 500?

Ar visu hibrīd-attalināto strādāšanu, tāda lieta kā stacionārs offisa dators pa lielam ir izmiris.

Cita runa milzīgos uzņēmumos, kur nekāda hibrīdstrādāšana nenotiek un tev jābūt 9-5 pie sava galda un datori tiek iepirkti/līzēti ar vismaz simtos pa taisno no Dell/Lenovo/HP... ar visu nomaiņu un apkalpošanu.

Bet arī tur tā lieta sāk mazliet mainīties. Tevis pieminētajam gadījumam ir Mac Mini, kas arī ir tavi 599.

Edited by AndrisBB

Jurkins
Pirms 7 minūtēm , AndrisBB teica:

Vispār jau FreCAD tagad attīstās diezgan strauji.

Ok, būs jāpaskatās. Bet viena lieta namainās - ja ir ierasts kaut ko lietot, tad pārmācīties uz kaut ko savādāku... var, protams, var, bet jautājums, vai vajag.

Fakts ir tāds, ka man čujs saka, ka tuvākajos gados notiks kardināls lēciens. Nezinu, vai esmu tam gatavs.

AndrisBB

onShape pa lielam darbojas kā SolidWorks.

Es ar nelietoju FreeCAD, tapēc ka nav pierasts un onShape ir krietni ērtāk. Nēbūtu tas, ganjau lietotu kautkādu FreeCADu.

Jurkins
Pirms 11 minūtēm , AndrisBB teica:

Vienmēr būs kautkas līdz galam nenostrādāts

Nē, runa nav par nopulēšanu. Ja kaut kāda funkcija notiek pilnīgi savādāk.

Pirms 19 minūtēm , AndrisBB teica:

pilnā versija 1200 gadā protams ir absurda cena.

Neesmu mēģinājis, smallprintu un neko vairāk nezinu, bet tipa te varot dabūt uz 6 mēnešiem haļavu, ja kādam interesē:

onshape.pro/colinfurze

(un gan jau vēl simtiem citu influenceru kodiņi)

Pirms 21 minūtēm , AndrisBB teica:

stacionārs offisa dators pa lielam ir izmiris

Es to biju domājis par laptopiem, nu cik tur lētākie tagad maksā kādus iepērk piemēram pašvaldības iestādes, nu ne jau par 1k+?

Bet ja mini pc, tad cik tie maksā intelīgie, nu arī tak lētāk par mac mini, vai tad nē?

AndrisBB
Pirms 1 minūtes , 138 teica:

Bet ja mini pc, tad cik tie maksā intelīgie, nu arī tak lētāk par mac mini, vai tad nē?

Un 5x lēnāki.

Pirms 2 minūtēm , 138 teica:

Es to biju domājis par laptopiem, nu cik tur lētākie tagad maksā kādus iepērk piemēram pašvaldības iestādes, nu ne jau par 1k+?

Un ko tad es tev teicu pāris komentus ieprikš? Apple tak nekonkurē ar lētiem plastmasas kakučiem. 

spameris

ar FreeCAD ir tāda love and hate dzīve, tā kā tādā pavisam pamata līmenī to pārzinu izmantoju viņu. Bet nu mēdz būt tā, o fiksi kautkas jāuztaisa, viss raiti iet uz priekšu un tad atduries pret kautkādu jokainu gļuku vai kļūdu un 1h mocies ar viņu. Agrāk tās kļūdas pat mēdza izlekt vācu valodā :)

pirms 14 stundām , AndrisBB teica:

Paskaties tipiskā offisā, kas notiek un ko cilvēki lieto

Esmu Latvijā tagad divus ofisus izstaigājis, pietam, vienu tādu bagātu. Windows HP

Manējā strādā valsts iestādē ar treknu Eiropas naudas piešprici - Windows HP

Anglijā strādāju patreknā ofisā - Windows Lenovo

Godīgi sakot, Apple vairāk ir fetišs IT saistītiem ofisiem

• Patīk 3

AndrisBB

Stat Counters jau nav nekāds rādītājs, bet UK trends jau ir acīmredzams. Lēnām, bet Windows daļa krītas

StatCounter-os_combined-GB-monthly-201603-202603.png

Latvijā vai citur jau, kur laptopu cena ir sensitīvāks topiks, tur es ticu ka Āboli nav īpaši populāri.

Edited by AndrisBB

Pa manam, padaudz atkarīgs kā Apple ies ar AI integrāciju. Jā, būs tagad lielā sadarbība ar Google, bet nezinu cik tas ir ilgtspējīgi

AndrisBB

Nez cik tas OS 'iebūvētais' AI ir svarīgs ikdienas lietošanā.

Pa lielam jau faktiski visos tūļos viņš ir iebūvēts tikuntā, kāda tur lielā vajadzība vēl pašā OS?

Skaidrs ka priekš MS tā būtu slaucamā govs un viņi labāk gribētu ka AI ir OS līmeņa funkcija.

(pa velti jau neviens kautkādu jēgpilnu AI neviens nedos, tas prasa resursus. Tas kas tagad ir pa velti, ir pa lielam investīcija, lai sagrābtu lielāku tirgus daļu. Nu ja nu vienīgi savākt pēc iespējas vairāk datus par lietotājiem, tad tas iespējams nosedz izmaksas)

Edited by AndrisBB

Ābols ar lēto NEO, pat man kā vidējam ābolu nīdējam, liekas lieliska izvēle zemajā cenu kategorijā.

Par AI, skatoties kā tas viss izvēršanas un kādiem mērķiem lieto... teorētiski, Ai asistents ir vienīgais kas ir nepieciešams. Ne pārlūks, ne "offisa" programmas, ne attēlu vai video apstrāde. Visu prasi AI.

• Atbalstu 1
  • Haha 1

Jurkins

Es sevi nevarētu nosaukt par ābolu nīdēju, bet pagaidām vneredzu vajadzību pārmācīties. Nu lai vai kā, tomēr tas ābols ir nedaudz savādāks.

Bet jau rakstīju, ka man arī šķiet, ka ļoti reāls nākotnes attīstības scenārijs - AI asistents un viss. Un tad jau visu noteiks price/performance.

Edited by Jurkins

AndrisBB

Nekur jau tas Windows nepazudīs.

Pat teorētiski cik tad tirgus daļu Ābols var paņemt, ja viņi tirgo tikai premium produktus? 50%? Plastmasas laptopi jau vienmēr būs pieprasīti. 30% tirgus daļa iekš UK/USA jau īstenībā ir vērā ņemams sasniegums, ja rēķina ka tā ir viena kompānija, nevienam citam (Dell, Lenovo, HP utt) ne tuvu nav tādu rādītāju.

Pirms M sērijas procesoru ieviešanas, kad lika Inteļus, tad jau arī price/performance ziņā nebija diezko interesanti, vienmēr bij dārgāk un ar sliktāku veiktspēju.

Neo lai vai lēts tomēr ir visai specifisks produkts, diezgan pavājš un tikai 13 collas. Pietam tas arī ir premium kategorijā, vienmēr var atrast lētāku Lenovo ar mazliet labāku speceni.

Lētajā galā vienīgi Linux/ChomeOS (vai AluminiumOS tagad) varētu iegrauzt Win daļu. Citu alternatīvu jau pa lielam nav.

Bet nu ja jau Windows lietotājiem sagādā problēmu ka Start Menu tiek pārvietots no vienas malas uz vidu, tad kāda tur var būt runa par migrēšanu uz citu OS? 😂 Tur desmitgade vajadzīga, lai kautkāda jēgpilna izmaiņa notiktu uz jebkuru citu OS. Nu vainu Windowsam jāpaliek vienkārši nepanesamam.

Nu viena lieta pie kā tiešām nevar pierast ir CTRL-C/CTRL-V 😂

Nākas vienmēr samainīt vietām CTRL ar CMD pogām. Nezinu kā dā lenķī pirkstiem jābūt lai lietotu CMD+C 

Edited by AndrisBB

Ņemot vērā, ka daudzi ofisa softi tiek darbināti no mākoņiem, ir pilnīgi violets, kādu OSu lietot - win. nix vai mac. Da kautvai chromeos.

Specifisi softi arī ir tie, kas nosaka, kādu OSi lietot. 

Latvijā daudzās palielākās iestādes IT teh supports vienkārši baidās no Maciem un tāpēc dara visu, lai tādus neieviestu. 

• Atbalstu 1
  • Haha 1

pirms 6 stundām , AndrisBB teica:

Nekur jau tas Windows nepazudīs

Bils Geits tak vēl dzīvs, bet kur ir Stīvs Džobs? :D 

AndrisBB

Bet abus kautkādā brīdi izmeta no pašu iesāktajām kompānijām 😂

• Haha 1

Posted (edited)
5.04.2026. , 21:25, 138 teica:

Konkrētāk ko?

Vari no savas pieredzes nosaukt kādu lietu, kas Ubuntu un Mint tev šķiet tizlas, bet Zorin un win - perfektas?

Vai tiešām nelieto YouTube?! Tur tak jau ir veikti salīdzinājumi:

Zorin OS 18 iekš YouTube

No savas pieredzes varu teikt vienkārši: jebkura OS ir tāda pati spēle kā no Steam kataloga: tikai lietotāji spēļē ko ofisveidīgu nevis (arcade vai fps vai rts vai racing vai tml.): un tāpēc "parastie lietotāji" vienkāršī grib lietojamu sistēmu bez "ķibelēm"; bet Zorin no Mint atšķīras ar to, ka neatgādina Ubuntu, bet Windows ar Mac "piegaršu".

Starp citu: tuvojas Kernel v 7.0

Edited by Arcane
papildinājums

INTRASERVERNET

Kam ZorinOS? Isti viri lieto LFS, Gentoo, DMSL, NixOS. Es neizprotu to Linux hype, it ipasi, kad daudzi slave Linux - "Arch BTW". Pajat lidz bridim, kad kadam krans ieslid tur kur nespid saule un tad viss apstajas. Jo visi tie slavetaji problemu situacija kautka nedzird un neredz. Un vispar ja velies ka tev pie konfiguresanas nav nepieciesams Terminal, tad noteikti OpenSUSE Linux - YAST.

NIXOS.thumb.png.5791c05d92d196d58e2a4bdd9704bd84.png

pirms 23 stundām , AndrisBB teica:

Nu tad jau instalē PearOS 😂

No sākuma pārpratu pearOS par Pear Linux, bet iečeko Pearl Linux OS ..

pirms 21 stundām , INTRASERVERNET teica:

Kam ZorinOS? Isti viri lieto LFS, Gentoo, DMSL, NixOS. Es neizprotu to Linux hype, it ipasi, kad daudzi slave Linux - "Arch BTW". Pajat lidz bridim, kad kadam krans ieslid tur kur nespid saule un tad viss apstajas. Jo visi tie slavetaji problemu situacija kautka nedzird un neredz. Un vispar ja velies ka tev pie konfiguresanas nav nepieciesams Terminal, tad noteikti OpenSUSE Linux - YAST.

Blablablabla..nekad neesmu sapratis kāpēc pieaugušie iesaka kā "iedomīgie", bet intereses pēc ierakstīju to NixOS .iso iekš DVD un (skat bildes), bet tā bilde ar WiFi ir no Zorin OS..

..neteikšu, ka NixOS "zīmētos" uz "bUbuntu" distru fona..no lietošanas viedokļa..

Screenshot From 2026-04-08 19-45-59.png

Screenshot From 2026-04-08 19-52-23.png

Screenshot From 2026-04-08 19-54-50.png

Ekrānattēls no 2026-04-08 23-12-26.png