Jump to content

Kā tīram datorus? Mana pieredze.

INTRASERVERNET
 Share

Recommended Posts

INTRASERVERNET

Sveiciens biedriem. Gan jau ne visiem būs saistoši, bet parunāsim par datoru tīrīšanu. Noteikti es neesu vienīgais, kas cenšās ik pa laikam un netikai uzturēt ne tikai tehniski labā stāvoklī, bet arī vizuāli. Tad nu intereses pēc palūkojos ārzemju forumos, ko cilvēki iesaka. Tad nu padalīšos ar savu pieredzi, cik tiešām, tas atbilst realitātei. Lai arī biju ļoti skeptisks, bet rezultāts pārsteidza. Lai cik patiktu man Dell XPS/Precision sākot ar 9500/5550+, bet Carbon virsma nu smērējas ļoti. Un cik ir mēģināts tīrīt, palika tādi kā pleķi. Tā teikt, kā ne līdz galam paveikts. Ar micro fibre lupatīņu feini var notīrīt, vienmērīgu, bez paliekošiem pleķiem. Bet lai piedod laptop ražotāji, kas liek uzlīmju marķējumus, pēc to noņemšanas paliek "nospiedums". Mēģināju ar esošo šķidrumu un lupatiņu, bet neizzūd. Tad ņēmu rokās ko ārzemju forumos ļoti rekomendē ir Mr. Clean Magic Eraser. Uzsmidzināju uz "švammes" Isopropyl 70/30 un pat nav stipri jātīra, smuki nospiedums izzuda. Rezultāts tiešām iespaidīgs. Noteikti bija un ja meklē sev ko tādu, tad ir vērts. Jā ir padārgi un iespējams, ka arī lētākās "švammes" tīra tikpat labi, vai pat labāk. Es nesaku, ka jāpērk dārgākais, tik tas ir ko iesaka ārzemju forumos.

Katram arī norādīts links, ja nu kāds vēlas iegādāties:

MG Chemicals 70/30 Isopropyl For Eelectronics

20251103_233313.thumb.jpg.a4ba0985f45105ce75b6974ac31f7b71.jpg

Mr. Clean Magic Eraser

20251103_233306.thumb.jpg.78ea84192ee37097abfa8ed4a4bae338.jpg

Rezultāts.

20251103_233322.thumb.jpg.1b82de109ffef0db10c4c5dee4c5823b.jpg

20251103_233328.thumb.jpg.979ffa4529e1e4690b035fbfd2784567.jpg

• Patīk 2
  • Haha 1

Čau!

Par Isopropyl nemācēšu teikt, vai neder tas pats parastais tehniskais spirts, bet magic eraser gandrīz noteikti ir tā solīdi pārcenots Melamine sponge. Ar pēdējo tā uzmanīgāk - tās tiešām ir labas, bet ne visur drīkst tā aktīvi berzt - vienām virtuves iekārtas durtiņām(nav glancētās) pārcentos un ir nedaudz redzamas krāsas izmaiņas. Ieliku tumšākajā stūrī, vismaz nelec acīs.😅 Tātad pieņemu, ka arī korpusus ar tām.. Nu tā, prātīgi vajag tīrīt. Es labāk izmantoju viegli mitru mikrošķiedru ar nelielu šķidro ziepju daudzumu. 

• Atbalstu 1

tikai ne tehnisko, tas vispār ir draņķis un neelpot viņa izgarojumus arī ieteicams. Bet neatstāj pleķus utt. Ir labs un salīdzinoši saaudzīgs pret plastmasām/krāsām utt.

Pirms 59 minūtēm , jacobs teica:

Var jau arī spirtu paņemt mutē un tad uzpūst aparatūrai?😀

Ka tik nesanāk tā, ka aparatūrai vairs nepaliek 😀

Pirms 5 minūtēm , Aigus teica:

Ka tik nesanāk tā, ka aparatūrai vairs nepaliek 😀

aparatūrai pietiek ar dvašu tikai, tas tāpat kā briiles tīrīt :D 

• Patīk 2

pirms 7 stundām , M@R$$ teica:

Es +/- reizi pusgadā noslauku putekļus no PC un galda...

lops. :D

• Haha 1

To isopropyl jau var 5L kannu nopirkt pa to brendotā cenu.
Es parasti ieleju smidzināmajā pudelē, nosmidzinu visu un notīru parastu lupatu vai papīra dvieli. Papīra dvieļi gan reizēm atstāj kautkādu pūku uz monitora. 

Gan laptopu, gan monitoru un visādus citus gadžetus.

Neko vēl nav 'saēdis'. Ganjau kautkam vārgākam var nonemt arī krāsu.

Ja kautkas riktīgi nospeķots, tad arī Fairy darbojas bez problēmām.

pirms 2 stundām , versatile teica:

Ko tur tīrīt?

mac-mini-m4-08.webp.d99967d77e882773e950cdeaff2f4a50.webp

Tādu arī lieto? Bez monitora, bez klaviatūras, bez peles, vienkārši ar domu spēku? Cool

Labu laiku iepriekš nopirku pa 5 lati 10 litru kannu ar medicīnisko spirtu. Ar visiem Austrumu slimnīcas zīmogiem. Dzert to neviens nedzer, visādiem tīrīšanas darbiem pat trešā daļa nav iztērēta. 

Pirms 9 minūtēm , kaads teica:

tirgoja balzāmenes veikals bija kāds

Vajadzēja dzert toreiz to lēnām ar garšu, tad atcerētos.😀

Pirms 40 minūtēm , e = d teica:

Ar visiem Austrumu slimnīcas zīmogiem

Tad jau sen gan. Savus dakterus es nereti apgādāju.🙂

pirms 20 stundām , kaads teica:

tas spirts, ko covid laikā dezinfekcijai tirgoja balzāmenes veikals bija kāds ?

Balzāmenes veikals? Varbūt dzēriens 69%? Latvijā tikai aptiekas var tirgot spirtu.

A kas ta denaturātam vainas? Tur, cik saprotu, nedaudz acetons piešauts, bet pavisam nedaudz, lai negaršīgs paliktu.

p.s.

Sastāvu Havek tehniskajam var palasīt šeit, 99% etilspirts.

Edited by ggg97

Pirms 40 minūtēm , ggg97 teica:

kas ta denaturātam vainas?

nuuu... mēdz izšķīdināt ne tikai taukus, bet arī plastmasu, vai vismaz krāsu... droši vien dēļ: 

Pirms 41 minūtēm , ggg97 teica:

nedaudz acetons piešauts

esmu dzirdējis, ka varot būt arī benzīns... tik un tā pārāk jaudīgs šķīdinātājs vienkāršai tīrīšanai...

Par spirtu, man te kolēģis nodemonstrēja.  Mēdz būt lietas ar gumijotu pārklājumu. Ne pārāk kvalitatīvu un plānu gumijotu pārklājumu, kurš ar laiku paliek pretīgi lipīgs, ka gribas mest ārā. Tad lūk, viņš ar spirtu to pārklājumu smuki un bez lielām pūlēm notīrīja un istrādājums palika ar smuku cietu plastmasu. Kautkāds lētais karšu lasītājs tas bija, izmantojas joprojām.

• Love 1

pirms 23 stundām , jacobs teica:

Tad jau sen gan. Savus dakterus es nereti apgādāju.🙂

Man paziņa izmanto tāda tipa verķus, kurus taisi, tad nu iztecināja puslitru spirta, pietiek jau ilgi un ir labs, jo pleķi nepaliek uz vhs galvām. No tā kovidlaika Balzāmveikala spirta paliek gan.

• Patīk 1

Nu labāk tīrīšanai izopropilspirts. Parastais etil labi šķīdina tipa augu/dzīvnieku taukus bet ne minerālos, tipa smervielas. Izopropil šķindina abus.  Nopērkams- pa dārgo veikalos kas tirgo visādus materiālus reklāmistu vajadzībām. Piemēram šie. Pa lēto  Latvijas ķimijā. Bet vai tad neder tie šķīdumi kas nopērkami datorveikalos ekrānu tīrīšanai? Visādā ziņa man nospeķotu klaviatūru notīrīja pa pirmo. Vienīgi nevajadzētu liet lai nenokļūst elektronikā.

• Atbalstu 1

Pirms 3 minūtēm , Racer teica:

jo pleķi nepaliek uz vhs galvām

Kādreiz ķīpsalas kojās katru reizi, kad notīrīju Orbītas galviņas ar paziņas atnesto dzimtenīti, atskanēja klsuvējiens un parādījās kaimiņistabas iemītnieka izspūrušais galvaskauss ar mēmu jautājumu "kožam šodien".

Bet, ja nopietni, tad galīgi neiespringstu... tīru ar vaitspirtu vai visparastāko degvīnu.

pirms 4 stundām , hehe teica:

Balzāmenes veikals?

Jā, LB veikalā

nepaslinkoju, atradu krājumos :) . Laikam netirgoja kā spirta šķidumu, bet kā dezinfekcijas līdzekli. atmiņu grauž laika zobs :D 

image.thumb.png.2e22a0e178a91d2f568466435fe65982.png

pirms 1 stundas , Jurkins teica:

galīgi neiespringstu... tīru ar vaitspirtu vai visparastāko degvīnu.

Tā jau ir. Ko tobrīd dzeru, ar to arī notīru. 😀

Edited by jacobs
  • Patīk 1
  • Haha 2

Pirms 11 minūtēm , jacobs teica:

Ko tobrīd dzeru, ar to arī notīru. 😀

Hmmm. Nebija ienācis prātā pamēģināt tīrīt datoru, vai jebko citu, ar alu, kafiju, kolu vai kefīru. Ar minerālūdeni gan ir gadījies.

pirms 9 stundām , Jurkins teica:

visparastāko degvīnu.

Lenšu vai kasešu maģim kādreiz ar šņabi tīrījām, tur pofig, vienīgi vakara gaitā kāds maita izdzēra :D , bet ar VHS - nē, no šņabja bikiņ paliek pleķi un to redz, ja gribās max q. 

pirms 17 stundām , Jurkins teica:

nejauši izdzerties?😉

Kāpēc tad uzreiz nejauši. 😁

• Haha 1

pirms 19 stundām , kaads teica:

Jā, LB veikalā

nepaslinkoju, atradu krājumos

Jocīgi būtu redzēt pie dzērieniem dezinfekcijas līdzekli, bet laikam bija tādi laiki, kur ienesīgums no šā bija ne sliktāks kā narkotiku kontrabandistiem. Bet spirts jau tāpat tas nav, tur rakstīts 100ml satur 70ml etanolu. Sanāk 70%.

pirms 6 stundām , hehe teica:

Jocīgi būtu redzēt pie dzērieniem dezinfekcijas līdzekli, bet laikam bija tādi laiki

https://nra.lv/tautaruna/rasols/308908-soctiklu-lietotaji-diskute-par-latvijas-balzama-dezinfekcijas-lidzekla-cenu.htm

https://www.lsm.lv/raksts/zinas/ekonomika/latvijas-balzams-saks-razot-roku-dezinfekcijas-lidzekli.a352393/

tu laikam kaut kādu dzīves posmu esi palaidis garām :D 

mēs jau off topikā te maucam 😀

īstenībā tā zampa normāli šķidra, un nekad no pirkšanas brīža nebija gēlveidīga.

Vienkārši, kamēr nebiju atradis orig, kannu, likās ka tirgoja  tajos laikos kā spirtu, bet patinot bildi atpakaļ, atmiņā pa miglu sāku atcerēties ka spirta šķīdums tomēr, tik neatcerējos cik %. Etiķete palīdzēja visu noskaidrot. 

Nu un kas ka off topikā. Pats etanols gan tur izskatās ir tīrs un nav denaturāts. Nebūtu tur balinātāja un tādā cenā gan jau būtu tīri ok arī kokteiļu stiprināšanai, i atbilst veikala sortimentam. Nez, zampu dzer vai ēd? :D

Cik var jums auniem skaidrot, ka civilizētās valstīs ir aizliegts kosmētikas līdzekļos, dezinfekcijas līdzekļos utml., kuri nonāk saskarē ar cilvēka ādu, lietot nerektificētu etilspirtu, bez sertifikāta. Tāpat kā metilspirtu, jebkurā sadzīves ķīmijas vai autoapkopes  utml. šķidrumā.

• Patīk 1

Mielestapa

Datoru tīru ar micerālo ūdeni, kas attīra poras datora korpusā un tādējādi kardināli uzlabo komponentu dzesēšanu.

• Love 1

1 stundu atpakaļ, jacobs teica:

autoapkopes  utml. šķidrumā

Auto logu šķidrumos, vismaz dažos, ir arī acetons klāt, tā nez kāda jēga no tā, ka spirts tajos rektificēts 🤷🏻‍♂️

Share

• Create New...