Jump to content

Kad "atsavināšana" ir kļuvusi par "pārdošanu"?

_dunduks_
 Share

Recommended Posts

_dunduks_

Man te kāds nesen aizrādīja, ka jālasa noteikumi.
Vai kāds vispār saprot, kas šeit ir pateikts?
https://www.apollo.lv/8172814/latvija-pec-registracijas-varetu-aizliegt-pardot-ari-lidz-10-gadiem-vecus-spekratus-lemj-valdiba

Manos laikos ar "atsavināšanu" saprata atņemšanu un piespiedu pārdošanu. Bet kopš kuriem laikiem tā ir kļuvusi par parastu pārdošanu?

Efektīvie izdomāja, ka tā izklausīes gudrāk?

• Patīk 1

Mhm, reku, arī citāts no pirmās Ceļu satiksmes likuma redakcijas (kaut kad gadsmita sākumā pagājušā gadsmita beigās):

Citēt

Ja transportlīdzeklis ir laulāto kopīga manta, laulātajam, uz kura vārda transportlīdzeklis reģistrēts, tā atsavināšanas (pārdošanas, dāvinājuma, maiņas) gadījumā rakstveidā jāapliecina, ka otram laulātajam nav pretenziju attiecībā uz transportlīdzekļa atsavināšanu.

Pārdošana ir pārdošana, nevar pārdot - uzdāvina vai iemaina pret aliņu un likums netiktu pārkāpts.

Edited by maize

atsavināšana ir arī - "Savu tiesību atdošana citai personai; civiltiesībās mantas nodošana citas personas rokās."

• Patīk 1

_dunduks_

Nu skaidrs, ka es kaut kādā citā burbulī dzīvoju, kur pārdošana bija pārdošana.

Bet vai kāds vienkāršā valodā var pastāstīt, ko es tagad nedrīkstēšu ar savu auto darīt?

versatile

Ar savu esošo? Neko nedrīkstēsi. Tb visu drīkstēsi.

A vot ja nopirksi citu un pēc 3 dienām mēģināsi tālāk tirgot, tad nevarēsi. Valdībai zb perekupi, kas nemaksā nodokļus.

Ko iegūs? vēl garāku rindu ar idiotiem, kas ar feikiem kauferiem csdd centīsies iestāstīt, ka "pats braucu, pats pirku" un ielidos uz problēmām.

Edited by versatile
  • Patīk 2

pirms 3 stundām , _dunduks_ teica:

Manos laikos ar "atsavināšanu" saprata atņemšanu un piespiedu pārdošanu

Gluži mans domas.
Bet ko tagadējie "efektīvie deģenerāti" ar to domā- uzmini nu !

Gan jau būs atkal skarojums uz 3 lapām, bet tik samurgots, ka tāpat nekas netiks skaidri pateikts.

pirms 3 stundām , Jainit teica:

atsavināšana ir arī - "Savu tiesību atdošana citai personai; civiltiesībās mantas nodošana citas personas rokās."

Tev tur asteriksu vajadzēja pielikt

* .joma: jurisprudence 

Mielestapa

Atsavināšanas aizliegums nozīmē to, ka nopirkto auto nevarēs dāvināt, pārdot, ieķīlāt u.t.t., kā arī to, ka braucot galīgā ķēmā, policija nedrīkstēs atsavināt auto un aizsūtīt to uz Ukrainu.

Pirms 58 minūtēm , Mielestapa teica:

policija nedrīkstēs atsavināt auto

aha, pirms gadiem 20 mēs šo frāzi saprastu viennozīmīgi. Tagad sanāk kaut kā divdomīgi. Tēmas autors nav vienīgais kuru besī šī (ne)vārda mūsdienu lietojums.

Un ja, kas (inteliģenti tolerantie 😁) ... būtu labāk, ja tie radījumi ar (droši vien) juridisko izglītību, kuri rakstīja to civillikumu pagājušā gadsimta sākumā, labāk būtu apmiruši agrā bērnībā no kādas tolaik neārstējamas slimības (tuberkolozes piemēram).

Edited by Jurkins
  • Atbalstu 1

Mielestapa

Civillikums jau ir diezgan moderns tiesību akts, izstrādāts uz profesora Frīdriha Georga fon Bunges Baltijas vietējo likumu kopojuma III daļas pamata, ko 1864. gada 12.novembrī apstiprināja Krievijas imperators Aleksandrs II.

• Love 1

versatile

Pagaidiet, kad uzzināsiet, ka ja ar testamentu novēl visu īpašumu vienam dēlam, otrs tāpat dabū 1/4 un ka mantojums, lai uz to pretendētu, ir jāpieņem - vispar raznosā aiziesiet.

• Haha 2

Kas , pie velna, tur nesaprotams ???  Nē, nu varētu lietot vārdu atbrīvošanās (no kaut kā sev piederoša, bet tas ne visās situācijas der), savukārt pārdošana ir tikai viens no variantiem, bet atsavināšana - kaut kas tev piederošs, tevis radīts (autortiesības) pāriet cita valdījumā.  Nē nu protams, juridiskus terminus (nē neesmu jurists) plebejiem nav lemts saprast😁.

Citēt
atsavināšana
1.Darbība, process → atsavināt.
2.joma: jurisprudence Savu tiesību atdošana citai personai; civiltiesībās mantas nodošana citas personas rokās.
3.Valsts (pašvaldību) mantas pārdošana, mainīšana, ieguldīšana kapitālsabiedrībā un nodošana bez atlīdzības, kā rezultātā īpašuma tiesības no mantas atsavinātāja pāriet mantas ieguvējam.

Edited by raiviic
  • Patīk 1

Tas ir tipiski to blēdīgo liekēžu, kas dēvē sevi par juristiem, stilā  -  ja ir jēdziens "atņemt", tad viss ir kā pie cilvēkiem, bet "atsavināt"... ooooo... tur var uzrakstīt 58 traktātus un aizstāvēt 17 doktora disertācijas jurisprudencē.

pirms 1 stundas , ivo teica:

aha, pirms gadiem 20 mēs šo frāzi saprastu viennozīmīgi.

Pirms 20 un arī 27 gadiem bija rakstīts tieši tāpat. Tagad viens ieraksts portālā un pēkšņi moderns lietojums un nesaprotams vārds :D

Likuma, kurā it kā tiek ieviests nesaprotams vārds pamata redakcija no 1997.gada https://m.likumi.lv/doc.php?id=45467&version_date=04.11.1997

vārds tiek lietots daudz un dikti.

pirms 10 stundām , maize teica:

viens ieraksts portālā

Tas nav viens ieraksts, mani tas vārds ar savām 2 pretējām nozīmēm mulsina jau daudzus gadus.

versatile

Man likās, ka "meklēt", tas ir tad, kad pusnaktī zem gultas meklē aizripojušo gumijas sievietes korķi, bet "gūglēt" ir tad, kad skaties internetā, kur tādu nopirkt.

Manos laikos tiešām ar "meklēšanu" saprata fiziska objekta vai personas atrašanās vietu noskaidrošanu. Bet kopš kuriem laikiem tā ir kļuvusi par parastu informācijas ieguvi?

Efektīvie izdomāja, ka tā izklausīes gudrāk?

Edited by versatile
  • Patīk 1
  • Haha 1

Tad jau iznāk, veikalā pērkot batonu, iznāk "atsavināšana"?
Es atsavinu veikalam batonu?  Jēziņ! Antiņ pūt stabulīti, prātiņ nāc mājās!

Pirms 9 minūtēm , mafijs teica:

Es atsavinu veikalam batonu?

"Pēc laba prāta, bez spaidiem..." u.t.t.   Man parasti tos diplomētu juristu sacerētos penterējumus lasot, nāk smiekli, bet reizē ir skumji, cik tālu stulbumos mēs esam aizgājuši.🤣

Edited by Jurkins
  • Patīk 1

versatile

Ja es kaut ko nesaprotu, tas ir stulbs - pirmā pazīme cilvēkam ar aukstu entelegtu.

• Patīk 1

Vispār ja padomā loģiski, tad 'atsavināt' var tikai pats savu mantu, attiecīgi tas juridiskais pielietojums ir pareizāks.

Ir 'sava' manta, kuru kāds at-sav-ina. Jeb tikt vaļā kautkādā veidā no tās mantas.

Kāds cits nemaz nevar atsavināt mantu, jo tā jau nav viņa manta. Viņš var atņemt, konfiscēt utt.

Edited by AndrisBB
  • Patīk 1

pirms 7 stundām , AndrisBB teica:

Kāds cits nemaz nevar atsavināt mantu, jo tā jau nav viņa manta.

Piekrītu, loģiski. Bet! ((c) Godmanis) 40 gadus atpakaļ mūs pieradināja pie pretējas nozīmes šim vārdam (un te ir daži tik seni personāži, kas šo vēl atceras), tāpēc arī diskusija.

• Patīk 1

pirms 12 stundām , versatile teica:

Bet kopš kuriem laikiem tā ir kļuvusi par parastu informācijas ieguvi?

"tavos laikos" grāmatas bibliotēkā tu meklēji vai ieguvi?

Jā, un arī  atšķirību starp meklēšanu un meklēšanos?😀

• Atbalstu 1