Jump to content

Pārsprieguma aizsardzība.

Jurkins
 Share

Recommended Posts

Sveiciens tēmā par skarbo, reālo dzīvi!

Tātad - pārsprieguma aizsardzība uz atsevišķas fāzes spriegumu (laikam saputroti, bet paskaidrošu 😁).

Kolēģim mājā nodega turpat visas ieslēgtās elektroierīces. 3 fāzes kaut kādā veidā (māja celta pēdējos padomju gados) sadalītas pa patērētājiem. Un šis norāva nulli pie sadales, to kas aiziet prom (uz HESu). Ja būtu visās fāzēs vienādas slodzes, tad neviens neko pat nepamanītu. Bet laikam jau atšķirība stipri liela. Vai eksistē kaut kādi devaisi, kas šādā gadījumā izrubītu visus patērētājus. Ok, var jau būt, ka tādu gadījumu, kad kāds gudrinieks izdara šādu manipulāciju ir ārkārtīgi reti.

(nevaru ielikt bildi, laikam ar Ukrainas video visādiem atkal kaste ir aizstāstīta)

Edited by Jurkins

Uz pazaudēto elektroierīču fona, šāds nebūs dārgs un tam viss iekšā ir.

Man pašam tāds ir uzstādīts.

https://vi.aliexpress.com/item/1005005858752664.html

Atklāta funkcionālā nepilnība.😒

Skat. nākamo manu repliku.

Savas kļūdas vienmēr ir jāatzīst publiski.

Edited by jacobs
  • Patīk 2

kaut_kaads

jacobs, var sīkāk?

Ja ir pārspriegums, izsit kā automātu? Saslēgt atpakaļ var tikai fiziski?

Pašam ir uzlikts šitais, uz zibeni gan tik domāts. Šovasar pa mierīgo, pagajušo vasaru gan iekritu uz 300+ eirām pēc zibens. 

Atpakaļ ieslēgt var tikai fiziski. Izslēgt, protams arī WiFi. Ir jau vesela rinda arī līdzīgu aparātu arī ieslēdzamu pa WiFi.

Zibenim man ir līdzīgs, tikai ''lepnāks''🙂

Taču tā kā mani šovasar, kā rakstīju jau šeit, apciemoja lodveida zibens, tad no zaudējumiem neglābtu nekas.😒

kaut_kaads

Nu depo alternatīva ir 100+ eiras, vietējā bodē manīju pa ~ 80. Vai šitais strādā hz, pagaidām viss zaļš. Vai tur iekšā nav papīrs, kas to lai zin...

Bet nu pretēji nekādai drošībai, šitais ir vismaz kaut kas. It sevišķi mums kā "laimīgajiem" uzreiz pirmajiem aiz trafa. 

pirms 2 stundām , jacobs teica:

Eu, nu šis ir labs, kā izskatās. 👍

1 stundu atpakaļ, jacobs teica:

apciemoja lodveida zibens, tad no zaudējumiem neglābtu nekas.

Faradeja režģis?

pirms 3 stundām , Jurkins teica:

Uzrakstīju postu, aizgāju "apgaitā" un kā pa pieri ... toč, tak

Tas ko tu rādi vispār ir vienfāzes. Nekāda sakara ar tevis aprakstīto situāciju par nulles atvienošanu 3-fāžu tīkla gadījumā. "absence of neutral" detektē RM35UB3N30. Izeju maksimālā komutējamā strāva ir 5A, tāpēc būs vajadzīgs papildus kontaktors, kas izrubī visam špani.

• Patīk 1

biomass979
pirms 6 stundām , Jurkins teica:

Un šis norāva nulli pie sadales, to kas aiziet prom

😱Un ar to vis izteikts!

pirms 6 stundām , Jurkins teica:

Ok, var jau būt, ka tādu gadījumu, kad kāds gudrinieks izdara šādu manipulāciju ir ārkārtīgi reti.

Nemīz,gadus 3 atpakāļ mums ST šādu joku izspēlēja,ķiapa nulli nebij pieskrūvējuši...apmainot skaitītāju pret modernāku! Visu  dārgāko elektroniku pasargāja UPSi ,kuri protams bija jaizmet... Viens kompis nebija aiz UPS  tam nomainīju barošānas bloku un aizgāja,bet visi mazie barošanas bloki kas bija kontaktos  arī nācās jauni uzlikt!  Un protams neviens neko neatlīdzināja!

Edited by biomass979

1 stundu atpakaļ, Lieta teica:

Tas ko tu rādi vispār ir vienfāzes.

Tas pirmais links. Tālāk ir trīsfāznieki.

biomass979
pirms 3 stundām , jacobs teica:

Taču tā kā mani šovasar, kā rakstīju jau šeit, apciemoja lodveida zibens, tad no zaudējumiem neglābtu nekas.😒

Vaig magnētiskos teslas reisus uzlikt,uz kaimiņu pusi.....pāradresē viņiem!

Edited by biomass979

pirms 4 stundām , jacobs teica:

Interesanti vai šis nulles pazušanu detektē? Derētu notestēt - noskrūvē ienākošo 0, tikai pirms tam noskrūvē visus izejošos vadus.

• Patīk 2

biomass979
Pirms 4 minūtēm , Lieta teica:

Interesanti vai šis nulles pazušanu detektē? Derētu notestēt - noskrūvē ienākošo 0, tikai pirms tam noskrūvē visus izejošos vadus.

Neko neskrūvē ,la vis ir dabiski!

1 stundu atpakaļ, Lieta teica:

Interesanti vai šis nulles pazušanu detektē?

Paldies par padomu! Izrādās, ka tiešām atkārtoti slēdzot iekšā mājas sadales ievada automātu ar atslēgtu ienākošo ''0'' ''aizsargautomāts'' neatslēdzās.😒

Tikai mirgo sarkans alarm. Visu pārējo biju testējis, bet šādu elementāru lietu, gan nē. Varbūt arī tāpēc, ka man visi vienfāzes patērētāji strādā gan no lielā UPS, un lieljaudīga atdalošā toroīdtipa trafa 400/230V Taču šī kļūda vienalga jālabo.🤔

Pirms 4 minūtēm , jacobs teica:

ar atslēgtu ienākošo ''0'' ''aizsargautomāts'' neatslēdzās

Ispējams tāpēc, ka viš vienkārši vai daļēji paliek bez barošanas. 

• Atbalstu 1

Pirms 1 minūtes , ggg97 teica:

daļēji paliek bez barošanas. 

Tieši tā arī ir.

• Patīk 1

Pirms 43 minūtēm , uldise teica:

kāda maza baterija prasās

Droši vien, ka lāpīties var visādies, bet tas nav ilgspēlējošs risinājums. Kārtējā iekārtas izstrādātāja rupja nolaidība. 😏

Jāmaina vien būs nost, bet augšminēto izstrādājumu izmantojot kādā no manu nākamo klientu aparātu 3f vadības blokiem?

Vienīgi kaitina, ka aizvien mazāk vari kādam, gan ķīnas, gan neķīnas ražotājam, izstrādātājam uzticēties, cerot saņemt tiešām pabeigtu produktu.😒

Atkal iztērēšu naudu, nervus, zīlējot vai paveiksies, vai nē. Taču tāds jau liktenis, ja nedari tā kā visi...

pirms 5 stundām , Lieta teica:

Interesanti vai šis nulles pazušanu detektē?

Pag. Es saprotu tā, ka, ja ienākošā nulle pazūd, tad tā "nulle" (pareizāk, visu no patērētājiem nākošo nullvadu savienojuma punkts), kas paliek, ja nav uz fāzēm vienādas slodzes, aizpeld. Mainās spriegumi starp katru fāzi un šo aizpeldējušo "nulli". Un to jau tā kā vajadzētu šim šādam aparātam noķert. Interesanti, barošanai jau vajadzētu tāpat palikt. Ja šis barojas no kādas fāzes (dubtriplējoši no visām), tad viņam jau diezgan vienalga (saprāta robežās), kur tā nulle aizpeldējusi.

Ja visi izejošie vadi ir noskrūvēti, "nulle" nekur nepeld, visas fāzēs spriegumi pret šo "nulli" ir vienādi. Interesanti tiešām, kā šis to detektē?

Varētu pieslēgt pie katras fāzes savādāku slodzi, lai nenosvilinātu, tādu, kas paredzēta 380V. Un tad paraut nost ienākošo nulli.

Edited by Jurkins

Tā ir klasika. Fāzē, kur lielāka slodze būs mazāks spriegums, kur mazāka - lielāks spriegums.

Iespējams jāmeklē kā "Phase Balance Protection"

Drīzāk imbalance

Edited by Aigars

1 stundu atpakaļ, jacobs teica:

Droši vien, ka lāpīties var visādies,

Priekšā var likt magnētisko palaidēju, kurš atkritīs, kad pazudīs gan 0, gan arī barojošā fāze. Bet tur arī var būt visādas nianses atkarībā no konkrētiem apstākļiem.

p.s.

Vispārībā neesmu kursā, cik ilgi magnētiskais palaidējs var atrasties ieslēgtā - darba režīmā.

Edited by ggg97

Redzi, arī šādai aizsardzības iekārtai ir svarīga klienta ticība tai, pārliecība par tās darbību izšķirošajā momentā.

Ja mana ticība pievilta, tad jāmeklē cita, kas nav nemaz tik viegli un ne jau cenas pēc.

Ķimerēties var jau visādies un salāpīt, lai tā strādā. Taču tā nav bērnu īslaicīga rotaļieta kāda.😉

Pirms 31 minūtēm , Jurkins teica:

Interesanti, barošanai jau vajadzētu tāpat palikt

Jā, to nodrošināt būtu bijis elementāri arī bez ''0''ieejā. Taču ir kā ir un lauzt vaļā to kasti, bojāt, negribās, labāk izmantošu tālāk citur.

Man jau pašam ''N'' praktiski pazust nevar, bet vēlos visu kārtīgi uztaisīt. Ne jau savos gados vairāk ir laiks vēl daudziem variantiem 🙂

Gan jau ielikšu kādu atseviški kādu 3f sprieguma strāvas releju un vēl wifi energy meter, switch

Pirms 5 minūtēm , ggg97 teica:

var likt magnētisko palaidēju

Tie maitas agrāk vai vēlāk trokšņot tikai sāk.

Pirms 9 minūtēm , jacobs teica:

Ja mana ticība pievilta

Pag, bet Tu izejošos vadus atvienoji? Šis varbūt tāpēc arī nesaprata, ka nulle norauta. Protams, pārbaudes pēc riskēt ar visu māju...:fool:, bet, kā jau rakstīju, piemest pie fāzēm kaut vai dažādu jaudu kvēlspuldžu pārus virknē (lai nenodeg) un paskatīties, vai tad arī neizslēdz. Varbūt, ka brēka par velti.

Edited by Jurkins

Viennozīmīgi, ja pazūd N aizsardzības automāta ieejā, tam ir tūlīt jāatslēdzās. 

To mēs ar tevi spētu pat kādas pamatskolas fizikas stundas kabinetā īstenot praksē salipinot shēmiņu ar pāris relejiem.😉

N jau parējie patērētāji saņem tikai no šī aizsardzības automāta izejas, Tam jau ir arī noplūdes automāta funkcija.

Edited by jacobs

Bet, ja nav nekādas slodzes? Gan N ieejā, gan N izejā, gan zeme būs "viss vienā". Strāvas neplūst. Pilnīgi vienalga, ir tā neitrāle vai nav. Ja noplūdniekam norauj no izejas fāzes slodzi nost, tad jau nav nekam kur noplūst. Pļa, laikam jāiet gulēt, rīts gudrāks par vakaru.

Tik cik patērē pats devaiss. Jā nu uztaisīt jau var, lai šis pats patērē no fāzēm dažādi.

kaut_kaads

Es te domāju par to N noraušanu. 

Varētu priekš manis, kā lamera paskaidrot, kā tur notiek viss sliktais?

Nu viss ir labi, atnāk španis pa L, iziet caur patērētāju/slodzi un aiziet caur N pa lielam uz "zemi".

Pazūd N, slēgtās ķēdes vairs nav, patērētāji izrubās un viss? Nesaprotu.. 

Dažādās fāzēs saslēgtie patērētāji nonāk virknes slēgumā. Uz lieljaudas patērētāju sprieguma kritums mazāks <230V, uz mazjaudas patērētāju šajā virknes slēgumā jau krietni lielāks sprieguma kritums >230V un tas iet bojā. Oma likums.

Edited by ggg97
  • Patīk 3

kaut_kaads

Lieta skaidra, pēc pirmā teikuma, sapratu arī tēmas pirmā posta pirmo bildi. Nebiju aizdomājies īstenība par šito. Vienfāzes pieslēgumā gan bez stresa..

Pirms 6 minūtēm , ggg97 teica:

un tas iet bojā

Lūk, jaunībā bija labākas lietas par N pazušanu. Jaudīga diode drošinātāja vietā pārāk skaļam kaimiņu melomānam.😀

Nuu, tiltiņš, tas jau vispār kaifs.

Tikko zvana kolēģis (kurš atvaļinājumā, ar elektrību uz +/- jūs). Ieracis no mājas uz saimn. ēku kabeli. Mēra fāzes, vienā 210, otrā 270 u.t.t. Saku šim, lai skatās nulli. Dievojas, ka viss kā aptiekā. Izrādās, ka nullei skrūve pievilkta ideāli, bet vads nav caurumā iebāzts.😁

Īstenībā nekad nebiju ar šo problēmu reāli sakāries (to, ka tā ir, zināju gan), tagad dažu dienu laiku 2 gadījumi, no kuriem viens ar upuriem.😁

• Haha 1

Pirms 1 minūtes , Jurkins teica:

Īstenībā nekad nebiju ar šo problēmu reāli sakāries

Civilizācijas progress nav apstādināms. Noteica kādreiz mans kolēģis, kad kārtējais celtnieks novēlās pieķeroties betonmaisītājam.😀

• Haha 3

pirms 9 stundām , jacobs teica:

Noriskēju un vēl šādu no Ali uzsūtīju.

Un kas liek domāt, ka šis detektē nulles pazušanu? Es taču rakstīju, ka vajadzīgs RM35UB3N30.

...un vispār es nekad vairs nepirkšu neko no, kam virsū rakstīts Tuya. Tie verķi sūta/saņem komandas no/uz serveriem Ķīnā. Jā, 99.9% gadījumu tie strādā, bet pāris reizes gadā tiem ķīniešu serveriem ir kaut kādas problēmas un tie pārstāj darboties. Ja vajaga, lai darbotos vienmēr, labāk izvēlēties kaut ko ar lokālu vadību.

Edited by Lieta

Pirms 23 minūtēm , kaut_kaads teica:

Vienfāzes pieslēgumā gan bez stresa..

Atkarībā, kur pazūd 0. Ja pie trafa būdas vai daudzstāvenes ievadā, tad starp dažādās fāzēs pieslēgtiem kaimiņiem notiek sprieguma šūpošanās. Man šogad ciematā līdzīga šūpošanās bija. Par laimi patērētāju ciematā pietiekami daudz, lai nokompensētu režīmu un nesasniegu kritiskus spriegumus.

Edited by ggg97

Neesmu visu šo gadžetu piekritējs. Primāri jābūt atkārtotaja, zemējumam pie galvenās sadales un tālāk jau zaļdzeltenais vads iet uz visiem patērētājiem lai aizsargātu gan betona mešalku strokā, gan veļmašīnu vannasistabā. Galvenajā sadalē zemējuma vads tiek savienots ar Sadales tīkla nullesvadu, jeb pa jaunam N un zaļdzelteno aizsardzības zemējumu. Ja pazūd Sadales tīkla nullesvads, tad nekas īpašs nenotiek, vienkārši zemējuma kontūrs izlīdzina spriegumus pa fāzēm un nav problēmu ar pārspriegumu. Nekādas elektronikas, nekādu Wi Fi un ķīniešu serveru. Kapēc sarežģīt elementāras lietas? Vot krievulaiku daudzdzīvokļu mājās, tā cita lieta, tur kaimiņi nekad nespēs vienoties par zemējumu. Savulaik tādā mājā dzīvoju un kad teicu kaimiņiem, ka vajag  uztaisīt zemējumu. tad uz mani skatījās kā uz ideotu, lampiņas tak tāpat spīd. Aizvilku savu četru kvadrātu vadu līdz galvenajai sadalei. Savienoju tuvākajā skapī  ar nulli un lejā pie sadales ar mājas zemējumu. Bija tur tāds, savienots ar visām trubām un kautkāda dzelzs drāts gāja pat pāri mājas jumtam. Zemējuma pretestību nemēriju, bet pret to kontūru 500W lampa dega spoži. Kas liedz mūsdienās pašam izvilkt savu zemējumu daudzdzīvokļu mājā? Jā, tūlī būs bļāviens par kautkādu tur apsaimniekotāju un es tak maksāju īri, nafig tērēties. nu tad arī pērkat tos ķīniešu gadžetus.