binary Posted January 30 Author Share Posted January 30 Just now, jacobs teica: Nav kā te, kad vari arī paziņot sievai, ka tev nav nekādu iespēju. Aha, es sākumā tā arī pateicu. Uzreiz pretim - "priekš kam tad tev lodāmurs?!" Tas nekas, ka man pieejamā lodalva pa to katlu dancotu kā ūdens lāse pa pienācīgi sakarsētu tērauda pannu. Bija doma pamēģināt kaut kādus tos kausējamos stieņus (ķipa https://online.depo.lv/product/159452), bet tie ir vairākos variantos un nav ne jausmas, ko man tur īsti vajadzētu. Lietojis tādus neesmu. Mulsina vēl tas, ka it kā rakstīts "ņerža", bet magnēts nelīp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
138 Posted January 30 Share Posted January 30 Pirms 7 minūtēm , jacobs teica: noblīvējot ar PTFE lentu Tā ir izmantojama lietām, ka ir saskare ar pārtiku? Un karstumizturīga līdz cik? Jebkurā gadījumā, pirmie divi varianti tādi "zelta rokas" vai "gateris", sauc kā gribi. Pirms 3 minūtēm , binary teica: rakstīts "ņerža", bet magnēts nelīp Tā jau arī jābūt. Dibenā, pie kura līp, gan jau varš vai kas cits magnētisks pildījumā. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
binary Posted January 30 Author Share Posted January 30 Pirms 2 minūtēm , 138 teica: Jebkurā gadījumā, pirmie divi varianti tādi "zelta rokas" vai "gateris", sauc kā gribi. Manā izpildījumā - noteikti "gateris". Tāpat arī metināšana. Pirms 2 minūtēm , 138 teica: Tā jau arī jābūt. Dibenā, pie kura līp, gan jau varš vai kas cits magnētisks pildījumā. Nū… Kā tieši jābūt? Ja katla sienas būtu no nerūsošā tērauda (kā es būtu gaidījis), tad pie tērauda vispār magnētam tā kā būtū jālīp. Pie tevis minētā vara gan magnēts nekad nav lipis. Link to comment Share on other sites More sharing options...
138 Posted January 30 Share Posted January 30 Pirms 5 minūtēm , binary teica: kaut kādus tos kausējamos stieņus (ķipa https://online.depo.lv/product/159452) Tie ir piedevu materiāls alumīnija tig metināšanai vai kaut kas tāds? Katrā ziņā - alumīnija. Aizsūti to katlu ar omnivu jacobam, lai sametina, gan jau dārgi neņems. 💁🏻♂️ Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacobs Posted January 30 Share Posted January 30 Pirms 6 minūtēm , binary teica: "priekš kam tad tev lodāmurs?!" Tur jaudīgs lodāmurs + Sn, ortofosforskābe un rezultāts šaubīgs. Pirms 4 minūtēm , binary teica: tad pie tērauda vispār magnētam Pamatā nerūsošais tērauds ir nemagnētisks vai vāji magnētisks, kāds nu tur tas leģējums. Taču ja leģēts praktiski tikai ar hromu bez niķeļa, tad jā, tas irmagnētisks. Tādi ir veļas mašīnu, trauku mazgājamo mašīnu utml. korpusi, boileri. Tāpat tādi var būt citi virtuves izstrādājumi, pat galda piederumi. Katliem, lai tie derētu indukcijas plītīm, dibenā ir Al vai Inox iestrādāta dzelzs plāksne. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
binary Posted January 30 Author Share Posted January 30 Pirms 2 minūtēm , jacobs teica: Pamatā nerūsošais tērauds ir nemagnētisks vai vāji magnētisks, kāds nu tur tas leģējums. Patīk tās dienas, kad iemācos ko jaunu… Šķita - ja reiz sastāvā dzelzs vērā ņemamā daudzumā, tad magnētisks. Tad jau ar to "alumīnija stieni" tur nav vērts pat mēģināt kaut ko darīt. Pirms 32 minūtēm , jacobs teica: 3. sametinātu ar kontaktmetināmo aparātu(kā arī bija orģinālajam) 4. sametinātu ar TIG aparātu. Kā oriģinālam, starp citu, vairs nesanāks, vismaz ne bez ielāpa. Oriģinālam katla sienā nebija izlūzis caurums. Ja mēģināšu metināt, visticamāk tas caurums kļūs tikai 10x lielāks. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacobs Posted January 30 Share Posted January 30 Pirms 1 minūtes , binary teica: Oriģinālam katla sienā Jā, plāni jau it tie kastrolīši un ar glanci vairāk neatjaunināmi, ja stiprāk cietuši. Pie tam pie rokturiem var rasties metāla noguruma lūzums, kad aiziet tālāk "zirneklis",metinot tas sakarsējot. Metāla nogurums jau ir galvenais iemesls kāpēc Inox izstrādājumi pat neitrālā vidē nav "mūžīgi". 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
138 Posted January 30 Share Posted January 30 Pirms 31 minūtēm , binary teica: Oriģinālam katla sienā nebija izlūzis caurums. Ja mēģināšu metināt, visticamāk tas caurums kļūs tikai 10x lielāks. Tu pamani un tevi satrauc dažādu partiju gaismas slēdžu antracīta toņu atšķirības, bet tu gribi labot cauru lēto katlu? Es nesaprotu tavus estētikas standartus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athlons Posted January 31 Share Posted January 31 pirms 14 stundām , 138 teica: Dibenā, pie kura līp, gan jau varš vai kas cits magnētisks pildījumā es tā kā spēju saprast šo: pirms 13 stundām , binary teica: Šķita - ja reiz sastāvā dzelzs vērā ņemamā daudzumā, tad magnētisks. izklausās lōģiski, bet nu varš... https://en.wikipedia.org/wiki/Ferromagnetism pirms 14 stundām , jacobs teica: Pamatā nerūsošais tērauds ir nemagnētisks vai vāji magnētisks, kāds nu tur tas leģējums. Taču ja leģēts praktiski tikai ar hromu bez niķeļa, tad jā, tas irmagnētisks. Tādi ir veļas mašīnu, trauku mazgājamo mašīnu utml. korpusi, boileri. Tāpat tādi var būt citi virtuves izstrādājumi, pat galda piederumi. Katliem, lai tie derētu indukcijas plītīm, dibenā ir Al vai Inox iestrādāta dzelzs plāksne. THIS! 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AndrisBB Posted January 31 Share Posted January 31 Var jau būt arī tā ka identiska sastāva nerūsējošā tērauda viens izstrādājums ir magnētisks, otrs nav, vai mazāk magnētisks. Atkarībā no ražošanas metodes. Vairāk materiāla struktūra, kā sastāvs ietekmē. Magnetizācija/demagnetizācija Link to comment Share on other sites More sharing options...
ezis666 Posted January 31 Share Posted January 31 Kārtīgs nerūsošs tērauds ir nemagnētisks vispār. Katla dibenā ir iestrādāts melnā tērauda disks, jo ņerža nesilst no ndukcijas Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacobs Posted February 1 Share Posted February 1 30.01.2026. , 22:14, binary teica: Patīk tās dienas, kad iemācos ko jaunu… 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
binary Posted February 4 Author Share Posted February 4 Nu šitā ir jāprot… Link to comment Share on other sites More sharing options...
138 Posted February 4 Share Posted February 4 Jāprot kas? Pirkt tik pārcenotu pva līmi mazmazītiņā pudelītē? 🥸 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
binary Posted February 4 Author Share Posted February 4 (edited) Nē, pielīmēt saplākšņa līsti pie saplākšņa plāksnes tā, lai tā būtu praktiski visā platībā noklāta ar līmi, bet nepielīmētos! Kas attiecas uz "pārcenotu" un "mazmazītiņu" - €5 par pudelīti, ar ko pietiek vairākiem gadiem, nav daudz dārgāk €3.50 par pudelīti, kas pēc gada būs jau sakaltusi. Pērkot konkrēto līmi, nabagāks nepalieku. Ja lietotu lielākos apjomos, tad jau arī pirktu lielākos iepakojumos un pārlietu vai nu šitādā sīkajā pudelē, vai GluBotos. Jā, iedomājies - var nopirkt arī tukšas(!) līmes pudelītes par €5, €10 un dārgāk 🤪 Amerikāņi atkal ar savām cenām vinnē - pie viņiem daudz kas lētāk, arī tukšas līmes pudeles. Edited February 4 by binary 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
138 Posted February 4 Share Posted February 4 Pirms 12 minūtēm , binary teica: pielīmēt saplākšņa līsti pie saplākšņa plāksnes tā, lai tā būtu praktiski visā platībā noklāta ar līmi, bet nepielīmētos! Ja mērķis bija pielīmēt tā, lai pielīmētos, tad varbūt tev vajag līmspīles. Un varbūt poliuretāna līmi. Pirms 17 minūtēm , binary teica: €5 par pudelīti, ar ko pietiek vairākiem gadiem, nav daudz dārgāk €3.50 par pudelīti, kas pēc gada būs jau sakaltusi. Kāpēc tā cita, arī pva, līme būs sakaltusi, bet šī nē? Es smejos tīri par pudeles izmēru un līdz ar to - cenu pret tilpumu, protams nabags nepaliksi bet es nesaprotu galdniecības (nevis, teiksim, lidmodeļu būvēšanas) darbiem iepakojumus mazākus par puslitru, bet varbūt man lielummānija un tev racionāla pieeja, varbūt. Pirms 15 minūtēm , binary teica: GluBotos. Jā, iedomājies - var nopirkt arī tukšas(!) līmes pudelītes par €5, €10 un dārgāk Tā jau vairs nav vienkārši pudele, tas ir instruments. Link to comment Share on other sites More sharing options...
versatile Posted February 4 Share Posted February 4 Pirms 4 minūtēm , 138 teica: Es smejos tīri par pudeles izmēru un līdz ar to - cenu pret tilpumu Es pēdējos 6 gados esmu izlietojis vēl mazāk PVA līmes, kā te redzams. Ja savajadzētos, neko lielāku nepirktu. Gan jau ka IBC vai lielāks tilpums sanāk lētāk. Link to comment Share on other sites More sharing options...
binary Posted February 4 Author Share Posted February 4 Pirms 10 minūtēm , 138 teica: Ja mērķis bija pielīmēt tā, lai pielīmētos, tad varbūt tev vajag līmspīles. Un varbūt poliuretāna līmi. Līmspīļu (?!) vietā šoreiz bija hanteļu ripas - uz to mazo līsti kādi 10kg. Līme ir OK, apstākļi gan jau nebija OK, temperatūra mazliet par zemu. Citos apstākļos viss salīmējas labi. Pirms 12 minūtēm , 138 teica: Kāpēc tā cita, arī pva, līme būs sakaltusi, bet šī nē? Pieredz tāda. "Tā cita" ir ar tendenci vispirms sabiezēt ap korķi, pēc tam pilnībā izžūt (ap to pašu korķi). Paliek arī uz pudeles sienām. Paņemot pudeli, nekad nevar zināt, vai pusgadu nelietotā līme necaurspīdīgajā pudelē vēl ir lietojama vai nav. Šai konkrētajai korķis noblīvējas hermētiski, pati līme satek pudeles dibenā, nepaliekot uz sieniņām. Ak jā, korķis arī ar foršu funkconalitāti - ne tikai hermētisks, bet arī nekas nevar pazust, turklāt ļauj uzklāt līmi vai nu šaurā, vai platākā (7-8mm) joslā. Pirms 14 minūtēm , 138 teica: Es smejos tīri par pudeles izmēru un līdz ar to - cenu pret tilpumu, protams nabags nepaliksi bet es nesaprotu galdniecības (nevis, teiksim, lidmodeļu būvēšanas) darbiem iepakojumus mazākus par puslitru, bet varbūt man lielummānija un tev racionāla pieeja, varbūt. Nekā racionāla, es lielu daļu līmes izmetu - neprotu notrāpīt ar daudzumu, izspiežas pa šuvēm. Un tāpat ar to pudelīti pietiek vairākiem gadiem. Kas vispār ir galdniecība? No koka arī sīkumus var taisīt. Teiksim, drīzumā plānojas kādas 200 līmējuma vietas, kuru platība mērāma kvadrātmilimetros - <200mm² katra, tie ir burtiski 2 pilieni līmes. Līmēto vietu daudzums it kā paliels, bet līmi vajadzēs "apmēram necik". Link to comment Share on other sites More sharing options...
138 Posted February 4 Share Posted February 4 Pirms 33 minūtēm , binary teica: pati līme satek pudeles dibenā, nepaliekot uz sieniņām Oho! Maģija! 🧙🏻♂️ Nez tur ir kaut kādi plastifikatori klāt, vai kā tas tiek panākts? Jo nu, ūdens bāzes, reaģējot ar gaisu žūstošai līmei Pirms 33 minūtēm , binary teica: vispirms sabiezēt ap korķi, pēc tam pilnībā izžūt (ap to pašu korķi) - ir dabiski. Ar to var cīnīties, glabājot pudeli apgāztu. Vai saspiestu, tā ka tajā ir pēc iespējas mazāk gaisa. Bet man no korķa pakasīt ārā to sakaltušo vai sabiezējušo šķiet kaut kas pašsaprotams un ne kaitinošs. Jo līmes korķi var atskrūvēt, atšķirībā no iekaltušas hermētiķa tūbas. Pirms 33 minūtēm , binary teica: Kas vispār ir galdniecība? Es arī īsti nezinu. Latviski - varbūt tas, ar ko nodarbojas profesionāļi, vai ar profesionālām tuvām metodēm? Vai tas, kas ir mēbele vai būvelements (durvis, logi, kāpnes) vai jebkas vismaz mēbeles izmērā? Vai mājas darbnīcā izgatavota miniatūra rotaslietu lādīte, vai koka sūdiņš ar latviešu zīmēm, vai plaukts, sanaglots no ar fuksīti sazāģētiem dēļiem, ir galdniecība? Man šķiet, ka nē, taču angliski tie visi tomēr būtu woodworking. Link to comment Share on other sites More sharing options...
138 Posted February 4 Share Posted February 4 Pirms 6 minūtēm , 138 teica: Nez tur ir kaut kādi plastifikatori klāt Aizdomājos - lai kas tas būtu, bet tas kaut kas, kas neļauj līmei slapināt (fizikas termina nozīmē) pudeles sienas, tas būtībā ir pretējs adhēzijai, un varbūt tas arī ir kaut kādā mērā vainojams pie tavas līstes nesalipšanas. Jo es nevaru iedomāties, ka parastā, "sliktā", pudelē kalstošā pva līme, ja detaļas ir saliktas ar svaigi uzsmērētu nevis apžuvušu līmi, zem sloga, un pozitīvā temperatūrā, varētu tik episki nesalipt. Kaut kāda amerikāņu diētiskā, low-fat, bezglutēna līme tev. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
binary Posted February 4 Author Share Posted February 4 pirms 1 stundas , 138 teica: Nez tur ir kaut kādi plastifikatori klāt, vai kā tas tiek panākts? Nez, kā tiek panākts, ka kaut kādu nebūt virsmu "nesaslapina" parasts ūdens bez jebkādiem plastifikatoriem vai citām "palīgvielām"? Tā vietā ūdens uz horizontālas virsmas paliek pilienu formā, savukārt pa vertikālu virsmu vienkārši notek, neatstājot slapju sliedi. Varbūt ar līmēm ir līdzīgi - nevis līme ar "plastifikatoriem", bet pudeles materiāls/pārklājums piemērots. pirms 1 stundas , 138 teica: Jo nu, ūdens bāzes, reaģējot ar gaisu žūstošai līmei pirms 2 stundām , binary teica: vispirms sabiezēt ap korķi, pēc tam pilnībā izžūt (ap to pašu korķi) - ir dabiski. Ar to var cīnīties, glabājot pudeli apgāztu. Vai saspiestu, tā ka tajā ir pēc iespējas mazāk gaisa. Ko nozīmē "reaģēt ar gaisu"? Es reaģēšanu uztveru kā ķīmisku procesu. Par silikonu varētu teikt, ka tas reaģē ar gaisu (šķiet, nevis ar "gaisu", bet tieši ar gaisā esošo mitrumu) - rodas ķīmiskas reakcijas, kuru rezultātā silikons sāk "cietēt". Savukārt žūšana ir nevis ķīmisks, bet fizisks process - ūdens iztvaikošana? Lai ūdens iztvaikotu, gaisam ir jāspēj to ūdeni "uzņemt". Sasniedzot kaut kādu nebūt ūdens koncentrāciju gaisā, žūšanas process apstājas. Normālā līmes pudelē kāds gaiss ir, tāds ir - gana piesātināts ar līmē esošajām vielām, lai līme nevarētu žūt. Ja reiz ap korķi līme žūst, tātad ir, kur tam mitrumam palikt. Līmes pudeli, protams, varētu glabāt apgāztu, tas pat atvieglotu līmes lietošanu (nav jāgaida, kamēr līme aiztek līdz korķim), tikai skāde tāda, ka korķis nav tam paredzēts - pudele uz korķa nestāv. pirms 1 stundas , 138 teica: Jo es nevaru iedomāties, ka parastā, "sliktā", pudelē kalstošā pva līme, ja detaļas ir saliktas ar svaigi uzsmērētu nevis apžuvušu līmi, zem sloga, un pozitīvā temperatūrā, varētu tik episki nesalipt. Mazliet jau salipa. Atlauzu ar špakteļlāpstu, jo bija šķībi pielīmējies, nebija vajadzīgie 45°. Pabrīnījos, ka tik viegli (nu ... salīdzinoši viegli) atplīsa un ka nevienā vietā šķiedru neizplēsa. Iemeslu jau minēju - temperatūra par zemu. Pēc termometra šķita, ka temperatūra ir "uz robežas" (55°F jeb 13°F). Izrādījās, ka biju nepareizajā robežas pusē Būtu siltāks, gan jau saplāksnis sadalītos, nevis tā līmējuma vieta. pirms 1 stundas , 138 teica: Kaut kāda amerikāņu diētiskā, low-fat, bezglutēna līme tev. Viena no labākajām 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
binary Posted February 4 Author Share Posted February 4 (edited) Lai gan vispār tās pudeles sienas ir iekrāsojušās dzeltenas ("slapjas", nevis sakaltušas līmes krāsā) - nezinu, nesenās lietošanas dēļ vai kā. Varbūt arī līme biezāka nekā oriģināli- viņai 24 mēnešu derīguma termiņš beidzās pirms teju 2 gadiem Bet kaut kad iepriekš biju novērojis, ka pēc ilgākas nelietošanas pudeles sienas bija tīras. Edited February 4 by binary Link to comment Share on other sites More sharing options...
Athlons Posted February 4 Share Posted February 4 Tak redzams bildē, ka nav pie saplākšņa pieķēries... visticamāk tā virsma bija viegli putekļaina vai eļļaina... un derīguma termiņa PVA līmei, pēc novērojumiem, nav... ja vien nav sakaltusi, tad ir lietojama... ja pa biezu, drīkst atjaukt ar dihidrogēnmonoksīdu un mauc tik tālāk... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurkins Posted February 4 Share Posted February 4 (edited) Esmu kādreiz (amatieriski) daudz līmējis ar diezgan vecu PVA līmi no hermētiska trauka. Ja palikusi biezāka, jāuzsmērē nedaudz uz abām detaļām un nedaudz ilgāk jāpatur, lai paspēj iesūkties. Pēc tam var atkārtot uzsmērēšanu (nevis uzliešanu), bet var neatkārtot, jāskatās pēc apstākļiem un tad jāsaspiež. Stipri. Var pirms līmes uzklāšanas viegli samitrināt līmējamās vietas. Temperatūra, protams, saprāta robežās, ne jau -20, ietekmē polimerizēšanos (vai varbūt PVA to sauc savādāk). Kādreiz (rūpnieciski) veicām (bērza) gan garumā saudzēšanu gan plākšņu līmēšanu. Garumā saaudzēšana notika pie istabas tmperatūras, to rezultāta dēli neaiztika kādas 20 minūtes, kamēr šis tika atstumts līdz krāmēšanas vietai, plāksnes - ap +80, ja pareizi atceros (sen bija), 2 -3 min. un gatavs. rotams, ne jau speciāli lauzt, tas nākamajā dienā. Jā, var Pirms 26 minūtēm , Athlons teica: atjaukt ar dihidrogēnmonoksīdu 🤣. Edited February 4 by Jurkins 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
binary Posted February 4 Author Share Posted February 4 To arī plānoju darīt (atjaukt ar DHMO), kad būs pārtecējusi babebotā, līdz 5% pat svaigu pēc specenes drīkst. Vai arī sajaukšu ar svaigāku līmi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurkins Posted February 4 Share Posted February 4 No pieredzes gan varu teikt, ka PVA nedrīkst sasaldēt. Nezinu, kādi tur ķīmiskie procesi notiek, bet tad gan negrib strādāt. Vismaz man. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
binary Posted February 4 Author Share Posted February 4 (edited) Kaut kādai vietējajai arī specenē minēts, ka "sargāt no sasalšanas". Ar to Titebond II interesanti, paši līmes aprakstā raksta: Citēt Freezing may not affect the function of the product but may cause it to thicken. Agitation should restore product to original form.(..) KEEP FROM FREEZING. Internetos raksta, ka 5-10 ciklus viņa izturot, ja pēc pēc atkausēšanas samaisa. Bet nu vispār parasti izvairos no dažādu šķidrumu saldēšanas (un vispār atdzesēšanas zem 5°C). Edited February 4 by binary 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jurkins Posted February 4 Share Posted February 4 Pirms 9 minūtēm , binary teica: parasti izvairos no dažādu šķidrumu saldēšanas Viskiju un brendiju var. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts