Jump to content

Saules baterijas darbības datu nolasīšanas sistēma.


Raimonds1
 Share

Recommended Posts

Kaut kā pēdējā laikā sabiedriskajā mediju telpā visādi ļaudis sākusi runāt par teravatstundām, enerģētiku un valsts enerģētisko neatkarību. Tad nu katram ir ko teikt, daži runā un raksta par visādām pieredzēm, bet diezgan maz ir skaitļu un aprēķinu. Tāpat par daudz ir visādu gatavu, aizgūtu, atkārtotu un nepamatotu vērtējumu.

 

Tad nu tā, vajag iekārtu, kas tos skaitļus sarakstīs. Protams, var jau tai Saules baterijai pieslēgt, voltmetru, ampērmetru, kādu slodzi ar drošinātāju un ik pa desmit minūtēm grafikā  salikt punktus un sazīmēt grafiku, bet tas nebūtu tik efektīvi.

 

Un tā - tranzistori paralēlajā slēgumā uz kārtīga kilovatu izkliedes radiatora, katrs tranzistors darbojas kā parasta pretestība. Voltmetrs, ampērmetrs, vatmetrs, algoritmi slodzei jaunai 500W 1.8 m² Saules baterijai un algoritmi lietotai 70W 0.5 m² baterijai.

 

Tad nu iegūtu jauku grafiku, pie tam arī agrās rīta un vēlās vakara stundās, kad tā Saules baterija varbūt dod tikai desmito vai divdesmito daļu no maksimāli iespējamās. Taču no 10kW sistēmas tas ir 0.5-1kW un, ja to pamanās izmantot, piemēram, siltumsūknim, tad tie jau ir 2-4kW siltuma. Tas ir, parastam mājražotājam ar maksimāli pieļaujamo 11kW uzstādīto jaudu.

 

Un tad jau var sākt rēķināt, cik tādu iekārtu vajag, lai pāris teravatstundas gāzes kuģus nevajadzētu pirkt.

 

Informācijai par Saules enerģiju un visādu enerģētisko lauksaimniecības kultūru audzēšanu - uz aizņemto platību Saules enerģētika ir par vairākām kārtām efektīvāka. Ja pieņem 100 vatus uz kvadrātmetru 5 stundas dienā un tad salīdzina ar jebkuras lauksaimniecības kultūras ražu.

 

Informācijai.

www.delfi.lv/news/ac-dc-tech/latvija-saules-energijas-razosana-varetu-palielinaties-tukstoskartigi.d?id=54239706

Lai gan neesam izteikti saulaina valsts, pēdējo mēnešu un pat nedēļu laikā izjūtam ļoti lielu interesi no saules parku attīstītāju puses. Burtiski desmitkārtīgs vai pat simtkārtīgs intereses palielinājums. Tas ir vilnis, kas ir jau klāt un nāk mums tagad pāri, – tas, kas pirms gada šķita nereāli, šobrīd jau kļuvis par normu. Varu apgalvot, ka tuvākajā laikā saules enerģijas ģenerācijas ziņā tuvosimies mūsu kaimiņvalstīm.

Kāda pie šādas intereses ir situācija ar jaudas pieejamību, lai visi jaunie enerģijas ražotāji varētu pieslēgties?

Mikroģenerācijas stacijām tuvākajā laikā problēmām nevajadzētu būt. Protams, ir individuāli gadījumi, kur mājsaimniecības ir ļoti tālu no sadales transformatora apakšstacijas un var būt kādas aizķeršanās. Proti, zemsprieguma tīkls ir garš un ar lielu pretestību, tāpēc līdzšinējais tīkls ne vienmēr 100% gadījumos ļaus īstenot kāda ieceri kopā ar kaimiņu uzstādīt saules paneļus. Tie ir fizikas likumi, kuri nav apejami. Šādā gadījumā elektroenerģijas nodošanai tīklā ir jāpārbūvē visa līnija, kas nozīmē diezgan lielas izmaksas. Taču, ja zemsprieguma tīkls nav garš un kaimiņos ir kāds aktīvāks elektroenerģijas patērētājs, iespējas ir ļoti lielas. Pilsētvidē un piepilsētās līdz limitam mums vēl ir liela rezerve.

Attiecībā uz izkliedēto ģenerāciju ar lielāku ražošanas jaudu nekā mikroģeneratoram, proti, virs 11,1 kW, interese ir milzīga. Esam saņēmuši ļoti daudz pieteikumu jaunu saules parku būvniecībai, un tagad notiek projektēšanas darbi.

Situācijai ar brīvajām jaudām var sekot līdzi "Sadales tīkla" mājaslapā, kur jau vairākus mēnešus ikvienam interesentam ir pieejams pašapkalpošanās rīks – brīvo jaudu karte, kurā redzamas mūsu elektrotīkla apakšstacijas un tajās pieejamā jauda elektroenerģijas patēriņam un ģenerācijai. Šis rīks lieti noderēs visiem, kas plāno ierīkot pieslēgumu ar lielu patēriņa vai ģenerācijas jaudu.

karte.sadalestikls.lv/lv/briva-jauda

Ķekava - brīvā jauda ģenerācijai 28.5MW megavati, brīvā jauda patēriņam 15MW

Koknese - brīvā jauda ģenerācijai 7.5MW megavati, brīvā jauda patēriņam 2.3MW

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Raimonds1 teica:

Mikroģenerācijas stacijām tuvākajā laikā problēmām nevajadzētu būt

iznjemot diskriminaaciju valsts atbalsta sanjemshanaa, pieteikties var tikai turiigaakaa sabiedriibas dalja, kas dziivo savrupmaajaas.

un to, ka neviena no n-tajaam uzrunaatajaam firmaam nereagjee uz e-pastiem

 

bija fantaazijas par 5 staavu 103. seerijas eekas apkraushanu ar paneljiem,

bet meenesha garumaa pat liidz konsultaacijai neesmu ticis :(

 

platiiba pietiek lai uzstaadiitu 45+ kW panelju, kas buutu pietiekami lielaakai daljai dziivoklju

 

ja kaadam ir iespeejas kaa liidzeet, droshi PM

Link to comment
Share on other sites

Ja godīgi, tad nesaprotu, kāds tur vēl saules bateriju monitorings. Tur tak tāpat viss ir skaidrs, kā mākonis saulei priekšā, tā no enerģijas nekā un kā oktobris klāt, tā līdz martam saules baterijas mierā. Viss pārejais ir tikai reklāma, nevis reālā dzīve.

1 stundu atpakaļ, MartiniB teica:

bija fantaazijas par 5 staavu 103. seerijas eekas apkraushanu ar paneljiem

Par fantāziju arī paliks. Vispirms, kurš un pa cik apaklpos 45kW staciju, jo pilsētā gan baloži dirš uz paneļiem, gan šausmīgi netīrumi nosēžās uz tiem. Tad simts punktu mājā atradīsies kāda vecene, kura rakstīs kļauzas, ka viņu tie paneļi apstaro un fig pierādīsi, ka tā nav.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 10 minūtēm , Didzis teica:

Tur tak tāpat viss ir skaidrs, kā mākonis saulei priekšā, tā no enerģijas nekā un kā oktobris klāt, tā līdz martam saules baterijas mierā. Viss pārejais ir tikai reklāma, nevis reālā dzīve.

Pieredze no dzīves jeb spriedelējums? Jautā cilvēks, kam ir saules paneli uz jumta.

  • Patīk 2
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 21 minūtēm , Didzis teica:

Tur tak tāpat viss ir skaidrs, kā mākonis saulei priekšā, tā no enerģijas nekā un kā oktobris klāt, tā līdz martam saules baterijas mierā

No rīta 5.30 jau sāk ar  ~80w un tad pamazām uz augšu. 

IMG_20220421_134156.jpg

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Nu šajās dienās arī uz pleca sēž velniņš, kurš saka, a varbūt tomēr vajag. Kā apmācas, tā velniņš no pleca ir pazudis. 

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

https://iauto.lv/forums/topic/21580-gazes-apkure-privatmajai?pnr=22

jjjj Pēdējās 30 dienās (11.03-10.04) mana 13 kw saules sistēma saražoja kopā 1171 kwh. Rekords bija 2. aprīlī. Dienas laikā 64 kwh . No tām iedzinu Sadales tīklā 32 kwh. Bet pārējās 32 kwh sadalījās šādi - 12 kwh sadzinu akumulatoros priekš nakts, 20 kwh notērēju. Bet vispār no marta sākuma no ST neņemu neko! Pat naktī!

jjjj Par tiem 11 kw daudziem nav skaidrības. Tātad, 11,1 kw ir nevis maksimālā saules paneļu jauda, bet gan maksimālā jauda invertoram (virzienā uz Sadales tīklu), ja tiek veidots mikroģenerātora pieslēgums pie ST. Tālāk - invertori pamatā ir divu veidu. Vieni ir uzsēdināti paralēli ST vadiem. Šajā gadījumā invertora jaudas maksimums 11,1kw, kā jau minēju un saules paneļi var būt mazliet vairāk (jo ne jau vienmēr šie strādā ar 100% jaudu). Un otra veida invertori var veidot mājas iekšējo, neatkarīgo 220v tīklu (Piemēram Victron Energy invertori). Šajā gadījumā uz ārpusi, uz ST pusi viņu jauda ir jāierobežo uz šiem 11,1kw, bet uz mājas iekšējo tīklu nekāds jaudas ierobežojums neeksistē. Pie tam šajā mājas iekšējā tiklā var tikt saslēgti vēl daudzi citi invertori un attiecīgi, saules paneļu jaudu neviens neierobežo! Ja nu vienīgi savas zemes platība, naudas maka biezums, u.t.t.. Tādēļ arī ir tā, kā jau minēju - man šobrīd strādā 13kw paneļi. Kad uzstādīšu pārējos, kas vēl kaudzē, būs 21 kw. Un nākotnē - iespējams, likšu vēl

Pirms 8 minūtēm , Vilx teica:

Nu šajās dienās arī uz pleca sēž velniņš, kurš saka, a varbūt tomēr vajag. Kā apmācas, tā velniņš no pleca ir pazudis. 

Varbūt vispirms vajag 1 Saules paneli un uzņemt tam to jaudas raksturlīkni. Voltmetrs, ampērmetrs, drošinātājs, slodzes pretestības.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 19 minūtēm , Raimonds1 teica:

Varbūt vispirms vajag 1 Saules paneli un uzņemt tam to jaudas raksturlīkni. Voltmetrs, ampērmetrs, drošinātājs, slodzes pretestības.

Kam tas vajadzīgs, ja šī informācija ir paneļa datu lapā?

JASOLAR 380W Black.pdf

 

Vakar arī vecāku mājā pieslēdzām paneļus. (Ja kādam interesē, varu sastādīt iestatījumu protokolu, ir sertifikāts)

Šodien līdz 15:00 no 6kW paneļiem saražotas 30kWh. (no rīta skaidras debesis, vēlāk ar mākoņiem)

image.png.17ec8cff9e61f49ca3dc8c75b096475b.png

Labots - mickys
pievienoju līkni
Link to comment
Share on other sites

Pirms 19 minūtēm , Raimonds1 teica:

Varbūt vispirms vajag 1 Saules paneli un uzņemt tam to jaudas raksturlīkni. Voltmetrs, ampērmetrs, drošinātājs, slodzes pretestības.

izgudrot velosipēdu?😁

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, mickys teica:

15:00 no 6kW paneļiem saražotas 30kWh

Baigais zāģis sākas ap 13. Noēnojums? Mākoņi it kā nav šodien. Vai ari invertors pārkarst? Invertors 3ph? Cik kw?

Pirms 14 minūtēm , Jurkins teica:

Un cik ir rēķins par 6kW paneļiem?

Droši vien ap 6k vai mazliet zem, tagad ja pasūta varbūt pat virs. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Latgalē ap pusdienlaiku sāka nomākties.

Pasūtīts bija februārī, tajā laikā cena zem 5k€ sanāca.

Labots - mickys
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Uzstādīšana, protokols - pašu darbs. Viss pārējais summā iekšā (nu tur kāda skrūve varbūt nav)

Labots - mickys
Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , Zin... teica:

Pieredze no dzīves jeb spriedelējums?

Pieredze no dzīves, gan ne ar desmitiem kilovatu jaudu, bet ideja no tā nemainās. Saules fani jau patreiz zirgā, jo tiešām dienas saulainas, bet uz oktobri klusēs kā partizāni, varam saderēt.

pirms 4 stundām , dzincha teica:

No rīta 5.30 jau sāk ar  ~80w

Vot šitas man visvairāk patīk, kā no reklāmrakstiem. Jā, saules baterija dod tos 80W, bet kam tos vajag, ja siastēma paredzēta uz pulkajiem kilovatiem.

Raimonds1, man tikai viens jautājums, cik cilvēkus vajag algot, lai tādu sistēmu apkalpotu. Protams, ja pats elektroniķis, tad jau savu darbu neskaita, bet parastam mirstīgajam, kurš skolā fizikas stundas bastojis, jāmaksā par visu. Nu nav saules enerģija iegūstama bez izdevumiem.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 6 minūtēm , Didzis teica:

uz oktobri klusēs kā partizāni

vasaraa sarazhoto un neizteereeto var ziemaa lietot, maksaajot tikai ST piesleeguma maksu un OIK

 

Pirms 8 minūtēm , Didzis teica:

nav saules enerģija iegūstama bez izdevumiem

rupji reekjinot -

uz naakamajiem ~ 10 gadiem tiek nofikseets shodienas tarifs, kas arii jau ir ieguvums, njemot veeraa to ka visi tarifi aug

un peec tiem ~ 10 gadiem, naakamie ~ 10+ "bezmaksas" elektriiba

 

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, MartiniB teica:

vasaraa sarazhoto un neizteereeto var ziemaa lietot, maksaajot tikai ST piesleeguma maksu un OIK

 

1 stundu atpakaļ, MartiniB teica:

un peec tiem ~ 10 gadiem, naakamie ~ 10+ "bezmaksas" elektriiba

neticu.

pēc laika, kad tonnām tie paneļi būs salikti, var pienākt brīdis, kad sadale pateiks, ka nesponsorē to pasākumu vairs, jo var gadīties, ka vasarā elekrība būs lētāka kā ziemā. nav pašlaik variants to elektrību noglabāt uz pusgadu kaut kur.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, MartiniB teica:

maksaajot tikai ST piesleeguma maksu un OIK

Šī ļaužu grupa man patīk vislabāk - gatavs uzstādīt 45+ kW jaudas uz daudzstāvu ēkas, bet veltīt 2 minūtes laika, lai saprastu, kā darbojas NETO norēķinu sistēma, to gan nē. Protams, bonusā arī tiek citiem stāstīts, cik gados kas atmaksājas... Tiešām tehniskā forumā ir tik grūti to saprast (un maļ šo fufeli katru reizi pie tēmas par saules paneļiem), ka tas ir atkarīgs no katra gadījuma individuāli - vienam tie var būt pat nieka 5 gadi, citam tas neatmaksāsies nekad pie esošajiem nosacījumiem.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, MartiniB teica:

un peec tiem ~ 10 gadiem, naakamie ~ 10+ "bezmaksas" elektriiba

Parādi kaut vienu mūsdienu elektronikas ierīci, kura kalpo desmit un vairāk gadus. Ieplānoto novecošanu neviens nav atcēlis un kapēc ar invertoriem būtu savādāk.

Link to comment
Share on other sites

Man saimniecībā tādas iekārtas, kas jau kalpo vairāk kā 10 gadus, ir vairākas - auto FM/CD oriģinālais audio, LG LCD televizors, Lenovo thinkpads, kaut kāds Samsung mobilais, viens pārnēsājamais radio, … pietiks? Ja netici, vari atbraukt plombes pārbaudīt. Thinkpadam gan nebūs, tur nomainīts cietais uz SSD.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Nu, ja alternatīva ir teravatstundu dabasgāzes kuģi, atoms, kukurūzas pūdeklis biometānam vai vēja stacijas, tad tomēr Saules baterijām ir dažas priekšrocības.

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Es, kā ne slikts meistars, kurš pats var gan arī kādu nopietnu saules paneļu sistēmu uzstādīt, gan apkalpot, tādu ceļu gan neietu.

Savu darbu var pārdot nesalīdzināmi izdevīgāk, ieguldot līdzīgu naudu ražošanas iekārtās un instrumentos.

 

Link to comment
Share on other sites

Par apkuri ziemā. Čaļi kaut kur rēķināja, ka samaksāt ST par pārvadi un vēl kuram tur ko, sanāk dārgāk, kā granulas kurināt pie šodienas cenām. Tas par apkuri ziemā.  Man gāze 18 gadus, nevienu nelobēju un līdzjūtības nelūdzos.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

pirms 7 stundām , Didzis teica:

Parādi kaut vienu mūsdienu elektronikas ierīci, kura kalpo desmit un vairāk gadus

Kas tev skaitās "mūsdienu" , kas nokalpojusi vairāk nekā 10 gadus ? Neiet kopā šis salikums 😄

Bet tā - AV resīveris, skaļruņi, TV, auto, utt. galu galā, kā rodas "vintage tehnika"?

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Zin... teica:

Kas tev skaitās "mūsdienu" , kas nokalpojusi vairāk nekā 10 gadus

Piemērs iz dzīves. Apkalpoju vairākus CNC darbagaldus. Ir viens visvecākais vēl uz Z80 procesora. Tas vienkārši strādā un strādā, roka klāt nav jāliek. Savukārt gadus desmit vecs Simens CNC sprāgst gandrīz katru nedēļu. Tad tur kondensatori izkaltuši, tad vadi cieti uzlikti un pārlūzt, u.t.t. Tak tai vecajā CNC arī kondensatori un vadi lokās un lokā, bet nelūzt. Jo jaunāka tehnika, jo tā tiek taisīta tā, lai apmēram pēc garantijas nojuktu. Es nedomāju, ka invertori būtu izņēmums. Kāda tur 10 gadu garantija. Servisā pateiks, jums tur bija pārspriegums, vai zibens izlāde un fig ko pierādīsi. Labi, stāsts ne jau par ražotāju godaprātu, bet par to, ka saules elektrostacija ir jāapkalpo, paneļi jāmazgā, bloki juks un nebūs tā, ka tikai peļņa jāskaita. Nevar ražot desmitiem kilovatu enerģijas bez izdevumiem.

Labots - Didzis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Nu, bet tagad tak mums ir tipa enerģētiskā krīze.

Īstais laiks, lai no jauna uzprojektētu un saražotu old style drošības standartiem atbilstošas iekārtas.

 

Sākt vajadzētu ar Saules paneļu data logeri. Pēc tam invertorus.

pirms 2 stundām , Didzis teica:

Jo jaunāka tehnika, jo tā tiek taisīta tā, lai apmēram pēc garantijas nojuktu. Es nedomāju, ka invertori būtu izņēmums.

Nopietns jautājums, kas Eiropas un pasaules līmenī jaunā zaļā kursa kontekstā būtu likumiski risināms.

Ja politiķi to nerisina, tad laikam jau konsultanti un speciālisti viņiem to nav pratuši iestāstīt.

Link to comment
Share on other sites

Diezin cik tālu jau netiks, piemēram elektrotehniskajos un arī elektroniskajos izstrādājumos varu un misiņu, pat sudrabu aizstājot ar dzelzi.🙂

Tajā pašā laikā daudzviet kaparu izniekojot dažādiem cauruļvadiem, kur tā pielietošanai nav nekāda pamatojuma, izņemot ''savādāk jau neviens nedara''...

Un kad skaitās ''neiedomajams, specifikācijā speciāli atzīmējams sasniegums'', lūk mobilā telefona utml. rāmītis izgatavots no nerūsējoša tērauda. Kur pats tas metāls maksā centus...

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Didzis said:

Savukārt gadus desmit vecs Simens CNC sprāgst gandrīz katru nedēļu. Tad tur kondensatori izkaltuši, tad vadi cieti uzlikti un pārlūzt, u.t.t. Tak tai vecajā CNC arī kondensatori un vadi lokās un lokā, bet nelūzt.

Vai tiešām pēc viena gadījuma spried par visu? Arī visa mājās esošo elektronika nosprāgst ātri?

 

Neesmu manījis, ka kaut kas sprāgtu ātri. Un neesmu manījis arī to, ka izpildās sazvērestības teorija par to, ka tehnika iztur tikai garantijas laiku.

 

Tas, ka katram ražotājam gadās brāķi, tas tā kā ir normāli. Tie parasti arī nosprāgst garantijas laikā, priekš tam garantija arī ir domāta.

Link to comment
Share on other sites

pirms 5 stundām , Didzis teica:

Jo jaunāka tehnika, jo tā tiek taisīta tā, lai apmēram pēc garantijas nojuktu.

Jebkura tehnika tiek taisīta, lai kalpotu kautkādu noteiktu laiku, nejau mūžību. Kāda jēga taisīt televizoru, kas kalpos ilgāk par 10 gadiem, ja reāli dzīvē neviens viņus ilgāk par to laiku nelieto.

Ja taisa kautko kas domāts kalpot  10 gadus, tad visdrīzāk arī kalpos.

pirms 5 stundām , Didzis teica:

saules elektrostacija ir jāapkalpo, paneļi jāmazgā, bloki juks un nebūs tā, ka tikai peļņa jāskaita.

Vaitad saules paneļi uz privātmājām ir kautkas jauns un neūtu zināmas ilgtermiņa izmaksas?

 

Tāpat arī visiem paneļiem ir jāiziet noteikti testi, kas teorētiski simulē 25 gadu lietošanu.  

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, rubb teica:

izpildās sazvērestības teorija par to, ka tehnika iztur tikai garantijas laiku

Nezinu. Man nekad nav 'nosprāgusi' neviena sadzīves tehnika. Kur nu vēl garantijas laikā, nekad neko neesu nesis uz garantiju.

Parasti viss tiek nomainīts pret jaunāku ātrāk, kā sāk parādīties kautkādas problēmas.

Link to comment
Share on other sites

pirms 5 stundām , Didzis teica:

Piemērs iz dzīves. Apkalpoju vairākus CNC darbagaldus. Ir viens visvecākais vēl uz Z80 procesora. Tas vienkārši strādā un strādā, roka klāt nav jāliek. Savukārt gadus desmit vecs Simens CNC sprāgst gandrīz katru nedēļu. Tad tur kondensatori izkaltuši, tad vadi cieti uzlikti un pārlūzt, u.t.t. Tak tai vecajā CNC arī kondensatori un vadi lokās un lokā, bet nelūzt. 

Te izskatās, ka problēma būs ar apkalpojošo tehnisko personālu, tieši tā kvalifikāciju. Tas spēj tikai konkrētu problēmu novērst, nevis uztaisīt iekārtai normālu apkopi un tās laikā identificēt potenciāli maināmus mezglus, sakārtot to visu un uz nākamajiem 5 gadiem aizmirst par problēmu. 
Tā ir nevis ieplānotā novecošana, bet gan neaizvietojamā cilvēka tēlošana.

Link to comment
Share on other sites

Vai arī bezgalīgā taupīšana (varbūt vienkārši nevar atļauties), mainot/apkalpojot tikai pašu minimumu, jeb kamēr strādā, tikmēr labi.

Labots - AndrisBB
  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Šo neizlasījāt?

pirms 6 stundām , Didzis teica:

Ir viens visvecākais vēl uz Z80 procesora. Tas vienkārši strādā un strādā, roka klāt nav jāliek.

 

Labots - Jurkins
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Teorijai par ieplānoto novecošanu kājas dīkst no kaut kad 20.gadsimta 20-30. gados reāli notikušas elektrospuldžu ražotāju vienošanās likt biku īsākus/tievākus kvēldiegus, citādi viss ir slikti. Spuldzes, maitas, neizdeg. Var jau teikt, ka tā ir leģenda, bet domāju, ka šoreiz nav.

Nedomāju, ka tiek ieplānota tieši novecošana, drīzāk notiek izejvielu/ražošanas procesu optimizācija.

Par to glass-glass paneļu 30 gadiem un 80% īsti neticu. Pēc 30 gadiem šahs var būt miris... vai pats Hodža... vai ēzelis.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 4 minūtēm , Jurkins teica:

20-30. gados reāli notikušas elektrospuldžu ražotāju vienošanās likt biku īsākus/tievākus kvēldiegus, citādi viss ir slikti. Spuldzes, maitas, neizdeg.

Nebūs tik vienkārši , jo īsāks/tievāks kvēldiegs dod baltāku/spilgtāku gaismu, ko grib patērētājs + ražotājam izdevīgi...

  • Patīk 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...