Jump to content

GOverlay - programmējams PC statusa displejs priekš PC moddinga


Artanis
 Share

Recommended Posts

Sveiciens biedriem svētkos!

 

 

TLDR: Galarezultāts:

bootam_goverlay_lcd.thumb.jpg.4a2c3422993bcb932666707f5b367776.jpg

 

 

Sen jo sen pagātnē (lasīt - ap 2004.gadu), kad PC moddinga lietas sita augstu vilni, viena no iecienītajām moddinga fīčam bija maziņu teksta vai grafisko LCD iebūvēšana PC keisa priekšējās 5.25 collu ligzdās vai sānu vākos. Toreiz specializēti displeji bija salīdzinoši grūti dabūjami, un, protams, priekš nabaga studenta maksāja nepaceļamu summu, tādēļ toreiz vairums wanna-be datoru šķūnētāju izmantoja PCD8544 displeju no Nokia 5110, ko bija salīdzinoši vienkārši pieslēgt pie datora paralēlā porta vien ar minimālām lodēšanas iemaņām un pāris pasīvajiem komponentiem, ko iepirkt par santīmiem Latgalītes tirgū. Tolaik tad nu šie displeji kopā ar programmām kā piem. LCDHype tika izmantoti uz vella paraušanu daudzos PC moddinga projektos, kur budžets neļāva iepirkt krutāku 2x16 simbolu vai kādu 240px grafisko displeju. Izskatījās, tas, protams arhaiski, bet tolaik skaitījās visntoaļ kruti:

 

pcd8544_lcdinfo.jpg.2c3a454fdec6fcbe19f6737ef499baa9.jpg

 

Tolaik šos displejus izmantoja lai parādītu sava uzklokota procesora frekvences, Winamp dziesmu nosaukums, DC++ trafiku, utml. vairāk (vai mazāk :D ) noderīgu info. Daži šos displejus iebūvēja keisos, citi - klaviatūrās. Pēc tam tirgū pat parādījās klaviatūras no Logitech (piem. leģendārās G15 un G19) un dažiem citiem ražotājiem, kur šādi konfigurējami displeji jau bija iebūvēti:

8188Pzvcn0L._AC_SS450_.jpg

Sekojošajos gados kaut kā īsti roka necēlās un nebija brīva laika ar tādu figņu nodarboties, un visu laiku atliku kaut kā tāda iegādi uz vēlāku laiku, un beigās aizmirsu par to pavisam.

 

Tagad, 15+ gadus vēlāk tehnoloģijas ir gājušas uz priekšu milzu soļiem, un ņemot vērā, ka ik pa laikam uznāk nostaļģija pēc tiem vecajiem laikiem, kad bija vairāk brīva laika hobijiem un gurķa rullēšanai, sāku domāt par ideju, ka varētu tādu displeju uztaisīt pats - galu galā ofisā plauktos stāv desmitiem dažādu TFT un OLED displeju no ražoto iekārtu prototipiem, tāpat arī visdažādākie grafiskie procesori. Uzprojektēt savu plati un uzsūtīt JLPCB izmaksātu labi ja 20Eur, un būtu feina izklaide ziemas vakariem. Tāpat arī @AndrisBB darbošanās ar elektroniku tepat forumā uzdzina man pašam vēlmi kaut ko pēc ilgiem laikiem uztaisīt sev par prieku.

 

Taču te pēkšņi vienu dienu brovsējot kādu elektronikas forumu, pamanīju šo produktu no firmas Gold Start Electronics. Mazs, pie USB spraužams, barojams un vadāms LCD ar Atmel proci un grafisko atmiņu, un, kas pats svarīgākais - līdzi nākošs diezgan labi uzrakstīts softs, kas ļauj nolasīt no datora sensoriem un OS API visdažādāko statusa info - temperatūras, frekvences, ventilatoru/AiO pumpju apgriezienus, atmiņu, diskus, kā arī jau saintegrēts ar Aida64, OpenHardwareMonitor un daudziem citiem monitoringa tūļiem. Ideāli - tieši tas, kas nepieciešams, lai apmierinātu manu nostaļģiju un varētu paspēlēties tieši ar grafiskajām lietām, nevis čakarēties ar hardware bugu ķeršanu un sava softa rakstīšanu no nulles. Uzreiz pasūtīju 3.5 collu IPS versiju no augšminētā saita.

 

Divas nedēļas vēlāk displejs atceļoja, un vakar bija brīvs brīdis paknibināties. Uzreiz gan drusku izvaroju pašu dzelzi - pārlodēju USB ligzdu no sāniem uz aizmuguri, lai kabelis nav redzams. Bet visādi citādi - prīmā mantiņa! Displejs ir tiešām labas kvalitāts panelis - pilnīgi nekāda backlight bleed pat pilnīgā tumsā, un ļoti labs kontrasts. Spilgtumu pašlaik uzstādīju uz 50%, lai vakarā nebliež ārā acis. Uz ātru roku uztaisīju savu konfigu, izmantojot viņu softā iebūvēto vizuālā skriptinga funkciju. Pēc tam, kad piešaušu roku, pamēģināšu pats savu bibliotēku uzrakstīt, lai optimālāk ie-fetch'otu sensoru datus un tos rādītu. Bet pašlaik priekš pirmo divu stundu pieredzes - visas manas jaunības vēlmes saistībā ar pašam savu statusa LCD ir pilnībā realizētas ar uzviju! :)

 

Gribēju padalīties - ja nu kādam noder priekš kāda sava prjekta, vai gluži vienkārši tāpat paspēlēties - uztaisīt laika apstākļu staciju, Twittera kounteri, vai ko tamlīdzīgu.

 

Lai forši svētki!

Labots - Artanis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

  • Artanis changed the title to GOverlay - programmējams PC statusa displejs priekš PC moddinga

Toties baigi interesanti bija padarboties ar viņu taisītajiem tūļiem. Forši redzēt, kā viņi bija abstraģējuši Atmelam atmiņas mappingu priekš bitmapu glabāšanas un zīmēšanas. Tāpat arī vizuālā skriptinga rīks uztaisīts maksimāli fool-proof veidā, un tiešām ātri var uzrakstīt vajadzīgās kalkulācijas. Tagad retrospektīvā atskatoties uz to, ka es biju domājis šādu softu pašam taisīt no nulles - man tur būtu aizgājis kā minimums gads pa vakariem darbojoties (un, visdrīzāk, patiesībā pēc mēneša jau viss tas būtu apnicis un pamests pusratā).

 

bootam_goverlay_2.thumb.jpg.d75b5310d15f53d6e987b52578e42e60.jpg

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Šadam GUI bāzētam projektam es drīzāk izvēlētos kādu applikāciju processoru, nevis MCU (it īpaši ja tik pāris eksemplārus vajag). Mazāk čakars, uzliek minimālu Linux un Pitonā (kauvai PyQt vai WxWidgets) diezgan ātri uz viegli var uztaisīt GUI, palaist kautkādu Web serveri utt. Tad tik piekonektējies pie WiFi un gatavs. Pietam to visu var prototipēt uz PC.

 

Kaukur kastēs mētājas vesela čupa ar iMX6ULZ SoM, tas būti ideāls šadam projektam Darbā pārsvarā viņus izmantojam gandrīz katrā projektā.

Šie diezgan ok, plus daudz nevajag, lai uztaisītu viņam break-outu priekš barošanas, USB utt. Kautkad senāk taisiju LoRaWAN geitweyu aiz neko darīt.

 

https://www.variscite.com/product/system-on-module-som/cortex-a7/var-som-6ul-nxp-imx6ul-6ull-6ulz/

vai kompaktāki

https://www.embeddedartists.com/products/imx7ulp-ucom/

 

Kautkāds senāks veikums priekš LoRaWAN.

 

 

 

IMG_20181216_015313.jpg

Labots - AndrisBB
  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Īstenībā ja padomā, tad gadus 3 atpakaļ strādāju tieši pie tāda projekta. Tika serveru fermām, pārsvarā lai monitorētu dzesēšanas šķidrumus utt. Neliels displejs priekš visa skapja + vēl web interfeiss, kur sīkāk visu redzēt, loggus utt.

Link to comment
Share on other sites

Komerciāls projekts? Jebšu vari padalīties ar BOM, gerberiem un izejas kodu?

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...