Jump to content

Monitora krāsu kalibrēšana priekš foto apstrādes


TOoMoOT
 Share

Recommended Posts

1. ) Vai kāds var padalīties ar kontaktu, kurš var advencētā līmenī nokalibrēt monitora krāsas?

2.) Vai kāds negrib pārdot monitoru 100e robežās, kurš būtu labāks par šo monitoru tieši priekš foto apstrādes. Varbūt, pat kāds jauns tīri normāls sanāk?

 

Ja interesē motivācijas iemesls, lasi tālāk.

 

Man rados viens kungs, kurš jau n-desmit gadus fotografē un arī veic foto apstrādi. Nesen izdrukāja bildes un pamanīja, ka zilais tonis ir pārāk daudz (ne tā kā izskatījās monitorā). Mēģināja pats to labot monitora settingos un kaut ko ne to uzspieda, ka visi settingi aizgāja galīgi garām. Piezvanīja man un pateica, ka monitorā viss ir lillā, ko lai dara. Es līdz viņam aizgāju un uzspiedu "Reset default". Jau guvu padarīta darba sajūtu un biju gatavs celties, līdz viņš pateica, ka sarkanais tonis pa daudz, dzeltenais ne pēc kā neizskatās utt. Tikai tad man pieleca, ka te jau nav default useris, kuram vienalga, kura no 50 pelēkā nokrāsām, kā izskatās. Mēģinājām visādi kopā regulēt custom RGB attiecību, bet līdz galam apmierināts viņš nebija. Uzzināju, ka viņam ir bijis kontakts, kurš kalibrē monitora krāsas, bet tas pirms kādiem ~5 gadiem nomiris.

Man tagad gribās nopirkt kādu salīdzinoši labu monitoru, ko viņam uzdāvināt Z-svētkos un atrast kādu, kurš spētu labi to nokalibrēt. Viņa esošais monitors mani kaut kā nepārliecināja par kvalitāti (iespējams, ka n gadu nolietojums arī dara savu).

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

versatile

Par 100 eur vari medīt lietotu, bet no tiem pašiem dell ultrasharpiem vien būs jāizvēlas.

Paņem masterfoto.lv nomā kalibratoru, domāju, ka paliks labāk.

Starp citu, viens pats kalibrēts monitors neko nedod - vajag kalibrēt arī pret printeri, kur drukā.

Citādi onkam ta krāsas varbūt ok, bet visam plašajam internetam - pilnīgi meh liekas 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pa 100 EUR un labu!!! foto apstrādei ?  Mazāku par 27" jau nu ne, IPS matrica vairāk kā vēlama, cena labāk neskaties :biggrin:,. Pašam jau kādus 5 gadus ir DELL Ultrasharp 24", gribas lielāku, bet nevaru saņemties tukšot maciņu.

Un jā - kā jau @versatile teica paņem kalibratoru un pats nokalibrē, gan jau tas vecais monitors vēl ir labs.  Pašam ir Spyder 4 kalibrators, bet X-Rite it kā pat labāks. Kā arī - kalibrēšana ik pa laikam (pusgadu, gadu u.t.t) ir jāatkārto.  

 

Labots - raiviic
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Pirms 5 minūtēm , Betmenis teica:

vai uz portatīvā datora ar foto apstrādi viuspār ir reāli nodarboties?

Kāpēc gan lai nevarētu? Monitors gan papildus vēlams, bet citādi neredzu nekādas problēmas.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 15 minūtēm , Betmenis teica:

viens cilvēks grib šim pasākumam portatīvo

Kāpēc lai nevarētu. Vēlams gan vismaz 15", arī gan jau IPS, FHD. Protams, pārējos dzelžus arī atbilstošus.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, TOoMoOT teica:

Es pareizi sapratu, ka tā kalibrēšana notiek OS līmenī?

Tiek izveidots konkrēta monitora krāsu profils, ņemot vērā konkrētas matricas īpatnības, kā parāda katru RGB krāsu konkrētā spilgtumā. Spyder 4Pro darba laikā saka priekšā, kurā brīdī kas jādara, jo arī pašam jāiestāda monitoram konkrētu gaišumu, kontrastu un krāsu temperetūru, pēc kā tad arī kalibrators piemeklē nepieciešamo krāsu profilu.

Pirms 34 minūtēm , Betmenis teica:

vai uz portatīvā datora ar foto apstrādi viuspār ir reāli nodarboties

 Protams, ka reāli, bet jā, IPS vai citu piemērotu matricu gan vajag, jo TN pareizi nokalibrēt neizdosies (arī stacionārajam monitoram).  Cita lieta - es nu negribētu bojāt acis pat pie 15,6, kur nu vēl 14 vai 13 collu displeja, vienalga jāslēdz kās lielāks. Bet tā gaumes lieta - pazīstu arī tādus, kuri gan grafikas darbus gan video apstrādi dara ar laptopu un nečīkst :biggrin:.

 

Pirms 13 minūtēm , Betmenis teica:

Portatīvā datora ekrāns arī padodas normālai kalibrēšanai?

Kāda starpība, stacionārais vai portatīvais? Pat televizoru var kalibrēt. Jautājums tikai par matricas piemērotību, kā teicu, TN ir garām.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Te mazliet vairāk par kalibrēšanu ar Spyder - nekā sarežģīta tur nav un ja kas nesanāk, var atkārtot vēl uz vēl. Tikai svarīgi arī  foto apstrādes sofu krāsu iestatījumi - citādi bilde, kura ideāli izskatās Photoshopā, var krietni atšķirties no tā, ko redzi atverot skatīšanai, vai citā apstrādes softā. Sevišķi, ja apstrādāta kā AdobeRGB - Photoshopā super, atverot parastai skatīšanai - blāvi pelēcīgas krāsas, ja vien nav monitors ar AdobeRGB atbalstu. 

 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 23 minūtēm , Betmenis teica:

AMD pirkt man roka neceltos

Ryzen tieši pēdējā laikā ļoti labi, arī iebūvētais video neslikts.

Bet tā, tad, visticamāk, lai neietu kosmosā ar cenu, tad jāskatās kādu spēļu datoru, tur gan procis, gan video būs kāds labāks, arī RAM, bet galvenais, tiem var atrast salīdzinoši budžetā jau divus diskus - tipa m2 vai tml. , plus 2.5" vietu ar SATA. Budžetniekam gan var nebūt atkal IPS. Dažus spēļu datorus var atrast arī ar tādu pieklājīgu dizainu, ne kā ziemassvētku eglīti.

 

Tev tā draudzene smuka, laikam ;)

Link to comment
Share on other sites

Pirms 33 minūtēm , Betmenis teica:

Citas.Un tās būtu?

Nu neatradīsi jau. IPS paneļi IPS, S-IPS, H-IPS, Super PLS, AHVA u.c. no tās līnijas skaitās labākie.

Tad nāk PVA, S-PVA ,MVA, VA

Un pašās beigās TN, kurus precīziem grafikas darbiem ņemt nevajadzētu.

Pirms 33 minūtēm , Betmenis teica:

Cik tādam verķim vēlams RAMa?Procesors i5 būtu pietiekams?

Atkarībā ar kādu softu un kādus failus apstrādāsi. Softiem specenē ir minimālās prasības, bet apstrādājot  kādu 5 MB jpg, vai 100 - 200MB TIFF vai RAW - starpība noslodzē un laika patēriņā būs. Tā kā, ja netaisi Stockmann reklāmas izmēra darbus, tikai Feisbukam un 10x15 izdrukām, pietiks pat ar vārgu CPU ar integrētu video un 4GB ram , bet nopietniem darbiem jau nu 8 vai 16 GB RAM, i5 derētu. 

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Ja kas, meita zīmē, izmantojot laptopu ar 15" ekrānu, kaut kāds ryzen 3, 8GB RAMa, atseviškš video nav. Jā, zīmē gan tieši uz 10" Wacom grafiskās planšetes, kas ir arī kā ekrāns.

Grafisko karti, šķiet, vajag vairāk kādai viedeo apstrādei, 3D renderēšani, ne? Tīri kādai bilžu apstrādei fotošopā jau nav tik kritiski.

Link to comment
Share on other sites

Budžeta apstrādei "cmukam biužukam" purnugrāmatā ne, bet ja apstrādājot nopietna izmēra bildi, ir nepieciešami kaudze layeru, kur efekti, plug-ini - tad VGA palīdz gan, jo viss notiek daudz ātrāk.

 Bet tagad jau tauta izlepusi - atceros laikus, kad ar pirmo Pentium 133MHz un 32MB (MB, ne GB !!!) RAM Photoshop 4 kurbulēju. Uzliekot saglabāt nopietnāku bildi (ja softs nepasūtīja 3 mājas tālāk), varēja uz tuvāko bodi pēc aliņa aizskriet un izdzert :biggrin:.

Labots - raiviic
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 11 stundām , TOoMoOT teica:

2.) Vai kāds negrib pārdot monitoru 100e robežās, kurš būtu labāks par šo monitoru tieši priekš foto apstrādes. Varbūt, pat kāds jauns tīri normāls sanāk?

Neskrien. Tas monis joprojām ir reāli labs. Es nopirku dārgāku IPS 27"/WQHD moni ar augstāku spilgtumu un refresh rate par 600EUR. Par tiem 100EUR var paveikties dabūt to pašu tikai ar mazākā maliņām.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 6 minūtēm , kreizā Kāja teica:

notebook kam būtu ekrāns ko principā var sakalibrēt darbam ar krāsām nemaz nav tā nopērkams.

Sēnes saēdies??? Tādi laptopi ir kaudzēm, tiesa, labāko cenas rakstās jau ar 4 cipariem, bet arī 600 - 800 EUR robežās atrodami. Vienīgā problēma, kā teicu - displeja izmērs - bez ārējā 27" moņa strādāt nav nopietni.

  Ja domāji AdobeRGB - tos arī stacionāros ar uguni jāmeklē - tie jau ir pro gala par n-K naudiņām, lietojami nopietnu dizaineru (un arī ne visu) kantoros.

Labots - raiviic
Link to comment
Share on other sites

Pirms 7 minūtēm , kreizā Kāja teica:

būtu ekrāns ko principā var sakalibrēt darbam ar krāsām nemaz nav tā nopērkams.

Un kā vēl ir. Tik atver maku.

Makbuki jaunie, surface laptopi, Dell xps, razer blade utt. 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 9 minūtēm , RudeWolf teica:

Tas monis joprojām ir reāli labs.

Tieši tā. Pirms dažiem gadiem paziņa žēlojās, ka monis jāmaina, galīgi šķības krāsas. Aizgāju ar savu Spyder, tukšojot šķidrumu nokalibrējām - šis nespēja ticēt savām acīm - krāsas kā jaunam :biggrin:.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , kreizā Kāja teica:

aprakstos internetā viens bet veikalā iedos ar citu matricu utt

 Kā tev neveicas :biggrin:

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Dabūt kaut cik normāli nokalibrējamu monitoru (piem. 25/27 collu Dell U-sēriju, vai Asus ProArt) zem 300-350Eur ir principā neiespējami. Lietotu varbūt var palaimēties par 180-200 atrast (pats tepat forumā pirms gada pie vēl viena tāda tiku par šādu summu), bet ne tā momentā uz sitiena.

 

Kas attiecas uz laptopiem, tad neesmu redzējis tirgojamies tādu ar S-IPS matricu un pieņemamu sRGB un ARGB krāsu reprodukciju cenā zem 1000+ naudām. Ja @raiviic saka, ka tādus varot par 600 Eur atrast, tad palūgušu iepostēt kādu piemēru studijā. Ironiskā kārtā Apple lētā gala Macbooki musdienās ir vieni no lētākajiem variantiem ar normāli rūpnīcas kalibrētiem ekrāniem un pieklājīgu performanci (kas par laikiem pienākuši, ne..?).

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 2 minūtēm , Artanis teica:

lētā gala Macbooki musdienās ir vieni no lētākajiem variantiem

Tā ir bijis pēdējos 10 gadus vismaz. Ne tikai ekrānu ziņā. Ja pieliek klāt nesenos M1 bāzētos, tad tie visādos renderingos, kompilēšanā utt, pārspēj 2 - 3x dārgākus PC.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Brīnos par tām summām. Es paņēmu Dellu 24" ar ips matricu, viss smuki kalibrējas un izdrukas atbilst tam ko redzu, maksā ap 160 eiro.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 9 minūtēm , Betmenis teica:

Izskatās ka ACER tā jau skaitās norma,nedot līdz otra diska šleifi.

Arī Dell Precision ir tāpat. Tiesa pēdējākajam 3561 nāk 2xNVME un 1 kur iespraust parastu 2.5'' SATA šleifi.  Ja ir lielā baterija tad vispār 2.5'' vietas nav, kāda jēga to šleifi dot līdzi? 

Link to comment
Share on other sites

Kāda vispār saistība datoram ar monitoru? Tu centies ābolus ar bumbieriem salīdzināt.

@kreizā Kāja taču tev skaidro, ka geminga MONITORIEM parasti ir slikta krāsu reprodukcija, jo ražotājs liek fokusu uz paneļa ātrumu, nevis color space.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 7 minūtēm , Betmenis teica:

Es te īsti nesaprotu,tas nomā ir speciāls dzelzis?bet Spyder 4 taču ir tikai softs?Vai kā?

Nu protams, ka speciāls dzelzis! Kā tu taisies krāsas tikai ar softu kalibrēt, wtf.

Klau, redzot tavus jautājumus un acīmredzamo pilnīgo izpratnes trūkumu par to, ko nozīmē maketēšanas monitora kalibrācija, es tev iesaku samaksāt kādam, kam ir nepieciešamā tehnika, lai aizbrauc un nokalibrē tev to moitoru, jo pašam tev tur nekas, izskatās, ka nesanāks.

Tu rādi geiminga monitorus un jautā par to krāsu preizitāti. Tu jautā kādēļ monitoru ražotāji nedod līdzi piecus dažādus video kabeļus. Pilnīgi sviestaini jautājumi.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 27 minūtēm , kreizā Kāja teica:

Katana GF76 does not have a very colorful screen, displaying only 62% of the sRGB

šis kaut kāds slikts izņēmums, notebookcheck meklējot pēc sRGB 95%+ atrod 440 modeļus,

Ja ieliek 98%, tad ir 285 modeļi

ar 99% - 219 gab.

tā ka gan jau ir no kā izvēlēties

Link to comment
Share on other sites

Es jau gan neesmu tēmā. Taču vai  tam ''mūsu cilvēkam no laukiem'' vajag precīzi kalibrētu monitoru govs pļekas bildes apstrādei ?😃

  • Patīk 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Klau, bet tiešām - nafigam šņukuriņam vajag kalibrētu monitoru? Ir taču uz delnas redzams, ka viņam par šo visu procesu nav ne vismazākās saprašanas. Negribu ticēt, ka tāds cilvēks no staļļa brīvajā laikā nodarbojas ar profesionālo poligrāfiju.

Link to comment
Share on other sites

Ja tev nebūtu alerģija pret AMD un neuzstātu uz 17" un 2 diskiem - šis būtu OK.  Ir tāds pats ar i5, tikai nedaudz vājāka VGA - bet ne jau spēlēm tev vajag.  Ieliec 1TB NVMe un pietiks, vienmēr var ārējo pieslēgt.

Ja pameklēsi, gan jau kaut kur ir arī nedaudz lētāk, ar i5 uz kartes rēķina vispār lētāks.

Link to comment
Share on other sites

@Betmenis  Ko tu piesējies tam laptopam bez 2.5 collu šleifes? Nu ja nav paredzēta, tad nav, ko tu tur ņemies. Un vispār tu laikam palaidi garām faktu, ka agrāk daudzi ražotāji vispār pat pašu caddy nedeva līdzi, un to vajadzēja pirkt par milzu naudu.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 2 minūtēm , Artanis teica:

agrāk daudzi ražotāji vispār pat pašu caddy nedeva līdzi

 Te jau par citu runa - tagad daudziem iekšā ir vieta, kur pieskrūvēt SSD, ( arī kā otro, jau tur ir M2), bet nav savienojuma ar MB.

Neesmu redzējis nevienu jauno, kam 2 diska vietas, ka dotu līdzi kabeli - jo maz kuram tas vajadzīgs. No maniem klientiem tikai viens gribēja, pasūtīju no dzeltenajiem brāļiem, tiesa, mēnesi gaidījām :biggrin:.

Link to comment
Share on other sites

Būtu jau labi, ja mēs zinātu, cik nopietniem darbiem laptops vajadzīgs, kur tās apstrādātās bildes izmantos - tipogrāfijā (tad vispār iespējams, vajadzēs ne RGB bet CMYK krāsu profilu), printēs foto laboratorijā, drukās pats (tad arī printeri vajadzētu kalibrēt), sūtīs klientiem lai skatās uz monitora (lai cik kvalitatīvi arī neapstrādāsi, reti kurš uz sava monitora redzēs tāpat, visbiežāk zilgani violetie toņi, ja TN matricas, būs vairāk), tā kā - info studijā.

Pirms 1 minūtes , Betmenis teica:

liekas ka vajadzētu 17 collas

Nu tad grūtāk, bet 16" variantus jau tev iedevu, slinkums meklēt ko vēl.

Link to comment
Share on other sites

Tu zem akmens dzīvo? Tādi ir vairums mūsdienās.

Link to comment
Share on other sites

pirms 3 stundām , AndrisBB teica:

Starpcitu, kas teica ka Dell vairs nepiedāvājot OLED?

Es teicu. US lapā rāda šādi - 

 

image.png.f764ddc9ab800b3dbf01814309eab3b4.png

Var jau būt, ka kaut kādos tirgos piedāvā ar OLED. vienkārši ar OLED bija samērā plašs buthurts useriem, jo daudzas matricas bija nelietojamas kritiskam darbam un, kā smejies, XPS15 ir ābolnīžu MBS alternatīva.

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , RudeWolf teica:

vienkārši ar OLED bija samērā plašs buthurts useriem,

Nez, šodien papētiju tuvāk. Ir viens XPS 15 ar OLED, kas offisā darbojas 24/7, jau apmēram 1.5 gadu.

Ekrāns ir ieslēgts visulaiku, bet pa lielam rāda tikai konsoli un Linux Mint tāskbaru apakšā. Sanāk melns backgrounds ar baltu/krāsainu tekstu, kas lēnām mainās.

Mint logo uz start pogas ir diezgan balts un tur ir visulaiku. Neko iedegušu neredz. Tas pats arī citur taskbārā vai loga title bārā, kur viens balts statisks texts visulaiku.

Varbūt ja paceltu spožumu tuvāk maksimumam, tad kautkas sāktu parādīties.

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Tu tiešām nesaproti, ko tev visi cilvēki šeit skaidro? Visas IPS matricas taču nav vienādas, un tas, ka ir IPS, automātiski nenozīmē, ka ir labas krāsas un ka to ir iespējams nokalibrēt! Tam arī ir domāti testi, kas parāda sRGB, Adobe RGB un DCI-P3 krāsu pārklājumu procentos!

 

Otrkārt - tu prasi datoru priekš maketēšanas, bet pats postē geiminga laptopus! 

 

Treškārt - jā, tavam pēdējam iepostētajam var palielināt DDR4 RAM līdz 32GB (2 bankas pa max 16GB).

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , AndrisBB teica:

Nez, šodien papētiju tuvāk. Ir viens XPS 15 ar OLED, kas offisā darbojas 24/7, jau apmēram 1.5 gadu.

Butthurts bija par matricas nevienmērību zemos spilgtumos. Worst case ir pelēka krāsa pa visu ekrānu.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Betmenis teica:

Ko teiksiet par šo? https://www.1a.lv/p/klepjdators-lenovo-ideapad-15imh05-8-480-intel-core-i5-10300h-8-gb-480-gb-15-6/dbrt?cat=2t6&index=28

Nekādi neizdodas atrast infu tieši par šo modeli,visur izmet infu par gaming līdzīgu modeli ar AMD.

Tā būtu labs,jautājumi divi,vai matrica ir īstā?un vai RAM var pielikt klāt?

Leiši kko muhļī. Neredzot ražotāja modeļa kodu, ir grūti precīzi pateikt, bet izskatās, ka šim matricai ir tikai 45% NTSC color gamut (~60 sRGB).
Darbam ar krāsām neder.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 6 minūtēm , ArnisR teica:

šim matricai ir tikai 45% NTSC color gamut

A kapēc nemērīt EBU gamut? :not_i: Ar ko mūsu kontinents sliktāks?

 

/s

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...