Jump to content

Kā uzinstalēt DOS, paralēli Windows 10.


datorists
 Share

Recommended Posts

Labdien!

Lūdzu palīdzību! Vēlos windows 10 datoram uzinstalēt arī DOS. Veicu darbības, kas parādītas šajā video: https://www.youtube.com/watch?v=rCRsyNVIXgo

Pēc norādīto darbību veikšanas, datoru restartējot, skaisti parāda operētājsistēmas izvēlnes logu ar Windows 10 un DOS operētājsistēmu izvēlnes iespēju. Izvēloties MS- DOS, tas ielādējas ar uzrakstu “Processing the preset-menu...” , bet pie komandu rakstīšanas netieku- nav simbola “C:>”, un meģinot rakstīt, nekas nerakstās. Skat, pievienotajā failā! Nesaprotu, vai vienkārši jāgaida ilgāk, kamēr beigsies process, vai ko daru nepareizi?! Lūdzu palīdzību! Paldies!

IMG_20211121_151555.thumb.jpg.315ad62a9d4407f7d6e170da583f9b78.jpg

Link to comment
Share on other sites

 Kaut ko esi ne tā izdarījis, bet kādēļ vispār šāds čakars, ja var DOS smuki uzinstalēt uz Virtualbox?

Link to comment
Share on other sites

datorists

Vajadzība tāda, ka vajag ar komandu unformat atformatēt vienu cieto disku! Ja ar manu paņēmienu līdzēt nevar, pastāstiet lūdzu sīkāk, kā var DOS smuki uzinstalēt uz Virtualbox vai Dosbox uzlikt?

Link to comment
Share on other sites

Ir taču kaudze softu, lai atgūtu datus no noformatēta diska, fleškas, SD kartes u.t.t., kāda mārrutka pēc tur DOS vajadzīgs? 

Pašam nācies atgūt datus ar R-Studio, ir OK, bet glābt bildes no formatētām/sačakarētām kartēm un ne tikai, 100% izdevies ar šo.

Jā tie ir maksas, bet ..., nu domu saprati :biggrin:.

 P.S.

Nomaini niku, tikai Lameris diemžēl jau aizņemts :biggrin:.

 

 Hmmm, tā padomāju - DOS jau tikai līdz 2GB, FAT 16 darbojas - neesmu pārliecināts, ka lielāku vispār gribēs pazīt (bet kas zin, ar DOS pēdējo reizi kaut kad 90-to beigās saskāros) .

Labots - raiviic
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Uztaisi Linuxī klonu tam diskam un tad vari spēlēties cik uziet

Vai arī jēdzīgi izstāsti kas pa problēmu un ko tasies panākt.

Link to comment
Share on other sites

Tak viņš jau izstāstīja, vajagot atformatēt cieto disku :D

Ja taisīts ātrais formats, parasti pietiek, ja atjauno mbr.

Link to comment
Share on other sites

Nesekoju īpaši aktuālajam lingo, bet ko nozīmē atformatēt? No kā, uz ko un kā tas izpaužas?

Link to comment
Share on other sites

datorists

Pilnīgi pareizi, aoma! Tu saprati! Baidos gan, ka formatēts nav ar ātro paņēmienu! Diskam bija zudusi loģiskā diska vērtība, un atjaunojot loģisko disku, diemžēl gadījās noformatēt! Tas ir vecs cietais disks, 1624.6 Mb liels. Un tajā bija uzinstalēts Windows 95. Uznāca  nostaļģija pēc Windows 95!

AndriBB! Atformatēšana ir pretēja darbība formatēšanai, kuru veic, ja disks ir formatēts!

Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, AndrisBB said:

atformatēt

Unformat, DOS komanda :D 

 

Autoram. Windows 95 vari uzinstalēt arī DOSBox, HyperV, VMWare utt. Nevajag nekādas izvirtības ar DOS instalēšanu uz Bare metal mašīnas. 

Apskaties arī  https://github.com/felixrieseberg/windows95 un vēl kaudzi vietu kur Win95 vari iegūt. 

Link to comment
Share on other sites

Nez, es uzliktu Linux uz flashkas, iebūtotos. Uztaisītu copiju/imidžu tam diskam un ar testdisk atrastu partīcijas utt, piemountotu un pārkopētu saturu kur vajag.

Pēctam var mēģināt atjaunot bootloaderus utt.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 11 minūtēm , AndrisBB teica:

Pēctam var mēģināt atjaunot bootloaderus utt.

Ja viņš ir uztaisījis full format, tad visi dati ir prom uz neatgriešanos.

Link to comment
Share on other sites

Nu to jau mēs nezinam. Uztaisa vismaz kopiju, lai var apskatīt kas tur ir.

dd if=/dev/sdX of=/home/andris/backup bs=512 count=1

Uzmet uz citas flashkas un tad var chakarēties ar visādiem atjaunošanas tūļiem vai vienkārši apskatīt kādsā Hex editorā, kas tur ir

 

dd if=/home/andris/backup of=/dev/sdX bs=512 count=1
  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 49 minūtēm , datorists teica:

Baidos gan, ka formatēts nav ar ātro paņēmienu!

Tad tev unformat nepalīdzēs atgriezt Win95 strādājošā stāvoklī, jo tu esi nokāvis ne tikai failus, bet arī partīcijas tabulas, fail sistēmu un, visticamāk, arī pazaudējis dažus failus neatgriezeniski.

Meklē Win 95 instalāciju un liec pa jaunu. Citu variantu nav.

Link to comment
Share on other sites

Manā kolekcijā vecākais ir w2k, manuprāt, labākais no nt windowsiem, xp jau pilns ar lieku šņagu, bet vai tad spēlītes bija citas? Goč pendel, vairs neatceros :)

Link to comment
Share on other sites

Man šķiet, ka lv svētki kopā ar brīvdienām, kādam vēl notiek ar inerci. Ir jau pirmdiena!

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 59 minūtēm , datorists teica:

Tas ir vecs cietais disks, 1624.6 Mb liels.

Un kas tur vēl, bez W95 bija? Ja kāds vērtīgs dokuments, foto (video nez vai) - tad kā jau rakstīju, ar ko atgūt, pēc tam pašu W95 uzinstalē svaigu. Ar 95-to jau sistēmas pārinstalēšana bija bieža darbība un nereti ātrāka, kā mēģināt saprast, kas tad atkal nogrāvies.. Tā kā čakarēties vērts tikai, ja tā ir "sportiskā interese".

 Tas, ja arī kaste ir no muzeja krājumiem, jo uz tagadējiem dzelžiem W95 pat ar šamaņa dejām visticamāk, neizdosies (ir mēģināts, kompis prasa - ko tu man te gribi iesmērēt, nekas nesanāks :biggrin:). Toties uz virtuālā , vienalga, VMWare, VirtualBox, u.t.t. varēsi spēlēties ar ko vien kārojas.

Pirms 3 minūtēm , aoma teica:

Manā kolekcijā vecākais ir w2k

Man kaut kur vēl oriģinālais W95 CD mētājas. Bija arī disketes, ja nemaldos 21 vai 22, bet tās gan sen jau Getliņos. Neesmu pāŗliecināts, vai kaut kur vēl nav arī Win3.1, bija, bet kaut kad daudz ko no vēstures nahrenizēju. Uzsiti interesi, būs jāparokas sen neaiztikto CD kastē.

Link to comment
Share on other sites

datorists

Jāatzīstas, ka minētajā video tika instalēts DOS no Windows98_SE_No_Ramdrive, bet es paskatījos, ka tajā nav manis interesējošā formulas unformat palaidējfaila, tāpēc es instalēju DOS6.22, kurā ir unformat.com. Izdzēsu DOS instalāciju un uzinstalēju DOS no Windows98_SE_No_Ramdrive. Manuāli iekopēju unformat.com failu un šoreiz viss palaidās normāli.

Link to comment
Share on other sites

Pirmkārt - nomaini niku, jo pašreizējais rada mānīgu iespaidu, ka tu rubī kaut ko no tā, par ko runā.

 

Otrkārt - tev taču jau vairākas reizes teica, ka beidz tur čakarēties ar dabībām, kas nafig nav vajadzīgas. Tev nav absolūti nekādas nepieciešamības censties uzlikt DOS uz natīvā dzelža. Iestum to disku USB caddy'ā, piemontē to uz kāda live-cd linuxša, noņem block-level kopiju no tā diska, un tad attiecīgajam imidžam ķeries jau klāt ar kādu bezmaksas vai maksas file recovery tūli.

 

Treškārt - ja tu tai vecajai 1.6GB lamatai taisīji Low-level formatēšanu, un pēc tam vēl bakstījies pa virsu ar savām līkajām rokām, tad es tev dodu 99% garantiju, ka tur kaut ko atkopt varēs tikai džeki no Jet.lv... Kā jau tev iepriekš teica, ja tev uz tā diska nav kaut kas unikāls (sava crypto wallet pieejas atslēga vai pirmās draudzenes vāvere no 97-tā gada vasaras), tad labāk aizmirsti un met mieru.

Labots - Artanis
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

P.S. Ceturtkārt - ja kādam ir 10 liekas minūtes savas dzīves, tad es no sirds iesaku palasīt biedra @datorists rakstu vēsturi. Tas ir tā vērts. Tas ir emociju karuselis, kas liks acīm iemirdzēties, elpai aizrauties, un sirdij iepukstēties straujāk. Tas liks pārvērtēt visas reizes, kad esat aicinājuši kādu foruma indivīdu likvidēt savu genofondu pret ēkas nesošajām konstrukcijām, un iedos jaunu latiņu, pret ko mērīt kāda iemaņas un spējas spriest un jautāt par lietām, kuras ir tik pat tālas no viņa saprašanas, kā tuksneša saule. Tas ir kaut kas tiešām īpašs...

Labots - Artanis
  • Atbalstu 1
  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...