Jump to content

Internets meža vidū


DjUbuntu
 Share

Recommended Posts

 Piedodiet, ja nu sarakstīju muļķības, bet nu bezvadu internets vispār īsti nav mana stihija, mobilajā vispār stulbs kā cirvis. Ņemot vērā, ka šeit noteikti ir biedri un biedrenes, kas ir bijuši līdzīgā situācijā un to atrisinājuši gribētu uzzināt par akmeņiem uz kuriem vēl neesmu uzkāpis un secinājumiem kuros esmu kļūdījies.

 

Dotie lielumi: 
1) Māja meža vidū, līdz tornim ir ~ 8 km (bite), 9 km (LMT/Tele2) pēc Cellmapper un vietējās ģeogrāfijas kur tas tornis varētu būt). Šobrīd ir LMT Huawei kāds nu tur defaultais rūteris ar LMT doto virzienantenu uz jumta, kas nu principā dod ~2 Mbps uz augšu / 0.5 Mbps uz leju, pilnīgi parāva nostaļģija uz vecajiem mājas DSL laikiem. Rūteris rāda četras zaļas strīpas uz 3G, ja ieslēdz auto parādās divas strīpas un gluži tāpat kā grūtniecības testa gadījumā iestājas pilnīga pēcpuse un internets nefunkcionē. 

2) Vēlme dabūt bišķi ciešamāku internetu (~8 Mbps up / vismaz 2 Mbps up).

3) Izmantojot profesionālo site survey, t.b. ar kāpnēm uzkāpu uz ēkas jumta ar mobiļņiku un palaida speedtest konstatēts, ka LMT uz ēkas jumta dod švaku faktiski nestrādājošu 4G (<500 Kbps up), piespiežot darboties 3G režīmā sanāca kaut kas bišķi sliktākts kā rūterim  (1.5 / 0.3).  Latence diezgan palēkā no 50 ms līdz 600ms. Paņemot trubu ar bites SIM karti parādās burtiņi LTE un iegūstam diezgan ciešamus 6 / 2 Mbps (kas pa lielam iekļaujas vajadzīgos lielumos) un 60ms . Tele2 site survey netika veikts aiz iemesla ka nebija pieejams aparāts ar SIM karti, bet nu ņemot vērā, ka ciemiņi ar minēto aparātu regulāri esot atradušies nezonā, pieņemu, ka nekas īsti labs nevarētu būt. 

 

Secinājumi:
 Ar LMT mobilo internetu vēlamo rezultātu sasniegt ar saprātīgiem tehniskajiem līdzekļiem nav iespējams, jāmēģina Bite. 

 

Plāns:
 1) Izlūgties Bite interneta pieslēguma triāli cik nu dod un pamēģināt kā nu tas viss strādā, iespējams izmantojot to pašu antenu uz jumta.  

2) Ja nu rezultāti īsti nevelk, iepirkt Mikrotik SXT (kuru modeli labāk ? ) un uzvilkt jumtā. Ar SXT man īsti nav skaidra vajadzīgā LAN infrastruktūra (switch un WiFi AP noteikti, rūteris vajadzīgs ?). Pluss jautājums kas ar SXT uz jumta notiks ziemā. 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Man šī problēma ir bijusi. Secinājums - nav svarīgi operators, bet gan tupa kur tornis. Šo salabot? Es pat nezinu kā, laikam jaapārvācās citur. 

Link to comment
Share on other sites

Stepselis
Pirms 18 minūtēm , DjUbuntu teica:

iepirkt Mikrotik SXT (kuru modeli labāk ? ) un uzvilkt jumtā.

Tev šo vajag! - https://www.eurodk.lv/lv/products/mt-lhg/mikrotik-lhg-lte-6-kit

Pirms 18 minūtēm , DjUbuntu teica:

Pluss jautājums kas ar SXT uz jumta notiks ziemā.

Nekas slikts.

Pirms 19 minūtēm , DjUbuntu teica:

nav skaidra vajadzīgā LAN infrastruktūra

Lejā vajadzēs kaut ko šādu - https://www.eurodk.lv/lv/products/mikrotik-hap/routerboard-hap-ac-lite - vai līdzīgu.

 

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Stepselis

Nē, LHG un arī SXT ir pilnvērīgs un pietiekoši jaudīgs rūteris, tikai bez WiFi.

Priekš WiFi vari likt jebko, kas Tevi apmierina.

 

Labots - Stepselis
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

DjUbuntu
(labots)

Ok, ar ko LHG un SXT atšķiras? Tad topoloģija, ka  PoE switch istabā, uplink uz SXT|LHG un laime ?

 

Labots - DjUbuntu
Link to comment
Share on other sites

Stepselis

LHG taču paraboliskā antena, tātad lielāks pastiprinājums.

Topoloģiju pareizi saprati.

 

Link to comment
Share on other sites

DjUbuntu

Tehnisks jautājums - tur papildus mount jāsūta vai arī es pie jumta varēšu bez stresa tāpat pielikt ar savilcējiem ? :)

 

Link to comment
Share on other sites

Stepselis

Tiem komplektā nāk skavas, ar ko var piestiprināt mastam.

Stipr.jpg

Labots - Stepselis
Link to comment
Share on other sites

AlCohol
pirms 4 stundām , DjUbuntu teica:

Tehnisks jautājums - tur papildus mount jāsūta vai arī es pie jumta varēšu bez stresa tāpat pielikt ar savilcējiem ? :)

 

 neliec savilces, pēc 5g būs jāpārliek. uzliec metāliskos žņaugus un nevajadzēs aizdomāties, vai polarizācija mainījusies.

Link to comment
Share on other sites

Stepselis
Pirms 2 minūtēm , AlCohol teica:

uzliec metāliskos žņaugus

Tie nāk komplektā!

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

CosmosDC
pirms 12 stundām , AlCohol teica:

vai polarizācija mainījusies

Pieņemsim, ka polarizācijai šajā gadījumā ir kaut kāda nozīme (kas ir pilnīgi aplami), sanāk, ka tā LHG antena, ja tā pie masta piestiprināta ar plastmasas savilcēm, vertikālā plaknē ar laiku sāks rotēt? Interesanti, varbūt šai parādībai ir arī kāds nosaukums?

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Ej vien sūtīt starlink šķīvi un abonomentu.. 200/20 un 60 pings. To dabūsi ātrāk kā normālu netu ar 4g.

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , CosmosDC teica:

Interesanti, varbūt šai parādībai ir arī kāds nosaukums?

Ir, ir - pat daudzi, tiesa no medicīniskās vārdnīcas. Neņemies - te gudrinieku pietiek. ;)

Link to comment
Share on other sites

AlCohol
pirms 2 stundām , CosmosDC teica:

sanāk, ka tā LHG antena, ja tā pie masta piestiprināta ar plastmasas savilcēm, vertikālā plaknē ar laiku sāks rotēt?

un, kas notiks ar to antenu, mastā, kad tās savilces nokritīs? stāvēs viņa tāpat kā kādreiz pielika?

Link to comment
Share on other sites

CosmosDC

Notiks tas, ka tā antena nokritīs uz jumta/zemes, es vienkārši "notrigerojos" uz vārdu polarizācija, kad to izmanto kā "zinātnisku svešvārdu", daļa pakrata ar galvu un nodomā, cik gan gudri teikts, lai gan tas tiek izmantots nevietā. Un šajā gadījumā, pat ja tā antena maģiski pagrieztos par 90 grādiem vertikālajā plaknē (vai vienalga cik), tas izmainītu tās darbību precīzi par 0.

Lai nebūtu pilnīgs offtopiks - @DjUbuntu šos te MikroTik SXT/LHG LTE produktus var izmantot arī Passthrough režīmā, t.i., iekārta var strādāt kā pliks bridge starp LTE un Ethernet.

Labots - CosmosDC
Link to comment
Share on other sites

Vēl citreiz palīdz taisno līniju uz torni paskatīties te: link.ui.com . Varbūt kuram tornim kalns priekšā, bet citam, kaut ar tālākam ir pateicīgāks reljefs.

Plus, ja tiešām meža vidū, ka koki 30+m un pie pašas mājas, tad iespējams ar virzienantenu būs pat sliktāk, jo omni antena iespējams ķers kādus atstarotos signālus (te uz patiesību nepretendēju, ja meloju, labojiet)

Labots - mickys
Link to comment
Share on other sites

Ja grib 100% labu rezultātu un ja vēl 4G frekvence 1,8GHz, tad antenai jabūt tiešajā redzamībā uz torni. Naivi cerēt, ka mežā virziendarbības antena palīdzēs pie augstām frekvencēm. Tad sākas šamaņu dejas ar bubenu, varbūt kas iet, varbūt neiet, kā lietus uzlīst, tā sakari pasliktinās, u.t.t. Nav jau nemaz tik neiespējami antenu uzcelt virs koku galiem, bet lielākajai daļai cilvēku tas nav dots. Kad saku, tak uznes  vismaz mobilo modēmu kaut otrajā stāvā, vai pameklē, pie kura loga labāk darbojas, tad jau sākas problēmas. Operators lūk slikts, nodrošina sakarus, iešu pie cita, u.t.t., bet izrādās, ka rūteris stāv pagultē.

Link to comment
Share on other sites

Man pirms 2 gadiem bija analoga situācija- līdz tornim 8km, LMT komplekts ar ārējo antenu -> ~2 Mbps

 

Izgāju cauri daudziem variantiem..... SXT ar iebūvetajām antenām- lēēns. LHG uzliekot uz jumta (7m virs zemes), lēēns (Kā Didzis saka- nav tiešās redzamības virs priežu galiem LGH bezjēdzīgs). Ja ie iespēja tikt pie LHG demo iesaku pamēģināt, lai lieli netērētu naudu. Pirms 2 gadiem Sēlijā LMT montierim masīnā tāda mētājās un šis klientiem stutēja uz jumta un testēja... nav nejausmas kā ir pašlaik....

 

Labākais ko atradu manai situācijai un makam SXT+ divas ārējās antenas P-56 ar īsiem viļņvadiem. Ātrums dienā līdz 10-30Mbps, vakarā pēc Panorāmas ~1Mbps (visiem saprotamu iemeslu dēļ) :D

 

Nav elegantākais risinājums, bet strādā! SXT ietīts plēvē, lai skurstenis tik ļoti nekūpina un SMA pieslēgumus lieki neliedē. Uz kores malas vēl karājas wAP lai dalītu WiFi pa visu pagalmu (tas gan pielija un nācās nomainīt). Bija doma pastumt uz leju vecātēva TV antenu un P-56 celt uz augšu un likt ar lielāku soli, bet tas pie viena ar skursteņa tīrīšanu kkad nākotnē :D

 

image.thumb.png.8b054b63112609c22fd3a280632a4711.png

  • Atbalstu 2
Link to comment
Share on other sites

Mana pieredze. Laukos uzreiz uzstādīju LMT mobilo rūteri ar domu, ka LMT ir labākā zona (parasti) mobilajam telefonam. Internets bija ļoti švaks, bet domāju, ka Tele2 un Bite būs vēl sliktāks. Kļūda. 

 

Pēc pāris gadiem paņēmu uz testu Bite un jau bija progress. Lietoju vairākus gadus. 

 

Tad nopirktu SmartTV un Bite bija par vāju. Izmēģināju Tele2 un tas bija vēl labāks. 

 

Par antenu

visiem vajadzēja ārējo antenu. Bez antenas vispār nebija nekāda jēga. LMT sākotnēji deva ārējo antenu bezmaksas (uzņēmumam). Kad gāju prom, atpakaļ nemaz neprasīja. Tā es viņu izmantoju arī uz Bite un Tele2, der visiem. 

 

Secinājums

Paņem uz testu visus trīs un skaties, kurš labāks. Grozi antenu uz visām pusēm. Arī uz virzienu, kas šķiet tālāks var būt labāks signāls. 

Link to comment
Share on other sites

kojots66
2021.08.8. , 16:57, DjUbuntu teica:

Māja meža vidū, līdz tornim ir ~ 8 km (bite), 9 km (LMT/Tele2) pēc

Man lmt tornis atrodas 25km atālumā,pēc kartes tā uzrād ka es tieši saņemu no turienes ,lmt ātrums ir pa dienu no 20-50mgb/s naktīs no 40 līdz 100mgb/s...lmt dotā antena pat  sliktāk!   Risinājums,pašu  rūteri iekš  "boksa" un mastā.....!Protams pie LMT rutera RJ45 kabelīti un telpās apraide no jebkura cita rūtera! Jau 5to gadu šādi dzīvoju jo bite un tele2 vispār nu ka autors saka -2 megi  līdz 5 uzvelk pa retam....!

Labots - kojots66
Link to comment
Share on other sites

CosmosDC

Es saprotu, ka pats to *ūdu iekustināju, bet nu tas ir reāli smieklīgi: pilnīgi pie visiem (varu teikt par pēdējiem ~3 gadiem) ar līdzīgām tēmām saistītiem ierakstiem uzpeld vieni un tie paši tipāži ar vieniem un tiem pašiem secinājumiem: @Didzis visi ir idioti un tiem kaut kas netiek dots (kā saka, stabilākā no visām vērtībām), operatoru iekārta ķeselē vai sadales kastē un augšā mastā (kvēlākais idejas atbalstītājs gan pazudis kaut kur, tā būtu tikpat stabila vērtība kā Didža došanai), ir jāpārbauda visi operatori (gan jau to saprot jebkurš, kurš ir pārsniedzis sākumskolas slieksni). @Gunxx bildi un stāstu jau arī laiž kuro reizi jau, kā saka, dubults neplīst.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ko nu ņemies - atslābsti. Es tā daru. :) 

  • Atbalstu 2
Link to comment
Share on other sites

DjUbuntu

1) Konkrētā LMT torņa  lokācija ir tāda, ka tas atrodas vietējās dižpilsētas "malā" un ņemot vērā, ka pa ceļam ir vismaz viens miests man gribās izvirzīt teoriju, ka LMT kanāls ir "aizstāstits" ar visiem mobilā internāta tīkotājiem. Tas tā, man radās viedoklis, ka vajag izdīkt triāli no visiem operatoriem un paskatīties, kas tur īsti notiek. 

 

pirms 4 stundām , Didzis teica:

Ja grib 100% labu rezultātu un ja vēl 4G frekvence 1,8GHz, tad antenai jabūt tiešajā redzamībā uz torni. Naivi cerēt, ka mežā virziendarbības antena palīdzēs pie augstām frekvencēm. Tad sākas šamaņu dejas ar bubenu, varbūt kas iet, varbūt neiet, kā lietus uzlīst, tā sakari pasliktinās, u.t.t. Nav jau nemaz tik neiespējami antenu uzcelt virs koku galiem, bet lielākajai daļai cilvēku tas nav dots. Kad saku, tak uznes  vismaz mobilo modēmu kaut otrajā stāvā, vai pameklē, pie kura loga labāk darbojas, tad jau sākas problēmas. Operators lūk slikts, nodrošina sakarus, iešu pie cita, u.t.t., bet izrādās, ka rūteris stāv pagultē.

 

Tieša redzamību īsti nav iespējama, no mājām pārsimts metru un normāls mežs (uz acumēru vismaz 20m augsti koki). Pagalma koki nav īsti antenas <-> torņa ceļā. Vispār mērķis ir sasniegt +/- ok rezultātu bez pārāk lieliem izdevumiem un sekasu. 

 

1 stundu atpakaļ, kojots66 teica:

Man lmt tornis atrodas 25km atālumā,pēc kartes tā uzrād ka es tieši saņemu no turienes ,lmt ātrums ir pa dienu no 20-50mgb/s naktīs no 40 līdz 100mgb/s...lmt dotā antena pat  sliktāk!   Risinājums,pašu  rūteri iekš  "boksa" un mastā.....!Protams pie LMT rutera RJ45 kabelīti un telpās apraide no jebkura cita rūtera! Jau 5to gadu šādi dzīvoju jo bite un tele2 vispār nu ka autors saka -2 megi  līdz 5 uzvelk pa retam....!

 

A kas ziemā ? Nav rūterim viss slikti -20 grādos ? 

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, CosmosDC teica:

Es saprotu, ka pats to *ūdu iekustināju, bet nu tas ir reāli smieklīgi: pilnīgi pie visiem (varu teikt par pēdējiem ~3 gadiem) ar līdzīgām tēmām saistītiem ierakstiem uzpeld vieni un tie paši tipāži ar vieniem un tiem pašiem secinājumiem: @Didzis visi ir idioti un tiem kaut kas netiek dots (kā saka, stabilākā no visām vērtībām), operatoru iekārta ķeselē vai sadales kastē un augšā mastā (kvēlākais idejas atbalstītājs gan pazudis kaut kur, tā būtu tikpat stabila vērtība kā Didža došanai), ir jāpārbauda visi operatori (gan jau to saprot jebkurš, kurš ir pārsniedzis sākumskolas slieksni). @Gunxx bildi un stāstu jau arī laiž kuro reizi jau, kā saka, dubults neplīst.

Ja es varu palīdzēt savas kompetences ietvaros, es cenšos to darīt... ir skumji ka dažiem no biedriem, tas "kož" un ir vēlme uzlikt "kluci"... :D :D :D

 

 

   

Link to comment
Share on other sites

Pirms 37 minūtēm , DjUbuntu teica:

A kas ziemā ? Nav rūterim viss slikti -20 grādos ? 

 

N-tajos objekots stāv sxt, protams cauru gadu. No problems. Viņš nesasals kramā :) Tie testi, ko viņi uzrāda mājas lapā, atbilst patiesībai. Testēts.

Link to comment
Share on other sites

CosmosDC
pirms 2 stundām , Gunxx teica:

ir skumji ka dažiem no biedriem, tas "kož" un ir vēlme uzlikt "kluci"...

Ja tā būtu, tad tieši trallinātu vienu un to pašu lietu uz riņķi gadiem, citu bēdīgi slavenu forumu stilā.

Piemēram, Jums tas setups tāds nopietns izskatās, tad būtu jauki, ja varētu padalīties ar to, kādi bija signāla parametri (RSSI, RSRP, SINR, RSRQ) ar to LHG, kādi ar iebūvētajām SXT antenām un kādi ir tagad ar tām Iskra P-56. Tas droši vien būtu lietderīgi/interesanti arī priekš citiem, ja jau reiz esi gājis cauri tik dažādām situācijām.

pirms 3 stundām , Racer teica:

Ko nu ņemies - atslābsti.

Var jau būt, bet foršāk tomēr būtu šeit palasīt kaut ko interesantu, nevis gadiem drillētus domu graudus visu laiku. Ja tā turpināsies, tad drīz jau būs kā FB zem katra operatora ieraksta, kur īpaši apdāvināti cilvēki vienmēr raksta, cik viņiem internets slikts un cik konkurentam labs.
 

pirms 2 stundām , DjUbuntu teica:

Vispār mērķis ir sasniegt +/- ok rezultātu bez pārāk lieliem izdevumiem un sekasu. 

Sākumā jau pats ļoti loģiski atbildēji uz savu jautājumu - paņem to Biti un paskaties, kas notiek ar esošo setupu (antena gan jau arī kaut kas no Iskra logperiodiem, ne?). Ja viss ir slikti, paņem kādā internetveikalā SXT/LHG, lai ja nu kas, vari pēc tam atpakaļ atdot.

P.S. Ar LTE watch softu tam Huawei (nezinu vai visiem, bet vecajiem E5172 varēja) var paslēgāt joslas un signāla kvalitatīvos parametrus apskatīties.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 5 minūtēm , CosmosDC teica:

Var jau būt, bet foršāk tomēr būtu šeit palasīt kaut ko interesantu, nevis gadiem drillētus domu graudus visu laiku. Ja tā turpināsies, tad drīz jau būs kā FB zem katra operatora ieraksta, kur īpaši apdāvināti cilvēki vienmēr raksta, cik viņiem internets slikts un cik konkurentam labs.

Es jau izsenis tusēju pa krievu un jeņķu forumiem - te vnk nories, visi baigi gudri ar googles zināšanām. ;)

Link to comment
Share on other sites

Daiļais
pirms 3 stundām , DjUbuntu teica:

Nav rūterim viss slikti -20 grādos ? 

šoziem, kā reiz, bija šādi grādi. Nebija problēmu. Pamanīju, ka tad kad ir sniega sega, ātrums palielinās. Es pat noķēru 80 Mb down

Labots - Daiļais
Link to comment
Share on other sites

pirms 10 stundām , CosmosDC teica:

Piemēram, Jums tas setups tāds nopietns izskatās, tad būtu jauki, ja varētu padalīties ar to, kādi bija signāla parametri (RSSI, RSRP, SINR, RSRQ) ar to LHG, kādi ar iebūvētajām SXT antenām un kādi ir tagad ar tām Iskra P-56. Tas droši vien būtu lietderīgi/interesanti arī priekš citiem, ja jau reiz esi gājis cauri tik dažādām situācijām.

Ne tev cienītais.. ne tev :D

Link to comment
Share on other sites

kojots66
pirms 15 stundām , DjUbuntu teica:

A kas ziemā ? Nav rūterim viss slikti -20 grādos ? 

Tad jau arī visi rāidītāji apstātos,domā  ka tiem kāds uz ziemas sezonu tur augšā apkuri palaiž!

Vis normāli,man ir viens no vecajiem lmt rūteriem un ja rūteris  visu laiku ieslēgts  vinš pats sev  aukstā laikā uztur siltumiņu  jo vinš takš kastē,galvenais lai lietus netiek klāt!    Mājas iekšpusē labi ka 16megi bija.....uplods knapi 1megabit.Nu šāds uz doto momentu https://lmt.speedtestcustom.com/result/1ac5ef50-f9ad-11eb-bfe8-055e1ee52e2e

Labots - kojots66
Link to comment
Share on other sites

kojots66
pirms 16 stundām , aoma teica:

Klucis? :D

Jā,kompis nogrāvās,pārliekot windu iepriekšējam kontam neacros paroli,neaceros kurš,bet kāds no jums man  to kontu  uztaisīja!"choco" konts bij saglabāts uz  zilo crome kurš nebij piereģistrēts!Palūdzu omei lai uztais jaunu kontu! 😆

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...