Jump to content

ANO mudina atjaunot divvalodību valsts izglītībā.


Raimonds1
 Share

Recommended Posts

https://neatkariga.nra.lv/izpete/343415-ano-mudina-latvija-atjaunot-divvalodibu?

"Apvienoto Nāciju Organizācijas Ekonomisko, sociālo un kultūras tiesību komiteja savos noslēguma secinājumos par Latvijas attīstību desmit gadu periodā ieteikusi atjaunot valsts izglītībā divvalodību."

Latvijā jāpieņem no piespiedu migrācijas cietušas valsts statuss un šādi ierosinājumi jākvalificē kā uzbrukumi valsts integritātei.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Dirst aiziet viņus pamudināt nevajag?

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Bij tāds van der Stūls, kas teica, ka pēc kādu tur kārtējo ieteikumu pienemšanas viss būšot labi. Pamēģiniet tagad atrast, kad un par ko tas bija.

Link to comment
Share on other sites

Ko tu tu tur atkal posto kautkādu huiņu, kur puse ir piedomāta, lai jampampiem būtu par ko pacepties? Pirms postoji vismaz pašu rekomendāciju n ANO izlasiji? Interesanti ka tā ziņa parādās gan RiskiyMir lapā, gan NRA, bet nevienā jēdzīgā avotā. Rakstā jautā ierēdņiem viedokli, bet nevienu ierēdni vārdā nemin.

 

Ja nespēj atrast tad te ir lapa

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=26901&LangID=E

 

Te izvilkums, garo tekstu var atrast pirmajā lapā.

https://tbinternet.ohchr.org/_layouts/15/treatybodyexternal/Download.aspx?symbolno=E%2fC.12%2fLVA%2fCO%2f2&Lang=en


 

Spoiler

 

Minority languages 48. While noting the information from the State party’s delegation about support provided for the teaching of minority languages and teaching in minority languages, the Committee is concerned that current language policies in the State party may have a discriminatory impact against persons belonging to minorities as regards their enjoyment of economic, social and cultural rights, especially in the fields of education, employment, and access to services. The Committee notes the explanations provided by the State party’s delegation that the education reform itself is not discriminatory. However, the Committee remains concerned that the recent amendments to the Education Law, and Cabinet Regulation No. 716 of 21 November 2018, have a discriminatory effect on minority groups and that they create undue restrictions on the teaching of minority languages and teaching in minority languages in preschool and primary education in both public and private schools (art. 15).

49. The Committee recommends that the State party take measures to ensure that its language policies and laws do not create direct or indirect discrimination against persons belonging to minority groups as regards their enjoyment of economic, social and cultural rights, and that they do not impede the ability of these persons to find employment in the public and private sectors. It also recommends that the State party consider revising its language policies and laws in the area of education in order to promote the teaching of minority languages and teaching in minority languages and to ensure that such policies and laws do not negatively affect the educational performance of children belonging to minority groups.

 

 

Īsumā.

UN neko sliktu nesaka par valodu skolā, kur nu vēl kautko pavēl. Bet viņi iesaka darīt vairāk, lai tā reforma neizveido situāciju, kur kautkāda daļa sabiedrības tiek diskriminēta valodas dēļ.  

Labots - AndrisBB
  • Patīk 2
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

superKrona
Pirms 3 minūtēm , Artanis teica:

ekonomiskajiem migrantiem

Būtu jau labi, diemžēl okupācijas laikā pamanījās te uzrasties bērni tiem migrantiem un tagad visiem stāsta, ka te dzimuši jau 15. gs.

Link to comment
Share on other sites

Mums pārāk maza valsts, lai būtu jēga uzturēt vairākas valodas. Arī referendums, kurš bija demokrātisks, parādīja, ka vairums grib valsts valodu kā latviešu un nav jēgas turēt divas paralēlās izglītības sistēmas valodu atšķirību dēļ

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
Pirms 20 minūtēm , AndrisBB teica:

Pirms postoji vismaz pašu rekomendāciju n ANO izlasiji? Interesanti ka tā ziņa parādās gan RiskiyMir lapā, gan NRA, bet nevienā jēdzīgā avotā. Rakstā jautā ierēdņiem viedokli, bet nevienu ierēdni vārdā nemin.

Es vispār meklēju gan. Ne parāk cītīgi, kādas 5 minūtes.

Tādai rekomendācijai būtu jāatrodas uzreiz.

 

Mums kā valstij ar tādu vēsturi ir tiesības tā kā nedaudz neuzticēties kas tur būs.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 14 minūtēm , Artanis teica:

Ja kāda daļa sabiedrības tiek diskriminēta valodas dēļ, šī daļa sabiedrības droši drīkst doties uz savu etnisko dzimteni, kurā runā viņu dzimtajā valodā.

Ko tu man to stāsti? Es tik saku ka tas raksts ir izpušķots un neatbilst tam kas rakstīts ANO rekomendācijā.

 

Neviens jau leliek ieviest vai uzturēt vairāku valodu izglītību, bet UN norāda ka tas diskriminē minoritātes un iesaka kautko darīt, lai tā nebūtu.

Jebkurā gadījumā no ANO skatu punkta LV ir valsts, kur cilvēki runā vairākās valodās, tie nav imigranti, bet dzimuši un auguši valstī.

Starpcitu arī UK var iegūt pamatizglītību minoritāšu valodās, pat pilsonības testu var iziet, bet tas jau cits stāsts.

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Nu tad jāpieņem speciāls likums, ka mums kā valstij ir daži jautājumi, kur mums ir īpaša attieksme.

1941.gada deportācijas

1949.gada deportācijas

https://enciklopedija.lv/skirklis/108548-1941-gada-14-jūnija-deportācija-Latvijā

https://enciklopedija.lv/skirklis/108424-1949-gada-25-marta-deportācija-Latvijā

https://www.vestnesis.lv/ta/id/48450

un pēc visa šī mums ir speciāla, īpaša likumdošana. Tas ir, būtu jābūt.

Link to comment
Share on other sites

Daži ir pārāk jauni lai atcerētos, ka latviešu valodai Latvijā kādreiz bija otrā loma. Latvijā ir pārāk daudz tādu, kas gribētu tādu kārtību ieviest atkal. Mans brālēns ar māsīcu mācījās krievu skolā, jo latviešu skola tuvumā nebija.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

https://tbinternet.ohchr.org/_layouts/15/treatybodyexternal/Download.aspx?symbolno=E%2FC.12%2FLVA%2FCO%2F2&Lang=en

 

Minority languages

48.
While noting the information from the State party’s delegation about support provided for the teaching of minority languages and teaching in minority languages, the Committee is concerned that current language policies in the State party may have a discriminatory impact against persons belonging to minorities as regards their enjoyment of economic, social and cultural rights, especially in the fields of education, employment, and access to services. The Committee notes the explanations provided by the State party’s delegation that the education reform itself is not discriminatory. However, the Committee remains concerned that the
recent amendments to the Education Law, and Cabinet Regulation No. 716 of 21 November
2018, have a discriminatory effect on minority groups and that they create undue restrictions on the teaching of minority languages and teaching in minority languages in preschool and primary education in both public and private schools (art. 15).
49.
The Committee recommends that the State party take measures to ensure that its language policies and laws do not create direct or indirect discrimination against persons belonging to minority groups as regards their enjoyment of economic, social and cultural rights, and that they do not impede the ability of these persons to find employment in the public and private sectors. It also recommends that the State party
consider revising its language policies and laws in the area of education in order to promote the teaching of minority languages and teaching in minority languages and to ensure that such policies and laws do not negatively affect the educational performance of children belonging to minority groups.

https://likumi.lv/ta/id/315639-par-ministru-kabineta-2018-gada-21-novembra-noteikumu-nr-716-noteikumi-par-valsts-pirmsskolas-izglitibas-vadlinijam-un-pirmsskolas-izglitibas-programmu-paraugiem-2-pielikuma-9-punkta-un-4-pielikuma-9-punkta-atbilstibu-latvijas-republikas-satversmes-64-pantam-91-pantam-112-panta-pirmajam-teikumam-un-114-pantam

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Iepostoji tieši to pašu ko jau es ieliku pāris postus atpakaļ. Bet nu lai jau.

Parādi teikumu kur tiek ieteikts ieviest vairākvalodu izglītību.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

that they do not impede the ability of these persons to find employment in the public and private sectors.

Kas no tā sanāk?

Kā tur ar to mūsu vēsturi? Okupācija, izsūtīšanas, imigrācija, latviešu valodas ierobezojumi bija?

-----------------

Nedaudz vēstures.

https://www.osce.org/hcnm/30608

https://www.osce.org/hcnm/52688

https://core.ac.uk/download/pdf/71726453.pdf

Advice not welcomed. Recommendations of the OSCE High ... recommendation by. Max van der Stoel, which did not reflect the opinions of Estonian or Latvian.

 

 

https://www.shrmonitor.org/assets/uploads/2017/09/29-Muznieks-EO-1.pdf

 

 

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Blē, valodas zināšanas ir prasme. Ja tev mājās runā krievu val., tad jāizmanto iespēju mācīties latviešu valodu+ vēl skolā angļu/ vācu.

Es biju rēķinājis cik izmaksāja rederendums. Sanāca ~2k studenti ar bakalaura grādu mācoties RTU par brīvu. Un to, kas lika ķeksi par otru valodu, nolaida podā savu iespēju.

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Un tomēr, latvietim nav problēmas iemācīties 2-3 valodas. Latvijas krievam bieži vien ir. 

  • Patīk 2
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Man ir bijuši divi klienti, kuriem bija latvisks vārds un uzvārds, bet kad es ar viņiem runāju latviski, viņi ar mani krieviski.

Link to comment
Share on other sites

Atradāt par ko kašķēties - par debīlas organizācijas, kuras vienīgā jēga ir veselas liekēžu varzas uzturēšana, debīlo liekēžu verbālajiem vēmekļiem. 😁

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , Aigars teica:

Man ir bijuši divi klienti, kuriem bija latvisks vārds un uzvārds, bet kad es ar viņiem runāju latviski, viņi ar mani krieviski.

Daudz tādus zinu.

Link to comment
Share on other sites

Agrāk bija ne mazums komisku darboņu, kuri krieviski vēl nebija iemācijušies, bet latviski jau aizmirsuši.

Lai gan līdzīgi, kā igauņi uz robežas u.c., gadus 30-mit atpakaļ.

Krieviski bija tūlīt aizmirsuši, bet angļu mēli vēl nebija apguvuši. 😀

Link to comment
Share on other sites

2021.04.13. , 12:08, Artanis teica:

Ja kāda daļa sabiedrības tiek diskriminēta valodas dēļ, šī daļa sabiedrības droši drīkst doties uz savu etnisko dzimteni, kurā runā viņu dzimtajā valodā.

Tolerance un diskriminācija neattiecas, kur krievi paši identificē ar savu kultūras daļu: >>>быдло и гопники<<<, saprotams tas nav krievu dominējošais vairākums, bet viņi paši savu tautas daļu tā dēvē.  :D  

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

laikamTak Ar savu trash gribi mainīties?

 

Labots - Edis7
Link to comment
Share on other sites

Nafig man to dziesmu vajadzēja klausīties, tagad to piedziedājumu no galvas nevar dabūt ārā - "А я Латыш ..."

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...