Jump to content

Monitoru sāga jeb meklēju NEC EA271Q, NEC PA271Q un Eizo CG2730 īpašniekus tehnisku jautājumu precizēšanai


midix
 Share

Recommended Posts

Īsais apkopojums:

 

Meklēju NEC EA271Q, NEC PA271Q un Eizo CG2730 īpašniekus, lai lūgtu veikt dažus foto/video testus, lai novērtētu tās nedokumentētās īpašības, kas man ir svarīgas.

 

Garais stāsts seko.

 

Reiz žēlojos, cik grūti mūsdienās atrast monitoru, kas nekādā ziņā nebūtu sliktāks par 10 gadus vecu monitoru. Dzīve kārtējo reizi pārliecināja, ka viss tiešām ir tik bēdīgi, kā izskatās.

 

Mans "mīļais" VP2365WB decembra beigās sāka uzvesties tik slikti, ka sāku steidzīgi meklēt aizstājēju. Domāju - eh, nav ko žēlot naudu, jāņem kaut kas ļoti labs un ātri dabūjams. Vislabākais variants, ko tuvākais veikals solīja ātri piegādāt, bija Dell UP3216Q.

Nodomāju, ka jābūt labam. UltraSharp Premium Color sērija tiek pozicionēta kā profesionāļiem piemērots monitors, kas derīgs arī fotogrāfiem, tāpēc tam taču vajadzētu būt visaugstākās kvalitātes un noteikti visās frontēs labākam, vai ne? It īpaši salīdzinot cenu - mans vecais monitors maksāja 300 EUR, bet šis maksāja 1100 EUR. Ja kas, abi ir IPS tipa LCD paneļi.

 

Kad saņēmu monitoru un pārbaudīju attēla kvalitāti, ļoti noskumu. Jaunais bija sliktāks trīs veidos:

 

1) fona apgaismojuma kvalitāte uz balta fona bija ar nepatīkamiem pleķiem, it īpaši gar apakšējo malu. Šim monitoram bija līdzi rūpnīcas kalibrācijas atskaite, kas lielījās par izcilu krāsu un spilgtuma vienmērību. Izrādās, ka viņi to mēra tikai 5x5 četrstūru centros, bet ignorē malas, kur kāreiz visiem ir zināms, ka ražotājiem visbiežāk gadās tipiskas problēmas (jo gar malām tiek montēti LED apgaismojuma elementi). Ieslēdzu arī īpašo Uniformity Compensation funkciju, kas UP sērijai nodrošina papildus vienmērību, taču, protams, plankumiem nekāda uzlabojuma nebija. Nav nekāds FALD.

 

2) fona apgaismojumu nevarēja nogriezt tik tumšu kā vecajam. Tas nozīmē, ka filmas skatīties vakarā būtu neērtāk. TV kastes man nav, tāpēc gribētos, lai pietiek ar vienu ekrānu gan darbam, gan izklaidei. Nu labi, ar to vēl varētu samierināties. Izteiktu pleķu un noplūžu uz tumša fona nebija, un tas jau ir labi. Tomēr vispārējā melnās krāsas vienmērība bija sliktāka nekā manam 10 gadus vecajam lētākajam monitoram.

 

3) šim monitoram bija raksturīga jūtama attēla aptumšošanās, skatoties no asāka leņķa. Šī problēma ir daudziem LCD paneļiem, un nav nekāda identificējama parametra, kas ļautu kaut kā identificēt labos monitorus. Manam vecajam šīs problēmas nav - varu lasīt tekstu, cik vien tuvu vēlos - viss ir vienmērīgi izgaismots, līdzīgi kā bija CRT monitoriem vai arī kā izskatās parasta papīra lapa. Cilvēks ar normālu redzi, visticamāk, to nepamanītu, jo skatās no lielāka attāluma, un tad neveidojas tik ass leņķis ar ekrānu. Taču man tas ir īpaši aktuāli vājredzības dēļ.  Internetā esmu sastapis vēl dažus, kas ir pamanījuši šo problēmu; Krievijas ixbt forumos šis jautājums ik pa laikam uzpeld.

 

Ja palaimējas atrast monitoru bez šīs īpatnības, tad visi pārējie sāk kaitināt, atgādina vecos TN monitorus, kur arī bija jūtams "kabatas lukturīša" efekts. Šeit cena nav faktors, tas nav nekāds defekts vai kvalitātes kontroles kļūda, bet vienkārši paneļa īpatnība (polarizatora? AG pārklājuma? neviens nezina).

 

Devu Dell UP3216Q septiņas dienas laika attaisnot sevi, jo biju dzirdējis, ka apgaismojuma defekti reizēm pazūd dažu dienu laikā dēļ tā, ka mainās slodze uz ekrānu (nav iepakojumā, bet normālā darba stāvoklī). Tomēr nekas nemainījās. Tāpēc monitoru atgriezu atpakaļ veikalam, izmantojot 14 dienu atgriešanas iespēju.

 

Pagaidām man no darba vietas iedeva lētu Samsung S24B350T. Tam fona apgaismojums ir ciešams, taču ir ļoti izteikta 3. punkta problēma, tāpēc viss, uz ko neskatos precīzi taisni, kļūst tumšāks un kaitina. Turpinu meklēt kaut ko labāku un arī lielāku.

 

Meklējot pašus labākos monitorus, kas būtu visos trīs manis minētajos punktos ne sliktāki par manu veco monitoru, sāku domāt par NEC EA271Q, NEC PA271Q un Eizo CG2730 modeļiem, taču nav ne jausmas, kā tos varētu novērtēt pirms pasūtīšanas. Šie modeļi Latvijā tiek reti tirgoti. Negribas atkal ķimerēties ar atgriešanu, ja nu neder.

 

Zinu, ka daudzas PA un CG modeļu "fotogrāfiskās funkcijas" man nav vajadzīgas. Taču ja tāda ir cena par kvalitatīvu (paneļa fona apgaismojuma ziņā) monitoru, ko varētu izmantot gan darbam, gan arī vakarā paskatīties filmas, nu tad esmu gatavs maksāt. Tomēr būtu labi atrast kādu šī monitora īpašnieku un pierunāt veikt dažus foto/video testus, lai novērtētu tās īpašības, kas man svarīgas, jo diemžēl populārākie testēšanas portāli ne vienmēr pievērš uzmanību tādām niansēm.

 

Tāpēc, ja gadījumā jums ir - vai pazīstat kādu, kam ir - kāds no minētajiem modeļiem, lūdzu, dodiet ziņu!

 

Laimīgu jauno gadu un veiksmi jums monitoru kvalitātes loterijā :D 

 

P.S. Dažas fotogrāfijas ar Dell UP3216Q trūkumiem. Spriediet paši, vai tas bija vērts 1100 EUR. Var jau būt, ka es piekasos sīkumiem, bet, kā teicu, redzot, ka pirms 10 gadiem bija iespējams sasniegt labāku kvalitāti par trešdaļu cenas, šķita psiholoģiski nepieņemami samaksāt tik lielu naudu par tādu produktu.

 

Ar sarkanu apvilku veco un jauno monitoru. Ignorējiet mazo ekrānu tālumā, tas ir portatīvais dators. Būtībā nekā krimināla nav, noplūdes gar malām ir normas robežās, taču skumji, ka apgaismojumu nav iespējams nogriezt tik tumšu, kā veco.

 

RVtCnkD.png
 

 

 

Problēma ar pleķiem uz gaiša fona. Pasvītroju plankumaināko apgabalu ar sarkanu un nofotografēju nedaudz no leņķa, jo tā biežāk sanāk skatīties uz ekrānu. Principā apakšējā mala ir kā šaha galdiņš, kur pamīšus iet gaišs lauks, tad tumšs, tad gaišs, tad atkal tumšāks.

 

yuD563X.png

 

Labots - midix
Link to comment
Share on other sites

INTRASERVERNET

Em atzisos lai izlasitu visu to palagu, tad man jaizdzer 3 alinji. Sodien noteikti nav velme iedzert alu, bet ja kads visu to izlasa, tad uzrakstiet komentaros tris teikumos.

Link to comment
Share on other sites

Nopirka monitoru pa 1k, lai skatitos filmas, bet nav apmierinats ar gaishiem plekjiem uz melna fona. Nezinamu iemeslu pec mekle kadu, kam ir nosauktie modelji, laikam grib samainit.

 

 

 

 

 

 

 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Stāsts par staipīšanu. Nē nu ja esi tik smalks zellis ka redzi šādas problēmas 1000 eur monim, tad nekas cits neatliek kā atbrīvot sevi no 1700+ naudām par to Eizo. Nepiemirstam Mac displeju un to kāju par štuku. Būs baigais vizuālais baudījums.

Link to comment
Share on other sites

pirms 9 stundām , Žaks Noriss teica:

Nē nu ja esi tik smalks zellis ka redzi šādas problēmas 1000 eur monim

Nu īsumā problēmas ir divas (ja nu kādam tiešām nepatīk lasīt un palaida garām):

 

1) esmu vājredzīgs (oficiāli redzes invalīds), tāpēc esmu spiests izmantot ekrānu tuvāk, nekā citi cilvēki, un tāpēc tas, kas citiem ir nemanāms, man ir pavisam tuvu acīm un traucē strādāt ikdienā (programmētājs jau 15 gadus). Protams, daļēji izmantoju arī fontu palielināšanu un nestandarta izšķirtspēju, taču tad samazinās darba telpa uz ekrāna, tāpēc jākombinē dažādi varianti, lai atrastu acīm ērtāko.

 

2) šādu problēmu nebija 10 gadus vecam 300 eur monim un nav arī lētam TV, tāpēc neredzu iemeslu, kā varētu samierināties ar tādām 1000 eur ierīcei. Varbūt jautājums ir nevis cenā, bet LCD paneļu parametros un kvalitātē (ņemot vērā, ka lielāko daļu paneļu ražo LG). Tikpat labi var izrādīties, ka eksistē kāds 200 EUR monitors, kas manām acīm būtu piemērotāks nekā tie NEC un Eizo, taču nav ne jausmas, kā to atrast.

 

Par korpusa kvalitāti un dizainu man nospļauties, tāpēc visādas tur Apple kājas neinteresē :D Man jebkurā gadījumā ir VESA stiprinājums, lai monitoru novietotu acīm ērtā vietā. Vienmēr dodu priekšroku funkcionalitātei un ar to tiešā veidā saistītai kvalitātei. Monitora primārā funkcionalitāte ir rādīt realitātei atbilstošu attēlu un netraucēt redzi un nervus, rādot to, ko nevajadzētu rādīt. Viss pārējais ir sīkumi, mani neinteresē visādas tur geimeru funkcijas ar 144Hz utt., uz ko mūsdienās tendēti ražotāji. Kvalitatīvs LCD panelis, kas ne ar ko nav sliktāks par 10 gadus veco, viena HDMI ieeja - neko vairāk man nevajag.

 

 

Labots - midix
  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 11 stundām , AndrisBB teica:

ar gaishiem plekjiem uz melna fona

 

Vairāk gan neesmu apmierināts ar tumšiem pleķiem uz gaiša fona, jo tie būs redzami visu dienu strādājot. Gaišos pleķus uz tumšā fona daudz maz pieņēmu kā rūgtu patiesību. 😀

 

Par garo tekstu - taisnība, man ir tāda "profesionāli kretīniska" īpatnība izstāstīt visus svarīgos faktorus uzreiz, lai pēc tam nevajadzētu atsevišķi atbildēt uz jautājumiem - kāpēc meklēju tos monitorus, kādi faktori mani interesē, ko esmu līdz šim mēģinājis un kas neapmierināja. Bez šīs informācijas neviens nespētu neko saprast vai palīdzēt.

 

Vēl kas - viss ļaunums ir no salīdzināšanas 😀 Ja esi gadiem ilgi strādājis ar labu ekrānu, tad visi sliktākie šķitīs nepilnvērtīgi, it īpaši vēl, ja maksā 3x dārgāk.

 

Uzskatāmībai video, kurā redzams, kā papildus izpaužas 3.punkts no mana garā teksta. Kuru monitoru jūs izvēlētos - to, kas pa labi, vai to, kas pa kreisi? Un uzminiet, kurš no tiem ir jaunāks un dārgāks? 😀

 

Labots - midix
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...