Jump to content

PSU problēma


Jurmalnieks
 Share

Recommended Posts

Sveiki tiem, kas vēl ēterā un lieto pārbauidītas vērtības!

Varbūt kāds var pakomentēt un ieteikt kādas papildus lietas problēmas risināšanā. Tātad, "senils" dators, kalpo kā datu glabāšanas iekārta (tīklā), pēc strāvas zuduma, vairs negribēja palaisties. Pirmā doma, atjaunojot strāvas padevi, bijis "pīķis" un PSU nespēja izturēt pārslodzi un viss ( UPS jau kādu laiku nav). Pa ķērienam bija cits PSU, pieliku viss ok, strādā, nekas cits nav bojāts. Taču atgriežoties pie "beigtā"PSU, tam pieslēdzot barošanu, joprojām rāda zaļu LED uz mātes plates, uztaisot ķēdi  20+4 pieslēguma kontaktā, tas palaižas, darbojas arī izņemtā pozicījā un pamata parametri mērījumos ar multimetru  ir norma. Kāpēc rezerves PSU starte datoru , bet "beigtais" ar līdzīgiem datiem nespēj. Visi dati ar multimetru netika nolasīti, varbūt kāds zina, kuri mērījumi ir svarīgi starp PS_On un starta pogu. Saprotu,ka lētāk ir nomainīt PSU, bet gribas izpētīt problēmas cēloni. Vizuāli izjaucot PSU bloku, nekādu deguma, vai sabojātu komponenšu neredzu. Paldies!

Link to comment
Share on other sites

Nav pie rokas kristāla bumba, lai tagad pateiktu problēmas sakni.

Bieži ir gadījies, ka pie strāvas pazušanas un pieslēgšanās, PSU nostrādā aizsardzība un dators pēc tam neizrāda dzīvības pazīmes, kuras var ārstēt atslēdzot barošanu un pagaidot mazu brīdi un, tad slēdz atpakaļ. Parasti šāda "operācija" nostrādā un PC ir atkal lietojams.

Tas, ka uz mātes dēļa deg kāda diode, pietiek ar 5V līniju, bet savukārt ar 12V ir bēdīgi. 

Sīkāk gan jau var pastāstīt tie, kas PSU remontējuši. Es parasti mainu PSU, ja tas sāk čakarēt prātu...

Link to comment
Share on other sites

Jurmalnieks

DeEK, manā gadījumā Tevis ieteiktais nedarbojās, arī pēc atslēgšanas no tīkla, bez izmaiņām. Rezerves PSU, startē OK,  arī "beigtais" atsevišķi viens pats, uztaisot "ķēdi ar spraudīti" palaižas un arī mērījumi dažās pozīcījās ir atbilstoši ražotāja noteiktiem . Par to LED pilnīgi piekrītu, ar 5V pilnīgi pietiek. Lasīju līdzīgu gadījumu aprakstus i-netā, tur visticamākā versja balstīta uz to, ka PC starta brīdī pietrūkst kādā no posmiem pietiekami strāvas. Šķiet, aktivizējot ķēdei ar Power on slēdzi, tā nesaņem impulsu, lai startētu PSU (jo kā rakstīju, ja uz mātes plates izveidojot ķēdi (20+4 ligzdā), tas palaižas). Protams, ka nomainīt ir daudz vienkāršāk un efektīvāk, domāju,ja kāds ir "izbūries"cauri šai shēmai un saskāries ar līdzīgu problēmu, saprast vai vērts ko tai baroklī labot!

Link to comment
Share on other sites

Jurmalnieks

MB ir no Intel, ar bateriju viss kārtībā! Gribēju noprecizēt par Akvaimandieniņ rakstīto : "...izmēri vai uz PS_SW (PS_ON) pienāk spriegums....un pavēro kas parādās 12V un 3,3V kontaktos kad paspaida to power pogu. Tas PS_ON, ja nemaldos ir 16. pins uz 20+4 konektora. Testējot atsevišķi "beigto" 15. un 16. pins tika savienots ķēdē un strādāja, tas pats notika arī tad, kad to pašu "beigto" ar 20+4 pieslēdz pie MB, bet nevar aktivizēt ar Start pogu, toties noslēdzot ķēdi tajā pašā 15. un 16. pinā, gan PSU, gan CPU ventilatori sāk griezties. Rezerves PSU brīvi palaižas no start pogas. Rīt uztaisīšu mērījumus ar multimetru, tikai jautājums, tā kā "Start" pogas vadi iet uz MB, pēc to aktivizēšanas, kas iniciē (saslēdz ķēdi) un liek PSU sākt darboties? 

Link to comment
Share on other sites

Ģežurkā (purple) jābūt 5v bez/ar spraudītes. Ģežurkas kondensators(i) var izskatīties Ok, bet izmērot capacitāti/ESR jau pie 20% nobīdes neturēs 5v un nestartēsies.

Link to comment
Share on other sites

Jurmalnieks

Liels paldies par vadlīnījām, problēma būs atrasta! Pogai  un PWR_SW spraudņiem kā arī atpakaļķēdei viss ir kārtībā.  Pamērīju spriegumu, ar ejošo PSU uz PWR_SW pienāk 3,3V (kā jau minēji, saliekot ķēdi aiziet) , ar "beigto" PSU pienāk tikai 1,96V, ķēdē neslēdzas un nekas nenotiek! Domāju meklēt tālāk vadu,kurš par to atbildīgs, nav lietderīgi.

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Jurmalnieks

Mērījumi tikai un vienīgi ar "neejošo" un ejošo PSU, un vienīgi tikai 20+4 kontakta pieslēgumu. Tikko ari līdzīgu problēmu izlasīju, ka vajag tam PWR_SW tos 3,3V, lai palaistos. BIOS-ā nesmu gājis, rīt pielikšu ejošo PSu pāskatīšos. Pēc info par ATX 24-pin spraudņiem, 5 ir ar 3,3V, no kuriem 4 ir oranži viens brūns (kuram varētu būt saistība ar palaišanas mehābismu) vai arī Gregņa pieminētais "purple"(ģežurka) :), kuru neesmu vēl notestējis, bet arī varētu būt saistīts. Ja arī ejošais PSU nepalaistu, tad gan padomātu par MB bojājumu, esmu saskāries ar Pc, kur pēc pārsprieguma un bez UPS iekārtas ir ne tikai PSU, bet arī MB un pat HDD "aizgājis"

  • Kādas šausmas! 2
Link to comment
Share on other sites

Standarta problēma, bez slodzes šķiļās, ar nē, parasti pirmais aiziet dežurkas kondensators - maza nomināla (10-100uF) kaut kur plates vidū starp abiem radiatoriem vai tuvāk centrālajam. Bet es manītu arī visus sekundārajā, nu vismaz tos kas uz 12 un 5V

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Jurmalnieks

Paldies Noname, pie tāda secinājuma jau vakar nonācu, arī Grebnis līdzīgi rakstīja!

Var uzskatīt,ka problēma atrisināta un tēma slēdzama!

Link to comment
Share on other sites

  • Jurmalnieks locked un unlocked this tēmaa
  • 3 weeks later...

Varbūt te kāds lieto Cooler Master Elite V4 sērijas psu ?

 

Ir tāds, bet skaļš šķiet ventilators griežas ar pilnu ātrumu pat idle ? Gribētu dzirdēt citu atsauksmes par skaļumu.

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Ieliec iekšā noctua ventilātoru, un vairs, tas mēsls, negrabēs pa visu pagastu. Oh, ventilātors maksās gandrīz tikpat kā pats psu..

Labots - Anonīms Alkoholiķis
Link to comment
Share on other sites

Pirms 39 minūtēm , Anonīms Alkoholiķis teica:

Ieliec iekšā noctua ventilātoru, un vairs, tas mēsls, negrabēs pa visu pagastu. Oh, ventilātors maksās gandrīz tikpat kā pats psu..

Tur jau tā lieta, ka negrab, bet darbojas ar lieliem rpm.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jāpārbauda pieslēgtam visas voltāžas, ja norma tad jāpārbauda stby voltāža, šķiet violēts vads 5v. Ja kādas no pamatvoltāžām nav tad pārbaudam uz masu omus. 12v apmēram 230ohm 5v apm. 50 un 3.3v apm 15ohm. Ja viss ok tad jāmēra tranzistori un pēc tam power management čipa signālus

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...