Jump to content

Vai veidot savu biznesu?


Duncan F
 Share

Recommended Posts

Sveiki boot forumieši! Esmu nāvīgi nogarlaikojies savā stabilajā, labajā IT darba vietā, kur man, citastarpā, mēneša beigās arī samaksā nesliktu algu. Arvien biežāk pieķeru sevi pie domas, ka būtu interesanti izveidot kādu savu biznesu/produktu. Konkrēti man ir padziļinātas zināšanas dažādās programmēšanas sfērās, taču mēs varētu plašāk padiskutēt par to, vai vispār ir vērts 2020. gadā uzsākt pašam savu biznesu. Jo vairāk es par to domāju, jo vairāk nonāku pie secinājuma, ka mūsdienās visi "produkti" ir pārāk sarežģīti, lai tos izveidotu viens cilvēks. Lai kaut ko jēdzīgu un noderīgu uztaisītu, praktiski vienmēr vajag kādus 5 cilvēkus un čakarēšanos pusgada garumā. Tas savukārt nozīmē čakarēšanos ar investīciju piesaisti, vai arī tomēr produkts jāveido vienam pašam kādu 2 gadu garumā pa vakariem un weekendiem.

 

Un galu galā - kas tad būs šis "produkts"? 😄 Ja kādam ir interesanta ideja startup uzsākšanai, varam par to padiskutēt. Ja ideja ir kaut ko vērta, varu pat piedāvāt programmētāja resursus.

Link to comment
Share on other sites

Produkts tas ir labi, bet ar tiem pircējiem parasti ir sūdīgāk!:biggrin:

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Mielestapa

Var izveidot kādu labdarības projektu, piemēram, uzlauzt Valsts kasi un visu naudu sadalīt trūcīgajiem Latvijas iedzīvotājiem.

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Ja ir par maz kreņķu un gribi vairāk darīt administratīvas lietas, nevis bakstīt serveri vai kodēt - uz priekšu, taisi savu biznesu. Jo visticamāk, ka tieši tā arī būs. Tas, ja viss sanāks un aizies normāli.

 

 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Ir uzradusies lieka nauda, un nezini, kā no tās tikt vaļā? Atbalsti Īlinu Masku, lidojumu uz Marsu vai vispār ārpus Saules sistēmas., izveido ātro kredītu firmu....

Nu pat ja nav biznesa idejas, sēdi savā birojā, galvenais katru rītu tīrs balts krekls un šlipse.

 

P.S. Ir ideja mana sieva grib atvērt hoteli-moteli ļoti jaukā un apmeklētā Latvijas vietā, ar zemes īpašniekiem vienošanās ir panākta, tik tāds sīkums 100 tūkstoši. Man nav tādas "liekas" naudas, pievienojies!

Labots - aoma
Link to comment
Share on other sites

marrtins
Pirms 1 minūtes , snukurins teica:

Nu foini,kad es ierosinu maksāt normālas algas tad ir slikti bet laupīt jau var ne?

Sāc ar sevi. Mēs sekosim (varbūt :sarkasms:).

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Duncan F teica:

padiskutēt par to, vai vispār ir vērts 2020. gadā uzsākt pašam savu biznesu.

ir vērts tikai tad, ja tev jau ir produkta ideja, tu jau esi uz tuvāko loku to produktu iztestējis un redzi, ka noformējoties kā formāls bizness - turpināsi attīstīties.

citādi - paliec kā ir, un lieko naudu ieguldi ģimenei, bērniem, savai pensijai.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Nav jau obligāti jātaisa savs produkts, bet var piedāvāt savus pakalpojumus citiem klientiem.

Piemēram mana kompānija ar to vien nonadrbojas un mums ir ap 200 darbinieku (mātes kompānijā gan pārdesmit tūkstoši).

 

Viss sākās apmēram pirms 6 gadiem, kad pāris cilvēki, kuri nodarbojās ar kontraktdarbiem (pārsvarā kautkādi custom Linux darbi), izdomāja apvienoties un izveidot kompāniju. Darbu apjoms pieauga, darbinieku skaits palielinājās līdz 10 (tas kad es pievienojos). Tad daļēji kompānija tika pārdota (programmētāji diezko negribēja būt biznesmeņi, bet rakstīt kodu) vienai franču kompānijai (apmēram 100 darbinieki), kura faktiski dara to pašu, tikai gribēja ofisu UK, viņiem sanāca vieglāk nopirkt mūs nekā meklēt pašiem darbiniekus utt. Tagad kad pagājuši pāris gadi, kopējais darbinieku skaits jau ap 200, plus ofisi Vācijā, Nīderlandē, Francijā, Dānijā un USA. Pagāšgad mūs pārpirka kāds liels labi zināms USA elektronikas komponentu tirgotājs, līdzīgs Farnell, bet ne tas, lai izstrādātu viņu softwāres produktus, jo tanī jomā viņiem ne visai gāja.

 

Man arī ir doma ar vienu lietuviešu kolēģi atvērt savu firmu LT vai LV un piedāvāt pakalpojumus Embedded Systems jomā (Linux, mikrokontrolieri utt), bet pagaidām nevar izdomāt vai ir pietiekoši liels tirgus un būs pieprasījums. Niša gan izskatās diezgan brīva.

 

 

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

marrtins
Pirms 5 minūtēm , snukurins teica:

es jau vairākas reizes sāku.

Detaļas?

Link to comment
Share on other sites

marrtins

Slimi tas ir kā? Zem minimālās un vēl aploksnē?

Link to comment
Share on other sites

Mezavecis
pirms 2 stundām , Duncan F teica:

"produkti" ir pārāk sarežģīti, lai tos izveidotu viens cilvēks.

Lai izceptu IT produktu, pietiek ar 1 cilvēku, ja ir skaidri zināms mērķis, ko grib taisīt, kādam nolūkam un kas to visu pirks. Reti bizness sākas no kaut kāda megaprodukta, kas nokritis no debesīm. Bet startam ir noderīgi, ja ir savākta kaut kāda potenciālo klientu bāze (ja virzība uz supportu) vai jau uztaisīts kāds produkts/produkta prototips, kuram tavuprāt būtu vieta IT tirgū.

 

Problēmas sākas tad, kad to visu nākas pārdot, uzstādīt, mijiedarboties ar klientiem/partneriem, kur vajadzīgas attiecīgas iemaņas komunikācijā un tiek atņemts laiks izstrādei. Var meklēt partnerus, kas bīda tavu ideju, bet tur ir riski, ka bīdītājs var piečakarēt vai visu nolaist pa burbuli. Diemžēl intravertiem, kas ir nospiedošā vairākumā, ar aktīvo komunikāciju ir kā ir, šī ir vienīgā opcija . 

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Maz ticams, ka kautkas labs sanāks, ja pieiet lietai ar domu - ok mums ir cilvēki un resursi, tagad meklēsim problēmu (produktu) ko risināt.

Lai kautkas jēgpilns sanāktu vajag otrādāk, ir problēma, kuru vajag risināt un ir pieprasījums pēc risinājuma, tad arī meklē resusus un iespējas viņu risināt. Jo ja ir reāla problēma, tad arī būs cilvēki, kuri gatavi maksāt un bizness notiks.

Bet maz kurš gribēs maksāt par risinājumu problēmai, kuras nav. Protams ar spēcīgu mārketingu var iestāstīt, ka ir problēma un jāpērk tavs risinājums, bet tas laikam nebūs tavs gadījums.

  • Patīk 2
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

itanium
Pirms 38 minūtēm , AndrisBB teica:

ir problēma, kuru vajag risināt un ir pieprasījums pēc risinājuma, tad arī meklē resusus un iespējas viņu risināt. Jo ja ir reāla problēma, tad arī būs cilvēki, kuri gatavi maksāt un bizness notiks.

Tieši tā! Un galvenais, lai tā ir problēma ne tikai Tavā prātā, bet arī verificēta ar citiem, ar plānoto mērķauditoriju.

 

 

pirms 3 stundām , Duncan F teica:

Ja ideja ir kaut ko vērta, varu pat piedāvāt programmētāja resursus.

Es sāku taisīt galda futbola spēli iekš Unity, vēlies pievienoties ar AI un MP nodrošināšanu? :D

 

Labots - itanium
Link to comment
Share on other sites

Duncan F
2 hours ago, AndrisBB said:

Nav jau obligāti jātaisa savs produkts, bet var piedāvāt savus pakalpojumus citiem klientiem.

 

Ja pareizi sapratu un doma ir veidot freelanceru/outsource kantori, tad kaut kā galīgi nav apetītes uz to. Cik redzēts, tur ir vairāk klientu apvārdošana un cīņas par termiņiem, nebeidzama kasīšanās visām iesaistītajām pusēm. Profit maržas arī zemas. Manuprāt, kompānijas, kas attīsta kādu konkrētu "savu" produktu ir daudz labākā pozīcijā.


Redzu, ka valda kopējs viedoklis, ka uzņēmuma veidošanai vispirms ir nepieciešama reāla problēma, ko risināt. Vai kādam dzīvē ir problēmas, ko mēs varētu kopēji atrisināt? 😁

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Nav nekādu problēmu ar klientiem, strādājam gan ar lieliem, gan ar maziem.

Tipiskie klienti pārsvarā kautkādas kompānijas, kuras izstrādā kautkādu jaunu produktu. Tad nu viņi atrod kas taisa elektronikas daļu, mūs kas dabon OS uz tā dzelža. 

Maksā visi kā jāmaksā. Ir klienti ar kuriem mums ļoti gari kontrakti, vairāku miljonu vērtībā. Ir sīki klienti, kur kautkādi 20k, būtībā viena izženiera darbs uz kādu laiku. Ar mazākiem darbien nav jēgas ņemties, ja nu vienīgi tas var atvērt kautkādas durvis lielākam kontraktam, piemēram jauna kompānija grib izmēģināt no sākuma sadarbību ar ko mazu.

Nekādus super profitu jau neuztaisīsi salīdzinot ar to ka ja uztaisa kautkādu revolucionāru produktu kuri vsi grib. Bet nu atkarībā no projekta lieluma mēs iekasējam ap 500 - 600 eiriki dienā par vienu inženieri, kas spēj ģenerēt diezgan stabilu peļņu. Lielākā problēma ir atrast inženierus/programmētājus nevis klientus.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis
pirms 2 stundām , drunk_lizard teica:

luuk sjii ir kaartiiga nisja! cilveeku skaits, kuriem dziivee ir probleemas, tiecas nu jau uz 8 miljardiem! speej tik risinaat!

Risinajumu medz apzimet ka genocidu vai kara noziegumu.

  • Patīk 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

alusbundza
pirms 5 stundām , drunk_lizard teica:

aizej pie seksopataloga.

nav jēgas tērēt laiku un naudu, var vienkārši, kad stāv, tad uzmet kulei cilpu

Link to comment
Share on other sites

ImissimI
pirms 10 stundām , AndrisBB teica:

vai ir pietiekoši liels tirgus un būs pieprasījums. Niša gan izskatās diezgan brīva.

Nu Pīters Tīls kā reiz saka, ka sākumā labāk dominēt mazā tirgū, nevis sisties ar konkurenci milzīgā.


pirms 9 stundām , itanium teica:

Es sāku taisīt galda futbola spēli iekš Unity

parā' pupus, tfu, spēli :D

Link to comment
Share on other sites

 

2020.08.7. , 17:25, AndrisBB teica:

Lielākā problēma ir atrast inženierus/programmētājus nevis klientus.

Remote der? :D

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Kursu bizness varbūt? Tagad tas ir populārs vismaz >7 gadu garumā,  pēc koronkas sākuma vairāk  populāras ir IT tēmas utt saturs. 

programmēt,  ofisa progas utml? 

 

 

 

Labots - Achat
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...