Jump to content

Raimonds1
 Share

Recommended Posts

versatile
Pirms 7 minūtēm , constrig teica:

Ko aplej, ar vārošu ūdeni? Miltus?

Miltus, iesalu. Var ķimenes piešaut.
Pēc tam pāris stundas tur cepenē, kaut kur 60-70 grādos. Sajauc ar ieraugu un pēc tam ar pārējām sastāvdaļām un cep.

Sorr, precīzu recepti nedošu, tur daudz nianšu, pēc tam vēl teiks, ka es vainīgs. Cepiet pirmā posta maizi, var drusk cukura vai medus piešaut un cept ilgāk - šakumā karstāk, tad vēsāk. Tas ir daudz vienkāršāk, plaucētā ir čakars ar temperatūrām un taimingiem.

Labots - versatile
Link to comment
Share on other sites

marrtins
pirms 2 stundām , Tārps teica:

Diez vai var noliegt penecelīna lietderību.

Par lietderību jau nebija stāsts. Kas ta tagad - karotēm penicilīns jāņukā iekšā tikai tāpēc, ka tas ir noteiktā jomā lietderīgs?

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Parastajā pelējuma sēnē, tādā kā uz maizes vai ievārījuma, nekāda penicilīna nav. Penicilīns tiek iegūts no specifiskas pelējuma sēnes (Penicillium chrysogenum).

Tāka var ēst to pelējuma sēni no zaptes kaut karotēm, nekāda tur penecilīna nebūs, tik citas indīgas vielas.

Tas ir kārtējais mīts ka tanī pelējumā ir penicilīns.

Labots - AndrisBB
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

versatile

bet bet bet vecmāmiņa teica, lai tik ēd, būšu veselīgāks! ko tu vispār saproti! kas, tagad, penicilīns būs aptiekā jāpērk? muļķības, bigpharma lobijs!!!

  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Tūlīt atnāks Didzis un pastāstīs, ka jūs neko nesaprotat un īsts penecelins nāk tikai no ievārījuma, kas nācis no pareizā laikā lasīta ogām un paša cukurbiešu radīta cukura kas istaja pilnmeenes nakti pagatavots. Un vispār, burka arī ir paša izlieta no vietējā karjerā iegūtas smilšu kaudzes.

Karote ar ko šo zapti ēd arī izgrebta no paša nocirsta priežu stumbra 

 

Pilsētnieki mlje 

Labots - Zin...
  • Patīk 1
  • Haha 3
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Skolas laikā bijām ekskursijā uz citronskābes rūpnīcu. Ražoja no cukurbiešu melases - tās, kas paliek pāri cukura rūpniecībā. Speciālās vannītēs noteikta tipa sēnīte to mantu ražoja.

https://www.researchgate.net/publication/200141949_Citric_Acid_Production_from_Sugar_Beet_Molasses_using_Aspergillus_niger

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/096085249290140S

Aspergillus niger


https://fungalbiolbiotech.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40694-018-0054-5

Link to comment
Share on other sites

Cukurs ir ķīmiskās rūpniecības produkts un nekādi nav dabīgs. Līdz ar to arī produkti, kuru pagatavošanā tas izmantots.

Labots - e = d
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
pirms 2 stundām , versatile teica:

EDIT: jā, 250 grādos 40minūtes - tur pagrūti izcept vidu un nesadedzināt garozu. Vajag sākumā uz max, lai aprauj garozu, un tad pārējo laiku uz 200 mierīgi cepināt, kamēr klaipa vidū pareizā temperatūra. Un ne jau 40 minūtes.

 

Lielajiem klaipiem ir vēl tāda divu krāšņu tehnoloģija. Karstajā aprauj garozu un nobeidz rauga sēni, lai neizdala CO2 un neplēš garozu. Tad pārvieto uz parasto krāsni. Vai tik tur nebija 450-500°C  tajā pirmajā.

Link to comment
Share on other sites

versatile

Nu mēs te tomēr nerunājam par lielajiem klaipiem, bet par to, ka tevis ceptā pankūka ir vidū jēla. Garša jau līdzīga tam, kā jābūt, bet jēla.

Labots - versatile
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Nu, atklāti sakot, es tās pusītes ieliku krāsnī un pacepu vēl. Un tad kaut kā gan tas, gan nākamais cepiens dikti ātri apēdās un tā bildes nav. Būtu es zinājis, ka te to manu maizīti tā kritizēs, būtu ielicis citas bildes.


pirms 1 stundas , kaads teica:

Pilsētnieki te nolīdzināti ar zemi :D.

Nu nav tā  ka tie neko nerubī, ja nu vienīgais kāda X paaudze un jaunāki, kaut kādi influenceri, bl.... kas pa vārdu un tamlīdzīgie.

Uzcep maizi, ieliec bildi.

Link to comment
Share on other sites

versatile

Nu tad cita runa. Bet tas, kas redzams bildē, nav izcepts.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 10 minūtēm , Raimonds1 teica:

Uzcep maizi, ieliec bildi.

 

Ja godīgi sakot, man negaršo tās pašceptās, kā jau rakstīju iepriekš, topā pagaidām tikai viena konkrētā maizes šķirne.

Un tāpēc cept, lai pierādītu ka rubiju kaut ko neredzu jēgu. 

Link to comment
Share on other sites

Nu ja runā par labu veikalā nopērkamu, tad par gana labu uzskatu šo.   Ne par mēru salda, ne skāba- var ēst gan ar gaļu gan ar ievārījumu.  Nu parasti ir RIMI. Maximās nav. Iesaku pamēģināt. Pašam cept...nu nezinu, bet manā saprašanā tāda ''spēlēšanās'' . Vecos laikos laukos jau cepa, jo veikalā , atskaitot ''ķiegelīti'', citas nebija. Tagad, kad 100+1 viena veida veikalā, nav to vērts. Starp citu uzjautrina tie ''trendi'', ka veselīgāka ir sēnalam . Bet jautājums: kur visvairāk ''drazas'' no lauksaimnieku lietotajā ķimikālijam? Grauda apvalkā vai vidū? Tā ka vajag domāt līdzi , nevis sekot visādām modēm.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
pirms 4 stundām , kaads teica:

 

Ja godīgi sakot, man negaršo tās pašceptās, kā jau rakstīju iepriekš, topā pagaidām tikai viena konkrētā maizes šķirne.

Un tāpēc cept, lai pierādītu ka rubiju kaut ko neredzu jēgu. 

 

"Tās pašceptās" ir tāds ļoti plašs jēdziens. Tā būs Tava ceptā. Pirmā, otrā, tad trešā sanāks.

Lai vai kā, izrādās, ka gan maizi var izcept, gan zina, kā jācep, gan zina VAIRĀKAS labas maizes, ko pirkt veikalā!

Citādi tur jau likās, ka gandrīz VISA pārtika ir mākslīga un negaršīga.

 


https://boot.ritakafija.lv/forums/index.php?/topic/170177-par-dzīvi-latvijā-par-šo-forumu-un-kaut-ko-no-tā/page/562/


Knifs ir labi izcept, ja uzreiz nesanāk, var mēģināt vēl. Ja pārcepsi, piededzināsi, tad tur neko vairs neizlabosi.


Jāpadomā par maizes krāsni - mūrētu no ķieģeļiem, akmens vai metāla.

Link to comment
Share on other sites

versatile
Pirms 17 minūtēm , ieleja teica:

bet iedomāties, ka: var/varēja uzcept labāku, garšīgāku maizi par to, ko cep profesionālā, tehnoloģiskā mūsdienu maizes ceptuvē ir smieklīgi

 

Daļēji piekrītu, bet ar atkāpi.

Profesionālā ceptuvē, protams, darbojas kvalitātes sistēma un rezultāts vienmēr ir vienāds. Tomēr, katrs ražotājs optimizē - cepot savu produktu, vari izvēlēties, cik liksi sviesta, cik medus, kādus miltus, cik lielu kukuli + nav vairs tie laiki, kad speciāli pielāgota "maizes mašīna" atveda vēl siltu maizi uz veikalu no Lielezera ceptuves.

Savai maizei sastāvdaļas izvēlies pats.

Cits cep savu maizi, cits brūvē savu alu, cits taisa nažus, cits taisa logus, galdus un krēslus. Cits labo sava laptopa sasisto ekrānu, cits vienkārši nopērk jaunāku laptopu. Katram savs klikšķis. Maize ir viens sasodīti foršs klikšķis - pagājšnedēļ uzcepu paša marinētu cūkas šašliciņu no Ādažos pie Saukas pirktas kakla karbonādes, piekodu svaigi mazsālītu gurķīti un aizdarīju ar paša ceptu maizi un pašu sietu svaigo ķimeņu (nejaukt ar jāņu!) sieru. Atslēgas vārds tai visā - svaigu.

  • Patīk 2
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 34 minūtēm , ieleja teica:

var/varēja uzcept labāku, garšīgāku maizi par to, ko cep profesionālā, tehnoloģiskā mūsdienu maizes ceptuvē ir smieklīgi

 

pat ikdienišķā RIMI ir desmitiem dažādu šķirņu dažādībai, vienam patīk viegla kā pūciņa baltmaize, citam rupjmaize, pēc kuras šķēles apēšanas liekas, ka esi smagi nostrādājies, izvēlies, ko vēlies, bet nejāj prātu ar "pašceptu maizi"

Tas viss, un arī nākamais posts ir pareizi līdz robežai par iespējamo. Taču tā fiška tai visā ir tas, ja var izmantot dabīgu rūgšanas procesu (bez veikala rauga, kas ražots no vecām maitām un sērskābes), var izvēlēties miltus no labības, kas nav indēta un izdzīta ar ķimikālijām, un nav klāt visādu E un citu sūdu. 

  Protams, mūsdienās bez ķīmijas un citām piedevām vairs neizdzīvosi, bet tomēr var reižu pa reizei samazināt to ietekmi, un tas priecē.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
pirms 7 stundām , versatile teica:

Miltus, iesalu. Var ķimenes piešaut.
Pēc tam pāris stundas tur cepenē, kaut kur 60-70 grādos. Sajauc ar ieraugu un pēc tam ar pārējām sastāvdaļām un cep.

Sorr, precīzu recepti nedošu, tur daudz nianšu, pēc tam vēl teiks, ka es vainīgs. Cepiet pirmā posta maizi, var drusk cukura vai medus piešaut un cept ilgāk - sākumā karstāk, tad vēsāk. Tas ir daudz vienkāršāk, plaucētā ir čakars ar temperatūrām un taimingiem.

 

Vienu gan uzreiz var pateikt - ja tam plaucējumam uzreiz pieliks raugu, tad nekāda rūgšana tur nenotiks. Tam visam ir jāatdziest.

 

Pirms 30 minūtēm , ieleja teica:

bet iedomāties, ka:

- tagad mājās, elektrograbažiņā par 20€, - lauku mājās 19. gadsimtā,  izdomājiet citus cirkus

 

var/varēja uzcept labāku, garšīgāku maizi par to, ko cep profesionālā, tehnoloģiskā mūsdienu maizes ceptuvē ir smieklīgi

 

pat ikdienišķā RIMI ir desmitiem dažādu šķirņu dažādībai, vienam patīk viegla kā pūciņa baltmaize, citam rupjmaize, pēc kuras šķēles apēšanas liekas, ka esi smagi nostrādājies, izvēlies, ko vēlies, bet nejāj prātu ar "pašceptu maizi"

 

 

Masu produkcijas ražotājam ir jārēķinās ar vairākuma gaumi. Tāpēc tiek cepta pietiekami garšīga maize un to var labi pārdot tam vairākumam patērētāju. Tāpat tas patērētājs grib, lai tā maize pietiekami ilgi saglabājas. Tāpēc ir jāiet uz visādiem kompromisiem.

Individuāls cepējs var atrast knifus un nianses un atrast TIEŠI SEV vislabāk piemērotu produktu.

 

Kas attiecas uz tīri tehnoloģiskām lietām, precīza tehnoloģisko parametru kontrole ir laba lieta, tomēr nav jau tā, ka strādājot ar parastu mūrētu krāsni, nebūtu vienkāršu kritēriju, kas nodrošina labu procesu.

 

Rupjmaizes cepšana ir tāds diezgan tricky process, tur tās nianses ir  jāuztausta un jāzin, kas attiecas uz pīrāgiem, baltmaizi, plātsmaizēm un vienkāršām kūkām, tur pietiek izdarīt visu pēc receptes un iemācīties apieties ar konkrēto iekārtu un rezultāts ir gana labs.  

https://boot.ritakafija.lv/forums/index.php?/topic/145645-šokolādes-kūka/

 


Pirms 4 minūtēm , Tārps teica:

Taču tā fiška tai visā ir tas, ja var izmantot dabīgu rūgšanas procesu (bez veikala rauga, kas ražots no vecām maitām un sērskābes), var izvēlēties miltus no labības, kas nav indēta un izdzīta ar ķimikālijām, un nav klāt visādu E un citu sūdu. 

Nu, var paņemt rauga sēni no ogu krūmā ierūgušas ērkšķogas, ja gribas dabīgo.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
(labots)
pirms 1 stundas , versatile teica:

 Maize ir viens sasodīti foršs klikšķis - pagājšnedēļ uzcepu paša marinētu cūkas šašliciņu no Ādažos pie Saukas pirktas kakla karbonādes, piekodu svaigi mazsālītu gurķīti un aizdarīju ar paša ceptu maizi un pašu sietu svaigo ķimeņu (nejaukt ar jāņu!) sieru. Atslēgas vārds tai visā - svaigu.

 

Un zināmu sastāvdaļu veidotu produktu. Nepārsālītu, nepārsaldinātu, nekāda umami, nekāda biezinātāja, stabilizētāja, irdinātāja, krāsotāja.

https://www.barbora.lv/produkti/rudzu-maize-istena-730-g  gana laba, pietiekami garšīga maize

Sastāvdaļas

RUDZU MILTI (30,4%), dzeramais ūdens, RUDZU DRUPINĀTIE GRAUDI (23,4%), cukurs, RUDZU SARKANAIS IESALS, RUDZU BALTAIS IESALS, pārtikas sāls, maizes raugs, ķimenes

 

UZTURVĒRTĪBA (100 g/ml)

Enerģētiskā vērtība 941,00 kJ / 225,00 Kcal

Tauki 1,10 g

Ogļhidrāti 44,50 g

Cukuri 9,50 g

Olbaltumvielas 5,40 g

Sāls 2,75 g

-------------------------

Dienā tādu var mierīgi apēst

Un, pie viena - 70 gramus cukura, 20 gramus sāls!

Tas, protams, uzlabo garšu, tomēr, tas viss tiek uzņemts, vienkārši ēdot maizi!

 

Ja tas ražotājs to sāli, cukuru un iesalu nepieliks, tā maize nebūs tik garšīga un vidējais patērētājs to nepirks. Tai manai plānajai rudzu maizītei saldums ir no biezās, nepiedegušās garoziņas, kur grauda ciete ir karamelizējusies cepšanas procesā.

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Vispār jau senči maizi cepa mājas krāsnī tikai tāpēc, ka kaut ko gribējās ēst un veikalā to netirgoja. Neviens tur sevišķi nedomāja par kaut kādu ekoloģiju un savu īpašo garšas recepti, tam parasti nebija laika.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Jurkins

Šoreiz piekrītu biedram @e = d par visiem 100%. Reiz iznāca saruna par pirts rituāliem. Tipa, nu gandrīz vēl no tiem laikiem, kad zobenzobu tīģeri klīda gar kūstošo ledāju. Uzjautāju muterītei, vai viņas vecmamma, kura esot zinājusi visādas zālītes (ne tās), pratusi lopiem un cilvēkiem asiņošanu apturēt u.t.t., stāstīja kaut ko par to. Atbilde bija... tfu, ko var šitās muļķības malt, viņi mazgāties gāja pēc smagas darba nedēļas, par rituāliem tikai mūslaiku dolbajobi (mans tulkojums) murgo.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Tārps teica:

ja var izmantot dabīgu rūgšanas procesu

 Nu jā, tas arī viens no mītiem, ka netiek izmantots raugs. Interesanti, kas tad tas ''dabīgais'' ir ja ne raugs. Tik kaut kādi ''mežonīgi'' raugi. Arī sula paša sarūgst vīnā, tik ja ''dabīgo'' raugu , tad dažreiz baigi labs, bet citreiz... sanāk draza jo ir ''nepareizais dabīgais''. Nu ja lieto maizes raugu , kur ir speciāla kultūra, tad rezultāts 99% būs garantēts. Nu ja baidāties no E, tad vajag lasīt kas uz iepakojuma. Protams ir kadri kas ieraugot tipa E296, E330, E334, E501 ... vai vai, mūs indē! Varbūt pirms brēkt , labi uzzināt ka ne visas E ir indes. Nezinu, vai citronskābe (E330) ir tā kas mūs noindēs... Starp citu , vai zināt cik E ir jūsu dabīgi augušā ābolā ? Laikam bija kādas padsmit . Nu cilvēki aizmirst ka E nav sinonīms kādai indei, bet kādas vielas saīsinātais nosaukums, jo , ja uz iepakojuma rakstīs pilno nosaukumu, tad kādiem sīkiem iepakojumiem, vienkārši pietrūks vietas visu sarakstīt.

 Par ābolu varat paši pārliecināties šajā  plakātā

Labots - oxygen
  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Raimonds1 teica:

https://www.barbora.lv/produkti/rudzu-maize-istena-730-g  gana laba, pietiekami garšīga maize

Pareizi uzrakstīji - "gana laba, pietiekami garšīga", bet ne vairāk.

Šito nākas ņemt, kad jāpērk vietējā veikalā, jo no pārējiem ~50 maizes un marles veidiem nav nekā tāda, ko bez piemaksas gribētos likt mutē.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Athlons

man kā tipiskam pilsētniekam vislabāk garšo veikalā pirkta maize... pareizāk teikt, garšoja, jo vairs viņi tādu necep...

garšīgāku maizi (protams, mans zubjektīvais viedoklis) par Hanzas Klasisko saldskābmaizi neesmu ēdis...

568-large-1.jpg

varēju sukāt iekšā gan ar gaļām, gan desām, gan sieriem un biezpienu, gan arī pliku grauzt... garša, manuprāt, bija izteikti sabalansēta - skābena ar vieglu saldumu, tieši kā saldskābmaizei jābūt... ideāli papildināja jebkā garšu, to nenomācot... turklāt glabājās ilgi pat istabas temperatūrā un nepelēja... protams maisiņā, jo citādi pie centrālapkures (ir pilsētniekiem tāda izvirtība) izkalta...

diemžēl jau vairākus gadus šito vairs necep.... tagad patērēju tādu, kādai ir atlaide... tās visas tagad ir pārāk saldas manai gaumei...

 

un ja latvietību vērtētu pēc tā, vai garšo rupjmaize, tad es neskaitītos latvietis... jā ar speķi vai kausētiem cūku tauciņiem, ideāli, bet ne jau ikdienā... nu varbūt vēl ar medu un aukstu pienu karstā vasaras dienā, bet arī reti...

Link to comment
Share on other sites

ImissimI
pirms 21 stundām , Zin... teica:

Karote ar ko šo zapti ēd arī izgrebta no paša nocirsta priežu stumbra 

Nu nu, kurš ta karotes grebj no priedes. Nē nu ja rokas no turienes un pats no pilsētas, tad tā..  ;)

Labots - ImissimI
Link to comment
Share on other sites

raiviic
pirms 1 stundas , ieleja teica:

no kā tad laucenieks grebj karotes

Nu gan pajautāji :D .

Sen zināmas lietas:

1. Nekādā gadījumā ne no skujkoka.

2. Labākie - kļava, osis, bērzs - kārtīgi vecmeistari izmanto ābeli, bumbieri, gobu. Bet var no jebkura lapu koka, pat tik necila, kā alksnis.

 P.S.

Mans tēva brālis ar šo nopietni darbojās, puikas gados ciemojoties pats pamēģināju.

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

versatile
pirms 20 stundām , Athlons teica:

garšīgāku maizi (protams, mans zubjektīvais viedoklis) par Hanzas Klasisko saldskābmaizi neesmu ēdis...

Hanzas rupjmaize ir tā, kas man iemācīja ienīst rūpniecisko maizi. Pilnīgi bez rakstura.

 

pirms 19 stundām , ImissimI teica:

Nu nu, kurš ta karotes grebj no priedes. Nē nu ja rokas no turienes un pats no pilsētas, tad tā..

Nemaz nesāc. Tādiem sūrajiem lauku večiem kā Didzis un vēl daži, nemaz citādākas nepiestāv. Tikai lauki, tikai hārdkōrs!

 

Ieraugs sadalīts, pabarots, iejavs 2 klaipiem uztaisīts, sestdien agri no rīta būs maizīte.

50094274491_b82c720bff_c.jpg

Starp citu, šai maizei labākais kompliments bija Līgo - aiznesām pie draugiem un draugu draugiem, un cilvēki vienkārši ņēma to maizi, mērcēja medū un ēda, lai gan galīgi nebija tā, ka uz galda gardumu būtu trūcis.

 

Starp citu, Latvijas maizniekam ir tādas pusceptas maizes parādījušās, ko savā cepenē 10 minūtēs var dacept līdz galam. Tuvu perfektām.

Labots - versatile
Link to comment
Share on other sites

versatile
Pirms 7 minūtēm , drunk_lizard teica:

iejavs abraa tika atstaats no reizes uz reizi (tas par raugiem)

Aha, te ir tas pats. No ierauga atdala daļu, ko palaiž iejavā uz kukuļiem, pārējo saglabā. Runā, ka tāds, izturēts, esot labāks, bet cik tur patiesības, protams, mārrutks zina.

Tikpat labi racionāls pamats apakšā, ka kaut kādā spēcīgāku rauga kultūru vidē "kreisās" sliktāk iedzīvojas un rezultāts sanāk prognozējams katru reizi, bet nu arī. VVZ.

Labots - versatile
Link to comment
Share on other sites

versatile

Tā, iejavs kopš vakrvakara smuki pacēlies

50096153918_e20fe841c4_z.jpg

Plaucējums atdzesēts

50096730991_b1fe61fb3a_z.jpg

Var jaukt kopā

50096962842_fecff6da3e_z.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...