Jump to content

Shimano GRX

AndrisBB
 Share

Recommended Posts

Tad es nesaprotu - visiem ir piķis bet mēģina kaut ko sataisīt "pa lēto"? Mans auto ar vairs nav pirmā svaiguma. bet pērku tikai labas detaļas un mainu pie uzticamiem meistariem. Ietaupīt pārdesmit eiro? Ilgtermiņā tas neatmaksāsies.

Vēl viena svarīga lieta - es, pirms pats pats sāku ko nopietni remontēt, pabeidzu Kandavas tehnikumu. Arī bērnību pavadīju kolhoza garāžās, jo sencis bija šoferis :) 

Kandavas teķis un pāris nodzērušos veču garāžās nav nekas. Mūsdienās jebkuram īstam meistaram ir pieeja miljoniem stundu video iekš YouTube interneta universitātes un vēl gudrie čati. Tur pavadītais laiks dod nenovērtējamu pieredzi.

1 stundu atpakaļ, 138 teica:

Bet man arī nav neviena tāda velo vai telefona kuru es būtu pircis jaunu par mēneša vai vairāku mēnešu algu, j

vienkārši sūdīga alga tev , tas arī viss :) 

Pirms 59 minūtēm , binary teica:

Tagad sanāk tāda stulba situācija - jaunākajam pirkt citu velo nebūtu racionāli

vienkārši vēl vienu sīci vajag sagrabināt :) 

pirms 7 stundām , kaads teica:

vienkārši sūdīga alga tev , tas arī viss

Varbūt tik dārgu nav, lai nevarētu nosegt ar vinenu algu ;)

nu nez velo jau nevajag tehnikumu :D  cccp laikos jau nemaz nebija velo darbnīcu, škiet es pat tagad varētu to torpedo klona rumbu salikt izjaukt :D

kas ta ir tajā velo tāds sarežģīts - pa 2 gultņi rumbās, pa divi pedāļos un 2 stūrē :D ok mūsdienās daudz dažādu standartu ut.t.. vajag dažus spec. instrumentus....piekrītu ka sarežģītas dakšas/ vai 11 ātrumu rumbas  ir grūtāk apkopt. Nu un ja atskaita tizlos risinājumus dažiem ražotājiem/modeļiem. 

Ja brauc reti var vest uz servisu - bet ja bieži - izdevīgāk pašam to darīt ja ir kur un ar ko. 

• Patīk 1

pirms 9 stundām , binary teica:

Nu un tad kaut kāda mārrutka pēc pa grantētu stāvlaukumu izbrauca ar "savu veco velo". Griezās, uztrāpīja uz kaut kāda akmeņa, stūre šķērsām, apgāzās. Pēc tam skatāmies - stūre šķībi. Mēģinu taisnot, bet kaut kas "lauž smadzeni", skatoties uz to stūri un riepu.

tāpēc saku visiem, ka nevajag pārvilkt stūri un pārslēdzējus / bremžu rokturus - tā lai pie kritiena tie nevis salokas/deformējas, bet "sagriežas".  varbūt vienkārši 8-nieks, vai rats dropautos nepareizi ? neticas ka tērauda dakšu tik viegli saliekt/deformēt ja tā nav galīga čaina - tur var visādi būts :D 

27.06.2026. , 16:33, kaads teica:

ja nu tikai sava prieka pēc, bet tā baigi nav vajadzīgs. kakls rokas, pakaļa, kājas jau pieradušas pie braukšanas, atliek tik gaidīt startu :) un padomāt ar ko bunkuru piepildīt bauciena laikā :D , lai ir komfortabli. 

cerīgi :D

Rēķinies arī ar to, ka šī būs viena no kalnainākajām Velorealitātēm, kur kopējais kāpums pārsniegs 2000 augstummetrus

pirms 2 stundām , osscar teica:

Rēķinies arī ar to, ka šī būs viena no kalnainākajām Velorealitātēm, kur kopējais kāpums pārsniegs 2000 augstummetrus

Sigulda, Ērgļi, Smiltene utt arī bija kalnaina, neatceros cik bija kāpummetri, tad jāskatās. atceros ka kompis ik pa laikam rādīja - brīdināja pa kalnainu ceļu

• Patīk 1

pirms 5 stundām , osscar teica:

varbūt vienkārši 8-nieks, vai rats dropautos nepareizi ?

Nu astotnieka it kā nav, varbūt par pusmilimetru nostaigā.

Ratam toreiz quick release atvēru, aizvēru - it kā tur viss ok.

Bremzes vienā pusē trinās gar aploci, to ar bremžu "kalibrēšanas" skrūvēm sanāca novērst.

tad nav taisni iliekts, citreiz ar roku jāpietur rats  lai ir taisni un tad jāver QR ciet. 

ne vienmēr dropouti ir precīzi + varbūt izdilums.

tapēc jau pārgāja no qr uz asīm - jo ar disku bremzēm katra mazāka neprecizitāte liekot ratu= strīķē disku ar V - brake tas nav tik izteikti, jo citas pielaides. 

Edited by osscar

AndrisBB
Posted (edited)

Tas ir viens no mazohismiem, ko reizēm var redzēt uz budžeta braucamajiem. Disku bremzes + QR.

Edited by AndrisBB

nav tik traki, ja dropauti ir precīzi. vismaz man tāda pieredze. nezinu ko sauc par budžeta baikiem, bet daudziem pat ap 1k cenā ir QR joprojām. 

bet pamazām jau virzās uz asīm.

AndrisBB

Nu 1k jau būs plus/mīnus budžeta braucamais. Tur arī parasti visādi 'ietaupījumi' un kompromisi.

pirms 5 stundām , osscar teica:

tad nav taisni iliekts, citreiz ar roku jāpietur rats  lai ir taisni un tad jāver QR ciet. 

Saki, ka šķību dakšu var iztaisnot, vienkārši nostiprinot ratu "taisni"? :D

Edited by binary

Stulbi :D

Clipboard-1.thumb.jpg.575846bec8229589f506fe2f810d4807.jpg

pirms 6 stundām , osscar teica:

Beigās tā arī izdarīju. Protams, pēc tam, kad novērsu bildē redzamo problēmu.

Dakšu nomērīju, cik nu mācēju - izskatās, ka ģeometrija ir OK, nav tomēr aizgājis viss uz vienu sānu. Rata vietā noliku vītņstieni tā, lai gali būtuvienādi (~21cm), tad nomērīju attālumus no vītņstieņa galiem līdz ... da nezinu, kā to vietu sauc :D Nu jābūt vienādsānu trijstūrim - faktiski arī bija, no abiem galiem samērījās 64.5cm. Tātad taisna.

Tagad atliek pārregulēt bremzes (vienā pusē beržas gar riepu + "jānokalibrē" atsperes abās pusēs) un būs OK, varēs līdz pavasarim atlikt velo nomaiņu.

pirms 22 stundām , e = d teica:

Kandavas teķis un pāris nodzērušos veču garāžās nav nekas

Vispār jau ciskdrillas paši skrūvējām, kad sencis bij parādījis, kā špendeles pareizi lietot.

Tev qr atsperes pareizi uzliktas? Ar plato malu uz āru,? 

Bildē izskatās ka nē..tās arī palīdz iecentrēt ratu ja varvtā teikt

Pirms 20 minūtēm , osscar teica:

Tev qr atsperes pareizi uzliktas? Ar plato malu uz āru,? 

Jā, tagad pareizi. Tāpēc arī rakstīju - "pēc tam, kad novērsu bildē redzamo problēmu" :D

AndrisBB

Neko tur tajā bildē nevar saprast, kas tev tur bij nepareizi.

• Patīk 1

pirms 21 stundām , osscar teica:

tad nav taisni iliekts

Izklausās ka varbūt drusku saliekta uz sāniem. Neuzņemos atbildību par zobārsta rēķinu, bet es teiktu, ka mierīgi var vēl braukt ar tādu, vai mēģināt atlocīt. Man kādreiz bija crmo velo ar kuru rudenī peļķē ieliku bedrē, rats bedrē sametās sāniski un dakša šādi salocījās uz sānu, arī tik, ka lai rats būtu dakšai pa vidu, vienā dropautā bija jāliek ne līdz galam, rāmim nekāda skāde un ratam arī vai nu nebija astotnieks vai bija minimāls,  nu nekas, vēl laikam gadu nobraucu ar to velo līdz pārdevu (neko neslēpjot), jaunais īpašnieks ielika citu dakšu un joprojām vizinās.

29.06.2026. , 23:27, kaads teica:

vienkārši sūdīga alga tev , tas arī viss :) 

Nu skaties, aifons septiņpast pro šobrīd maksā diezgan precīzi Latvijas vidējo neto algu, salokāmie smasungi laikam kādu pusotru to. Jā, man nesanāk tik nopelnīt pa nedēļu 🥲, bet re, Andrim varbūt sanāk, bet viņš arī pērk telefonus par savu dienas vai dažu stundu algu, nevis par nedēļas. :king2:

Velosipēds tāds kas man būtu būtisks apgreids pret manu par divzīmju summu pirkto antikvariātu (labi, trīszīmju saskaitot apgreidus) arī ir kaut kas sākot ko vienas, pusotras vidējās algas, vērtību zaudēs druuusciņ lēnāk par telefonu - poteitō potātō.

pirms 13 stundām , osscar teica:

Tev qr atsperes pareizi uzliktas?

Pastāv uzskats, ka tās ir no sātana un tās vajag izmest nafig. Es nepraktizēju, bet arī neiebilstu.

versatile
Pirms 5 minūtēm , 138 teica:

bet es teiktu, ka mierīgi var vēl braukt ar tādu

Neaizmirsti, ka bērni mēdz nebraukt mierīgi un gadās ieslīdēt kādā pumptrackā vai vēl kur, vecākiem gan zinot, gan arī nezinot. 

• Patīk 1

Pirms 26 minūtēm , versatile teica:

Neaizmirsti, ka bērni mēdz nebraukt mierīgi un gadās ieslīdēt kādā pumptrackā vai vēl kur, vecākiem gan zinot, gan arī nezinot. 

Es teicu “mierīgi var braukt”, ko var? - var braukt, kā var? - mierīgi var. Neko neteicu par mierīgu braukšanu 🥸

Bet jā, taisnība.

• Patīk 1

versatile
Pirms 55 minūtēm , 138 teica:

Neko neteicu par mierīgu braukšanu

Zinu, bet es arī neteicu, ka teici. Vārdu spēle.

• Haha 1

binary
Posted (edited)
pirms 14 stundām , AndrisBB teica:

Neko tur tajā bildē nevar saprast, kas tev tur bij nepareizi.

Ja @osscar var,  bet @AndrisBB nevar, tad nevarēšanas iemesls diez vai būs meklējams bildē.

Kad pats uz to vietu paskatījos, sākumā nesapratu, kur palikusi tā "vītņcaurule", kurai tur būtu jābūt, lai rats vispār kaut kā balstītos dropoutos, kamēr vēl nav "pievilkts". Pēc kaut kādām sekundēm tik sapratu, ka viņa tur ir, tikai atspere piesedz.

Edited by binary

AndrisBB

Vai es zinu kas tev tur par vitncarulitem 😕

Tā būtu uzrakstījis ka kaut kas trukst

osscar

Varbut doma to ka ass pa īsu..bet tur jau pietiek ar 3-5 mm+-..ok īsāku grūtāk dropautā trāpīt..ne jau ass tur to ratu...bet qr+ dropauts

Nu tā tēlaini

AndrisBB

Varbūt viņam tā ass pārskrūvējusies uz otru pusi?

Otrā pusē ļoti gara, tapēc viss bezgala šķībi?

Bet nu comon, kautko tādu neievērot un vainot dakšas šķibumu.

osscar

Bet ta viņiem patukšs...nav sen papildinājumu

• Patīk 1

osscar

Pafilizofesu par graveli, šis man patīk...vismaz nav press fit kā vairumam+ var bagāžniekus likt un ir 135kg sysm.svars...ok gaišais labāk patīk..bet tam nav xl...vienīgais mīnuss...aizmugurē max 48mm..kas laikam vairāk ir 47mm..jo 48nav standarts...bet aploce platāka un varbūt riepa vairāk atveras...ir vel versija ar dubļusargiem un bagāžniekiem...bet ar dinamo rumbu...ko negribu...tad būs dārgāk par šiem loriņiem...kādi vēl varianti ALU +- 1500..

https://www.bike-discount.de/en/focus-atlas-6.7-steelgrey

AndrisBB
Posted (edited)

Pa lielam jau tam Press-fit nav nekādas vainas. 2x nomainiju savam un nēkādas problēmas nenovēroju. Iespējams skrūvējams varētu ļoti lielā ilgtermiņā bū labāks risinājums.

Tev jau varbūt piemērotāks varētu būt kāds no šiem? Tik tūristu ESC variantā?

https://www.canyon.com/en-lv/gravel-bikes/adventure/grizl/al/grizl-5/4443.html?dwvar_4443_pv_rahmenfarbe=R124_P02

2027_TOP-2_grizl_al-5_4443_R124_P02_moun

Pirms 15 minūtēm , osscar teica:

izmugurē max 48mm..kas laikam vairāk ir 47mm..jo 48nav standarts...

Grizl teorētiski 54mm, bet lien arī platākas.

Nav Press-Fit.

Sanāk pat lētāk kā tas Focus. Atliks visādiem loriņiem utt.

Edited by AndrisBB

AndrisBB

ESC variants gan 2k, bet komponentes ar labākas.

Vai 700 eiriki labākas? Tas jau cits stāsts.

Es nez, ja jau ņem, tad uzreiz jāņem tomēr ar GRX grāveli. Ja vien nav galīgi čābīgi ar budžetu.

Tagad visur tas cues, pie tam pirms neilga brīža tādas pašas cenas bija ar GRX.

osscar

grx 1x2 pamatā cik skatījos, bet +- visi viņi vienādi tehniski - nedomāju ka tur baigi jutīs atšķirību, tas ka cues ilgāk iet jo vairāk metāla - tā raksta vismaz. 

pirms 10 stundām , AndrisBB teica:

Pa lielam jau tam Press-fit nav nekādas vainas. 2x nomainiju savam un nēkādas problēmas nenovēroju. Iespējams skrūvējams varētu ļoti lielā ilgtermiņā bū labāks risinājums.

Ūsianais no parktools stāstīja, ka presfit ideja nav slikta, tehniski viss ok, bet baigi daudz neviennmērību ražotājiem un praksē ..krakšķ..man kolēģi kas brauc MTB, saka pēc katra smagāka izbrauciena ir krakšķis, ok ja brauc pa sausu laiku un šoseju - tā problēma nav tik aktuāla. Un kā paveicas ar rāmja ģeometriju. Skrūvējamais ir vislabākais , ūsainas ar saka, tika viņš saka ka sen vajadzēja pāriet uz rupjāku vītni - jo smalkā  rada tikai problēmas. nevar nepiekrist.

osscar
Posted (edited)

Un kapēc 2 x mainīji - cik tad tev nobraukums ? Man škiet visas BB vēl dzīvas - nesen izjaucu notestēju - 10K sram  DUB, 6K shimano un 3,6k. Viss pagaidām griežas labi un viegli, kaut ūdeņus/dubļus protams ar gana redzējušas. 

Edited by osscar

AndrisBB
1 stundu atpakaļ, osscar teica:

grx 1x2 pamatā cik skatījos, bet +- visi viņi vienādi tehniski

GRX būs 12 ātrumi, ja tas svarīgi, 11 gan ar nav ne vainas. plus 10 - 51 vs 11-50 (pa defaulto), bet nu tas ar visdrīzāk ar nav svarīgi LV, nekādu kalnu jau nav. Bet nu es uz 11 ātrumu GRX braucu ar 11 - 51 un ar nav ne vainas.

1 stundu atpakaļ, osscar teica:

Un kapēc 2 x mainīji - cik tad tev nobraukums ?

Pirmoreiz nomainiju, kad mainiju SRAM uz GRX, kautkad jau pašā sākumā. Izvilku ārā trosītes un bez rumbas izņemšanas faktiski bij neiespējami dabūt jaunās iekšā. Tākā nācās tāpat ņemt ārā un biju nopircis jaunu, tad domāju ielikšu jauno.

Otreiz. Laikam pagāšruden. Kautkas gultnī tur mazliet čirkstēja. Nav jau arī tā ka nebraucu pa lietu, kad braukāju visulaiku uz darbu, tad jau nekādas izvēles nebij pa kādu laiku braukt, ziemā jau te pie manis pa lielam visulaiku līst un netīrs.

Kas to lai zin cik nobraukums, ja 20k dienā uz darbu braukā, tad jau tāpat salasās.

pirms 1 stundas , ju teica:

Tagad visur tas cues, pie tam pirms neilga brīža tādas pašas cenas bija ar GRX.

Droši vien ja ņemtu GRX, tad ņemtu arī 800 sēriju. Vairāk regulācijas iespējas, plus 'līveri' karbona, pirksti nesalts tik daudz aukstā laikā 😂

• Patīk 1

AndrisBB

Man arī labāk patīk tie DT Swiss rati. Nav nekdi diženie, bet habi darbojas ļoti labi.

Tas 'maksimālais sistēmas svars' jau laikam lielākoties nāk no ratiem.

pirms 3 stundām , AndrisBB teica:

Tas 'maksimālais sistēmas svars' jau laikam lielākoties nāk no ratiem.

System weight refers to the total combined mass of the bicycle, the rider, and any gear, luggage, or accessories being carried.

Ja varbūt domāji nevis “nāk no” bet “attiecas uz”, tad jā, varētu tā būt, ka ja tam (man neizdodas uzminēt, kuram) velo, par kuru jūs runājat, aprakstā ir norāde par maksimālo sistēmas masu, tad tas nozīmē, ka rati nebūs priecīgi par abjūzu no resniem braucējiem vai 50kg somām, bet rāmim un pārējam pofig. Es esmu redzējis rrrracing xc velosipēdu vai ratu aprakstos “max rider weight”, bet varbūt tagad mēs esam tik dziļi inkluzivitātes laikmetā, ka tā teikt “nav paredzēts resnuļiem” neklājas.