Jump to content

Shimano GRX

AndrisBB
 Share

Recommended Posts

AndrisBB
Posted (edited)

Ja tu gribi, lai tavs maršruts parādītos iekš Routes/Discorev, tad tev ir jāuztaisa kvalitatīvs maršruts, ar bildēm, aprakstu utt. un tad jāšēro.

Ja pietiekoši daudz cilvēku apskatīs/rekomendēs/izbrauks, tad parādīsies varbūt arī publiski visiem kā ieteikums 😂

Neliks jau tur katru random braucienu, tad tur tādu būtu miljoniem.

Edited by AndrisBB
  • Patīk 1

pirms 3 stundām , AndrisBB teica:

Ja tu gribi, lai tavs maršruts parādītos iekš Routes/Discorev, tad tev ir jāuztaisa kvalitatīvs maršruts, ar bildēm, aprakstu utt. un tad jāšēro.

Ja pietiekoši daudz cilvēku apskatīs/rekomendēs/izbrauks, tad parādīsies varbūt arī publiski visiem kā ieteikums

Es ne velti ielinkoju to reddit threadu, un tur džeks, kurš ir Instructor of outdoor navigation, fitness applications and wearables, OPam atbild šādi:

Citēt

where did all the tours come from?

They are generated by Komoot. In the public area is not a single tour user generated

Bet tas bija pirms 3 gadiem. Ja tu šoreiz (ne vienmēr tā ir) zini, ko runā, tātad pa šo laiku tas ir mainījies?

Es gan neredzu zem Routes nekādu Discover apakšsadaļu, Routes man izskatās šādi, bet man ir 2024.29.3 versija (ņēmu no apkpmirror, tā ir jaunākā no tām kam pieejams apk, telefons nemāk xapk), jaunākajā ir kas citādāk?

Screenshot_20250610_143101.thumb.jpg.e6a0a5f9f3bd1484670e502cb8f19cdf.jpg

Un Home sadaļā starp visādu dūmskrollējamu instagramīgu spamu rādās arī kas šāds. Vai šis ir tas par ko tu runā? Vai jaunākajā versijā tas ir citādi?

Screenshot_20250610_143329.thumb.jpg.3a391b1be48377632c3ba878c1c982e1.jpg

Konkrēti šim čalim ir premium 🌲, bet tam laikam nav nozīmes, tur rādās arī citu ne premium lietotāju braucieni.

pirms 3 stundām , AndrisBB teica:

Tak nomaini kas var redzēt aktivitāti un redzēs.

Tak ir jau.

pirms 13 stundām , 138 teica:

atķeksēju visibility kā public

AndrisBB
Posted (edited)

Tur kur man tuvumā ir redzamas jūzeru ģenerētās 'routes', tur neviena route nav bez vismaz 100 rekomendācijām.

Acīmredzot Komoot generē maršrutus automātiski (no datiem kur cilvēki brauc), vai ja ir kādi īpaši populāri jūzeru maršruti.

Tāpat arī viens no Komoot zināmākajiem plusiem bij ka viņi algoja cilvēkus lokāli, aka. tie kas pārzin vietas un apkārtni, tie arī visdrīzāk pievieno maršrutus.

Bet  nu tur ir bezgala daudz maršrutu zem Discover.

Applu es nelietoju, nezinu kas tev tur ir vai nav.  

Edited by AndrisBB
  • Patīk 1

AndrisBB
Posted (edited)

Ieliekot 38km rādiusā 'gravel' maršrutus, man iedod 223 variantus. Cik vēl vajag? Ir gan Komoot, gan jūzeru ģenerēti.

MTB/Šosejas vēl vairāk, gan gari, īsi. Virs 1000 katrs.

Sakārtot ar var gan pēc reitinga, gan cik jūzeri braukuši, garuma vai kā nu patīk.

Screenshot from 2025-06-10 13-16-04.png

Edited by AndrisBB
  • Patīk 1

AndrisBB

Paņem kautkādu Ogri. Tur mazāk, bet tāpat 30km rādiusā atrod 100+ maršrutus katram veidam.

Pirms 3 minūtēm , AndrisBB teica:

Applu es nelietoju, nezinu kas tev tur

Kur tu man Applu redzi kad es par apk runāju :D

Kur tu redzi tās jūzeru routes? Ir atsevišķa Discover sadaļa, tas izskatās kaut kā citādāk kā es aprakstīji?

Pirms 6 minūtēm , AndrisBB teica:

tur neviena route nav bez vismaz 100 rekomendācijām

Jā, šis izklausās saprotami, ka vietās kur vairāk brauc, rekomendē tikai krējumu, mūsu pāķos rekomendē to kas nu ir, pāris tūristus vai gravel braucējus kas kaut kur ir izbraukuši un kādu priedi nofočējuši. @osscar, tavas vāveres gaņau būtu populāras!

Pirms 5 minūtēm , AndrisBB teica:

man iedod 223 variantus

Bet tie visi arī ir viņu, nevis jūzeru maršruti?

AndrisBB
Posted (edited)
Pirms 4 minūtēm , 138 teica:

Kur tu man Applu redzi kad es par apk runāju :D

Par telefona applikāciju es runāju. Lai saprotamāk - lietoju browserī. Izvēlos maršrutu, piekoriģēju un man sinhronizējas ar velokompi. Apps man nav vajadzīgs.

Nezinu ko tu tur redzi vai neredzi telefonā.

Pirms 4 minūtēm , 138 teica:

Bet tie visi arī ir viņu, nevis jūzeru maršruti?

Protams ka jūzeru.

Edited by AndrisBB

Pirms 9 minūtēm , AndrisBB teica:

Paņem kautkādu Ogri. Tur mazāk, bet tāpat 30km rādiusā atrod 100+ maršrutus katram veidam.

Pirms 2 minūtēm , AndrisBB teica:

Protams ka jūzeru.

Nu piemēram šis

https://www.komoot.com/smarttour/23895532

"planned on June 10", tātad pēc tam kad visi darbinieki jau bija atlaisti, bet aprakstā nekur nav pieminēts jūzeris kurš viņu saplānojis, tas tā vienmēr?

AndrisBB
Posted (edited)

Un? Priekškam tev tur jūzeri jāredz? Ja 100+ jūzeri braukuši to pašu maršrutu? Kāds no viņiem būs tur kautko nezināmu atklājis un kurš būs maršruta autors?

Un kas tur liels ka plānoja 10.jūnijā? Citi maršruti updeitoti pirms pāris dienām.

Loģiski ka tur kur mazāk brauc, tur būs vairāk veci maršruti.

Edited by AndrisBB

Pirms 20 minūtēm , 138 teica:

@osscar, tavas vāveres gaņau būtu populāras!

viņam ir tikai rieksti, jo viņš ir vecis 🤣

Pirms 4 minūtēm , AndrisBB teica:

Un kas tur liels ka plānoja 10.jūnijā?

Tas ir šodien, kapteini!

Es par to, ka ja pievienotie maršruti būtu darbinieku sastādīti, tad pēc maija beigām tādu nevarētu būt.

Pirms 6 minūtēm , AndrisBB teica:

Priekškam tev tur jūzeri jāredz? Ja 100+ jūzeri braukuši to pašu maršrutu? Kāds no viņiem būs tur kautko nezināmu atklājis?

Nu tas, kurš saplānojis, tas ir savā ziņā atklājis, jā, man šķiet būtu forši ja viņa nopelns tiktu demonstrēts publiski nevis anonimizēts.

Labi, tas viss ir matu skaldīšana, vispār Komoot foršs, izbaudām kamēr vēl ir, kamēr nav enšitificēts.

Pirms 1 minūtes , kaads teica:

viņam ir tikai rieksti

Viņa vāvere ir vairākas reizes tikusi publicēta šajā tēmā, rieksti gan nē, šis ir sfw forums tomēr.

Kazarms
pirms 1 stundas , 138 teica:

"planned on June 10", tātad pēc tam kad visi darbinieki jau bija atlaisti, bet aprakstā nekur nav pieminēts jūzeris kurš viņu saplānojis, tas tā vienmēr?

Kur Tu redzi, ka šodien? Man rādās pagājušais rudens.

image.png.36df1d3505c4a280fab6f5bc4694fbec.png

Šis varbūt izklausīsies pēc kaut kādas sazvērestības teorijas, bet izskatās, ka tos maršrutus viņš pēdējā laikā sācis ģenerēt balstoties uz tā, ko esi pats sataisījis. Augšupielādējis nevienu aktivitāti neesmu, tikai sataisījis entos maršrutus un daudzi ģenerētie aizdomīgi daudz sakrīt ar manis paša veidotajiem, bet atšķiras sākuma punkti, 2 maršruti apvienoti utt. 

Piemēram Gravel ride uzliekot tos pašus 30km ap Rīgu. Pirms pāris nedēļām skats bija kā @138 screenshotā. Vēl nebija ne tas maršruts caur Doles salu, ne tas lielais zilais uz Baldones pusi. Ļoti līdzīgu Doles salas aplim es pats uztaisīju rudenī, Uz Baldones pusi uztaisīju pirms pāris nedēļām.  Rudenī arī braucu kaut kādu apli caur Ogri, kas daļēji sakrīt ar to, kas rādās kartē. Datumi updeitiem dažādi, daudzi pasvaigi šogad aprīlī.

image.thumb.png.9c1c9c564d369b912557ef3a914fe56b.png

• Patīk 1

Kazarms

Tajā pat laikā tie auto ģenerētie maršruti ir sasodīti labi.

Ja es pats izlieku pa tiem pašiem waypointiem, diezgan garantēti dabūšu maršrutā pagalmus, ceļa šķērsošanu dīvainās vietās, uzartas kvartālstigas utt. Šajos visticamāk autoģenerētajos pietiek pielabot sākuma punktu un var rullēt, gravelis būs braucams pa grantenēm, mežaceļiem un normālām takām.

• Patīk 1

AndrisBB
Posted (edited)
Pirms 28 minūtēm , Kazarms teica:

Ja es pats izlieku pa tiem pašiem waypointiem, diezgan garantēti dabūšu maršrutā pagalmus

Viņš jau droši vien izmanto kautkādu 'heat map' ar populārākajiem ceļiem, tāpat kā Gārmins un citi uz izplāno nevis pa taisnāko ceļu, bet pa turieni kur vairāk brauc.

Gārminā piemēram var izvēlēties dažādus variantus 'follow popular routes', 'follow roads', 'freehand' utt. Ja plāno 'pa taisnāko', tad ganjau vedīs arī caur pagalmiem. 

Strava jau ar var redzet pa kuram ielam/ceļiem parasti cilvēki brauc. Galvenais veloceļš vissresnākais.

Screenshot-from-2025-06-10-16-26-44.png

Edited by AndrisBB
  • Patīk 1

Pirms 28 minūtēm , Kazarms teica:

Kur Tu redzi, ka šodien? Man rādās pagājušais rudens.

Nu es esmu gudrinieks, es viņu esmu šodien pats pieseivojis sev, izrādās to tas "planned on June 10" nozīmē :D

Bet tādu "updated" datumu kā tavā skrīnā es telefonā nekur neredzu, varbūt tas tikai desktop versijā redzams.

Pirms 32 minūtēm , Kazarms teica:

izskatās, ka tos maršrutus viņš pēdējā laikā sācis ģenerēt balstoties uz tā, ko esi pats sataisījis

Mana google nav tava google un mans komoot nav tavs komoot, haha.

Pirms 26 minūtēm , Kazarms teica:

Ja es pats izlieku pa tiem pašiem waypointiem, diezgan garantēti dabūšu maršrutā pagalmus, ceļa šķērsošanu dīvainās vietās, uzartas kvartālstigas utt. Šajos visticamāk autoģenerētajos pietiek pielabot sākuma punktu un var rullēt, gravelis būs braucams pa grantenēm, mežaceļiem un normālām takām.

Ok, šo noderīgi zināt.

Kazarms
Pirms 18 minūtēm , AndrisBB teica:

Gārminā piemēram var izvēlēties dažādus variantus 'follow popular routes', 'follow roads', 'freehand' utt. Ja plāno 'pa taisnāko', tad ganjau vedīs arī caur pagalmiem. 

Latvijā Garmina maršrutēšana ir pilnīgs mēsls, tikko gribi nobraukt no P kategorijas ceļa. :D 

Stravas heat maps vizuāli izskatās ok un ik pa laikam izmantoju, lai paskatītos, pa kurām takām cilvēki skrien, bet bez premiuma maršrutu plānot nevar, tā kā nav ne mazākās nojausmas, ko viņš tur saplānotu. 

Komoot vismaz free plānam ir Follow ways vai ne-e, bet izskatās, ka viņš drusku mācās no tā, ko esi pats koriģējis, jo ja iepriekš kaut kam vilki apkārt, tad nākamoreizi apvelk apkārt taj vietai.

Tas, kā plānošanu var uzlabot ir pielabot OSM. Uzduries kādiem slēgtiem vārtiem, pagalmiem, žogiem utt., iezīmē un kad Komoot piesinhronizēs, tad nākamreiz būs labāk.

• Patīk 1

Pirms 13 minūtēm , Kazarms teica:

Tas, kā plānošanu var uzlabot ir pielabot OSM. Uzduries kādiem slēgtiem vārtiem, pagalmiem, žogiem utt., iezīmē un kad Komoot piesinhronizēs, tad nākamreiz būs labāk.

Dažkārt OSM rediģētāji acīmredzot pārcenšas, vai arī Komoot interpretācija nav perfekta. Piemēram, Altonavas ielas tiltu Komoot uzrāda kā slēgtu, kaut tas nekādā veidā nav slēgts gājējiem. Kā OSM tas notiek ar tādām pus-slēgtām vietām, tur ir kaut kādas diskusijas kā Vikipēdijā kurās nolemj kā tad atzīmēt, vai nav nekādas pārbaudes?

Kazarms

AFAIK lokāli ir kaut kāds čats, globāli nezinu, bet piekrītu, tur ir mixed results, jo parasti cilvēki kartē pēc savas saprašanas. Kvalitātes ziņā sanāk tāds drusku sūdīgāks par Jāņa Sētu un krietni labāks par Google Maps. Skatos, ka Altonovas ielas tilts arī ir ar access:no pilnīgi visam, kaut vajadzētu salikt pa pārvietošanās veidiem. Ieliku Notu, lai kāds dzīvē paskatās, kas pa to galu grozās.

• Patīk 1

raivix95

Šodien 2km no mājām izjuka kasete. Brīnumainā kārtā dabraucu līdz galam. Divi griezieni pa tukšo, viens uz priekšu :D

20250610_190022.thumb.jpg.60c71763660302a32ec3953fb93311ca.jpg

• Patīk 1

Tas ir freewheel? Visticamāk ass saliekta..salauzta..uzreiz mainīt uz kasetes rumbu...ja 26 rats, kaut kāds nexelo no zzk ap 50 eur  viss rats ar rumbu

Edited by osscar

Hesus, kas tas par deviņdesmito Hi Ten rāmi. Nē nu respekt, ka tik ilgi izvilcis.

Pirms 28 minūtēm , osscar teica:

Tas ir freewheel?

Acīmredzot. 6 ātrumu. Nu tiem jau arī var suņi izbeigties.

Un sadzeltējušais plastmasas dork disc- uzreiz misenē ..tā jēga nav saprotama 🤗 es jauniem velo uzreiz to izmetu ārā...cubikam nemaz nebija no rūpnīcas..uz 50t izskatās komiski

Edited by osscar

freewheel izjucis pēc bildes, 7e zobrats + darbs 10e un brauc atkal.

OO jaus spieķu sargs + 1e

Just now, osscar teica:

tā jēga

ir neieraut ķēdi spieķos ar suboptimāli noregulētu vai saliektu pārslēdzēju, bet veluminātu modes policija viņus dedzīgi ienīst, tā gan

Freeweel ass netur slodzi ja smags braucējs ..fizika...kasetes pusē baigais lauziens asij..

Pirms 1 minūtes , osscar teica:

Freeweel ass netur slodzi ja smags braucējs

Diršana, neesmu redzējis vēl nevienu salauztu asi, tas parasti raksturīgi kasetēm !

Vienīgais kas notiek, tiek nedaudz ieliekta, bet tas netraucē braukt.

Ka redzams nekas tur baigi tāds nav ja ķēde iekrīt aiz kasetes...

Viņam jau bildē izskatās normāli sakuekta ass 😁

Nez kapēc bieži jāmaina pārtrūkuši spieķi ratiem, kam nav aizsarga ? Biežākais iemesls , vai nu nenorekulēts pārslēdzējs, vai sitiens pa ķēdi.

Pirms 54 minūtēm , osscar teica:

Freeweel ass netur slodzi ja smags braucējs ..fizika...kasetes pusē baigais lauziens asij..

Jā. Bet šajā gadījumā, manuprāt, ir par maz datu, lai interneta diagnostika varētu nekļūdīgi diagnosticēt salauztu asi.

Pirms 52 minūtēm , osscar teica:

bildē izskatās normāli sakuekta ass

Taisna viņa neizskatās, taisnība.

Pirms 54 minūtēm , Rainis teica:

neesmu redzējis vēl nevienu salauztu asi

Es esmu 🤘🏻

1 stundu atpakaļ, osscar teica:

nekas tur baigi tāds nav ja ķēde iekrīt aiz kasetes...

Viņš jau tur saka, ka laboratorijas apstākļos viņam neizdevās atkārtot pavisam sliktu iznākumu. Bet tāpat skrejceliņa metode bija iespaidīga :D

L0hu disks nav panaceja, bet dzīvē bez viņa ierauta ķēde var apskādēt spieķu sānus, viņš tomēr cik necik to novērš.

Kazarms
pirms 8 stundām , osscar teica:

Un sadzeltējušais plastmasas dork disc- uzreiz misenē ..tā jēga nav saprotama 🤗 es jauniem velo uzreiz to izmetu ārā...cubikam nemaz nebija no rūpnīcas..uz 50t izskatās komiski

Uz lielajām kasetēm jau viņš nemaz nav normāls un savu funkciju nepilda. Tur tāpat ķēde aizlido garām un kur vajag tas plastmasgabals nemaz nenosedz spieķus. Uz brīvrumbām gan ir diezgan jēdzīgi, pie Maximas pārslēdzēja es laikam atstātu, jo noregulēt viņu ir tā diezgan nereāli.

pirms 11 stundām , Kazarms teica:

Skatos, ka Altonovas ielas tilts arī ir ar access:no pilnīgi visam, kaut vajadzētu salikt pa pārvietošanās veidiem. Ieliku Notu, lai kāds dzīvē paskatās, kas pa to galu grozās.

Šis operatīvi salabots.

• Patīk 1

Nekad nav bijusi problēma, ka ķēde nolektu tur. Reti jau tiek lietota tā lielākā zvaigzne, ja tiek lietota, tad tur parasti nav kratīšanās, arī laba slodze, saķere ir.

Protams, kā te jau minēja, ar kādu lēto pārslēdzēju varētu būt problēmas, ka to nevar normāli noregulēt, lai nerauj pa dziļu. 

• Patīk 1

+ tur tak ir limit skrūve,kura fiziski neļauj pārslēdzējam aiziet par tālu - pat ja nepareizi saregulēts. Vienīgais scenārijs ja riktīgi saloka pārslēdzēju....un to ierauj spieķos - bet tad tas plastmasas gabals sadzeltējušais neko neglābs. 

Kazarms

Es tieši par lētajiem no-name pārslēdzējiem. Ja pat Tourney limitskrūves strādā ok, tad ir redzēti tādi brīnumi, kur limitskrūves atspiežas pret ļurcenisku plastmasu un pietiekami motivēts braucējs mierīgi ar savu gripshifteri, kurš jau tāpat jāgriež ar spēku, var "pārgriezt" pāri pirmajai zvaigznei.

Es pats esmu pārsviedis ķēdi pāri lielākajam zobratam, bet tas pēc kaut kāda remonta piemirstot pārregulēt limitskrūves atbilstoši aktuālajai situācijai.

• Patīk 2

pirms 2 stundām , osscar teica:

tur tak ir limit skrūve

Un tu domā, ka "mehāniķi" maksimās, sportsdirektos un walmartos zin kas tā tāda? Un vēl jo vairāk - vai to zin pircēji, kas velosipēdam līdzīgu priekšmetu nopērk kastē un saliek paši?

Man ir aizdomas, ka dorkdiski varētu būt radušies ar līdzīgu pamatojumu kā dakšu lawyer lips.

nu jā atceros, ak vienā tūrisma braucienā vienai braucējai kaut kas garb pa bedrēm - QR ļurinās un nav aiztaisīts :D

krievu ričukiem gan ratsvarēja izkrist no dropautiem, atceros, ak jaunībā viens parāva "ratā" un rats aizripoja :D 

• Haha 1

raivix95

Noņemot ratu, tur pajuka viss.. Bet negribējās ar gultņu smērēm noķēpāties, nepētīju. Aizstiepu remontvečiem. Skrūvēju tam velo visu, izņemot pakaļrumbu. Un ratus arī nespieķoju.

Par pārslēdzēju. Ir jau mainīts kādu reizi, bet uzlikts tāds pats mēsla gabals, kur noregulēt nav iespējams. Slēgāšanās tur ir uz čuju pēc dzirdes.

Pie remontbodes noskatījos uz glaunākiem aparātiem, bet pat ar visu to, ka velo man ir asinīs, ekspektācijas ir tik zemas, ka neredzu jēgu iespringt, ja tas pats kust uz priekšu :D

Pirms 28 minūtēm , raivix95 teica:

ekspektācijas ir tik zemas, ka neredzu jēgu iespringt, ja tas pats kust uz priekšu

Izbrauc ar dārgāku velo vai kaut vai ar ne-koka riepām, sajutīsi atšķirību uz priekšu kustēšanā.

Pirms 52 minūtēm , 138 teica:

sajutīsi atšķirību uz priekšu kustēšanā

Jo sliktāk velo pats ripo uz priekšu, jo intensīvāks/kvalitatīvāks treniņš sanāk :crazy:

• Patīk 2
  • Haha 2