Jump to content

Eizo un NEC monitori - vai ir tā vērts?


midix
 Share

Recommended Posts

Jautājuma būtība:

 

Vai jums ir pieredze ar pēdējo gadu NEC un Eizo modeļiem, kas viņu cenu kategorijā skaitās uz lejas galu? Piemēram, NEC EA271Q, EA271U, EA275WMI, EA295WMI, Eizo EV2785, EV3285,  EV2760.

Lielākoties interesē fona apgaismojuma kvalitāte (noplūdes uz tumša fona, krāsu un spilgtuma plankumi uz balta fona) un vispār acu sajūta strādājot - vai nešķiet pārāk graudains/miglains utt.

Vai ir vērts maksāt to cenu, jeb mūsdienās NEC un Eizo arī sākuši haltūrēt?

 

Garāks teksts:

 

Esmu programmētājs, bet strādāju no mājām, un reizēm piehaltūrēju arī ar video/foto koriģēšanu ne pro līmenī. Pašlaik man ir 10 gadus vecs Viewsonic VP2365WB, 23" un izskatās, ka tam sāk iet uz beigām fona apgaismojums - nav brīnums, jau 10 gadus kalpo, un šķiet, ka fons viņam ir CCFL, nevis LED.  Toreiz fiziskā pārbaudē izvēlējos tieši šo monitoru, nevis pēc parametriem labāko Asus ProArt PA238Q, jo Asusam (pat diviem eksemplāriem) bija problēmas ar fona apgaismojuma vienmērīgumu - kaut kādi pleķi gan uz balta, gan melna fona (ja neskaita standarta IPS glow stūros). Turklāt Asusiem bija izteikts kaut kāds leņķa spilgtuma atkarības efekts, kas radīja kaitinošu sajūtu acs perifērijā; tādu kā nedaudz "luktura" sajūtu uz lētām TN matricām. Te nu bija "ProArt". Bija arī nofilmēts video, kur to efektu var redzēt. Rokas drebēja pēc triju monitoru izpakošanas :D 

 

Protams, ja blakus nebūtu VP2365WB, tad nebūtu ar ko salīdzināt un gan jau ka samierinātos :D  Kā saka - viss ļaunums ir no salīdzināšanas.

 

No šīs pieredzes un arī no internetā salasītajiem šausmu stāstiem par plankumainiem Asus/Dell ultrasharp utt. radās iespaids, ka tik sīkumainam cilvēkam kā man būs grūti atrast ekrānu, kas apmierina. Bet taču VP2365WB šķiet gana labs, un tam nav tādu plankumu, varbūt pateicoties tai pašai CCFL gaismai.

 

Un papildus sarežģījums. Esmu redzes invalīds, tāpēc monitoru lietoju tuvāk acīm un zemākā izšķirtspējā nekā veselie cilvēki, līdz ar to labāk pamanu fona izmaiņas, atkarībā no leņķa. Tāpēc arī plānoju pirkt nākošo ekrānu lielāku par 23", lai varētu attālināt no acīm. Pagaidām vēl šaubos, vai 27" vai 32".  Un šaubos, vai 2k vai 4k. No vienas puses - es tāpat tos pikseļus īsti neatšķiršu. Bet no otras - uz 4k ne-natīvā izšķirtspēja noteikti būs asāka nekā 2k. Uz esošā monitora tomēr manu atšķirību starp teksta asumu 1080 un 720 (ne natīvajā) izšķirtspējā. Turklāt uz 4k var būt iespēja izmantot integer scaling, ko nesen jau ir ieviesuši visi videokaršu ražotāji - tātad, var draiveru līmenī 2x samazināt 4k un dabūt 1080, nezaudējot asumu - būs 4 monitora px pret 1 virtuālo.

 

Slikti, ka nav pašam iespējas nekur pamēģināt, salīdzināt, patestēt. Veikalos vispār viss ir spilgtas gaismas pieliets, un pārsvarā visur ir geimeriskie Samsung un LG TN ekrāni. Nav arī draugu lielajos veikalos, ar ko sarunāt uz dienu patestēt NEC, Eizo, pie tam vēl nedzīvoju Rīgā. 

 

Var jau būt, ka dramatizēju un situācija nav tik traka, bet pieredze ar ProArt liecina pretējo - ka var atrast labāku variantu, ja labi meklē, un ne vienmēr man labākais būs tas, kas skaitās labāks pēc oficiāliem parametriem. Runa tomēr ir par veselību  un redzi - tas mans galvenais darbarīks. Nu kaut kā tā. Varbūt kādam ir ko piebilst.

Labots - midix
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Mans viedoklis ir ka 4k uz 27'' ir mazliet bezjēdzīgs, it īpaši ja lieto softwari, kurai nav laba sceilinga, viss pārāk sīks. 2560 x 1440 ir kā reiz.

 

Ja naudas nav žēl, tad pamēģini Dell u3818dw, manuprāt labākais monitors izmēra/izšķirtspējas ziņā ko esu lietojis programmēšnai. U3419W arī nav ne vainas, man gan bij 15.gada models, bet nedomāju ka jaunas palika sliktāks.

 

Link to comment
Share on other sites

Stāsta, ka Windows 10 tagad iebūvētā scaling funkcija esot tīri sakarīga, un vairums programmu pielāgojas labi. Neesmu to pēdējā laikā mēģinājis. Un ja vēl nVidia integer scaling darbotos... bet nu jā, laikam ja 27" tad 2k.

Link to comment
Share on other sites

Sen nav bijusi saskare ar šiem zīmoliem. Gan Eizo, gan NEC priekš krāsu darbiem ir citas monitoru sērijas domātas.
Zemākā galā tikpat stāvēs defaultās LG IPS vai Samsunga PLS matricas.

Atšķiras ergonomika, varbūt spilgtuma vadība (bez impulsu modulācijas). Eizo ASV sevi pozicionē ar 5 gadu garantiju. Nezinu, vai LV tādu te kāds dod.

Ja gribi darboties ar krāsām, kalibrators ir must have anyway. 

Link to comment
Share on other sites

MartiniB
pirms 2 stundām , AndrisBB teica:

Mans viedoklis ir ka 4k uz 27'' ir mazliet bezjēdzīgs, it īpaši ja lieto softwari, kurai nav laba sceilinga,

tagad vismaz zinu kamdeelj vecajam labajam Winamp ir `Double` opcija :)

paareejo W10 upscalee pats, lieku 175% uz Philips 5k 27"

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis
pirms 2 stundām , AndrisBB teica:

Mans viedoklis ir ka 4k uz 27'' ir mazliet bezjēdzīgs, it īpaši ja lieto softwari, kurai nav laba sceilinga, viss pārāk sīks. 2560 x 1440 ir kā reiz.

Man uz galda stav 3 monitoru setaps - 27" 1080p TN, 27" 1440p IPS, un 28" 4k TN. Un uz blakus galda 25" 1080p TN. No visa setapa vispatikamak lietojams ir 27" 1440p, jo pikselis ir perfekta izmera un uz IPS ir smukas krasas. 28"/4k/TN parak smalka bilde. Ikdiena visvairak lietojot 25" 1440p IPS un 27" 1440p esmu apmierinats ar bildi, tapec nakamajam monitoram izmeru un izskirtspeju izvelesos balstoties uz PPI - aptuvenas robezas starp 109ppi un 125ppi.

 

Secinajumi veikti apsaktot zoodarzu, bet ja visi monitori butu ips vai tn un lidzigas cenu klases, tad varbut mani secinajumi butu drusku savadaki.

Labots - Anonīms Alkoholiķis
Link to comment
Share on other sites

WildGun

Domāju, ka, ja esi sācis ar ViewSonic, tad turpini ar to pašu. Pašam tāds stāv priekšā (VA2226w) jau nez cik gadus. Pateicoties viņam, aizgāju pie briļļu meistariem, ko tev arī iesaku.

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

To pašu jau arī saku, bij darbā 2 x 28'' 4k, bij ļoti grūti lietojami. Nācās samazināt uz 2 x 27'' 1440p. Tas uz Linuxa, Windowam iespējams mazliet labāk, bet šaubos.

Ir vēl ne pārāk bieži lietots U2515H 1440p, bet tas jau sāk vilkt uz "viss pārāk sīks" pusi. Bet visumā labs monitors, sen nav lietots, laikam vienu dienu jāpārdod vai jāizdomā kautkāds pielietojums.

Krāsas priekš programmētājiem tiem Dell būs vairāk kā labas.

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

pirms 3 stundām , AndrisBB teica:

2 x 28'' 4k, bij ļoti grūti lietojami

 

Bet ja izmantot 27" nevis kā tā dzimtajā 4k (3840x2160) izšķirtspējā, bet gan kā 1920x1080?  Ja gadījumā monitora iekšējais skeileris pārāk smērē, tad ir iespēja ieslēgt Integer scaling draiveru režīmā (ko nu jau atbalsta visas jaunākās videokartes, cik sapratu no Intel / AMD / nVidia pēdējā laika jaunumiem), kaut gan mēģinājis vēl neesmu.

 

Normālai redzei, protams, 27" 1080p monitors būtu ar pārāk lieliem tekstiem un citiem UI elementiem, toties manai redzei varētu būt kāreiz, pie tam ar ļoti asām teksta kontūrām (jo integer scaling neizpludina, atšķirībā no visādiem interpolācijas skeileriem).

Tad gan uzprasās jautājums - kāpēc vispār pirkt 2k vai 4k nevis 1080p 27" monitoru :D  Varbūt tāpēc, ka 4k teorētiski dod lielākas manipulācijas iespējas ar dažādām izšķirtspējām, pārāk neziedojot pikseļu asumu.

 

pirms 4 stundām , WildGun teica:

pie briļļu meistariem, ko tev arī iesaku.

Eh, ja tas būtu tik vienkārši... diemžēl ir ģenētiskas kaites, ko ar brillēm nav iespējams ietekmēt...

Un diemžēl arī Viewsonicam pēdējā laikā kvalitāte esot diezgan raiba - vai tik ne dēļ pārejas no CCFL uz LED fonu.

 

Dellam Ultrasharp sērijai arī forumā bija kaudzīte žēlabu no neveiksminiekiem, kam trāpījās eksemplāri ar pamatīgiem krāsu pleķiem un fona noplūdēm (kas nav diez ko patīkami, ja gribas vakaros arī filmas paskatīties), pie tam ne tik nopietni, lai būtu brāķis, bet vienkārši "pieņemamas ražošanas procesa variācijas". Tā nu daži izmanto savas 14 dienu atgriešanas iespējas pa nez cik reizēm, kamēr dabū kaut ko apmierinošu.

 

pirms 5 stundām , ArnisR teica:

Zemākā galā tikpat stāvēs defaultās LG IPS vai Samsunga PLS matricas.

Laikam jau tās tagad liek visur, tikai atlasa pēc kvalitātes kritērijiem, labākās palaižot uz dārgākiem modeļiem. Jebkurā gadījumā, ir tāda naiva cerība, ka NEC / Eizo vismaz noklusētā kvalitātes kontrole būs augstāka nekā pārējiem un nelaidīs no rūpnīcas pārāk pleķainus eksemplārus.

Pagaidām tā ka nosliecos uz NEC EA271Q  2k  https://www.prad.de/testberichte/test-nec-ea271q-monitor-beeindruckt-bei-bildqualitaet/3/#HelligkeitSchwarzwertKontrast 

 

Vispār cerēju vēl kādus 5 gadus izvilkt un varbūt sagaidīt microLED, bet diemžēl izskatās, ka monitoram bija citi plāni...

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis
pirms 1 stundas , midix teica:

Vispār cerēju vēl kādus 5 gadus izvilkt un varbūt sagaidīt microLED, bet diemžēl izskatās, ka monitoram bija citi plāni...

Pamēģini tā pateikt sievai vai draudzenei, rezultats bus tads pats.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

Sveiki!

 

pirms 3 stundām , midix teica:

Vispār cerēju vēl kādus 5 gadus izvilkt un varbūt sagaidīt microLED, bet diemžēl izskatās, ka monitoram bija citi plāni...

95% gadījumu vaina ir vienkārša un remontējama ātri un par dažiem EUR, pēc kā monitors atkal var strādāt gadiem. Kādi ir simptomi? Kāda atrašanās vieta?

Link to comment
Share on other sites

Pagaidām simptomi tādi, ka reizēm pēc monitora ieslēgšanas tam dažas sekundes mirgo gaišums, tā noraustās kā vecām dienasgaismas lampām.

Jā, biju domājis par remontu, un iespējams, ka arī pats tiktu galā (ir pieredze ar dažāda veida vienkāršu tehnikas remontu un arī lodēšanu; kaut kad piehaltūrēju pārveidojot vecus УКВ frekvenču zonas radio uz FM diapazonu), ja atrastu pareizo rezerves daļu... bet remonts prasa laiku, un pa to laiku tomēr monitoru vajadzēs.

 

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

Tas varbūtību paceļ uz 99%, ka vaina tie ir tipiskie izžuvušie elektrolītiskie kondensatori. Parasti tas ir remontējams pāris stundu laikā - tik, cik izjaukt, sameklēt/nopirkt, pārlodēt un salikt. Ja lodāmurs nav svešs, tad ar tādu vienkāršu remontu mierīgi var tikt galā pats. Ja nevēlies "čakarēties" un esi Rīgā vai vari nogādāt, tad, tā kā pēc tekstiem izklausies sakarīgs cilvēks un šis izskatās pēc ātra darbiņa, tādā random akcijas kārtā par tiešām simbolisku samaksu varu to izdarīt. Es vismaz nehaltūrēju, atšķirībā no servisiem... Ja interesē, raksti privāti. :)

Link to comment
Share on other sites

Aha, reiz pats riskēju nomainīt uzpūstus kondensatorus vienai vecai mātesplatei, kam bez iemesla sāka pazust HDD. Pēc tam tā plate bez problēmām nostrādāja 3 gadus. Toreiz nebija ko zaudēt, tas dators bija paredzēts atdošanai.

Gan jau ka monitoru arī varētu salabot, bet jāpadomā, vai ir vērts. Uz Rīgu pagaidām netieku. Varbūt varēs kaut kad vēlāk, kad būs drošs pamata monitors, tad šo salabot un izmantot rezervei vai kā otru darba monitoru.

Link to comment
Share on other sites

Chocoton
1 stundu atpakaļ, midix teica:

Aha, reiz pats riskēju nomainīt uzpūstus kondensatorus vienai vecai mātesplatei, kam bez iemesla sāka pazust HDD. Pēc tam tā plate bez problēmām nostrādāja 3 gadus. Toreiz nebija ko zaudēt, tas dators bija paredzēts atdošanai.

Gan jau ka monitoru arī varētu salabot, bet jāpadomā, vai ir vērts. Uz Rīgu pagaidām netieku. Varbūt varēs kaut kad vēlāk, kad būs drošs pamata monitors, tad šo salabot un izmantot rezervei vai kā otru darba monitoru.

Ja iet runa par kondensātoru maiņu ...Ja ir pašam intrese ņemties ,protams ka ir jēgas to darīt-Man mājās pēc strāvas pārspriegum viļņa būtu pus elektronikas jaizmet,bet pateicoties ka ir intrese bazt  degunu elektronikā  ir izdevies monitoriem parlodējot barošanas blokus kā arī PC PSU...atjaunoju,"bija tā ka šļura iztecējusi",.....Ta vēl jo projām PC un abi monitori darbojās! UPS gan bija jaizmet  aiz kura stāvēja  dargākā elektronika...Telefonu lādējamos + citus 12 V DC  nafig tur krāmēties -Kamerām uzliku vienu 350W PSU griežas 3 gadus ,iesāka svilpot -ataisot ( 2kondiņi gaisā) nomainot  vairs nesvilp un 11.7vietā ir atpakaļ12.7V

Kā arī mātesplatēm ir mainīti un tā pat LCD monitori vismaz 7 izmestos esmu atdzīvinājis....kā arī Tv dekoderi,SAT kastes, pat vecos CRT TV šad tad palabo! :)Takā ir jēgas darboties ja tik par to nav jamaksā meisteram un par saprātīgu cenu citiem izpalīdz! ;)

Labots - Chocoton
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...