Jump to content

Auto FM uztverošās antenas polarizācija


Recommended Posts

Radās tāds pastulbs jautājums, kādas polarizācijas  FM 88-108MHz radiosignālu labāk uztver modernie autiņi? Ar vecajiem, kuriem uz spārna teleskopiskā vertikālā antena, viss skaidrs, bet modernajiem autiņiem fig viņu saprast, kur tā antena iemontēta un kādā polarizācijā labāk darbojas. Sasparojušies dažādi āras kino rādītāji un nevaru izdomāt, kādā polarizācijā butu optimāli uzraidīt.

Link to comment
Share on other sites

Ar vīriem nelnā man viss skaidrs. Līdz 1W viņiem dziļi vienalga ar kādu polarizāciju raidi. Pie mazas jaudas  būtu svarīgi apraidīt autiņus maksimāli efektīvāk, lai netraucē jaudīgi FM raidītāji.

Link to comment
Share on other sites

Polarizācija lielajiem raidītājiem ir dažāda - tas vairāk saistīts ar plānošanu un savstarpējo elektromagnētisko saderību, lai vairāk dažādu staciju varētu ģeogrāfiski mazākā teritorijā izvietot, kā arī starpvalstu frekvenču koordināciju ar kaimiņvalstīm. Piemēram, Daugavpilī ir tikai vertikālā polarizācija FM stacijām, lai nebūtu problēmu ar BLR un LTU. Pārējās vietās ir dažādi. Izplatība un uztveršana automašīnās īpaši nemainās no polarizācijas, jo lielākos attālumos atstarojoties, tā polarizācija nav tik izteikta. Ja nodarbojies ar tāluztveršanu ar ārējo antenu, tad ir savādāk, bet tas ir cits stāsts, kuru pats zini.

 

Āra Kino mašīnās mierīgi liec vertikālo - tā arī dara cilvēki un (starp citu) arī mazjaudīgajā atļaujā tā ir rakstīts, jo nav jēga likt horizontālo, lai izvairītos no vertikālās polarizācijas raidītāju signāliem - tikai zaudēši, jo tuvumā mašīnās lielākoties tās antenas tomēr ir ar tendenci uz vertikālo - par šo ir domāts kādreiz un eksperimentēts.

 

Es aizvakar salāgoju vienu mazjaudas raidītāja antenu (baznīcai atļauta uz laiku) un nomainīju 30 m kabeli (tur atļauti 7w) no RG58 un LMR 400. Bij uzlikts paštaisīts prasts vertikālais dipols, bet bik pa garu elementi - uz ~89 MHz 98 MHz vietā. SWR bij ap 3, kabelī pazuda ap 5 dB, attiecīgi attālums bij ap 1,5 km. Pēc visa sadarīšanas, SWR 1.1,  attālums samērā stabili ap 4-6 km un šur tur līdz 8. Ar parastu teleskopisko stieni pareizajā garumā ar 1W~ 250m, 7w ~600 m.

Labots - Racer
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Es jau arī domāju, ka laikam optimālāk likt vertikālo dipolu. Esmu raidījis ar horizontālo un arī savus piecus kilometrus mierīgi darbojās. Horizontālo vienkārši konstruktīvi vieglāk uzlikt. Mani vairāk interesē, kur autiņos tagad iebāž uztveroši antenu un kādā polarizācijā

 

Valsts lieljaudas raidītāji lielākoties darbojas horizontaļajā polarizācijā, bet komercradio nīkuļi vertikālajā.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 16 minūtēm , ieleja teica:

vai tad nav auto logā?

Bet, ja auto ir kabriolets?

Link to comment
Share on other sites

Iesacejs69
6 minutes ago, Klusu said:

Kabrioletam ir logs (gan tikai viens).

degjeneraats..

 

floodotajaiem, par kabrio teemu:

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e93-330i-cab/wiring-functional-info/body/audio-video-telephone-navigation-most-ring/radio/radio-reception/YBaTjKd

 

luuk, tiek izmantots aizm. logs, ja jumts pacelts, saanu logi, ja nolaists.

attieciigi, ne-kabrioletiem visu laiku tiek izmantoti gan saanu segmenti, gan aizmugures logs. + izveeleets ar speeciigaako signaalu.

Shis ir peedeejaass 20gades BMW.

kaa ir Audi 80, nezinu.

  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 37 minūtēm , Iesacejs69 teica:

saanu logi, ja nolaists

Pats tāds. Vai šis ir logs? Antena apzīmēta ar 3.

1d0EgL2

 

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, ieleja teica:

mmm, pareizi, kabriolets bija auto bez logiem!

Pats iesāki.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...