Jump to content

IT mentors


Večuks
 Share

Recommended Posts

Droši vien diezgan smieklīgi (vismaz tiem, kam nav pusmūža krīzes bijis), bet ir sagribējies savos 40+ gados ielekt citā profesijā. Proti, vēlos kļūt par labu front-end programmētāju. Lai arī pēdējie 15 gadi pavadīti samērā humanitārā jomā (žurnālistika, PR), tomēr matemātiskā bāze laba, ir arī bijuši mēģinājumi šo to apgūt (diemžēl neklātienes piedāvājums pie mums ir vārgs, iestājos vienā augstskolā, nosaukumu neminēšu, bet sapratu, ka tur galvenais naudu samaksāt par diplomu, bet no zināšanām nekā, tāpēc pēc pusgada pārtraucu). Aiz gara laika piebeidzu Neklātienes programmēšanas skolu, bet, protams, ka tas ir pamatskolas līmenis un nekur nav izmantojams. Jaunībā pat biju matemātikas un datorzinību skolotājs, lauku skolā no teju nulles uztaisīju datorklasi - proti, vadus saspraust un programmas uzinstalēt mācēju :D Arī tagad kaut ko pa druskai apgūstu, piemēram, noklausījos CS50 Hārvardas lekcijas, kaut ko šiverēju pa Codecademy kursiem, tomēr gribētos kļūt par kaut ko darba tirgum noderīgu. Ieteikumu mācībām netā ir vairāk, nekā vajadzētu, bet grūti bez speciālista padoma saprast, ko un kādā tieši līmenī jāapgūst. Vilinošs šķiet Codelex piedāvājums apmācībai, bet nevaru tā uzreiz pamest darbu, lai vairākus mēnešus bez algas mācītos. Tāpēc vēlētos uzzināt - kā var tikt pie IT mentora, kas iespārdītu mani pareizā virzienā un neļautu slinkot. Tas varētu būt par saprātīgu samaksu vai uz abpusēji izdevīgiem nosacījumiem - proti, esmu tīri labs PR speciālists un viegli konvertēju sarežģītus tekstus tautai saprotamā valodā, turklāt tos izplatot soctīklos ;)

  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Vito Ventura

Kādus Udemy esošos kursus var pamēģināt.

 

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Par labu samaksu es varu mentorēt cik vien uzliet, vienu brīdi pat labaratorijas darbus universitātē vadīju, bet tas vairāk par mikrokontrolieriem, tapēc laikam nederēs :)

Kā jau citos topikos rakstīju, tad pats ik pa laikam lietoju un citiem iesaku  pluralsight.com. Tur ir arī 10 dienu trial, izmēģināšanai.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 8 stundām , Večuks teica:

galvenais naudu samaksāt par diplomu

Labāk stāties augstskolā, kur nav jāmaksā (kamēr esi sekmīgs). Bet nu tā nebūs neklātiene.

Paskaties, kādi vārdiņi ir darba sludinājumos un mēģini to mācīties. Piesakies darbā, varbūt atsūtīs uzdevumu, tad zināsi, ko jāmāk. Tomēr neceri, ka kāds tevi drīz gribēs ņemt darbā.

  • Kādas šausmas! 2
Link to comment
Share on other sites

1) Atveram likeit.lv

2) Noformulējam, ko vispār gribam darīt un rēķinam, cik mēnešos par junior speciālista algu varēs nopirkt savu sapni (ferrari, villu vai IKEA plauktu) 

3) izlasam vakanču prasības, pagūglējam, ar ko katru ēd un kāds katram pielietojums

4) sagūglējam svaigus tutoriāļus freimvorkam, setapojam vidi, izejam tutoriāļus vai kursus

5) izejam vēl kādu, apgūstam CSS, HTML, JS

6) meklējam idejas pielietojumam, taisam kaut ko demo, ko parādīt potenciālajam pirmajam klientam, meklējam pirmās haltūras, uztaisam kaut ko, par ko nebūs pārāk liels kauns pēc dažiem gadiem

8.) Taisam aizvien labākas lietas, pamazām apgādājamies ar Android/iOS emulatoriem, IE versiju emulatoriem, apgūstam docker un citas lietas, kas sākumā nešķiet aktuālas.

 

Pirmās haltūras būs praktizēšanās - sākumā droši vien nezināsi ne to, kas ir refaktorēšana, ne arī Git. Procesā sapratīsi, cik ļoti tas atvieglo darbu, ieviešot kārtību un nepinoties sev pa kājām, ļaujot redzēt, kas, kad un kur ir mainīts. Un kāpēc.

 

Nesolīšu rezultātus pēc konkrēta laika, jo vidusmēra cilvēkam dūša saskrien papēžos, kad pasaka reālās darba stundas, kas jāiegulda programmētāja karjerā. 

 

 

Labots - usver
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Tākā lielāko daļu laika probrammētāji pavada uzlabojot, paplašinot vai debugojot jau esošo kodu, tad viens no svarīgākajiem skilliem ir vienkārši labot kļūdas.

Reku projekts ar 4000+ aktīvām problēmām. Pamēģini atrisināt kaut vienu. Redzesi kā citi raksta un organizē reālu kodu, varēsi dabūt feedbaku (bezmaksas mentori) utt.

https://github.com/microsoft/vscode

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Viņas visulaiku vajadzēs. Tagad arī uz embedded ierīcēm UI tiek rakstīti izmantojot HTML freimworkus. 

Tagad kāreiz upgreidoju sistēmu kurā visulaiku bij QT bāzēts interfeiss, tagad būs Vue, gan uz devaisa (uz ekrāna), gan varēs vienkārši caur browseri piekļūt, gan mobilā applikācija, viss tiek rakstīts ieks Vue.

Es gan UI netaisu, strādāju pie tā lai interfeisi caur HTTP var piekļūt un kontrolēt sistēmu, saņemt izmaiņas utt. 

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Front ends mūsdienās nenozīmē tikai mājaslapas. Jebkurā gadījumā pie projektiem pie kuries es strādāju visi front end programmētāji ir no US, precizāk San Diego. Algas tur ir ap 80 - 100k gadā, kāpēc viņas jau sen nav aizmigrējušas un neizmantojam programmētājus no Baltkrievijas?

UK jau arī tagad skaitās lēta salīdzinot ar US, jo tur maz ticams ka viņi atradīs kontraktorus pa $500 dienā, tapēc arī algo mūs, ieskaitot mani. 

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

Večuks
2020.03.28. , 09:03, DingleBerry teica:

Kurā?

Es noprotu ka cilvēks prasija par Latviju.

 

 

Tad kāda jēga?

 

Tā bija ISMA. Tobrīd neviena cita augstskola neklātieni nepiedāvāja, izņemot TSI krievu valodā. Tagad gan Valmieras augstskola saņēmusies. Vispār nesaprotu, kāpēc lielās augstskolas šo neklātienes jomu pametušas novārtā.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...