Jump to content

Pandēmijas receptes – vītināta vistas fileja


abi
 Share

Recommended Posts

Nepieciešams:

– 2 lielas vistas filejas;

– 100g rupjās vārāmās sāls;

– 10g sausās garšvielas bez nātrija glutamināta, cukura utaml. (koriandrs + rozmarīns / vidusjūras garšvielas);

– ~13 cm platas jaunmodīgās "rūtainās" marles rullītis;

– adata ar lielu aci un melns neilona diegs.

 

Divas lielas, svaigas vistas filejas nomazgājam un nosusinam ar papīra dvieli. Vidēja izmēra bļodiņā ieberam ap 3-4mm vārāmo sāli, liekam tajā pirmo fileju un kārtīgi izviļājam, ņemam ārā un atkārtojam procesu ar otro fileju. Atjaunojam sāls daudzumu bļodiņā, liekam tajā abas filejas un kārtīgi uzberam pa virsu vēl 3-4mm sāls. Bļodiņai uzliekam vāciņu vai kādu piemērota izmēra šķīvi un ievietojam ledusskapī vēsajā nodaļā uz 24 stundām.

 

Izgatavojam 2 marles maisiņus ~13x25cm – 4x salocam marli pa 25cm, zigzagu, bet pēdējo locījumu pretējā virzienā, atliek vien sašūt kopā sānu malas un maisiņš ir gatavs.

 

Nākošajā dienā labi noskalojam abas filejas un bļodiņu no sāls, liekam abas filejas tai pašā bļodiņā un pārlejam ar ūdeni. Tām tur jāizmirkst 1 stundu, bet tās laikā ir 2–3 reizes jāmaina ūdens, atkarībā no tā, cik lieli sāls mīļotāji esam (personīgi man 2x mainīts ūdens ir pašā laikā). Pēc tam filejas nosusinam papīra dvielī un kārtīgi izviļājam garšvielās. Filejas plānajā galā izduram ar adatu melnu neilona diegu un sasienam galus tā lai fileja būtu ērti karināma ap 20cm no āķa. Turot aiz diega nolaižam fileju marles maisiņā un maisiņa aukšgalu sasienam ap diegu kurā karājas fileja ar melnu diegu. Atkārtojam to pašu ar otru fileju un uzkarinam abus maisiņus kaut kur karāties uz 1 nedēļu. Var karināt kaut virtuvē, uz balkona utaml., vienīgi jāskatās lai nav mušas.

 

Pēc nedēļas var ņemt pirmo provi. Uzmanīgi atgriežam melno diedziņu ar ko sasieta maisiņa aukšdaļa un mēģinam prātīgi dabūt to fileju ārā, jo nesaplosītu maisiņu var lietot atkārtoti. Griežam plānās šķēlītēs un degustējam tāpat vai pie alus/vīna.

 

Labu apetīti!

 

 

Ar bildi drusku fēleris, pirmās bildes mistiski pazuda, dabuju visu pa jaunu organizēt, bet pa to laiku paguva griezuma vietas apžūt. Tad nu foto ir – 15 min. pēc servēšanas. 

 

UajmbZt.jpg

 

 

Labots - abi
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

laikamTak
Pirms 6 minūtēm , abi teica:

100g rupjās vārāmās sāls

Ar sāli šajos laikos ir kā ir...

Link to comment
Share on other sites

Man jau Roltonu pagatavot ir sasniegums.. kur vēl šitādu..?

Pag pag.. pārlasīju vēl trīs reizes, bet cik saprotu, tā vista vispār netiek termiski apstrādāta??

Ar tādu pandēmijas recepti, jaunu pandēmiju var dabūt..

Labots - Stasss
Link to comment
Share on other sites

Tas gan vairāk iespējams, ja vistu vietā sāks  jau ''babuškas'' vītināt...?

Link to comment
Share on other sites

Pirms 24 minūtēm , Stasss teica:

tā vista vispār netiek termiski apstrādāta?

Netiek, sanāk kaut kas ļoti tuvs basturmai, tik tik ka vienkāršāk, ātrāk un mazāk iespējas brāķi saražot. Pēc sālīšanas tās filejas ir cietas kā akmens gabali, mīkstas atkal paliek jau vien pēc izmērcēšanas. Kaut kas tur pa vidu notiekās un gaļa ātri savītinās bez problēmām un smakas. Līdzīga tehnoloģija gan jau ka visiem vītinājumiem, tie nav termiski apstrādāti. Vajag darīt tieši tā kā rakstīts un būs OK, atkāpes no aprakstītās tehnoloģijas var radīt nevienmērīgu sāls proporciju – šur tur par maz, citur dzīva sāls, vai vispār kas ekstrēmi sālīts, kodīgs.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 4 minūtēm , abi teica:

Pēc sālīšanas tās filejas ir cietas kā akmens gabali, mīkstas atkal paliek jau vien pēc izmērcēšanas. Kaut kas tur pa vidu notiekās un gaļa ātri savītinās bez problēmām un smakas.

Es kaut ko baigi pa miglai atceros no bērnības, no cūku bērēm. Senāk tādu saldētavu nebija, un ja nemaldos, svaigo gaļu uzglabāja/turēja apraktu sālī, sāls kubulos.. 

Link to comment
Share on other sites

Pievienoju pandēmijas vistas gatavās produkcijas foto. Sanāca neliels misēklis, foto ir fiksējis izskatu 15 min. pēc servēšanas, griezuma vietas drusku apžuvušas. Vēlreiz netika ķēpāties ar kompozīciju, tāpat kā ar bildēm gatavošanas laikā. Šī ir kāda 4 – 5 gatavās produkcijas noņemšanas reize. Viss apēsts pa tīro, mirušo nav.

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Runcis paēdis un vista dzīva? Ko tad tur žāvē - vai tik nebūs beyondmeat brīnums?

Labots - Anonīms Alkoholiķis
Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...