Jump to content

Par legālām Autodesk programmām


vvv
 Share

Recommended Posts

 Varbūt forumā biedriem arī ar šo saskare.

 Kaut kādus gadus atpakaļ Autodesk savām programmām ieviesa nomu - var lietot programmu to nenopērkot, tik samaksā par lietošanas periodu. Kaut kādu laiku varēja programmas gan nopirkt gan nomāt. Tad vienā brīdī Autodesk pārstāja programmas tirgot, visas programmas tikai uz nomu. Jaunie klienti Autodesk produktus var nomāt, kam bija iepriekš nopirktas pastāvīgās programmu licences, tās turpināja lietot, pastāvīgajām programmām saglabājās iespēja maksājot gada abonēšanas maksu apgreidoties uz ikgadējām jaunākajām versijām. Dažas dienas atpakaļ Autodesk izziņoja, ka programmu ar pastāvīgajām licencēm apgreidošanās plāni tiks izbeigti.

 Pats trakākais, Autodesk ievieš vecajām programmām kaut kādu «life cycle», pagājušā gada augustā tas skāra visas 2010 versijas un vecākas, 2021. gadā tas būs ar visām 2018 versijām un vecākām, jaunākām pastāvīgo licenču programmu versijām paredzamais dzīves cikls būs trīs gadi. Kaut kad iegādātā Autodesk programma ar beztermiņa retail licenci kļūst par programmu, kas vienā brīdī pārstās darboties. Tas izskatās tā - pienāk programmai Autodesk izdomātais atbalsta beigu datums, uz datora uzinstalēta programma turpina darboties, viss labi, līdz kādā brīdī rodas nepieciešamība programmu instalēt pa jaunu (salūzis dators, pārinstalēta OS...), tas vairs netiek nodrošināts, ir seriālais numurs, ir produkta kods, bet aktivizācija nenotiek, jo Autodesk to vairs nenodrošina.

 Autodesk forumā ļoti daudz komentāru, kuros veco programmu versiju lietotāji izmisumā, programma pieprasa aktivizāciju, aktivizācija nav iespējama, pat nevajag programmas pārlikšanu uz citu datoru, vai OS pārinstalēšanu, aktivizācijas pieprasījums var gadīties arī pēc kāda Windows apdeita.

 Kā tas sanāk? Savā laikā par lielu naudu nopirkta programma ar beztermiņa licenci, kuru lietotājs ir tiesīgs lietot bez ierobežojumiem laikā, bez ierobežojumiem instalēt pa jaunu uz citiem datoriem tagad kļūst par kaut kādu trial OEM programmu? Tikai tāpēc, ka Autodesk tā paziņoja? Kaut kas neloģisks!

  Te var palasīt, tieši par tēmu. Komentāros atsauce uz ES direktīvu, 13. punkts neļauj Autodeskam tā rīkoties attiecībā uz ES lietotājiem. Atsevišķi lietotāji pat gatavi cīnīties, konsultējas ar juristiem.

 Mani šis arī skars, ir lietošanā divas legālas Autodesk programmas ar beztermiņa licencēm. Pavisam nesmuka Autodesk izdarība. Es saprotu, pret tādiem monstriem, variantu gandrīz nekādu. Varbūt ir cerība, ka ES lietotāji dabūs kaut kādu aizstāvību, bet ne jau uzreiz, varbūt kaut kad pēc gadiem uzliks ES Autodeskam kaut kādu štrāfu, līdzīgi kā Googlei bija.

 Jautājums biedriem, tie kas zinoši lietās par programmu legalitāti, par programmatūras legalitātes pārbaudēm. Ir nopirkta legāla programma, visi pirkuma dokumenti pareizi, programma beztermiņa, programmas EULA ievērots, seriālis un programmas kods pareizs, tad lietotājs pēc Autodesk izdomāta (nevar zināt cik likumiski pamatota) programmas dzīves cikla beigām vairs nevar programmu aktivizēt..., lietotājs programmu aktivizē pirātiskā veidā un darbina... Tad ierodas pārbaude, atrod, ka programma aktivizēta pirātiski, tad tiesa. Kā var lietotāju sodīt? Programma taču nav zagta, programmas lietošanas līguma noteikumi ievēroti. Interesanti, kā tas izskatītos.

  • Kādas šausmas! 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 6 minūtēm , vvv teica:

Tad ierodas pārbaude, atrod, ka programma aktivizēta pirātiski, tad tiesa. Kā var lietotāju sodīt

Pārbaudei ir pilnīgi pie kājas ko un kā tu aktivizē, ja ir samaksāts par attiecīgo licenci.

 

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 4 minūtēm , e = d teica:

Pārbaudei ir pilnīgi pie kājas ko un kā tu aktivizē, ja ir samaksāts par attiecīgo licenci.

Par šo neesmu pārliecināts. Kaut kad forumā rakstīju, biju liecinieks pārbaudei vienā savā bijušajā darba vietā. Toreiz gan es daudz neiedziļinājos tajā visā, neinteresēja, jo es tieši tad no tās darbavietas gāju prom. Bija samaksāts par visām licencēm, visiem datoriem bija legālas programmas, tāpat noštrāfēja, kaut ko bija samudrījuši datoristi (ārpakalpojums), nezinu kas tieši, iespējams nopirktā OEM vietā uz datora bija Retail vai kas tur vēl...

Nez, ko teiktu pārbaude, ja firmai nopirkti legāli XP, bet uz visiem firmas datoriem uzinstalēts XP BETON :D, vai būtu pie kājas?

  • Haha 1
  • Kādas šausmas! 2
Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , vvv teica:

nezinu kas tieši,

Tad nevajag izplatīt baumas.

Office ir dažādas versijas un tur var diezgan viegli pārkāpt licences ierobežojumus, īpaši ja lieto max instalācijas. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 5 minūtēm , e = d teica:

viegli pārkāpt licences ierobežojumus

Varbūt arī neatbilstoša Office versija... Vienalga, bet gadījums bija - par programmām samaksāts, vienalga sods.

Un kā var droši zināt, kā būs kā tu saki «pie kājas».


Beton, atpisies.

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , vvv teica:

Programma taču nav zagta, programmas lietošanas līguma noteikumi ievēroti

 

pirms 2 stundām , vvv teica:

Autodesk izdomāta (nevar zināt cik likumiski pamatota)

programmatūras izstrādātājs ir tiesīgs mainīt licences noteikumus, pat, ja tās programmatūruas lietošanas (ne īpašumtiesības) esi iegādājies senāk, tātad.. ja autodesk nolemj ka viss.. nedarbosies, tad viss. 

 

Es neticu, ka esi izlasījis aktuālo EULA.. :) Neviens nelasa. 

Link to comment
Share on other sites

HIGH-Zen
pirms 3 stundām , vvv teica:

EULA ievērots

EULA:

Citēt

2.1.1 No License Granted; Unauthorized Activities.

(i) to decompile, disassemble or otherwise reverse engineer the Autodesk Materials, or (j) to translate, adapt, arrange, or create derivative works based on, or otherwise modify the Autodesk Materials for any purpose.

tātad EULA ir pārkāpts. Tikai kas tur tik sīki pētīs? Ja aktivizācija neatšķirsies no oriģināla, tad nevarēs nemaz pateikt, ka aktivizēta pirātiski. Tad viss ok.

 

Ja var redzēt, ka aktivizēta pirātiski, tad varbūt var izlīst ar Autortiesību likumu:

Citēt

 

19.pants. Autora darba izmantošana bez autora piekrišanas un atlīdzības

(1) Autortiesības nav uzskatāmas par pārkāptām, ja bez autora piekrišanas un bez atlīdzības šajā likumā noteiktajā kārtībā:

11) tiek nodrošināta datorprogrammas sadarbspēja;

 

Te gan jāuzmin kas tieši ir domāts ar sadarbspēju.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Par to jau stāsts. Nepiekrītu viedoklim, ka pārbaudošās iestādes apskatās pirkuma dokumentus, apskatās vai datorā īstā programma, bet viss pārējais viņiem «pie kājas».

Un maz ticams, ka tādi Autodesk šādi rīkojoties neizpētīja smalki visus juridiskos aspektus, viņi ir lieli un spēcīgi, bet viena daļa viņu klientu ir vēl lielāki un spēcīgāki, ja kaut kas nebūtu atbilstoši likumiem, ātri arī tādu monstru noliktu pie vietas. Liela raudāšana arī nevietā, kaut kādu laiku programmas darbosies, novecos, kad pienāks, ka vairs nebūs iespējama aktivācija, vai tāda novecojusi programma vairs liksies svarīga, ja vietā būs jaunas, ar visādām papildus iespējām, turklāt, neviens nevar paredzēt, vai pēc dažiem gadiem OS būs tā pati un uz jaunākas OS vecā programma nemaz nedarbosies.

Tas, ka Autodesk apčakarē klientus, to neviens nevarēs noliegt, bet vai tā pirmā reize, nav tur jābrīnās. Foruma komentāros atsaucas uz dažu gadu vecām oficiāļu intervijām, kur tiek zvērēts, ka pastāvīgās licences paliks, nomu viņi tikai kā papildus pakalpojumu ievieš, skat, pāris gadi pagāja un pastāvīgās licences pārstāja tirgot, a tagad pastāvīgās licences tupa nokillos. Es sevi par lielu cietēju nevaru skaitīt, bet ir diezgan daudzi, kā sapratu pēc komentāriem, kas uzzinot par pastāvīgo licenšu tirgošanas beigām, pēdējā brīdī iepirkuši dārgās programmu pilnās versijas, tagad izrādījās, ka viņiem ir tik trial versijas dažiem gadiem.

Lietotāju komentāros pieminētā ES direktīvā ir kaut kas par šo situāciju, komentētāji raksta, ka juristu skaidrojums esot tāds, ka Autodesk rīkojas neatbilstoši ES direktīvai. Te tas punkts:

Citēt

(13)

Datorprogrammu gadījumā būtu jāpieļauj atsevišķa atkāpe no autoru ekskluzīvām tiesībām neļaut nesankcionēti pavairot viņu darbus un jāļauj pavairot šīs programmas pēc tehniskas vajadzības, lai likumīgie ieguvēji varētu tās lietot. Tas nozīmē to, ka līgumi nevar aizliegt uzlādēt un palaist likumīgi iegūtas programmas eksemplārus, kā arī labot tās kļūdas, lai programmu varētu lietot. Ja nav īpašu līguma noteikumu, kas paredzētu citādi, tad pārdotu programmas eksemplāru likumīgi ieguvēji var veikt visu pārējo, kas vajadzīgs, lai viņi varētu lietot programmas eksemplāru, kā paredzēts.

Precīzs oficiālais teksts.

Var jau būt, ka kādi lielie Eiropas klienti mēģinās nostāties pret Autodesk izdarībām, lai viņiem veicas.

Ne pārāk sen Adobe pārgāja uz tikai nomas modeli. Jāprasa Adobes produktu lietotājiem, vai Adobe arī šitā cūkojās. Autodesk foruma komentētāji raksta, ka Adobe bijusi nesalīdzināmi solīdāka pret klientiem.

Katrā ziņā mana attieksme pret Autodesk ir sabojāta, līdz šim es iestājos par - Autodesk ir dārgi, bet labi, tagad - Autodesk ir nelieši :D, labāk turēties no viņiem pa gabalu, neko nesaku, ir viņu produkti ļoti labi, atsevišķās jomās pat paši labākie. Lietošu savas Autodesk programmas to laiku, par ko samaksāts, pēc tam kaut kādi pāris gadi programmu versiju atbalsts vēl būs (kaut to nevar zināt, nelieši visādi var izdarīties), pamazītēm pētīšu alternatīvas, beigās nopirkšu un lietošu konkurentu softu. Skaidrs, ka es priekš viņiem puteklis, bet tādu kā es ir ļoti daudz.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...