Jump to content

Rūsinš meklē lodāmuru un lodētāju


Delphin
 Share

Recommended Posts

IBM kolekcijā ir nonācis viens vērtīgs aparāts, bet diemžēl ar defektu kuru ne es, ne @alx savem spēkiem neesam spējīgi novērst (rokas aug nedaudz no nepareizās vietas, pieredze pa mazu, utt.)

Īsumā:

Rūsiņš Ir Thinkpad's 380z, aparāts būtu tīri Ok, bet pēdējos gadus padzīvojies ne tai sausākajā vidē, kā rezultātā uz plates uzvācies slānis ar visādu drazu un arī interfeisu porti norūsējuši.

Lielākā kļūda laikam bija - mēģinājums slēgt to iekšā pirms tam to neiztīrot, uz ko rūsiņš reaģēja ar nepārtrauktu spiedzienu spīkeros, līdz tiek izslēgts. Nekādas citas dzīvības pazīmes neizdvesa, atskaitot - CDROM's atvērās, un dzirdams bija, ka kūleris griežās.

Kad aparāts tika rūpīgi atpreperēts, tad pavērās sekojoša aina uz mātes plati (kad arī sapratu - kļūda bija pirms tam slēgāt iekšā). Procesora vieta....

thinkpat_380z_mobo1.thumb.jpg.1d3b9e17128b3503f9be4ae53729472d.jpg

 

Procesors no apakšpuses.

thinkpat_380z_cpu1.thumb.jpg.3cb2bc7e9a0d45839800d975a1742950.jpg

 

Veltot dienu rūpīgai plates un kontaktu tī'rīšanai, rezultātā - rūsiņš, atdzīvojās un nepārtrauktās kviekšanas vietā, pie POST'a izdeva BIOS kļūdas signālu, par klavas neesamību, baču, utml, bet - dzīvs (sorry par sūdīgo bildi).

thinkpat_380z_started.jpg.thumb.png.f4eedca52666d63ad4fbd9639385acef.png

 

Taču prieks bija īss, jo rūsiņš sevi pie samaņas spēj noturēt ~15 sekundes, pec kurām - spīkeris atraugājās "pļurrrrrr" un kompis būtībā izslēdzas, vienīgi paliek spīdam power led's (reizēm arī mirgo citi led'i), CPU kūleris griežās daudz lēnāk, bet tomēr simboliski to dara. Visas citas dzīvības pazīmes pazūd. Pec šīs noģībšanas momentāli ieslēdzot atpakaļ, dabon atkal klīniskās nāves līdzīgu ainu, niansēs mēdz atšķirties, bet nekad nepalaižas pilnvērtīgi. parasti lēni griež kūleri un midžina led'us. Taču ieslēdzot apmēram pec 2 minūtēm, atkal ir iespēja uz ~15 sekundēm dabūt dziesmā rūsiņu.

 

Netēlošu no sevi baigo elektorniķi, bet šis izskatās pec problēmu ar barošanas ķēdi, ne pašu kompi (CPU/MB manuprāt nav pie vainas). Barošanas bloks atkrīt kā vainīgais, jo citus datorus IBM kolekcijā ar to pašu barokli var laist normāli, strādā. Taču barošanas platīte pašā rūsiņā drošvien ir pie vainas. Vai nu tipiskais kondensātoru variants vai kāds no tiem stabilizējošiem traņiem... te nu ir vieta no kuras ne es, ne @alx neko tālāk nevaram paši iesākt.

Lūdzam kādu kam ir pieredze ar daudzslāņu lodēšanos daudzslāņu platēs un kas var notestēt rūsiņa ģībšanas precīzo iemeslu, palīdzēt mums. Atlīdzība pec abpusējas vienošanās.

Bildes ieskatam uz barošanas plati.

dc_input1.thumb.jpg.50eea9ac5176db8195b6faac207da678.jpg

 

dc_input4.thumb.jpg.6f58dc2127bd3cc6adaf233f48ea8041.jpg

 

IMAG1591.thumb.jpg.95373cd3caa5236735b1dbc8fa31ab89.jpg

 

IMAG1590.thumb.jpg.b33c9b04ad44885eb41ee140f65fd7ef.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Tu saproti ka šāda defekta novēršana pie atbilstošas kvalifikācijas speciālista maksās vismaz 100 eur. Bet moš pat vairāk. (Ja remonts vispār ir iespējams...) 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Ronalds teica:

Tu saproti ka šāda defekta novēršana pie atbilstošas kvalifikācijas speciālista maksās vismaz 100 eur. Bet moš pat vairāk. (Ja remonts vispār ir iespējams...) 

Neko tādu nevar zināt, jo nav precīzi zināms - kas viņam vainas, es izliku tikai rūsiņa ģībšanas pazīmes un savu neprofesionālo viedokli - kas var būt vainas. Bet ram jau ir cena virs 100 Eur? :D

Lūdzu bez šitā offtopic. Paldies.

Link to comment
Share on other sites

Mums te forumā ir tāds biedrs @markei , nodarbojas ar plašu remontiem! Es zinu tikai to ka šādam vecam hlamam ar mitruma bojātu plati var būt kaudze ar bojājumiem, var visu dienu nosēdēt un neatrast kur defekts. 

Link to comment
Share on other sites

Tas ir iespējams, tapēc lai nomazinātu čakara apjomu, gribu lai iztestē to mazo platīti (manuprāt auza ir tur un cilvēki ar pieredzi piekrita), (tam diena nav vajadzīga pie pareizas aparatūras un roku leņķa).

Paldies @AndrisBB par versiju, pirms pāris dienām skatijus tieši uz šo un apdomāju tādu versiju, bet tomēr ja šim lidojis viens kondiķis... nu labāk to nomainīt.

Link to comment
Share on other sites

es gan uz koņģiem kārti neliktu. Šie vecie spēj pārdzīvot atomkaru. Drīzāk kaut kas barošanu sēdina. Būtu vecā ķirzaka forumā tad izteiktu viedokli... varbūt ne pārāk labu, bet tomēr :D

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...