Jump to content

Stereo simboli


Johny_JK
 Share

Recommended Posts

Sveicināti!

 

Tā kā sagooglēt info man neizdevās, tad man tāds jautājums par stereo simbolu nozīmi.

Kā redzams attēlā, divas padomju laika pjezogalvas ar adatām. Uz adatām redzami simboli, kas, cik man zināms, abi nozīmē, ka tā ir Stereo adata. Abi simboli manīti arī ne-padomju tehnikā.

 

Kur ir atšķirība starp šiem abiem simboliem?

 

Paldies par atbildēm!

76072194.jpg?2

Link to comment
Share on other sites

Bet abas adatas taču ir padomju ražojuma, ne? Kāpēc viņi, piemēram, uz Melodijas skaņuplatēm vienmēr lika to vācu, bet adatām izmantoju gan vienu, gan otru simbolu?

Link to comment
Share on other sites

Tas otrais vispār ir transformatora apzīmējums :)

  • Patīk 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Galviņas ir pilnīgi vienādākas. Gan jau kautkas nesanāca ar  to rimbuļu uzkrāsošanu tehnoloģiskajā procesā un pirmajā variantā to vienkāršoja. Lai kā arī būtu, pjezo galviņu izmantot mūsdienās ir noziegums pret skaņuplatēm. Labu skanējumu no pjezogalviņas principā nevar dabūt.

Link to comment
Share on other sites

laikamTak
051 Стереофонический

131e2122 25874-83-40.png

J

Высота = 0,88 а.

Ширина = 1,40 а.

Применение. На аппаратуре всех видов, на этикетках грампластинок и звукоснимателях. Для обозначения стереофонического воспроизведения (записи) звука. Для обозначения положения «стерео» переключателя «моно/стерео»

Link to comment
Share on other sites

Pirms 17 minūtēm , laikamTak teica:

на этикетках грампластинок

Apskatījos pie savām skaņuplatēm. Visām (visas neizšķirstīju) padomju laiku stereo skaņuplatēm simbols ar pilniem diviem apļiem (tas simbols, kas pa labi tēmas pirmajā komentārā). To otru simbolu neredzēju.

Link to comment
Share on other sites

Biedri, kā jums šķiet, vai to abu simbolu izmantošanai nevar būt saistība ar to, ka tās adatas ražoja gan no korunda, gan dimanta? Attiecīgi - vācu simbols dimanta adatām, krievu - korunda?

Link to comment
Share on other sites

2020.01.30. , 11:50, Didzis teica:

pjezo galviņu izmantot mūsdienās ir noziegums pret skaņuplatēm

 

pirms 6 stundām , Johny_JK teica:

Attiecīgi - vācu simbols dimanta adatām, krievu - korunda?

 

Mani arī mulsina, ka daudzām septiņdesmito gadu rietumu stereo platēm uz vāciņa ir rakstīts "šī ir stereo plate, skanēs stereo uz stereo aparāta, bet var spēlēt uz mono aparatūras, tik tad skanēs mono", savukārt par padomju mono pjezo atskaņotājiem un stereo platēm daudzkārt no veciem cilvēkiem ir dzirdēts, ka kaitīgi.

Bet arī rietumos eksistēja lētie pjezo aparāti.

Tad ir kaitīgi vai nav?

??‍♂️

Link to comment
Share on other sites

Turklāt, pjezo adatas (vismaz tās, kas padomju) vienmēr ir korunda, bet MM (moving magnet) vienmēr ir dimanta, un visas padomju grozāmās (pirmā posta bildē abas) ir pjezo, ne tā?

Link to comment
Share on other sites

Pirms 19 minūtēm , 138 teica:

Tad ir kaitīgi vai nav

Skaidrs, ka dzīt plati ar pjezo galviņu ir kaitīgi. Ir tak starpība vai adata spiež uz plari ar 7 vai 1,5 grammiem. Protams, arī rietumu firmas ražoja aparātus ar pjezo galviņām un faktiski ieraksta korekcija uz skaņuplates bija kāreiz paredzēta pjezo galviņām. Tā ir vēsture, jo pēc patafona dzelzs adatām  nāca atskaņotāji ar pjezo galviņām. Pjezo galviņas izmantoja, jo tās bija ievērojami lētākas par magnētiskjām  un nevajadzē speciālu signāla priekšpastiprinātāju. Es vairs precīzi neatceros, bet magnētiskā galviņa maksāja 70 rubļus, bet pjezo tikai dažis. Savukārt skaņas kvalitāte no magnētiskās galviņas ir ievērojami kvalitatīvāka. Ja runa par ausij tīkamo analogo vinila skaņu, tad tikai un vienīgi ar augstas klases atskaņotāju, kura disks ar ievērojamu masu, speciālas formas tonarmu, kuram iespējama centrtieces korekcija, augstas klases korekcijas priekšpastiprinātājs u.t.t. Visādā ziņā mūsu peļu-žurku slazdu rūpnīca REMR neražoja augstas klaes atskaņotājus un no krievu ražojumiem tikai daži lietojami.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 18 stundām , 138 teica:

Turklāt, pjezo adatas (vismaz tās, kas padomju) vienmēr ir korunda

Tas gan nav tiesa. Padomju pjezo adatas bija gan korunda, gan dimanta. Korunda maksāja 50 kapeikas, dimanta 4 rubļi un 50 kapeikas.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...