Jump to content

Kabelis pa manu zemi


ddomca06
 Share

Recommended Posts

Vari jau ko prasīt, paprasīsi pa daudz, viņiem būs izdevīgāk kur citur ierakt, bet rēķinies, ka ieraks to kabeli, un tas tad ir apgrūtinājums faktiski uz visiem laikiem. Jā, būs kāda atlaide par NĪ apgrūtinājumu zemes nodoklim. Ja gribēsi pēc tam to ārā dabūt no savas zemes, maksāsi vēl vairāk.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Tur jau notiek saruna ar īpašnieku, kur tieši to kabeli rakt, lai rok gar zemes robežu, to apstādi ar rozēm vai dekoratīvajiem krūmiem un miers.

te ir par energokabeļiem http://www.building.lv/forums/read.php?99,177175,177208

te noteikumi par telekomunikācijas kabeļiem

https://www.vestnesis.lv/ta/id/68165-telekomunikaciju-tiklu-ierikosanas-un-buvniecibas-noteikumi

https://m.likumi.lv/doc.php?id=274991

https://calis.delfi.lv/forums/tema/18265099-lattelecom-kabelis-uz-privatas-zemes/

 

Labots - Raimonds1
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Optisko kabeli tik vienkārši nevarēs griezt pušu, lai ierīkoto "laimīgajam" īpašniekam optiku. Tā individuālā pieslēguma optika tad būtu jāvelk atpakaļ no tās vietas, kur atradīsies kabeļa gala apdare un sadalne.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 56 minūtēm , ggg97 teica:

Optisko kabeli tik vienkārši nevarēs griezt pušu, lai ierīkoto "laimīgajam" īpašniekam optiku.

atkarīgs no prasmēm. ja griezējam ir pacietība, var knibināties, līdz vienu dzīslu izvelk ārā, netraumējot citas.

Link to comment
Share on other sites

Tas nav tik vienkārši, kā izliekas. Kādu laiku arī man šie bija klāt , lai dodu servitūtu. Piezvanīju uz zemesgrāmatu, tiesnesei. Atbildēja, jūs neesat nekāds servitūta devējs. Varat tikai izteikt savu vēlmi dot vai nē. Ja Telecoms grib ko, lai nāk uz zemesgrāmatu ar visiem papīriem un tad skatīsim. Tā arī šie pazuda ar visu savu servitūta gribēšanu.

  Divus gadus atpakaļ, pats vienojos ar zemes īpašnieku par servitūta ceļu uz mežu. Abi gājām pie notāra, tas apstiprināja mūsu vēlmi. Tad uz zemesgrāmatu un zemes dienestu. Zemes dienests daļai servitūta nepiekrita. Dabūjām to visu no sākuma taisīt.

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Neaizmirsti pieprasīt, lai kabeli rok 10m dziļumā.

  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Kas būs, ja to siltumtrasi vajadzēs labot, tur viss ir pareizi izdomāts, kur tas kabelis ir, kā tas apzīmēts, lai to nebojātu? Ir kaut kādi standarti tādiem kopējiem projektiem?

Link to comment
Share on other sites

no to siltumtrasi , kura blakus metro līnijai ies un netālu no apvienotā naftas/spirta/gāzes vada. Raimonds1 laikam zina kaut ko par T2 kabeļiem, ko nezina pārējie.  :D

Labots - Jainit
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

pirms 5 stundām , AlCohol teica:

atkarīgs no prasmēm. ja griezējam ir pacietība, var knibināties, līdz vienu dzīslu izvelk ārā, netraumējot citas.

Ja Tu ar šādu piedāvājumu dotos pie Tele2, tad nosūtījums uz Tvaika ielu garantēts, un es to nopietni.

Pirms 15 minūtēm , Raimonds1 teica:

Kas būs, ja to siltumtrasi vajadzēs labot, tur viss ir pareizi izdomāts, kur tas kabelis ir, kā tas apzīmēts, lai to nebojātu?

Protams, ka nav. Un tajā brīdī tāds "meistars", kurš to ieteica, tiktu "pakārts aiz pautiem", tāpēc tā dara tikai pašdarbnieki, kas ar loģisko domāšanu neaizraujas. Viens ir to darīt savam īpašumam - ok, pats uzņemies risku un privātmājās tas nets ir maznozīmīgs, bet ja tā cilvēks var izdarīt kādam uzņēmumam, kam datu tīkls ir būtiska biznesa sastāvdaļa, nu tad, Antiņ pūt stabulīt, prātiņ nāc mājās.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Es runātu variantu par normālu optikas pieslēgumu.

Un jā - neviens kabeli pie tavas hatas negriezīs! Atzars maksā ļoti dārgi. 

pirms 5 stundām , Didzis teica:

Neviens jau neliek grizt pušu. Iemet blakus otru kabeli līdz tuvaķajam savienojumam un dzīvo laimīgi.

Jo optikas kabelis tagad ir lēts.  4 dzīslu ap 140 eur/km.  Ja tranšeja izrakta iemest ko papildus - sīkums. 

Link to comment
Share on other sites

Savā laikā caur mūsu teritoriju bija ieprojektēts ciema apkures tīkla cauruļvads. Kļūdījās projektētāji, nebija pamanījuši, ka mūsu zemesgabals ir privātīpašums, ir no visām pusēm pašvaldības zeme, tad nu šie kā vilkuši līniju taisni pa pašvaldības teritoriju, tā mūsu zemesgabalam pa vidu pāri pārvilkuši. Neviens nenāca neko ar mums skaņot, kad jau sākās būvdarbi, skatāmies, mūsu teritorijā sasprauduši mietiņus (toreiz žoga mums vēl nebija). Gājām uz pagastmāju, prasījām, kas par lietu, tur sāk skatīties, jā, nepareizi dati projektētājiem, mūsu zeme norādīta kā pašvaldības īpašums. Mēs, protams, sākām protestēt. Pašvaldības atbildīgie sāka mums visādus piedāvājumus izteikt, teica, ka kaut ko tagad mainīt ir ļoti problemātiski. Es vēl toreiz vienu savu čomu, kurš strādā pie ŪKT projektiem, sazvanīju, viņš man pateica - šī ir tava zvaigžņu stunda, izmanto :D. Bija piedāvājums no pašvaldības puses, uz viņu rēķina ierīkot mums pieslēgumu ciema apkurei, toreiz tas nelikās baigi labi, bet tagad es domāju savādāk, nebūtu slikts variants, paralēli savai apkurei, ierīkotu siltuma skaitītāju, saveidotu sistēmu tā, ka varētu pie vajadzības, piemēram, kad ziemā aizbrauc no mājas uz ilgāku laiku prom, neuztraukties par siltumu mājā. Naudu gan neviens nekādu nesolīja. Beidzās viss tā, ka sieva izpārdzīvojusies par visām savām puķītēm un košumkrūmiem, kas siltumtrases iebūvēšanas laikā tiktu iznīcināti, aizgāja pie pagasta vadītājas (sievietes) un noraudāja par puķītēm, pagastvecene, laikam, arī puķīšu fane, nostājās manas sievas pusē un nobremzēja būvdarbus mūsu teritorijā, kaut kā ātri viss tika pārprojektēts un siltumtrasi pārvietoja ārpus mūsu teritorijas. Tā ka, nekādu labumu no tā pasākuma sev nedabūjām. Pats stulbākais, vēl pēc kāda laiciņa, kad raka to cauruli, atdūrās pret to, ka kaut kādi lielie koki viņiem ceļā, atnāca pie manas sievas un uzdavīja uz jūtām - redziet, mums tagad šie te lielie koki jāzāģē nost, vai tomēr neļausiet caur savu teritoriju izlaist, nelielu gabalu, lai apietu kokus, sievai koku kļuva žēl, un viņa piekrita. Nekādu problēmu mums no tā nav, tajā vietā pavasaros sniegs nedaudz ātrāk nokūst gan. Sieva toreiz kokus izglāba, bet pēc vairākiem gadiem tos dažus kokus pašvaldība tāpat nozāģēja, bija toreiz kaut kādas ainavu uzlabošanas pagastā, paretināja pagasts savā teritorijā kokus diezgan.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 5 minūtēm , vvv teica:

Bija piedāvājums no pašvaldības puses, uz viņu rēķina ierīkot mums pieslēgumu ciema apkurei, toreiz tas nelikās baigi labi, bet tagad es domāju savādāk, nebūtu slikts variants, paralēli savai apkurei

Par šo es arī Tavā vietā tagad kostu pirkstos..

 

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Nu toreiz tas nešķita kaut kāds izdevīgais variants. Toreiz sava malkas apkure bija daudz, daudz, daudz lētāka par ciema centralizēto apkuri, lai viņu piedāvājums izskatītos pietiekoši iekārojams. Tagad viss ir savādāk, malka salīdzinot ar tiem laikiem cenā ir cēlusies krietni, ciema katlu māja pārgājusi uz šķeldu (senāk bija gāze), tā ka tāda epizodiska ciema siltuma izmantošana neizsauktu būtisku apkures sadārdzinājumu, padsmit gadus atpakaļ tā nebija. Tur vēl jāpavērtē, kā labāk. Ja būtu piekrituši pašvaldības piedāvājumam, siltumtrase ietu pa projektā iezīmēto vietu, mūsu teritorija tomēr būtu ar kaut kādu apgrūtinājumu, siltumtrases vietā neko nevarētu darīt. Toties tagad tā nav, ja neskaita to vienu stūri, kur manējā - dabas draugs un koku glābēja, to siltumtrasi atļāva.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Tad jau labi. Parastam atsevišķam kabelim laikam tajā tranšejā liek kaut kādas lentas, un, no jauna rokot, tas racējs vispirms izrok to lentu, kas paziņo, ka dziļāk ir kabelis.

Link to comment
Share on other sites

Raimonds1

Pirms laba laika ciematā vilka parasto telekoma kabeli. Tā tranšeja gāja pa ceļa vidu. Tad nu tur apmēram kādi 30 metri viens posms ceļa bija uzlabots ar dzelzbetona bloku būvniecības atlikumiem. Kā tas traktora tranšeju rokamais tur grauza to betonu!

Link to comment
Share on other sites

Tādam tele2 optikas kabelim, laikam, piemērojams šis no Aizsargjoslu likuma:

Citēt

1) gar pazemes elektronisko sakaru tīklu līnijām un kabeļu kanalizāciju — zemes gabals un gaisa telpa, ko norobežo nosacītas vertikālas virsmas elektronisko sakaru tīkla līnijas katrā pusē 1 metra attālumā no elektronisko sakaru tīkla līnijas ass vai kabeļu kanalizācijas caurules ārējās malas

Katrā ziņā, es autora vietā daudz nesatrauktos par tāda kabeļa esamību savā teritorijā, protams, ja tas tiek plānots vietā, kurā es pats neko nekad netaisos būvēt. Kaut kādu labumu sev no tā visa pasākuma pieklātos paņemt, pēc manas saprašanas, ideālais variants būtu Didža pieminētais - optikas ievilkšana savā mājā, ja tik no tele2 puses tāda opcija ir iespējama. Par naudas dabūšanu, šaubos vai ar tādu lietu kabeļu vilcēji aizraujas, gan jau mēdz būt visādi gadījumi, kā es saprotu, ja zemes īpašnieks iegribēs baigi uzvārīties no tāda skaņojuma, kabeli izvilks apejot un neskarot to zemes īpašumu, par to zinu, tīklinieku projektos tas nav nekas neparasts - apiet kādam uz riņķi, ja nevar sarunāt, starp citu, kā man izstāstīja viens tīklinieks, lai cik dīvaini tas neizklausītos, lielākās problēmas kaut ko saskaņot mēdzot gadīties nevis privātajos zemes īpašumos, bet gan pašvaldību vai valsts zemes īpašumos, tur gadoties kādi ietiepīgi priekšnieķeļi, nu tad ar tādiem esot grūti.

Link to comment
Share on other sites

Pirms kāda laiciņa mātes zemē arī ieraka optisko kabeli gar vine zemesgabala malu (~500m). Mēģināšu atminēties, kā tur īsti bija, detaļas atmiņā jau, iespējams, padzisušas/apmiglojušās. Tas, šķiet, bija Latvijas Valsts Radio un Televīzijas Centrs Pēc. Pēcāk zvanījās viens kadrs (vairs nepateikšu, vai projektētājs vai pasūtītājs vai darbu izpildītājs) un plijās virsū par servitūta piešķiršanu apmaiņā pret kompensāciju 600EUR (:lol:). Palasījos par tiem servitūtiem likumi.lv un tur bija visai pabriesmīgi - tas ir faktiski uz miljons gadiem, un pārāk daudz visādas nianses - nevajadzīgs apgrūtinājums, vienvārdsakot. Pakonsultējos ar juristu un tas ieteica piedāvāt nomas līgumu, ja negribas servitūtu.

No otras puses, tie ieracēji jau arī varot uzkundzēties un caur tiesu dabūt to servitūtu - sabiedrības kopējam labumam tiesa varot arī piešķirt to statusu - šajā gad. tur, laikam, tika būvēts platjoslas internets laukos vai kas tāds projekta ietvaros.

Beidzās ar to, ka pateicu, ja grib papīrus - tad noma, ja grib servitūtu - tad lai vēršas tiesā, vai trešais variants - liek beidzot mieru, jo visādi citādi mums tas kabelis netraucē, cīnīties par miljonu kompensāciju izspiešanu arī nav vēlmes, bet nekādas papildsaistības par 600EUR neuzņemsim.

Link to comment
Share on other sites

Kaut kur tas platjoslas internets laukos arī darbojas? Kabeļus visos pagastos rok, bet par internetu neviens nav dzirdējis. Visiem jāizmato 4G.

  • Atbalstu 2
Link to comment
Share on other sites

Tāda tele2 kabeļa gadījumā, laikam, nebūs tāds variants par «sabiedrības kopējo labumu», zinu, ka kaut kādu likumu vai noteikumus kaut kad pieņēma, ir tāda lieta nopietnākos gadījumos, kad izdomā caur tavu īpašumu un ja citu alternatīvu nav, arī nerēķinoties ar īpašnieka gribu ir iespējams.

Mūsu gadījumā nekādi servitūti neiestājās. Lai arī trase izgāja caur mūsu teritoriju. Vai toreiz no pašvaldības puses līdz galam netika viss sakārtots, vai arī projekta dokumentācija netika beigās koriģēta pēc gala situācijas dabā. Par šito reiz painteresējos, kā tas sanāk, ja nu es kādreiz savā teritorijā virs tā siltumtrases posma kaut ko izdomāju uzbūvēt, par cik nekādu ierakstu zemesgrāmatā nav, varbūt es to varu darīt, tad man paskaidroja, ka neesot vis tik vienkārši, esot kaut kādas normas, kas tomēr mani ierobežo.

Kaut kas līdzīgs savulaik manam vienam skolasbiedram bija, servitūtu sakarā, viņš 90s gados iegādājās īpašumu, pilsētas teritorijā, kaut kāds pašvaldībai piederošs grausts, kuru izsolē notirgoja, lūk, tam zemesgabalam pāri gāja gājēju celiņš, pašvaldības ierīkots, kad viņš to īpašumu noformēja, zemesgrāmatā neparādījās nekāds apgrūtinājums dēļ tā gājēju celiņa, loģiski, ka viņš gribēja to celiņu nolikvidēt, sāka to visu kārtot, un nevarēja, pašvaldība bija pret, pašvaldības juristi piemeklēja atbilstošus likumu pantus, beigās visu saformēja tā, ka tas celiņš palika, neko tas mans skolasbiedrs nepanāca, nezinu, vai tur viss tā viennozīmīgi, varbūt skolasbiedrs nolīgstot spēcīgākus juristus būtu panācis savu, bet, kā es sapratu pēc viņa stāstiem, apnika viņam tā cīnīšanās.

Labots - vvv
Link to comment
Share on other sites

Pirms 10 minūtēm , Maris77 teica:

Kaut kur tas platjoslas internets laukos arī darbojas? Kabeļus visos pagastos rok, bet par internetu neviens nav dzirdējis

Ja Tu par LVRTC kūrēto, tad viņi jau līdz mājai nevienam nevelk, tipa pēdējā jūdze jānodrošina kādam citam.. tikai kaut kā namana, mēļo, ka tai optikai ceņņiks ir nevājš.

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 5 minūtēm , snukurins teica:

.Man arī te ir pāris līnijas,bet pat nav skaidrs ar kādu domu vilkti,viens gals beidzas pie nodegušas pagastmājas kuras tuvumā nekā cita nav,otrs pie bijušā pasta kur kādreiz bija TET sakaru mezgls un kuram blakus arī nekā īpaša.



Tie ir punkti līdz kuriem tika vilkts tas kabelis.
Gradāciju vairs nepateikšu, bet pagasmāja, skola, pasta nodaļa bija punkti līdz kuriem vilka (po, ka tas arī bījis pirms 10gadiem un miests izmiris).
 

Pirms 22 minūtēm , uldise teica:

Ja Tu par LVRTC kūrēto, tad viņi jau līdz mājai nevienam nevelk, tipa pēdējā jūdze jānodrošina kādam citam.. tikai kaut kā namana, mēļo, ka tai optikai ceņņiks ir nevājš.


Pirmo daļu tu pareizi saki, par otro - nav dūmu bez uguns ;) 

Link to comment
Share on other sites

pirms 10 stundām , Didzis teica:

Iemet blakus otru kabeli līdz tuvaķajam savienojumam un dzīvo laimīgi.

Tikai tam arī ir jābūt projektā paredzētam.

Link to comment
Share on other sites

Tad nu par to vajadzētu vienoties. Tēmas autors atļauj caur savu zemi vilkt kabeli, par to tele2 paredz kabeli uz viņa māju, ko paredz projektā. Tik jautājums, vai maz tele2 tādu variantu atbalstīs.

Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, alusbundza said:

daudz

kas kuram daudz ? 15 000 par maz?

Sogad Tele2 pelna 37, 5 miljoni

Link to comment
Share on other sites

Pirms 18 minūtēm , vvv teica:

Tad nu par to vajadzētu vienoties. Tēmas autors atļauj caur savu zemi vilkt kabeli, par to tele2 paredz kabeli uz viņa māju, ko paredz projektā.

Tas kabelis uz "Laimīgā" īpašnieka māju atpakaļ tāpat ies caur vairākiem citiem īpašumiem. Reti kurš komersants uzņemsies atbildību vēl par kautkādu šņurku, pat jā tā iet blakus viņa kabelim. Un ja tādu šņurku komersanta tīklā saveidosies daudz, tad tā šņurku - atavismu saimniecības uzturēšana komersantam nākotnē var radīt liekas galvas sāpes.

Labots - ggg97
Link to comment
Share on other sites

Tur jau tā lieta. Maz ticams, ka tāds tele2 velkot optiskos kabeļus, gan jau lieli garumi viņiem ar tiem kabeļiem jāvelk, gan jau daudzu privātīpašnieku zemesgabali jāšķērso, ka tagad visi gribēs optiku uz savām mājām, un tele2 visus ar optiku apgādās, ka tik ļauj šķērsot zemesgabalu.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 17 minūtēm , ggg97 teica:

Reti kurš komersants uzņemsies atbildību vēl par kautkādu šņurku

Kad ir kabeļu trase, tad pilnīgi pofig vai tur vien, divi vai trīs kabeļi. Ja kaimiņi duraki, ļauj caur savu zemi vilkt kabeli un nepieprasa optiku tad paši vainīgi. ja man tāds variants būtu, tad kaut pa savu naudu nopirktu kabeli, lai tik pie reizes ierok. Kaut pie konkurenta Lattelecom otru galu pieslēgtu. Kabeļa cena salīdzinājumā ar kabeļa rakšanas darbiem ir kapekas un to neizmantot ir stulbi.

Link to comment
Share on other sites

Piekrītu Didzim. Galvenais, ja ir tā nepieciešamība pēc optikas, mēs jau nezinām, varbūt autoram optika jau ir, varbūt nemaz nevajag, galvenais mēģināt sarunāt par tādu variantu. Papildus kabelis nevienam netraucēs, tas nav cauruļvads, kur nopietnākas prasības.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 8 minūtēm , Didzis teica:

Kad ir kabeļu trase, tad pilnīgi pofig vai tur vien, divi vai trīs kabeļi.

Kam tie papildus kabeļi piederēs?

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...