Jump to content

Pārsprieguma un nepietiekama sprieguma releji


Maris-S
 Share

Recommended Posts

Pirms 39 minūtēm , Maris-S teica:

Tev tur sanāks mājas sadales skapī tāda varen jaudīga sadale.

pamazām tā veidojas, bet nav jau īsti kur viņu citur nolikt, par cik ST kaste ar visu skaitītāju uz "kājas" stāv turpat pie mājas stūra.

 

Protams, ka visām gala iekārtām tālāk šķūnī un arī palīgmājā ir/būs sava aizsardzība. te drīzāk jautājums bija par līnijām kā tādām, kuras būs ieraktas zemē - vai tās nevajag kaut kā aizsargāt? Tipa veidot kaskādi - ienākošais 300mA, tālāk uz šķūni un palīgmāju katrai pa 100mA. kamēr gala iekārtām paliek 30mA, kur nepieciešams..

 

Pirms 32 minūtēm , Dils teica:

A kāpēc 300mA noplūdes automātsēdzis pēkšņi kļuvis par selektīvo?... ko šams tur selekcionē?

ja es pareizi saprotu, tad ar to apzīmē noplūdniekus, kuriem ir nostrādes laiks ir ar aizturi, piemēram pēc Noark S tips ir 40-500 ms aizture.

skat. šeit: http://www.noark-electric.eu/uploads/ex9l_eu-en_20180408.pdf

Link to comment
Share on other sites

Te Jūs gudri runājiet par kaskādēm u.t.t., bet vienkāršs jautājums vai jums visiem ir atsevišķs zemējuma kontūrs izbūvēts?

Link to comment
Share on other sites

Pirms 45 minūtēm , uldise teica:
1 stundu atpakaļ, Dils teica:

A kāpēc 300mA noplūdes automātsēdzis pēkšņi kļuvis par selektīvo?... ko šams tur selekcionē?

ja es pareizi saprotu, tad ar to apzīmē noplūdniekus, kuriem ir nostrādes laiks ir ar aizturi, piemēram pēc Noark S tips ir 40-500 ms aizture.

skat. šeit: http://www.noark-electric.eu/uploads/ex9l_eu-en_20180408.pdf

Neko par selektivitāti neatradu tajā linkā ... un ar lielu aiztures laiku tur pieminēti gan 10, gan 30, gan 100 un 300mA noplūdes slēdži un tie aiztures laiki vēl mēdz būt dažādi, a šeit jaunbiedrs par "selektīvo" sauc tikai 300 mA ... man gan liekas ka kāds šeit izdomā jaunus terminus/nosaukumus  nesaprotot to jāgu .

Link to comment
Share on other sites

pirms 7 stundām , saf teica:

Izrādās veļasmašīnai bija bojājums, un noplūde uz labu labo zemējumu, rezultātā - pa nagiem nesit, bet silst labi un beigās aizdegas

Nu tur gan vainīgs veļmašīnas ražotājs. Kā jātaisa, lai kautkas varētu izslēgtā tai klucī aizdegties. Mājā obligāti vajag ugunsdzēsības signalizāciju. Neba nu veļene tā ar blīkšķi un uzreiz aizdegās un vēl māju paņēma līdzi. 

 

pirms 7 stundām , Tārps teica:

Kopā jau salasās krietni daudz to omu. Tad nu sākam rēķināt, cik strāvas varēs paņemt tāda ķēde

Pofig, ja pie mājas ir atkārtotais zemējums, veļmašīna vai boileris vienalga nesitīs pa nagiem., jo spriegums pret zemi būs 0V. Galvenais ir aizsargāt cilvēku.

 

pirms 6 stundām , Maris-S teica:

Tur ir viltīga nianse ar tiem noplūdes automātiem. Elektroinstalācijā kā tādā ir savi dabiski zudumi, kas viņam var likt nostrādāt.

Secinājums stadionā bija tāds, ka Jau esošajā vietējā tīklā ir zināma noplūda, bet pieslēdzot daudzus televīzijas aparātus, kurie visiem tīkla ieejā stāv traucējumu filtrs, kurš katrs rada nelielu noplūdi, pārsniedza tos 30mA. Noplūdnieku vajadzēja likt uz konkrēto līniju, nevis vienu uz visu māju un vēl tik mazu strāvu. Tallinā valdības mājā tieši tas pats, likās, ka viens duraks elektriķis to instalāciju taisījis. PRO tehnikā, es uzskatu, ka nafig noplūdnieku nevajag. Nu un kas, ka kautkas kontrolēti svilst, tapēc jau nepārtrauks televīzijas tiešraidi.  Privātmājā labāk vispŗ nelikt vannasistabā kontaktligzdu. Nebūs sieviķim kur to fēnu iespraust, nebus problēmu. 

Link to comment
Share on other sites

pirms 9 stundām , saf teica:

Cilvēkam, jā. Un ar labu zemējumu - kolēga stāstīja reālu gadījumu, jauna, svaigi izbūvēta māja, noplūdnieks uz visu māju 300mA, un sāka bliezt ik pa laikam ārā, atnāca "zinošs" elektriķis un ieteica to sūdu mest ārā, jo gļukojot. Nu un izmeta... pēc kāda laika māja nodega. Izrādās veļasmašīnai bija bojājums, un noplūde uz labu labo zemējumu, rezultātā - pa nagiem nesit, bet silst labi un beigās aizdegas. Un lielākā bēda, ka apdrošinātāji atteica izmaksāt kompensāciju, jo pēc projekta paredzētais noplūdnieks bija izmests ārā... Tagad kredīts ir, mājas nav...

Un tepat, pāris postus augstāk bija līdzīgs stāsts par granulu katlu... Tā ka katrs izlemj pats. 

Tad jau vispār tādai apdrošināšanai zūd jēga. Apdrošinātāji tad jeb kuram var piekasīties, lai tikai neko nemaksātu. Kā tad būtu ar padomju laiku māju, kura ir apdrošināta, un kurai el instalācija neatbilst nekādiem mūsdienu likumu kritērijiem? 

Un vispār kādiem tad gadījumiem tā apdrošināšana der?

Link to comment
Share on other sites

Sakarā ar to, ka bija izbūveta instalācija ar  visu iespējamo aizsardzību, apdrošinātājs bija iedevis samazinātu prēmijas maksu, un tas bija norādīts līgumā. Izmetot noplūdnieku, instalācija vairs nebija tāda, kā līguma slēgšanas brīdī.

Link to comment
Share on other sites

Nu bet tik un tā, dēļ noplūdnieka zūd apdrošināšana ir murgs. Mēs zinām kas ir noplūdnieks, bet parastajam mirstīgajam tak vienalga, ka tik španis ir. 

Link to comment
Share on other sites

Ja jau līdz apdrošinātājiem esat tikuši..

Ēkām regulāri jāveic elektroinstalācijas mērījumi. Sabiedriskām vietām aktus izraksta viesos ieradušies VUGD pārstāvji, privātīpašumam to esamību gan jau var apdrošinātājs pārbaudīt. 

MK not. Nr 238, 56.p.

Link to comment
Share on other sites

Vēl gribi teikt, ka padomju laika privātmājā, lai darbotos apdrošināšana ir jāveic regulāri izolācijas pretestības mērījumi, varbūt arī pa ļaunu nenāktu iziet cauri arī ar termogrāfu (to tagad arī aktīvi pieprasa).

Nu tad, 99%, kuri maksā ik gadu apdrošināšanu, to dara pa velti?

+ vēl būvprojekts un izpilddokumentācija - ne tikai pa EL daļu, bet pa visām ēkas komunikācijām!

 

Labots - xp
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 12 stundām , Dils teica:

A kāpēc 300mA noplūdes automātsēdzis pēkšņi kļuvis par selektīvo?... ko šams tur selekcionē?

 

Automāts kā tāds neko neselektē. Pa selektīvajiem sauc tos, kas iekļaujas atbilstošajos parametros pēc standarta. Slektīvajam jābūt ar reakcijas laika aizturi, kas iekļaujas atbilstošajā standartā, un standartam atbilstošai noplūdes strāvai pie kura tas nostrādās. Tie standarti sadalīti pa atbilstošām reakcijas laika/noplūdes strāvas raksturlīknēm. Teorija šeit (4.4.7), šeit un šeit. Redzi ka vēl ir tāds "Time delayed", kam ir vēl savādāka raksturlīkne. Izrādās ka ir vēl tādi G Type, kam tā raksturlīkne daļēji pārklājas ar "Instantaneous" tipa RCD, par to šeit un šeit. Tajā Siemens teorijā ir kaut kāds K tips, kas atgādina to pašu G, bet vai tie ir vienādi īsti nevaru saprast, slinkums salīdzināt.

 

Selectivity ir veids kā saslēdz RCD iekārtas virknē tā, lai atslēdzas tikai tuvākā iekārta neatslēdzot augstāka līmeņa iekārtu. Kāpēc tieši konkrētā diapazona iekārtas nosauca par Selective, to gan jājautā tiem, kas tos nosaukumus izdomāja.

 

Atbilstošo prametru apgabali ir standartizēti, lai varētu saslēgt RCD pēc selektīvā principa, bet ražotāji garantē, ka viņu Instantaneous iekārta ir standartiem atbilstošā apgabala robežās un, ka viņu Selective iekārta ir arī atbilstošā apgabala robežās un tā katra veida iekārtai, ar to garantējot, ka izvēloties atbilstošo parametru iekārtas, to atslēgšanās parametri nepārklāsies un virknē saslēgtās RCD neatslēgsies vienlaicīgi.

 

Nu es tā to saprotu. Te varbūt kāds, kas ir izstudējis to teoriju, varbūt elektriķis kāds, varētu pakomentēt un precizēt, ja kas nav pareizi.

 

pirms 11 stundām , uldise teica:

Tipa veidot kaskādi - ienākošais 300mA, tālāk uz šķūni un palīgmāju katrai pa 100mA. kamēr gala iekārtām paliek 30mA, kur nepieciešams..

 

Man liekās 3 līmeņu selektivitāti nevajag īsti, pie tam tad jāskatās pareizos RCD, lai to pareizi saslēgtu, nezaudējot selektivitātes principu. Pastudē tos linkus ko ieliku atbildei Dils. Tu jau vari ielikt mājas skapī kā ienākošo selektīvo 300mA, S Type un tālāk jau mājā vai šķūnī parastos Instantaneous 3mA, 30mA. Mājā Tev jau ir salikti, ja protams uz pārējām līnijām negribēsi arī salikt. Visumā izstudē to teoriju, dažādus RCD tipus un ka sapratīsi loģiku tam selektīvajam principam, tad jau izskaitļosi kā vajag. Ja domā tieši par cilvēka drošību, tad jau galvenais neatstāt bīstamākās vietas tikai uz selektīvā, tur jāpieslēdz atbilstošie Instantaneous.

 

Apskaties šeit vēl, lai pareizi izvēlētos darba (ne noplūdes) strāvu.

 

Tā kā vēl Tev ir trīsfāžu iekārtas, tad informācijai apskaties šeit. Ja kas, sākumā reklāma ir. Doma tāda, ka nevajag ar trīsfāžu RCD aizsargāt vienfāzu līnijas.

 

pirms 11 stundām , xp teica:

Te Jūs gudri runājiet par kaskādēm u.t.t., bet vienkāršs jautājums vai jums visiem ir atsevišķs zemējuma kontūrs izbūvēts?

 

Nav, bet vajadzētu, jātaisa arī. Lai gan noplūdes automāts strādās arī bez tā. Ja pieskarsies pie fāzes pa pirkstiem dabūsi, bet te arī radīsies noplūdes strāva un RCD atslēgsies. Nezinu kā, ja esi vannā, jo te kājas īsti nav pie grīdas.

 

pirms 7 stundām , Didzis teica:

Privātmājā labāk vispŗ nelikt vannasistabā kontaktligzdu.

 

Doma laba. :) Ir redzēti slēgumi, ka vannas istābā ieliktas divas rozetes, pie tam katra uz savu fāzi. Tas tā, ja paņem rokā fēnu un otrā kādu matu skrullējamo, katru uz savas rozetes, tad labs savienojums var izveidoties...

 

pirms 7 stundām , Didzis teica:

Secinājums stadionā bija tāds, ka Jau esošajā vietējā tīklā ir zināma noplūda, bet pieslēdzot daudzus televīzijas aparātus, kurie visiem tīkla ieejā stāv traucējumu filtrs, kurš katrs rada nelielu noplūdi, pārsniedza tos 30mA.

 

Nu jā, visai līnijai šitāds neizskatās pietiekšoss, īpaši, ja zināms, ka ir noplūdes. Pie tam elektronikai vispār ir savi knifi. Tajā Siemens aprakstā par to arī ir pateikts, tieši tehnikai ar kondensatoriem, tas ir tieši pie S un K tipa apraksa.

Labots - Maris-S
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 9 stundām , xp teica:

Nu tad, 99%, kuri maksā ik gadu apdrošināšanu, to dara pa velti?

Nē, bet ja tu dabuj lētāku apdrošināšanu tāpēc, ka ir nolūdnieks (sanāk samazināts risks uz ugunsgrēku), un pats pēc tam to izmet ārā, tad kāpēc vainīgs apdrošinātājs?

Link to comment
Share on other sites

Kā Tev liekas, cik ļautiņu  lasa šos bessennijus palagus? Māri, nomierinies un atrodi darbu.

Link to comment
Share on other sites

pirms 3 stundām , saf teica:

Nē, bet ja tu dabuj lētāku apdrošināšanu tāpēc, ka ir nolūdnieks (sanāk samazināts risks uz ugunsgrēku), un pats pēc tam to izmet ārā, tad kāpēc vainīgs apdrošinātājs?

Te jau arī ir stāsts par parastu mirstīgo, kam noplūdnieks neko neizsaka - izsauc elektriķi, lai salabo kāpēc nav elektrība - elektriķis to izdarīja un elektrība parādījās. 

Rezumē - dzīve ir palikusi par lielu birokrātiju, kur katrai darbībai vajag papīru.

Apdrošinātāji arī ir "gudri", kāpēc pie mājas apdrošināšanas šie neprasa tos visus dokumentus, bet tikai pēc apdr. gadījuma iestāšanās - loģiski, tad kā jau minēju 95% klientu būtu zuduši.

Labots - xp
Link to comment
Share on other sites

Apdrošināšana ir bizness, t.i. darbojas pēc principa pēc iespējas vairāk pelnīt un pēc iespējas samazināt izdevumu. Ja apdrošinātājam ir kāds juridisks pamats nemaksāt apdrošināšanu, viņš to darīs, un līguma pārkāpums, pat sīkums, ir tāds pamats. Var protams mēģināt pierādīt, ka elektriķis vai arī firma, kas veica elektroinstalācijas remontu, pieļāva kļūdu un no tiem piedzīt kompensācijas, bet šie apgalvos, pie tam pamatoti, ka mājas īpašniekam vajadzēja uzrādīt apdrošināšanas līgumu un informēt par to elektriķi utt. Pats saproti, ka kaut ko izcīnīt tādā situācijā nebūs vienkārši.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 15 minūtēm , Maris-S teica:

, bet šie apgalvos, pie tam pamatoti, ka mājas īpašniekam vajadzēja uzrādīt apdrošināšanas līgumu un informēt par to elektriķi utt.

:D Nu krurta, tipa lai elektriķis zin, ka laist lažu nedrīkst, bet ja apdrošināšanas nav, tad pofig ko mest ārā no instalācijas... Kolosāls pamatojums!

Link to comment
Share on other sites

Jā, pamatojums galīgi aplams, bet vienalga ko elektriķis zin vai nezin, tas ir pietiekams, lai izšmauktu no apdrošināšanas līgumā atrunātās kompensācijas maksāšanas. Runa iet tieši par apdrošināšanas un kompensācijas atmaksu, nevis par to kādu lažu sataisa elektriķis, vai vēl labāk nesertificēts haltūrētājs, ko nedrīkstēja vispār algot tādiem darbiem un rezultātā pats mājas īpašnieks paliks vainīgs.

Link to comment
Share on other sites

pirms 16 stundām , marizo teica:

Ēkām regulāri jāveic elektroinstalācijas mērījumi.

Ļoti gribētos redzēt kā šādi mērījumi tiek veikt objektam, kurš ir nodots ekspluatācijā un ir pienācis kārtējais mērījumu veikšanas termiņš. Nevis vienkārši paņemt veco protokolu un tupa to pārrakstīt ar šīs dienas datumu, bet tiešām veicot reālus mērījumus. Es protams ticu, ka lielveikalam, vai lielam ražošanas uzņēmumam, firmas, kuras veic mērījumus to dara pēc iestādes darba laika beigām un ir spējīgi šo darbu paveikt piemēram mēneša laikā.

Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , Maris-S teica:

bet šie apgalvos, pie tam pamatoti, ka mājas īpašniekam vajadzēja uzrādīt apdrošināšanas līgumu un informēt par to elektriķi utt

 

1. Kas tie par murgiem?! Man elektriķim nekas nav jāstāsta par polisēm. Vēl jo vairāk tāpēc, ka ugunsgrēka gadījumā diez vai pirmais par ko es domāšu būs: "Velns, kur ir tā sasodīta elektriķa tāme!" Respektīvi, man jebkurā gadījumā nebūs iespēju pierādīt, ka pie vainas bija kaut kāds elektriķis. Cits stāsts ir par nokurinātu elektroiekārtu - tad es sameklēju tāmi, sazvanu elektriķi un saku: "maksā, salabo vai būs tiesa"

2. Izlasi savu (ja tev tāda vispār ir) apdrošināšanas polisi. Manā polisē ir skaidri un gaiši rakstīts: "Apdrošināšanas sabiedrībai nav jāatlīdzina zaudējumi, izdevumi vai bojājumi: strāvas iedarbības, piemēram, pārsprieguma, īssavienojuma, īsslēguma u.tml. rezultātā, ja neiestājas Apdrošinātais risks Uguns nelaimes;"

Tulkoju: tev apdrošinātājs nesegs uz īso norautu kompi, bet nodegušu mitekli gan segs. 

Labots - ruukjis
Link to comment
Share on other sites

Protams,  šis ir "pliks" izvilkums no polises daļas, kas atrunā tikai nekustamo īpašumu. Parasti (arī man) nekustamā īpašuma polisēm nāk klāt atsevišķa daļa par mantu un tur ir arī noteikumi par elektro bojājumiem ierīcēm.

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Firza teica:

to dara pēc iestādes darba laika beigām

Nē, divreiz. Darba laikā, kad ir nominālā slodze, veic termofoto, bet ārpus darba laika veic izolācijas pretestības mērījumus, jo tai laikā jāatslēdz spriegums. 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , marizo teica:

jo tai laikā jāatslēdz spriegums.

Reāliem izolācijas pretestības mērījumiem ar pliku sprieguma atslēgšanu var būt par maz.

Piemēram, ir kaut kāda iekārta ar vairākiem 3 fāžu dzinējiem, kuri darbojas caur frekvenču pārveidotāju. Mērīt vajadzētu visus kabeļus atsevišķi starp fāzēm un zemi (nulli) un starp fāzēm savā starpā un motora izolāciju pret korpusu atsevišķi. Tas nozīmē, ka kabeli no motora un (vai) frekvenču pārviedotāja vajadzētu atvienot un pēc tam pievienot atpakaļ.

Var jau būt, ka ir firmas, kuras tiešām skrupulozi mēra visu kabeļu izolācijas pretestību, nevis tikai tos, kurus ir viegli izmērīt.

Padomju laikā, elektroinstalācijas mērījumus veica vienkārši – reāli pārbaudīja vai ierīce ir sazemēta, bet vadu izolācijas pretestību sadzejoja no galvas.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...
constrig

Par noplūdes automātu.

 

Vai kāds ir nejauši "izbaudījis" uz savas ādas 30mA noplūdes automata darbību uz savas ādas?

 

Ir uzstādīts noplūdes automāts 30mA, kontaktam pirts gērbtuvē, flīzēta klona grīda.

Noplūde no PSRS laikmeta ūdens vārāmās spirāles, ieliktas plastmasas spainī ar ūdeni. Nejauši pieskaroties ūdenim spainī (ar plikām kājām uz klona) jūt strāvu, automāts nenostrādā. 

Sazemējot ar vadu ūdeni spainī nolūdnieks nostrādā uzreiz.

Tā ir jābūt, ka uz "'adas" jūt tos <30mA, vai arī jāmeklē noplūdnieks ar zemāku jūtību? Populāri , laikam tie 10 mA nav un jebkur veikalā nenopirksi!?

Link to comment
Share on other sites

Nopūdes automāta uzdevums ir pasargāt cilvēka dzīvību un to arī tas dara. Skaidrs, ka cilvēks jūt mazākas strāvas un tās pat izmanto medicīnā vai seksa rotaļlietās, bet uz noplūdnieku tas neattiecas. Ja uzliksi mazākas strāvas noplūdnieku apčakarēsies ar viltus nostrādāšanu kaut fēnu paņemot slapjā rokā. Ar 30mA dzivs paliksi un esi laimīgs. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Pirms 9 minūtēm , constrig teica:

kāda mārutka pēc, tad uz ādas to jūt, varbūt noplūdnieks bojāts?

Noplūdnieks nenovērš noplūdi, kā tādu. Noplūdnieks atslēdz līniju, patērētāju, kuram ir noplūde augstāka, par viņa iestatīto..

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Noplūde kā tāda parāda ka kaut kas nav īsti pareizi, meklē iemeslu!

  • Patīk 1
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

constrig

es jau minēju, ka spirālei ir noplūde. Nepatīk tas ka uz ādas jūt strāvu, bet noplūdnieks neizslēdz ķēdi.

Link to comment
Share on other sites

Vispār bāzt pirkstu spainī , kurā iemērkta spirāle, nav prāta darbs. Nu jā, cilvēki, kuri kojās ūdeni vārijuši ar divām žiletēm, laikam tikai to saprot 😀

  • Patīk 1
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 10 minūtēm , constrig teica:

Nepatīk tas ka uz ādas jūt strāvu

Nebāz pirkstu ūdenī un nebūs nepatīkamu sajūtu. Ja spainis plastmasas, tas vāri ūdeni kaut ar divām fāzēm un 380V, nekas slikts nenotiks. Tikai nebāz pirkstus tuvumā. Vispaŗ, kā var ienaķt prātā, izmantojot jebkuru ar 220V elektrisku verķi bāzt roku ūdenī. Tas attiecas gan uz spirāli, gan uz ūdens sūkni, ga matu žāvēšanu ar fēnu, sēžot vannā. Pofig, ka ir strāvas noplūdnieks. Tas ir tikai tehnika un var nenostrādāt, vai ''sertificēts'' elektriķis Vasja, uz pohām vadus ne tā saslēdzis.

Labots - Didzis
Link to comment
Share on other sites

constrig
Pirms 29 minūtēm , Didzis teica:

Nepatīk tas ka uz ādas jūt strāvu

un nenostrādā noplūdes automāts!

 

Neviens spešl nebāž rokas ūdenī, vai nefēnojās zem dušas, viss parasti notiek nejauši utt. Tāpēc arī ir paredzēti tie automāti, lai izsargātu no nejaušibām un sekām.

jautājums bija vai kāds uz savas ādas jutis ir tos <30mA un vai tas ir normāli ka nenostrādā automāts?  Vai ar 10mA tiks atrisināta problēma?

Link to comment
Share on other sites

Šinī gadījumā, rokas bāzējam ūdenī ,arī piemīt sava pretestība. Tālāk jau pēc Oma likuma. ( vada pretestība tuvu 0 ).

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , constrig teica:

jautājums bija vai kāds uz savas ādas jutis ir tos <30mA un vai tas ir normāli ka nenostrādā automāts?

Esmu jutis vairāk, visu bez ierobežojuma. Un, tagad labāk tev palika.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...