Jump to content

DIY Audio Pastiprinātājs, TDA7294 vai ko citu.


spameris
 Share

Recommended Posts

Ja mikrene barojas ar 48 voltiem, gala traņiem pilnīgi pietiktu ar 48 voltiem pie slodzes. Nu OK, piekrītu 51...52 , nu labi, lai būtu. Lai gan tā parasti nedara.

Ja godīgi, nesapratu to Tavu domu gājienu par emiteriem. Lai uz emiteriem būtu 48V, uz bāzēm(no mikrenes) jādod 48.6 (pie tām strāvām gan būs vairāk, var datašītus paskatīties, ja gribas). Ai bet labi, nejausksim cilvēkam galvu.

Link to comment
Share on other sites

spameris

palasījos diyaudio, tur runā ka šitas setups skanot tīri labi . Sazīmēju EasyEDA , kad pašus celiņus savilkšu PCB būs jāpamēģina tā plate ar SLA printeri uztasīt. Youtube saka ka diezgan labi sanāk.

image.thumb.png.96cd75b788dd5f5888c1f635d35c6c9c.png

Link to comment
Share on other sites

Varbūt kāds man varētu pastāstīt, kāda velna pēc ir rezistori R10 un R11. Oi! Cik, cik šiem ir pretestība? 15 omi? Da ko viņi tur pīpē tai diyaudio? Vai pīpē tēmas autors?

Link to comment
Share on other sites

Ej nu ej! C klasei? Ar kādu nolūku?

 

Rezistorus emiteros piespiedu kārtā (vislabāk būtu iztikt bez, kā piem. paralēlais atkārtotājs ar vienādiem tranzistoriem) liek divu iemeslu pēc. Šeit nav neviena no šiem iemesliem.

Labots - Jurkins
Link to comment
Share on other sites

Tas diyaudio forums reizēm pārvēršas par kaut kādu spama okeānu.

Kādas temperatūras, ja tiem traņiem līdz mierstrāvai kā līdz mēnesim.

Vislabāk traņi pārslēdzas, ja pretestības emiteros ir 0.

Kāda vispār jēga izvērst audiorastiskas diskusijas par šo devaisu, kurš vislabāk der motoru darbināšanai un , ja cita nekā nav, tad kādam baseniekam dzerstiņos, kur ka tikai tuc-tuc.

 

p.s. atzīšos gan, ka ne prātā nenāk lasīt to diskusija. Lai gan sanāk, ka "ņe čital, no mņeņije imeju"?, tomēr par šo diskutēt būtu apmēram tas pats, kas diskutēt, ka Saule neuzlec vis no rīta, bet nakts beigās. Kaut kā tā. Ja kāds no tiem diskutatoriem būtu nevis bērnībā ieguvis iekļaujošo izglītību, bet palasījis teorijas grāmatas par elektroniku, tad tamlīdzīgas glupības vispār nesāktu apspriest.

Labots - Jurkins
Link to comment
Share on other sites

ok, gan jau atpakaļsaite kaut ko kompensē - bet nu tīri izejas pakāpe izskatās šādi....dēļ trepes sinusoīdā, izejā baisais harmoniku mežs....uzmetu ātri simulāciju...

spic.JPG

Link to comment
Share on other sites

@osscar, tur pat nav ko simulēt. Skaidrs, ka nav vērts skatīties uz šo pakāpi atsevišķi. Dziļa saite, protams, kaut ko nokompensēs. Bet TDA ir samērā mazs "open loop gain". Tas ir risinājums motoriem?. Vai sūrajiem vīriem, kuri drūmām sejām sasēdušies ap 750W ampu tiltā uz 2 omiem klausās 40HZ sinusu tuvu klipam un lai nenosēstos barošana dod gala pakāpei lielāku spriegumu?.

Iekš diyaudio laikam ir kļuvis par trendu samest defaultā muļķīgu risinājumu un pēc tam gari un plaši apspriest kā THD samazināt no 5% uz 4.995%.

Labots - Jurkins
Link to comment
Share on other sites

Emitera rezistorus liek, lai "nomierinātu" mierstrāvu. Kaut arī pastūzim ir tas termokompensācijas elements (tranzistors, diodes u.t.t.) sistēmai ir inerce, kamēr tas siltums no kristāla nonāk uz radiatora un pēc tam uz šo elementu. Bez tam šis elements parasti nav gluži tāds pašu temperatūras raksturlīkni kā izejas tranzistors. Tāpēc bez rezistoriem ir grūti. Ir varianti bez. Piemēram strāvas šunts vai paralēlais pastiprinātājs, kuriem gan izejas gan regulējošie tranzistori ir vienādi. Varu piezīmēt, ka šāds paralēlais pastiprinātājs tiešām skan labi (un mērās arī).

Otrs iemesls ir vairāki tranzistori paralēli. Lai puslīdz novienādotu emiteru strāvas dēļ parametru izkliedes.

 

Vēl. Piemēram laterālajiem lauķiem nekad neliek rezistorus. Arī paralēli slēgtiem. Tāpēc ka šiem pieaugot kristāla temperatūrai stāvums samazinās un tādā veidā notiek "automātiska paškompensācija". Vertikālajiem lauķiem gan arī, bet tikai tajā raksturlīknes apgabalā, kurā devaiss jau ir devies uz citiem torsionu laukiem?.

 

Ak jā! Ir vēl trešais pielietojums šiem. Kā devējus strāvas aizsardzībai.

Labots - Jurkins
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
2019.07.19. , 08:53, WildGun teica:

traņiem ir emitera pārejas, kuras arī grib savus 1.5 voltus

Uz emiteriem ir par tiem 1,5V mazāks spriegums...

 

2019.07.19. , 08:25, WildGun teica:

mikrenes ir par lēnu, lai novērstu kropli

Nevis mikrenes, bet Tava shēma. Mikrenes ir pietiekoši ātras, lai skanētu ar specifikācijā norādīto THD, kas nav top līmenis, bet ir normāls.

 

pirms 13 stundām , Jurkins teica:

Kāda velna pēc šos tur vajag?

Tādēļ, ka shēmas autori sajēdz tieši tik pat, cik šis:

pirms 13 stundām , ieleja teica:

tādus liek vienmēr

...jeb necik. Taisa tikai copy-paste no shēmām ar paralēliem tranzistoriem, bet nejēdz pat piemērot.

 

Runājot par kopīpastu... Nu, taču jau 2004. gadā (gadu pēc TDA7294 izlaišanas) izlaida tās uzlaboto versiju TDA7293, bet 15 gadus vēlāk jampampu aprindās vēl ar vien populārākā ir TDA7294. Copy-paste un neies taču domāt ar galvu un paskatīties apkārt!

 

2019.07.19. , 09:25, WildGun teica:

TDA šajā shēmā strādā tikpat, kā bez slodzes

Un te ir gadsimta jautājums - kāda jēga maksāt vairākus EUR par integrētu mikroshēmu, lai pēc tam tās dārgāko daļu (jaudas MOS-FET) nelietotu un liktu klāt vēl dārgus tranzistorus, kas tādā shēmā vēl arī bojā skaņu? Tā shēma ir idiotisms. Tad, kad nepietiek ar tās mikrenes jaudu, ir jālieto pilnīgi citi risinājumi, bet, lai istabas vajadzībām nepietiktu ar tās jaudu, arī ir jābūt idiotam.

 

Šo pastiprinātāju jēdzīgākā vienkāršā realizācija, ko esmu redzējis, ir šī:

http://schematic.narod.ru/Audio/semi/Amp/a100-daten-301.pdf

 

Maksimālai kvalitātei, savukārt, jāskatās šeit:

https://www.neurochrome.com/product-category/power-amplifiers/

Labots - Inspektors Caps
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

Lasi:

pirms 1 stundas , Jurkins teica:

Emitera rezistorus liek, lai "nomierinātu" mierstrāvu.

Apgaismošu, ka tajā idiotu shēmā nekādas miera strāvas nav vispār...

Labots - Inspektors Caps
Link to comment
Share on other sites

Redz kas par lietu.No @Inspektors Capsieliktajiem linkies lielākā daļa varētu tikai nopirkt gatavas plates. Mēģinot pagatavot kompozīto pastūzi sāktos "sāpju ceļi" ar ģeneratoriem? pastūžu vietā. 

Pirms 40 minūtēm , Inspektors Caps teica:

Apgaismošu

nja, man neienāca prātā šito pieminēt?. Kaut kā biju iedomājies, ka tas ir pats par sevi saprotams, bet pēc @ieleja pēdējā posta kļuva skaidrs, ka nē.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 59 minūtēm , ieleja teica:

Nesaprotu, kas tur ir nestandarts. Tas, ka opampam izmanto tikai n-p-n izejas trani  A klasē? Ārkārtīgi stulbs strāvas šunta pielietojums. Tiek pazaudēts viss labais, ko tas spētu dot. 

Zini kāpēc tur emiteros ir rezistori? Tāpēc, ka KT315 ir krietni mazāki pāreju laukumi, līdz ar to Ube krietni lielāks par KT819. Strāvas šunta fīča ir, ka VT11 un VT14 ir vienādi un blakus uz radiatora un VT12 un VT15 tāpat. Strāvas caur šiem ir vienādas un stabilas. Šajā gadījumā tas nav iespējams, jo no opampa paņemt kādus 50...100mA nevar. Tāpēc dara šitā. 

Labots - Jurkins
Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

Tas Endstufe 100 ir tikai pieslīpēts standarta slēgums un tur ir arī PCB zīmējums. Tā kā to var mierīgi taisīt arī iesācēji.

 

Neurochrome kompozītie moduļi jau ir cits stāsts, bet tur ir arī parastais ne-kompozītais:

https://www.neurochrome.com/lm3886-done-right/

 

Es gan lietas redzu tā:

  • Ja grib labu skaņu, tad nopērk kādas Neurochrome moduļu plates un pats salodē.
  • Ja grib rasēt un vēl izgatavot PCB, tad to dara priekš kaut kādiem LED midžinātājiem un citiem Arduino līmeņa projektiem.
  • Ja grib rasēt un izgatavot nopietnu PCB, tad izgatavošanu pasūta JLCPCB, ALLPCB, PCBWay vai vietējā Almiko.
Link to comment
Share on other sites

Pirms 9 minūtēm , ieleja teica:

es par tiem 0,5 omu rezistoriem

Nu ja, es par to pašu. Defaultā štrāvas šuntam caur VT14 un VT15 strāva ir tieši tāda kā caur VT11 VT12. Ja traņi ir vienādi. Un, ja šie ir tuvu blakus uz radiatora, tad ļoti termostabili viss ir.

(Ube(KT315) + Ube(KT361)) > (Ube(KT819) + Ube(KT818) pie vienādām strāvām. Bez tiem 0.5 omiem mierstrāva būtu kādi 500...600 mA. Ir variants likt tā KT361 vietā germānija trani. Ir redzēts. 

Link to comment
Share on other sites

 VT11 un VT14 KT819, VT12 un VT15 KT818.


Pirms 6 minūtēm , ieleja teica:

kāpēc cilvēki vēl ko taisa?

Nu nevaru Tev atbildēt. Man pilna "čūsku" kaste ar maketplatēm. Līdzko aiziet, tā interese pazūd. Nu dīvains!?


Tad jau vispār jājautā, kāpēc vajag kitus. Par normālām cenām var nopirkt normālus pastūžus.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps

@Jurkins, Tu tur tranzistoru principiālās shēmas numuriem esi pieskaitījis +10, pārskatoties VTx kā VT1x. :)

 

pirms 3 stundām , Jurkins teica:

Iekš diyaudio laikam ir kļuvis par trendu samest defaultā muļķīgu risinājumu un pēc tam gari un plaši apspriest kā THD samazināt no 5% uz 4.995%.

Ne tikai tur, bet tā ir visa audiorastijas būtība - ielikt šķībus pamatus ticības dēļ un tad gudrot dārgus un sarežģītus veidus kā uz tiem uzcelt taisnāku māju par Pizas torni. Vinila plates un lampu skaņa ir no tās pašas sērijas...

 

Pirms 12 minūtēm , ieleja teica:

kāpēc cilvēki vēl ko taisa?

Šeit piekrītu, bet ar piebildi. Taisīšana kā tāda ir atbalstāma, bet, lai tā būtu produktīva, ir jābūt mērķim, ar ko taisāmā lieta ir labāka vai piemērotāka konkrētām vajadzībām. Ne vienmēr tā būs skaņas kvalitāte. Mērķis var būt izmērs, cena, temperatūru diapazons, integrācija ar kaut ko utt.

Labots - Inspektors Caps
  • Patīk 2
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
spameris

Tīri intereses pēc vismaz līdz skanēšanai novedu to ieplānoto shēmu, bija gan dažas izmaiņas nepieciešmas shēmā, kā arī nosvilināju vienam kanālam feikos tranzistorus, bet ar orģināliem toshiba šķiet viss OK. 

 

te topika beigās mērījumi, kurus osscar pieprasīja

https://boot.ritakafija.lv/forums/index.php?/topic/173785-2sc52002sa1943-viedoklis-fake-vs-original/

 

Vismaz šķiet ka skan pat ļoti labi.

 

Jāizdomā tagad gan kādā korpusā liekt iekšā.

 

 

20191002_201720.thumb.jpg.20fda75322bb2f51b21369ce5c78ec15.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nu labi ka darbojas- vismaz iemaņas būs. Nezinu kā tda, bet vismaz Lm kām niesaka likt drošinātājus barošanas plecā..tikai trafa primārajā..jo ja viens nosvils- izejā būs barošanas pleca spriegums...ja nav aizsardzība - var skaļruņus nokurināt...

Link to comment
Share on other sites

spameris
(labots)

ok, par drošinātājiem palasīšos, skrūves sekundārajās jau salikt nav grūti :D Aizsardzības shēmu gatavu nopirku no alija, droši vien jau  uzlkšu. Starpcitu no jlcpcb (modelēju easy eda) tās plates pastiprinātāja  dabuju 5gab kautkur par 2eur ar visu sūtīšanu, tas pirmo reizi sūtot. Tikai jāgaida ilgi. 

Labots - spameris
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Interesanti, kāda motivācija rūpnīcas konstruktoriem bija iebāzt S-30 iekšas milzīgās kastēs... :D

Link to comment
Share on other sites

Tas jau modernais rrr..nu kāda- lai basiņš vairāk

Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Man ir priekšnojauta, ka pārdodot tās rrr un ampā ielikto naudu ja ieguldītu Microlab solo 6c vai 7c, galā iegūtu labāku skanējumu un vēl naudu alum baudot mūziku.

Link to comment
Share on other sites

pirms 18 stundām , spameris teica:

ar dēlu pabeidzām "projektu"

Varbūt šis ir galvenais tajā pasākumā. Vismaz čalis izaugs ar rokām īstajā vietā.

 

ps. o, @ju pasteidzās

Labots - Jurkins
  • Patīk 4
Link to comment
Share on other sites

pirms 6 stundām , osscar teica:

Tas jau modernais rrr..nu kāda- lai basiņš vairāk

Kāds modernais RRR tām tumbām ir vairāk kā 20 gadi :D

Link to comment
Share on other sites

Laba akustika nenoveco tik strauji, kā viss pārējais, ja vien to nenosvilina... Nu un protams vadi, un klucīši zem tiem arī ir praktiski mūžīgi, vairākās paaudzēs lietojami.

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Raimonds1
2019.07.20. , 11:47, Jurkins teica:

 Tāpēc bez rezistoriem ir grūti. Ir varianti bez. Piemēram strāvas šunts vai paralēlais pastiprinātājs, kuriem gan izejas gan regulējošie tranzistori ir vienādi. Varu piezīmēt, ka šāds paralēlais pastiprinātājs tiešām skan labi (un mērās arī).

Otrs iemesls ir vairāki tranzistori paralēli. Lai puslīdz novienādotu emiteru strāvas dēļ parametru izkliedes.

 

 

Kaut kad pasen lasīju teoriju par paralēlajiem tranzistoriem pastiprinātāja ieejā. Tur bija shēma, laikam kādi 5 tranzistori un skaidrojums, ka siltumtrokšņi katram tranzistoram savi un paralēlajā slēgumā kompensējas.

Link to comment
Share on other sites

pirms 15 stundām , ggg97 teica:

vadi, un klucīši zem tiem arī ir praktiski mūžīgi

Tu traks esi! Klucīši zem vadiem jāmaina katrā pilnmēnesī.

 

1 stundu atpakaļ, Raimonds1 teica:

laikam kādi 5 tranzistori un skaidrojums

Raimi, pastiprinātāju būvniecībā (un arī ne jaudas pastiprinātāju) tas bija aktuāli laikos, kad vienīgais pieejamais puslīdz maztrokšņojošais tranzistors bija KT3107L. Un vēl, tas vispār neattiecas uz izejas tranzistoriem.

Link to comment
Share on other sites

Inspektors Caps
pirms 22 stundām , Kaspars12 teica:

pārdodot tās rrr un ampā ielikto naudu ja ieguldītu Microlab solo 6c vai 7c

Par pusi no to datortumbu ar iebūvēto trokšņa ģeneratoru cenas var nopirkt lietotu stereo pastiprinātāju/resīveri, kas kopā ar pat tām pašām autora RRR skanēs nesalīdzināmi labāk.

 

Tautas gudrie ir lietas kursā, ka GaN tehnoloģija sāk nonākt parasto mirstīgo segmentā?

https://epc-co.com/epc/Products/eGaNFETsandICs/EPC2036.aspx

https://epc-co.com/epc/Products/eGaNFETsandICs/EPC2016C.aspx

Ar šiem D klase pacelsies jaunā līmenī un mazas/vidējas jaudas tumbas kustinās šādi knišļi MHz frekvencēs, dēļ kā tie sasniegs 95-99 % efektivitāti un pat solīdus audio parametrus.

 

Pirms 47 minūtēm , Raimonds1 teica:

Te kaut kas ir

TI linkā ir par superpāriem, kas ir pavisam kas cits. :D Audio pastiprinātāja ieejā tos slēdz nevis paralēli, bet tieši vienu pret otru diferenciālajā kaskādē...

Labots - Inspektors Caps
Link to comment
Share on other sites

Kaspars12

Inspektors Cap, domāju, ka tu neesi ne autora rrr, ne microlab solo 6c/7c dzirdējis tāpēc arī izplati maldīgus priekštatus. 

 

Cita lieta, ka autors gribēja radoši padarboties. Citādi tās rrr nevar salīdzinat skanējumā ar solo 6c vai 7c. Tās rrr ir lielas kartupeļu kastes no laika, kad rrr bija vissūdīgak!

 

Atsevišķi resīveris vai stereo pastiprinātajs būs labāk, bet ne ar šīm parodijām.

Link to comment
Share on other sites

pirms 21 stundām , Klusu teica:

Tas nebija aktuāli nekad

Katram savs. Kādam varbūt bija aktuāli par dažiem dB samazināt SNR maģa priekšpastiprinātājam.

Raimis vispār nerubī tēmu. Skaita kopā zvirbuļus ar kartupeļiem pilnīgā kvantu bezjēgā.

pirms 20 stundām , Inspektors Caps teica:

D klase pacelsies jaunā līmenī

un dzīve paliks vēl neinteresantāka ?

Link to comment
Share on other sites

Maģa priekšpastiprinātājam 1) izvēlēties maztrokšņojāko KT3107 eksemplāru 2) izvēlēties optimālo kolektora strāvu

Ja 2 vai vairāk paralēli, pastiprinātāja ieejas pretestība samazinās, optimālā strāva ir cita. Diez vai vispār var samazināt troksni.

SNR cilvēki parasti vēlas palielināt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...