Jump to content

Universitātes izvēle


Dadzis42
 Share

Recommended Posts

Sveiki! Ir sākusies uzņemšana universitātēs. Pirms izdaru savu izvēli starp ,,Datorzinātņu” un ,,Datorsistēmu” programmām, vēlos uzzināt kādas ir atsauces par mūsu universitātēm.

Līdz šim gūtie iespaidi...

LU - Tikai divas programmas. Datoriku var apgūt labi, bet studijas ir izstieptas uz 4 gadiem, kas varētu būt nedaudz par ilgu.

RTU - Visplašākais studiju klāsts. Ļoti stipri no jauna māca matemātiku. Atzīmes var būt arī atkarīgas no attiecīgā pasniedzēja. Pasniedz Pascal kura bija populārākā programmēšanas valoda 70tajos un 80tajos gados. Tāpēc ir ļoti svarīgi apgūt citas valodas pašmācībā, lai gan pašmācība ir vajadzīga visos gadījumos. Pēdējā studiju gadā var nomainīt programmu un izvēlēties ko labāku.

VeA - Pieeja ļoti praktiska. Gatavi pat pavilkt studentu uz priekšu, lai tikai viņš turpinātu studēt. Ja ir laba atzīme, tad visticamāk neesi arī zemē metams.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 3 minūtēm , Dadzis42 teica:

Kā ir LU?

 

Manuprāt labāk.
LU ir profesionālā studiju programma (ar praksi), kas IT nozarē ir must have un vairāk IT specializēto priekšmetu, bet ilgāk jāmācās. Arī darba devējiem vairāk patīk LU. Un vispār forši mācīties LU galvenajā ēkā Raiņa bulvārī, pašā centrā.

 

RTU pluss ir bakalaurs 3 gados, bet bez prakses. Mīnuss - daudz matemātikas, maz specializēto priekšmetu.

Link to comment
Share on other sites

pirms 11 stundām , trm teica:

Mīnuss - daudz matemātikas

Ja plāno lipināt mājas lapas, tad jā.

 

pirms 11 stundām , Dadzis42 teica:

bet studijas ir izstieptas uz 4 gadiem

Kurš teica, ka RTU bakaluaru pabeigsi 3 gados? :D

 

Arī tie 4 gadi (+1 gads) ātri paskries, un tad diploms būs tikai maza daļiņa no tā, kas interesēs darba devējam.

Link to comment
Share on other sites

__Igors

Varu pastāstīt par RTU sīkāk, par cik šogad pats pabeidzu.
Pa lielam, no skolas jēgas ir ļoti maz, tāpēc pēc iespējas ātrāk ir vērts atrast darbu, kurā iemācīsies stipri vairāk, kā arī saņemsi kādu atalgojumu. 

pirms 13 stundām , Dadzis42 teica:

Ļoti stipri no jauna māca matemātiku

Jā, būs diezgan daudz matemātikas - augstākā, diskrētā, pēc tām arī varbūtību teorija un gadījuma procesi, bet matemātika (vismaz priekš manis) nebija tik ļoti traka. Ja kaut ko dara, tad nav grūti, bet ja atnāk uz universitāti vienreiz mēnesi - tas ir uz kontroldarbu, protams, ka ies grūti.

Galvenā atšķirība starp RTU un LU ir 3 vs 4 gadi.

RTU nav rotācijas - ja esi ticis budžetā tur arī paliec (ja protams spēj dabūt 4+)

pirms 12 stundām , trm teica:

LU ir profesionālā studiju programma (ar praksi), kas IT nozarē ir must have

IMHO, atrast darbu ir pietiekoši viegli, un gads darbā vs gads universitāte dos daudz reiz vairāk.

 

pirms 12 stundām , trm teica:

forši mācīties LU galvenajā ēkā Raiņa bulvārī, pašā centrā.

koks ar diviem galiem: ja pārvietojies ar sabiedrisko - forši, ja ar auto, tad nav nemaz tik forši, jo nav kur novietot auto.

 

pirms 1 stundas , ju teica:

diploms būs tikai maza daļiņa no tā, kas interesēs darba devējam.

zināšanas > diploms.

ļoti daudzi studenti nesaprot vispār ko dara (~70-80%, manuprāt). Vienkārši stulbi prasa visus darbus kursa biedriem, no programmēšanas sajēga 0, no tīri tehniskām zināšanām sajēgas arī 0, nu un kam ir vajadzīgs tāds darbinieks, kuram ir diploms, bet nav zināšanu. Kā arī nav tā, ka uzreiz pēc diploma iegūšanas visi darba devēji skries tev pakaļ (tas ir domāts priekš tādiem, kas domā darbu meklēt tikai pēc absolvēšanas)

pirms 13 stundām , Dadzis42 teica:

Pēdējā studiju gadā var nomainīt programmu un izvēlēties ko labāku.

pēc otrā kursa var mainīt, piemēram no IT uz datorsistēmām, jo pirmie divi gadi gandrīz visām programmām ir gandrīz vienādas.

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Nezinu par IT nozari cik tas ir svarīgi, bet inženierzinātnēs ir tā, ka 3 gados, tu iegūsti tikai inž.z. bakalaura grādu, bet ja gribi 2. līmeņa profesionālo, tad vēl ir kaut kas jāpiemācās,

Nezinu, ck tas ir svarīgi IT, bet inženierzinātnēs ar pliku bakalauru ir apgrūtinoši dabūt sertifikātu u.t.t..

Link to comment
Share on other sites

Kazarms

Šogad arī pabeidzu RTU DITF, tiesa Automātiku (vairāk elektronikas, robotikas, attēlu apstrādes un dzelžu ievirze). Ja ar matemātiku ir uz jumsim, būs riktīgi grūti, jo matemātika tik tiešām visu laiku ir diktām daudz. Jārēķina būs. Taču, pirmajā kursā māca MATLAB un ja ar programmēšanu nav galīgi uz jumsim(vismaz pamata līmenī), tad turpmākos gadus lielākā daļa ir uzrakstāma MATLAB skriptu veidā (starp citu pieejams uz servera, kur var pieslēgties ar RDP). Kā arī, ja notrāpīsies matemātikā Kovancovs (Pasniedzējs ar lielo burtu), augstāko matemātiku noliksi kā likts. Galvenais ir jāgrib darīt, ja nesaprot vai neizdodas, jārunā ar pasniedzējiem, jābūt uzstājīgam, un nevis ar uzstādījumu: "Man vajag atzīmi!" bet gan "Es vēlos saprast!".
Fizikā vēlams izvilkt automātu, (6+ vidējā, visi labori jāaizstāv konsultācijās) citādāk var sanāk šaizīte laikam 9KP apmērā, eksis nav pats vienkāršākais. Ķīmijā arī labāk visu kārtot laicīgi. 

Labori un kontroldarbi viso priekšmetos vēlams kārtot laicīgi un nevilkt garumā, bet tas jau laikam visur tā ir, rezultātā lielākajā daļā priekšmetu ir automāts. Jebkurā gadījumā, RTU jomas zināšanas iedos visai maz, ja interesēs un vajadzēs, būs jārok pašam. Taču iedos labu ievirzi kur rakt. Daudzos priekšmetos ir brīvprātīgie labori/mājas darbi, kas dod bonusus pie gala atzīmes (vai pat automātu), eksāmena vērtējums no gala atzīmes nesastāda vairāk kā 50%, ja semestrī esi visu izdarījis un eksi uzraksti kaut uz 4(ir kur vienkārši vajag uzrakstīt), sekmīgs galā savilks.  Pirmajā kursā obligāts apmeklējums, jāparakstās parakstu lapā, daudz kur pie atzīmes to ņem vērā.

pirms 13 stundām , trm teica:

LU galvenajā ēkā Raiņa bulvārī, pašā centrā. 

Šis man ir mīnuss. Pārsvarā aukstajā gada laikā pārvietojos ar mašīnu laika taupības nolūkos un auto novietošana pie DITFiem Āģītī līdz apmēram 10tiem nav nekāda problēma. Pēc tam jāpameklē, bet nekad neesmu ilgāk par 5 minūtēm vietu meklējis, šaurajās ieliņās vienmēr ir vietas.

 

Rezumē. RTU bakalauram ir ļoti OK. 3 gadi arī ir ieguvums, jo IT tiešām praktiskās zināšanas labāk iegūst darbā nekā kkādās imitētās praksēs (gads Uni<gads Darbā). Man RTU iemācīja domāt un darīt pašam, jo neviens cits tur tiešām tavā vietā neko nedarīs. Paralēli jau vairāk kā gadu arī strādāju jomā, savienot darbu bija bišku grūtāk, jo RTU ir patizli grafiki, bet visu var izdarīt. Maģistros gan iešu citur, jo gribu papētīt biški citu pīļu dīķi un iegūt bišku citu profesionālo ievirzi.

Link to comment
Share on other sites

__Igors
Pirms 44 minūtēm , xp teica:

Nezinu, ck tas ir svarīgi IT, bet inženierzinātnēs ar pliku bakalauru ir apgrūtinoši dabūt sertifikātu u.t.t..

IT jomā papīrs ir maznozīmīgs, it sevišķi privātajā sektorā, bet ja būs luste iet uz valsts sektoru, tur bakalaura diploms var izrādīties par īsu.

 

Pirms 1 minūtes , Kazarms teica:

Ķīmijā arī labāk visu kārtot laicīgi. 

cik es zinu, tad ķīmijas vairs nav.

Link to comment
Share on other sites

Kazarms
Pirms 4 minūtēm , __Igors teica:
Pirms 9 minūtēm , Kazarms teica:

Ķīmijā arī labāk visu kārtot laicīgi. 

cik es zinu, tad ķīmijas vairs nav. 

Pārbaudīju, tiešām nav. Pardon par sabiedēšanu. Tādā gadījumā vismaz viena problēma DITFiem ir atkritusi. :D

Link to comment
Share on other sites

Es laiku atpakaļ pabeidzu LLU ITF, varu tikai ieteikt, ja ir luste studēt ārpus Rīgas. 
Matemātikas ir daudz, bet nu tas ir pašsaprotami, ir arī fizika un elektronika/elektrotehnika. Nu kaut kādus pamatus taču vajag.

Atšķirībā no RTU padomju laika domāšanas veidu un mācīšanu (no turienes pārmigrēja labs skaits uz LLU, stāstija iespaidus un arī darba kolēģi tika uzklausīti), tad LLU balstās vairāk uz Microsoft tehnoloģijām (.NET, MSSQL, MVC). Un priekšmeti sasaistīti ar tehnoloģijām, ko šobrīd izmanto darba tirgū. Fakultātē ir jauns aprīkojums - datori, serveri, aprīkojums robotikai, visādi raspberry pi utt., kabinets, kur ir tikai Apple produkcija, droni, kameras utt. ) 
Ir divas studiju programmas - Datorvadība un Datorzinātne (ietver sevī no visa pa druskai) un Informācijas tehnoloģijas ilgtspējīgai attīstībai (studijas orientētas uz programmēšanu). Un otrajai studiju progammai ir veselas divas prakses. Pirmajai viena.
Kā mīnusu varu minēt, ka pirmais ir kurss ir samērā garlaicīgs, jo pārsvarā visur tikai paši pamati. 

Labots - sasman
Link to comment
Share on other sites

Pirms 24 minūtēm , sasman teica:

Kā mīnusu varu minēt, ka pirmais ir kurss ir samērā garlaicīgs, jo pārsvarā visur tikai paši pamati. 

Man aizdomas, ka tā ir visur. 

 

pirms 1 stundas , __Igors teica:

IT jomā papīrs ir maznozīmīgs,

Dažreiz jau tiešām prasa, sludinājumā un tml. Reizēm to vajag privātajam kantorim, jo kāds iepirkumā paprasījis, ka speciālistiem jābūt ar atbilstošu izglītību.

Protams, tas diploms ir zināms + jebkurā gadījumā, arī pašam sev, jo, ja universitātē to programmēšanu pat neiemācīs, tad iemācīs ko citu, tā ir vērtīga pieredze.

Link to comment
Share on other sites

__Igors
Pirms 19 minūtēm , ju teica:

Dažreiz jau tiešām prasa, sludinājumā un tml. Reizēm to vajag privātajam kantorim, jo kāds iepirkumā paprasījis, ka speciālistiem jābūt ar atbilstošu izglītību.

IMHO, ja būs nepieciešams šāda veida specialists, tad bakalaura diploms būs par īsu, un būs nepieciešams vismaz maģistra grāds.

Link to comment
Share on other sites

Pukinens
pirms 3 stundām , Kazarms teica:

Taču iedos labu ievirzi kur rakt.

Aha, no sētas līdz pusdienlaikam

Link to comment
Share on other sites

Autoram,

pirms izdari izvēli par labu kādai no universitātēm, piesakies uz interesējošajām programmām vupp vairākās universitātēs sadalot visu pa prioritātēm (Universitāte, Programma, Budžets/Maksa, vai kā nu pašam šķiet pareizāk). Kad beigsies pirmā atlases kārta, tad redzēsi kurās universitātēs, kādās programmās reāli vari tikt uzņemts, tad arī lem par to kur pieteikties otrajai kārtai/atsakies turpināt utt.

Stāsts ir par to - kaut arī universitātēm pamatstudiju programmas saucas vienādi/līdzīgi, uzņemšanas kritēriji atšķiras. Attiecīgi - galvenais skaties reāli un iesniedz pieteikumus vairākās, galu galā, tas ir izdarāms ar " podziņas nospiešanu" :)

 

P.S. Es ieteiktu VeA - datorklases modernas, nesen atjaunotas, tehnika un iespējas studentiem ir(gan visādas datortīklu lietas, gan serveri(labi dzelži) lai vari cept klāsterus vai vienkārši apgūt OS/DB utt), pasniedzēji labi utt ;)

Labots - rubb
Link to comment
Share on other sites

Pagājušajā gadā pabeidzu VeA bakalaurus (3 gadi)

Programma ir akadēmiskā, taču trešā kursa otrā semestra pirmajos 3 mēnešus ir iespēja izvēlēties doties praksē vai apgūt 2-3 kursus (8kp)
Kopumā varu teikt tikai to labāko, laiks noteikti neliekas zemē nomests. Arī, ja nevēlies studēt Rīgā, tad man šķiet ļoti labs variants (neko daudz nemācēšu teikt par citiem ne-Rīgas variantiem) 

Link to comment
Share on other sites

Pagājušajā gadā pabeidzu VeA bakalaurus (3 gadi)

Programma ir akadēmiskā, taču trešā kursa otrā semestra pirmajos 3 mēnešus ir iespēja izvēlēties doties praksē vai apgūt 2-3 kursus (8kp)
Kopumā varu teikt tikai to labāko, laiks noteikti neliekas zemē nomests. Arī, ja nevēlies studēt Rīgā, tad man šķiet ļoti labs variants (neko daudz nemācēšu teikt par citiem ne-Rīgas variantiem) 

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Visas tas Javas, datubazes un klasteri ir parak mainstream, es skatitos kur vairak robotu, embedded systems, elektronika utt.  

Link to comment
Share on other sites

@AndrisBB Ja kas, VeA ir arī tādas studiju programmas, kur māca Tevis minētās lietas ;)

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Vel jo labak, jo daudz vienkarshi par tadam lietam neko nezin un vispar neapskata, izvertejot tikai IT, datorsistemas utt

Link to comment
Share on other sites

1.) Studē tur kur Tev liekas interesantāk un tuvāk sirdij.

2.) Iemācieties labi kodēt jau studiju laikā, izkopiet kodēšanu.

3.) Ideāli ja ir Fun project, varbūt to var pabāzt zem kursa darba/diplomdarba.

4.) Darba devējam nav vajadzīgs cilvēks kas tagad grib iet pie darba devēja un pirmo reizi dzīvē sākt darīt ko vairāk par skolas mājas darbu. Bet ja būs vērā ņemams Fun project ko parādīt, tad tas ir cits stāsts.

5.) Papīrs par skādi nenāk, bet primāri tiek vērtētas prasmes. Esmu redzējis gana daudz maģisturs kas neko vairāk par sūdkodu nav spējīgi. Papīru vajag konkursiem, tenderiem, reizēm lielākām korporācijām ir noteikumi kuriem jāatbilst utt. īsumā - kamēr jauns, papīrs ir MUST HAVE !!

6.) Lielākā daļa no labajiem koderiem strādā jau 1. vai 2., kursā un bieži tas traucē mācībām. Sūdīgie koderi ilgi un dikti nespēj atrast darbu. Cik man stāsta, tad labiem un gudriem koderiem pasniedzēji piedod daudz ko.

Viss tas pats attiecas arī uz sisadminiem un citiem novirzieniem.

 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...