Jump to content

Apple Pay OFICIĀLI Latvijā. Kā to sākt lietot jau tagad!


johnbee
 Share

Recommended Posts

Sveiciens!

 

Update: Ir 2019.gada 21.augusts un viss zemāk rakstītais joprojām darbojas.

 

Šis būs aktuāli tiem, kuri vēlas sākt veikt bezkontakta maksājumus ar savu iPhone?vai Apple WatchLatvijas veikalos. Tas ir iespējams jau tagad, pats Rimi, Maximās un visos citos veikalos maksāju ar savu iPhone mēnešiem ilgi un pieredze ir lieliska! Domāju, ka ilgtermiņā visi pilnībā pāriesim uz digitālajiem maciņiem un plastikāta kartes būs labākajā gadījumā backup.

 

Ok, tātad par Apple Pay Latvijā. Pats labākais ir tas, ka gan uzsākšana, gan ikdienas lietošana ir bez maksas (patiesi bez maksas — bez trikiem un slēptām izmaksām ?).

Kā tas viss strādā? To darbina igauņu veidotā aplikācija Monese, kurā tev būs īsts eiro valūtas bankas konts, kā arī virtuāla Monese debetkarte, kas atradīsies tavā Apple Wallet. Tālāk vienkārši papildini savu Monese kontu pēc nepieciešamības un veic bezkontakta maksājumus ar virtuālo Monese karti caur Apple Pay.

 

Atšķirībā no citām līdzīgām aplikācijām (N26, Revolut, u.c.), Monese nodrošina to, ka Apple Pay eirozonas valstīs ?? varēsi lietot patiešām bez maksas — nav uzsākšanas maksas, nav mēneša maksas, nav konta papildināšanas maksas vai komisijas maksas. Noteikti uzreiz rodas jautājums — kā Monese pelna naudu, ja jau viss ir bez maksas? Redz, viņi ietur 2% transakcijas maksu, ja veic Apple Pay maksājumu citā valūtā nekā eiro. Ja netaisies veikt pirkumus ārpus eirozonas valstīm, tad nekādu papildu izmaksu nav un Apple Pay lietošana ir 100% bez maksas. Starpcitu, Monese ir pilnībā licencēta un Eiropas savienībā reģistrēta banka, izrietoši tava nauda ir pilnīgā drošībā un aizsargāta tāpat kā citās Eiropas bankās ?.

 

Ok, pietiks ar detaļām — lūk piecu soļu ? instrukcija kā Latvijā sākt lietot Apple Pay savā iPhone un/vai Apple Watch:

  1. Lejupielādē un ieinstalē Monese aplikāciju savā iPhone. Ja šo lasi no sava iPhone, tad droši spied šo linku un tas pa taisno atvērs Monese iekš App Store. Citādāk sameklēt savu iPhone, atver App Store, atrodi Monese aplikāciju un to ieinstalē.
  2. Tālāk, atver tikko ieinstalēto Monese aplikāciju un pirmajā solī izvēlies “Open free account” — tad tas prasīs ievadīt tavu epasta adresi, valsti un uzaicinājuma kodu. Svarīgi uzsvērt ?‍♂️, ka invite code ievadīšana nodrošinās to, ka savu Monese karti varēsi iegūt bez maksas (citādāk jāmaksā 4.95€ piegādes maksa), kā arī pēc pirmā pirkuma savā Monese kontā saņemsi bezmaksas 15€, kurus varēsi tērēt pērkot pilnīgi jebko. Droši vari ierakstīt manu invite code REINI738 Kā tavs uzaicinātājs arī es saņemšu nelielu bonusu. Ja nevēlies bezmaksas karti un 15€, tad invite code lauku atstāj tukšu un droši virzies uz priekšu. Tālāk, ievadi savu telefona numuru un aizpildi personas identifikācijas soļus, kā arī izvēlies Starter plan (0€/mēnesī).
  3. Kad Monese konts ir veiksmīgi izveidots, tad Monese aplikācijā ej uz sadaļu Card un pasūti Monese karti ? uz savu dzīvesvietas pasta adresi. Tā ir plastikāta mastercard bankas karte — tiklīdz to saņemsi pa pastu un aktivizēsi Monese aplikācijā, tā parādīsies iespēja to pašu karti pievienot savam Apple Wallet virtuālā formā (abas kartes versijas vari redzēt attēlā augstāk). Tajā brīdī varēsi plastikāta karti atstāt mājās plauktiņā un lietot tikai tās virtuālo versiju ar Apple Pay. Tātad, pasūti plastikāta karti uz savu dzīvesvietas pasta adresi. Pēc dažām darba dienām savā pasta kastītē saņemsi pasta vēstuli ✉️ , kurā būs gan Monese plastikāta karte, gan tās aktivizācijas kods. Šis ir labs brīdis, lai šo rakstu pievienotu sava interneta pārlūka bookmarks, jo pēc pasta vēstules saņemšanas būs nepieciešams turpināt ar nākamo punktu!
  4. Kad saņem pasta vēstuli ar Monese plastikāta karti un aktivizācijas kodu, tad atver Monese aplikāciju savā iPhone un tās sadaļā Card aktivizē karti. Kad tas izdarīts sadaļā Card parādīsies melna poga “Add to Apple Wallet”, kas ļaus pievienot savu Monese karti Apple Wallet — izdari to un pievieno savam Apple Wallet.
  5. Pēdējais solis ir veikt savu pirmo Apple Pay pikumu ar savu iPhone vai Apple Watch! Lai to izdarītu, atver Monese aplikāciju un papildini (Add Money) savu Monese virtuālo kontu — visērtāk to ir darīt ar debetkarti, jo tas ir momentāli un bez maksas. Kad konts papildināts, dodies uz tuvējo veikalu, kura kase atbalsta bezkontakta norēķinu kartes. Kad esi pie kases un laiks maksāt, izvelc ārā savu iPhone, ātri divreiz nospied tā home pogu (vai sānu pogu ja lieto Apple Watch) un ekrānā parādīsies tava virtuālā Monese karte. Tālāk, autentificē savu pirkstu nospiedumu un pietuvini savu iPhone maksājumu terminālim — tas arī viss, dzirdēsi patīkamo kačing un vibrāciju — tavs pirmais Apple Pay pirkums ir veikts! ? Ja Monese konta reģistrācijas brīdī izmantoji manu uzaicinājuma kodu REINI738 tad 48 stundu laikā tavā Monese kontā automātiski ieripos solītie bezmaksas 15€ — tos vari droši tērēt pērkot jebko. Tas arī viss — izbaudi Monese un Apple Pay! ?

 

 

Artboard.png

Labots - johnbee
update
  • Slikti! 3
Link to comment
Share on other sites

Kas tur slikts šajā instrukcijā, ka tik negatīvs novērtējums?

Link to comment
Share on other sites

johnbee

Njā, žēl, ka tik negatīva attieksme. Es instrukcijas rakstīšanā ieguldīju diezgan daudz darba un centos būt pilnībā atklāts par to manu uzaicinājuma kodu, kā arī norādīju, ka to droši var neizmantot. Bet nu jā, tas sanāk tāds win-win. Ceru, ka kāds ņems par labu un instrukcija noderēs.

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , ivo teica:

Kas tur slikts šajā instrukcijā, ka tik negatīvs novērtējums?

instrukcija ļoti laba, žēl, ka der tikai ābolainajam cilvēces mazākumam.

(priekš manis tēma būtu interesanta androīdiskā kontekstā)

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Ar androīdu cik zinu nav problēmu! Vajag telefonu ar NFC un sweedbank vai citadele bankas karti un aplikāciju. Tālāk telefons strādā kā bezkontakta karte. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 9 minūtēm , ervie teica:

ābolainajam cilvēces mazākumam

Nu un tāpēc uzreiz jāmīnuso raksts?

Kā, jau Ronalds minēja, androīdiem jau sen viss strādā, bet tiem, kas nevēlas lietot viņu gļukaino opsistēmu, līdz šim bija problēmas, jo Apple Pay sistēma nedarbojas mūsu valstī.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds
Just now, ivo teica:

bet tiem, kas nevēlas lietot viņu gļukaino opsistēmu

Nu jā, to gļukaino opsistēmu kas ir sagrābusi vismaz 80% no tirgus.... Ja ne vēl vairāk! 

Androīdam cenu grupā zem 200 eur ir pieejami daudzi pavisam cienīgi un lietojami telefoni! Gribam flagmani? Arī tur androīdam ir ko piedāvāt! 

Par ios - es domāju ka viņš turās tikai uz fan boy.... 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 23 minūtēm , Ronalds teica:

Ar androīdu cik zinu nav problēmu! Vajag telefonu ar NFC un sweedbank vai citadele bankas karti

skaidrs, problēma apzimēta precīzi. ja nav sved vai cita, tad - čau.

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Bet labi  - kur problēma zem telefona cehola palikt parasto bezkontakta karti un maksāt ar telefonu??? 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 47 minūtēm , Ronalds teica:

cienīgi un lietojami telefoni!

telefoniem jau nav ne vainas. Man nepatīk pats android kā suga. iOS ir gan nesalīdzināmi ērtāka un patīkamāka saskarne, kā arī nekas nekaras. 


Pirms 44 minūtēm , ervie teica:

ja nav sved vai cita, tad - čau

Kur problēma banku nomainīt?

Link to comment
Share on other sites

Pirms 42 minūtēm , Ronalds teica:

Bet labi  - kur problēma zem telefona cehola palikt parasto bezkontakta karti un maksāt ar telefonu??? 

3 problēmas, nosacīti, protams:

Šogad vēl ir vietas, kur tomēr nāksies izņemt karti no čehola un iebāzt karti fiziski;

Ik pa laikam tomēr paprasīs PIN;

Telefona NFC tomēr nolasās nesalīdzināmi labāk, jau no ~5cm attāluma, papildus drošība, vai nu pirkstu nospiedums, vai FaceID;

Link to comment
Share on other sites

Ronalds

Nestrīdēšos. 

Bet vairums telefonu lietotāju izvēlās androīdu. 

Ir par ko padomāt, vai ne tā? 

Link to comment
Share on other sites

CosmosDC
Pirms 2 minūtēm , ivo teica:

iOS ir gan nesalīdzināmi ērtāka un patīkamāka saskarne, kā arī nekas nekaras. 

Nekas nekaras arī Android telefoniem, ja nepērk telefonu par 100 EUR.

Savā galvā nekad nav ienākusi doma, ka ne visi cilvēki ir vienādi - vienam patīk iOS, citam Android, citam vēl kas eksotiskāks? Kur tādi rodas...

Link to comment
Share on other sites

Nav daudz ko domāt, Androīd pieejams jau no 60Eur, iPhone no ~300...

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , CosmosDC teica:

ne visi cilvēki ir vienādi

iedomājies - ir ienākusi! Vienkārši paužu savu viedokli un viss.

Link to comment
Share on other sites

Just now, Ronalds teica:

Nestrīdēšos. 

Bet vairums telefonu lietotāju izvēlās androīdu. 

Ir par ko padomāt, vai ne tā? 

Nav daudz ko domāt, Androīd pieejams jau no 60Eur, iPhone no ~300...Vairumam tas ir ļoti būtiski.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Ronalds

@Vilx, skaidrs! Bet ja es visu funkcionalitāti, ko man vajag, varu dabūt ar telefonu <200 eur, ta kam man maksāt vairāk? Laiks, kad telefons ko pagarināja, sen ir pagājis! 

Link to comment
Share on other sites

Ja nu kas.. no nesena brīža arī Citadeles VISA kartes darbojas "norēķinies ar tālruni" režīmā.. (android), pirms tam bija tikai MC.. VISA kartes darbojās ar speciālo uzlīmi.. tagad viss ir iekš app.

Labots - CAP
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, vvv teica:

iPhone nav latviski.

Kas nu kuram būtiski. Man nekad nav traucējis angliskais interfeiss. Reizēm tieši latviskie tulkojumi mēdz būt kaitinoši. Ja godīgi, tad bija pat piemirsusies šī nianse, lai gan telefonu lietoju ikdienā.

Link to comment
Share on other sites

Ir tādas paaudzes cilvēki, kuri neprot angļu valodu. Ko nu? Aijai no Kuldīgas likt krievu valodu???

Link to comment
Share on other sites

Pirms 2 minūtēm , drunk_lizard teica:

connect to itunes

Nelietoju iTunes, nav bijis vajadzības. Zona nekad nav zudusi. Touch ID manam 7-tajam strādā ideāli, vienīgi ja pirksti slapji, tad negrib unlockot. OK, sievas vecajam 5s, tam gan tas touch ID mēdza gļukot.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 2 minūtēm , ivo teica:

Reizēm tieši latviskie tulkojumi mēdz būt kaitinoši.

Nosauc piemērus latviskiem tulkojumiem, kas ir kaitinoši.

Nesāc tagad meklēt attaisnojumus tavas Apples augstprātīgai un necienīgai attieksmei pret latviešu valodu.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 3 minūtēm , Zoom teica:

tādas paaudzes

Es neteiktu, ka tā ir paaudze, drīzāk izglītība un intelekts.


Pirms 2 minūtēm , vvv teica:

meklēt attaisnojumus

pasarg 'dies, kādus vēl attaisnojumus! Teicu tik ko, ka man pilnīgi vienalga kādā valodā saskarne - LV vai EN. RU arī derētu.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 25 minūtēm , ivo teica:

Es neteiktu, ka tā ir paaudze, drīzāk izglītība un intelekts.

Nu tad to pasaki acīs pirmspensijas (pensijas) vecuma cilvēkiem. Protams ne visiem. 

Link to comment
Share on other sites

versatile

Man liekas tas apple pay pulksteņos utt ir stipri pārvērtēts. Dzīvesbiedre ar priecājas, ka ērti ar pulksteni maksāt - es nez, man nesagādā nekādas grūtības ielikt karti un saspiest PIN. Jā, man pat tikai 1 karte ir ar čipu, n26, kas ir rezerves karte, gadījumiem, ja ceļojumā kkas aiziet šķērsām. Nafigam risināt neesošas problēmas?

Link to comment
Share on other sites

Pirms 27 minūtēm , versatile teica:

ērti ar pulksteni maksāt

Atkal katram savs - zini kā sievietei ir rakties pa somu, meklēt maku, vērt vaļā utt. Tāpēc pilnīgi saprotu tās ērtības. Vienīgi pēc Rimi/Maximas kartes somā tāpat jālien :D

Link to comment
Share on other sites

Klau, jūs Aifonu fani, pasakiet, kā visvienkāršāk uzlikt savu zvana melodiju? Androīdam vienkārši caur to pašu TC ielieku attiecīgajā mapē un viss. Savukārt pirms kāda laika nočakarējos, lai to pašu izdarītu ābolam. Nācās likt itunes un arī tad dabūiju to mp3 apgraizīt.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 12 minūtēm , base7 teica:

zvana melodiju

Jā, ja vēlas kaut ko specifisku, tad tiešām jāliek caur itunes. Neliels čakars ir, bet googlē var sameklēt instrukcijas. Kaut kad sievai taisīju melodijas šitā. Pašam man to nafig nevajag, dzīvoju ar defaulto melodiju, jo man pilnīgi pofig kāda tā ir, galvenais, lai var dzirdēt.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 13 minūtēm , drunk_lizard teica:

lai savu muzonu iemestu

Priekš kam tad Spotify?


Pirms 14 minūtēm , drunk_lizard teica:

jaaiepis cents ar visaam sjitaam karteem?

Sieviešu loģika - viņām tas ir svarīgi :D

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB
Pirms 13 minūtēm , ivo teica:
Pirms 26 minūtēm , drunk_lizard teica:

jaaiepis cents ar visaam sjitaam karteem?

Sieviešu loģika - viņām tas ir svarīgi :D

Neapvaino @abi, vinjam pa gadu vairaki simti bonusos sanakot

  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

rimi karti androīdistiem arī nevajag līdzi staipīt :D

Link to comment
Share on other sites

INTRASERVERNET

Ja drikst, man shaja sakara ir kas sakams. Diemzhel cik meginats ir tad Apple Pay kaa Latvijas karti pievienot nedod. Tapec tas izpaliks, kamer Latvijas bankas nenoslegs ligumu ar Apple vai citadi nevienosies par Apple Pay. Seit liels plus Android virziena, strada ari ar Latvijas kartem. Ja drikst velos bilst, ka sen vairs nav ka Android ir nestabils utml. Ljoti daudz kas ir parstradats, izmainits sistema. Vairak ir domats par gala lietotajiem, nevis geekiem.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

johnbee
(labots)
Pirms 5 minūtēm , INTRASERVERNET teica:

Ja drikst, man shaja sakara ir kas sakams. Diemzhel cik meginats ir tad Apple Pay kaa Latvijas karti pievienot nedod. Tapec tas izpaliks, kamer Latvijas bankas nenoslegs ligumu ar Apple vai citadi nevienosies par Apple Pay. Seit liels plus Android virziena, strada ari ar Latvijas kartem. Ja drikst velos bilst, ka sen vairs nav ka Android ir nestabils utml. Ljoti daudz kas ir parstradats, izmainits sistema. Vairak ir domats par gala lietotajiem, nevis geekiem.

Sent from my Pixel 2 XL using Tapatalk

 
 

 

Jā, Latvijas bankas ir oldschool. Tieši tāpēc es atradu veidu, kā to lietot Latvijā ar igauņu banku Monese. Ir baigi labi. Šodien Monese karti iekš Apple Pay uzstādīju draudzenei un viņa starā, ka vairs nebūs jāstaipa līdzi bankas karte. Vēlreiz - tiem, kuriem interesē sākt lietot Apple Pay Latvijā, instrukcija pieejama šeit.

Labots - johnbee
Formatēšana
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Hmm, a ja man ir N26 karte, to varbūt arī var pievienot apple pay?

Link to comment
Share on other sites

martinno
pirms 16 stundām , CAP teica:

rimi karti androīdistiem arī nevajag līdzi staipīt

 

Sīkāk, lūdzu :)

Novelc Rimi app'u un ir?

Labots - martinno
Link to comment
Share on other sites

unknovn

Nezinu, es pārkāpu no iOS un Samsung S9, uztaisīju līdzīgu costumizāciju kā iOS un vispār nejūtu atšķirību. Domāju ka būs sarežģīti u.t.t., bet tagad androids strādā gana labi lai es justu atšķirību. Reāli salīdzinot androidam ir vairāk fīču un ērtumu nekā iOS.

Ja salīdzini iOS ar 60Eur vērtu androidu, tad pieļauju, tur ir starpība, bet salīdzini ar savai trubai (iOS) atbilstošu pēc izmaksām Android.

Link to comment
Share on other sites

pirms 6 stundām , martinno teica:

Novelc Rimi app'u un ir?

pa lielam jā.. tik app ielogojies :) un ieslēdzot nfc un app darbojas kā bezkontakta rimi karte..

Link to comment
Share on other sites

martinno

Jānotestē būs šodien. Diez kā ar Swed bezkontaktu maksāšanu šis darbosies? Cerams, ka nepārklājas :mrgreen:

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , martinno teica:

nepārklājas 

nez.. pašapkalpošanās kasēs tu taču sākumā novelc/nopīkstini rimi karti un tad spied pogu maksāt :D

 

noteikti līdzīgi ir parastajā kasē.. turklāt, šķiet, lai rimi karte nostrādātu app jābūt atvērtam, citādi kkā pat neesmu mēģinājis.. pameti labu ideju pamēģināt :D

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...