Jump to content

Pārdomas par Rushkoff rakstu "Survival of the Richest


Raimonds1
 Share

Recommended Posts

Autoru uzaicina uz kūrortu, lai sniegtu galveno ziņojumu, ieskatu par „tehnoloģiju nākotni”,  ap simts investīciju baņķieriem. Liels honorārs, puse profesora gada algas. 
Riska ieguldījumu fonda augšējais ešelons ieradies ar saviem jautājumiem.
"Kuru reģionu būs mazāk ietekmējusi nākamā klimata krīze: Jaunzēlande vai Alaska? Vai Google tiešām būvē Ray Kurzweil kā smadzeņu māju, un vai viņa apziņa dzīvos caur pāreju, vai arī tā mirs un atdzimst kā pilnīgi jauna? Visbeidzot, brokeru korporācijas vadītājs paskaidroja, ka viņš ir gandrīz pabeidzis savu pazemes bunkuru sistēmu un jautāja: „Kā es varu uzturēt autoritāti pār maniem drošības spēkiem pēc notikuma?”

Pat ar visu savu bagātību un varu viņi netic, ka viņi var ietekmēt nākotni.
Notikums. Tas bija viņu eifēmisms vides sabrukumam, sociālajiem nemieriem, kodolieroču eksplozijai, neapturamam vīrusam vai Mr Robot hack, kas visu iznīcinās."

"Viņi zināja, ka bruņotie sargi būs vajadzīgi [..] Bet kā viņi maksātu sargiem, kad nauda būs bezvērtīga? Kas atturētu sargus izvēlēties savu līderi? "

"...viņi gatavojās digitālai nākotnei, kas nebija saistīta ar pasauli kā labāku vietu, bet gan ar cilvēka stāvokļa pārvarēšanu kopumā, izolējot sevi no ļoti reālās  pašreizējās klimata pārmaiņu, pieaugošā jūras līmeņa, masu migrācijas, globālo pandēmiju, nativistu panikas un resursu izsīkšanas problēmas. Viņiem tehnoloģiju nākotne patiešām ir tikai viena lieta: aizbēgt."

https://medium.com/s/futurehuman/survival-of-the-richest-9ef6cddd0cc1

 

Kā Jums tādas prognozes un domu gājiens?

 

Labots - Raimonds1
Link to comment
Share on other sites

Izlasīju un nebrīnos, ka viņiem bail. Bail, jo ir tādi paši cilvēki kā mēs - emocionālas būtnes, kas reaģē vairāk uz negatīvo nekā pozitīvo. Papildus tam, katram cilvēkam ir mazāks vai lielāks burbulis sev apkārt, kuru viņš negrib sadurt. Tas var būt tikai ap cilvēku vai ap viņu un viņa ģimeni, draugiem, mantu, utt. Tas ir normāli un tā tas vienmēr vēsturiski bijis. Cilvēki dzīvoja un darbojās relatīvi nelielās grupās, tajā pašā laikā kasoties reizēm ar kaimiņu grupām burbuļu saglabāšanas vārdā.

 

Tiklīdz grupas paliek pārāk lielas, to dalībniekiem sāka rasties grūtības saprast, kas viņus īsti vieno. Un tā, manuprāt, ir nāciju un sekojoši jau korporāciju problēma, proti, cilvēki tādos apjomos nevar un negrib sadarboties, tādējādi radot pašpiepildošu vīziju par "notikumu" jeb kataklizmu, kas pieliks punktu lielu prātu fantāzijām par draudzīgu utopiju. Bet "ne pašam, ne Sašam" modelis nenovedīs pie ne kā laba, tāpēc naudīgie plāno izejas stratēģiju, bet nekas viņus nepasargās, jo jau šajā gadsimtā mūsu kolektīvā rīcība nesīs ne pārāk svaigos augļus.

 

Nesen lasīju "What Has Government Done to Our Money? and The Case for a 100 Percent Gold Dollar - Murray N. Rothbard" eseju, kur autors aprakstīja vēstures notikumus, kas noveda mūsdienu sabiedrības pie fiat naudas. Silti iesaku palasīt, jo saskatu tiešu saistību starp naudas (nopelnītā kapitāla) vērtības mazināšanos un nenormālo spekulācijas laikmetu, dārgajiem nek. īpašumiem, valsts aparāta augšanu (un ar to saistīto korupciju), kā arī pār-nacionālu korporatīvu "personu" rašanos, kuru īpašnieki veic aktivitātes, kas kaitē visiem pārējiem. Šī eseja man lika saprast augsni 1. un 2. pasaules karam un redzu, ka tieši noturīgas vērtības maiņas līdzekļa esamība ļaus cilvēkiem nomierināties un beidzot sākt baudīt dzīvi tā vietā lai mocītos garas darba stundas piecas dienas nedēļā, lai liktu sūri grūti nopelnīto naudiņu brokeru rokās, kuri investē to vērtspapīru tirgos, kas jebkurā brīdī var krist (izskatās, ka kopš oktobra jau sākas t.s. bear market).

 

Tieši Kenedija valdīšanas sākumā tika lemts par "bezgalīgo valsts ekonomikas izaugsmi" kā panaceju cilvēku labklājībai, tomēr savādi, ka nevienlīdzība starp sabiedrības slāņiem kopš tā laika ir augusi par spīti "izaugsmei".

 

Laimīgu jauno! :)

 

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , drunk_lizard teica:

kur, blje, mana teeja?!

Skapītī, uz plaukta, veikalā?

Link to comment
Share on other sites

Ē, atkal psihenē internetu iedeva!

Link to comment
Share on other sites

 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...