Jump to content

Ar ko iedzīvināt diožu (LED) ekrānu, displeju?


Ne-zinītis
 Share

Recommended Posts

Jatājums sekojošs - tātad ir LED punktu (atsevišķu diožu) informatīvie ekrāni, tādi, kā, piemēram, transportā, stacijā, lidostā un citur.

(Piemēram, kad kāpjat autobusā, vai mikriņā jums degungalā spīd uzraksts uz kurieni tas buss dodas.)

Tad lūk - ir šāds ekrāns, kas sastāv no 8x8 LED diožu matricām un šādas matricas ir 8 pa vertikāli un 8 pa horizontāli.

Kopā sanāk diezgan paliels kvadrāts ar 4096 maziem LED punktiņiem, kurus ieslēdzot/izslēdzot var nodot kādu nebūt informāciju, vai ornamentu, vai pat vienkāršu zīmējumu.

Un tagad galvenais jautājums - ar kādiem dzelžiem parasti darbina šādas LED matricas - varbūt kāds ir ar šo krāmējies un zina - kādas mikrenes te tiek izmantotas, kaut kādi mazi 8bitu nobīdes reģistri, vai kaut kādi lieli gatavi daudzkāju monstri u.t.t.? Un tad to visu droši vien rausta kaut kāds procis - vārdu sakot, ja kāds var populāri apstāstīt, kā tiek organizēta šādu ekrānu vadība - būtu ļoti pateicīgs (ja iespējams, norādot uz konkrētām mikrenēm, kurā virzienā "jārok").

Katrs diodes punktiņš tērē apmēram 0.5mA, viens no galiem katrai līnijai ir savienots (laikam Anods), otrs brīvs.

Varbūt ka te kaut kādā veidā var izmantot pēdējos gados parādijušās mazās SMD mikrenītes, ko izmanto sinhronai LED gaismiņu mirdzināšanai (eglītēs, skatlogos un taml.)? Cik saprotu, ir kaut kāda šina, pa kuru tiek padota info un tad katra tā mazā mikrenīte jau zina kuri LEDi jāiededzina... tā var panākt "krītoša sniedziņa" un visādus citus efektus.

Link to comment
Share on other sites

Ne-zinītis

Jā, nav īsti tas, bet paldies - noteikti pastudēšu, kā (ar ko) viņš ir taisījis to portu multipleksēšanu. Ja vel kādam ir idejas - priecāšos aplūkot! (Tajā skaitā to ideju par daudzām mazajām SMD mikrenītēm, varbūt kāds zin, kādas sērijas mikrenes tās vispār ir, savādāk Googles tante man nestāsta...)

Tā ideja, manuprāt, būtu laba ar to, ka varētu to ekrānu "audzēt" pēc vajadzības lielāku, vienkārši palielinot to mazo mikrenīšu skaitu katram jaunam 8x8 kvadrātiņam.

Link to comment
Share on other sites

Nu mazizmēru ir šie.

Nu slēdz rindā un taisi ko gribi . Gan jau ir varianti , kad izmanto šo kontrolieri, pieslēdz kādas, jaudīgākas/lielākas.

PS reku  ir.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

Pirms 11 minūtēm , Ne-zinītis teica:

viņš ir taisījis to portu multipleksēšanu.

Ideja ir tāda ka padod spriegumu uz vajadzīgo slāni un uz vajadzīgo diodi rindā. Tātad diodes mirgo. Bet vadībai nevajag ntās līnijas.

Link to comment
Share on other sites

Es drošivien izmantotu ko līdzīgu šim, viens chips uz 16 diodēm, kontrolējas caur I2C.

Ir arī 24 un vairāk kanālu, kā arī jaudīgāki, šim 120mA uz kanālu.

http://www.ti.com/product/TLC59116     

https://www.nxp.com/products/analog/interfaces/ic-bus/ic-led-controllers:MC_48878

 

"cakarēties ar tranzistoriem, linijām utt manuprāt nav jegas.

Link to comment
Share on other sites

Ne-zinītis

Jā, šīs mikrenītes būs jāizpēta, paldies par info, tomēr gribu papētīt tuvāk arī otru variantu, lai pieņemtu lēmumu, kā īsti taisīt.

Varbūt kāds ir darbojies ar tiem eglīšu un šovu rotājumiem - visādiem krītošajiem sniedziņiem un tamlīdzīgām lietām? Es bodē paskatījos, ka tur tās mazās mikrenītes ir salodētas pa taisno uz tām lokanajām LED virtenēm un no kontroliera vadās, man škiet, ka vispār pa vienu drāti (plus, protams, barošana katrai krāsai). Bet ja pieņemam, ka krāsa būtu viena, tad būtu tikai zeme, barošana un vadības drāts. (Jo ja ekrāns būtu vairāki kvadrātmetri, tad vadu mudžekim/garumam arī ir liela nozīme!) Interesanti, kas tās ir par mikrenītēm ko viņi tur izmanto un kādi tur tie vadības signāi - neviens nav saskāries? Var, protams, no ali-expr. nopirkt un tad izpētīt, bet kamēr nav nopirkts... saprast vai der tas princips vispār.

Link to comment
Share on other sites

Ne-zinītis

Paldies AndrisBB! Šitā ir īstā mikrenīte - pat nezināju, ka ķīnieši to jau LEDā iekšā umudrījušies iebāzt! Bet atradu arī ārpusLEDa variantu WS2811.

 

Ja kāds zina arī citu ražotāju līdzīgus izstrādājumus - droši iemetiet šajā tēmā.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...