Jump to content

Iesakiet ID card lasītāju (viedkaršu lasītāju) (eID karšu lasītāju)


abi
 Share

Recommended Posts

Sanāca grozīties pa PMLP māju un joka pēc nopirku eID karti. Kāds mēnesis jau pagājis un šodien, vaļas brīdī, izvilku to no aploksnes apskatīties. Principā man viņu nafig nevajaga, bet varētu intereses pēc paspēlēties ar e-parakstu.

 

Nolūkoju šādu smart card reader (LV var drusku lētāk viņu nopirkt, bet veikalos nav pilnīgi nekāda apraksta):

Mulsina ka nav norādīts atbalsts WIN 10 64Bit , varbūt kāds šo jau lieto - darbojas uz WIN 10 64Bit, var pie Android arī slēgt? Pirkt šo, vai vajag dārgāku? Kā vēl var interesanti un derīgi šo izmantot, priekš kam lasīt tās kredītkartes, kas tās pa IC standarta kartēm, vārdu sakot, papļāpājam, padalāmies pieredzē šāda vai līdzīga aparāta lietošanā.

 

https://www.aliexpress.com/item/White-ABS-USB-Contact-Smart-Chip-Card-IC-Cards-Reader-With-SIM-Slot-for-Windows-Me/32904077569.html?spm=2114.search0604.3.13.2bd966d0UlkVIu&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10065_10068_5726815_10059_10884_10887_10696_100031_10084_10083_5726915_10103_10618_10307_10820_10821_10303_10302,searchweb201603_60,ppcSwitch_0&algo_expid=436cfe7a-16b3-4466-bae2-3da2eafbc4d6-2&algo_pvid=436cfe7a-16b3-4466-bae2-3da2eafbc4d6&priceBeautifyAB=0

Link to comment
Share on other sites

Ir kaut kāds noname smart card reader. Darbojas labi. Savulaik nopirku Euronics, par 5 lati aptuveni, precīzi neatceros. Darbībā gaužām vienkāršs, caur USB piespraud datoram, ieliec iekšā karti, vajag uz datora programmatūru no eparaksts.lv, prasa abus PIN kodus, lai parakstītu, tos nepazaudē. Dažas reizes ir nācies izmantot e-parakstu priekš valsts iestādēm, pašvaldības iestādēm. Bija prasība - vai nu e-parakstītu dokumentu elektroniski aizsūtu vai sūtu papīra formātā ar roku parakstītu ierakstītā vēstulē pa pastu.

Link to comment
Share on other sites

Tas neder! Šeit zēniem patīk sado mazo varianti :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

nu jā, ne visiem ir viedie tālruņi, kādreiz bija tiešām tas eparaksts virtuāls, varēja mierīgi iztikt ar banku autentifikāciju..

BET, apskatamies cenrādi: https://www.eparaksts.lv/lv/sakt_lietot/Cenradis

 

vismaz līdz šim e-id kartē bija 120 paraksti par brīvu.

man pašam karte šajās dienās beidzās, bet gaidīšu nākamo gadu, kad sola, ka būs derīga 10 gadus (šobrīd 5), un būs iekšā neierobežots parakstu skaits.

 

ja ir darīšana ikdienā ar iestādēm, tad tiešām ērti.

par lasītāju, man ir vecs kaut kāds vēl no laikiem, kas eparakstu administrēja latvijas pasts, un joprojām darbojas. 

  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Manam ir kaut kāds Gemalto PC express tjapļapam. Ļoti ērti, viš aprēķināc tā, ka netorčī ārā - vienreiz ieliec un aizmirsti.

Jēbajā gādāts savulaik.

Gemalto-PC-Express-Compact-HWP114012D-qe

 

Es visu laiku slinki zīlēju - a vosj LTC telekarti šamā var iespraust un televīziju (ar usb puļķi kopā) palaist??

Kaut kā tur veči esot kaut ko tādu dabūjuši gatavu, vajagot tur visādus softiņus un tiripiri.

Labots - VebKamera
  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Viedais telefons, protams, ir, bet, ja vēlies dokumentu kaudzīti nosūtīt, nu tur kaut ko pierādīt uz 15 dažādām lapām, vairāki atsevišķi teksti, pierādījumu foto - tur tak nervi beigsies ar telefonu ņemoties. Neesmu precīzi testējis, bet, ja pa telefonu aizsūti e-mail ar kaudzi pielikumu, tad neesmu īsti drošs ka uz datora pasta programmā viņi nosinhronizējas un paliek mūžīgi mūžos izejošo e-mail arhīvā, lai vienmēr var tuvāko 10 gadu laikā atrast, un, pat ja tā, tad neriskētu pazaudēt pierādījumus pazaudēta/pārinstalēta/sasista telefona dēļ.

 

Varbūt es kaut ko ne tā runāju patreiz, īsti nezinu kā tieši uz telefona tas darbojas, bet nojaušu ka vispirms no datora sagatavotie dokumenti ir jānosūta uz telefonu, tur kaut kā jāpārveido, jānosūta atpakaļ uz datora un tad var sūtīt pa email vai iesniegt kādā valsts elektroniskajā sistēmā. Jautājums ir kāpēc tur pa vidu vajag Android ierīci, kā tieši viņa aizstāj ID karšu lasītaju? Tikko noklausījos apmācošo video par mobilo e-parakstu - tur tak saka ka iespēja sagatavot dokumentus ar e-parakstu ir vien plānots drīzumā.... Tad jau viņš nekam neder jo vienkārši ielogoties ir ērtāk un lētāk ar i-banku caur Latvija.lv.

Labots - abi
  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Šeit vispār var saprast ka mobile e-paraksts ņem naudiņu par katru parakstu sākot no pirmā:

Dokumentu parakstīšana portālā eParaksts.lv 

Dokumentu parakstīšana ar eParaksts eID vai eParaksts karte

  • Parakstot dokumentus portālā eParaksts.lv ar eParaksts karti, tiek izmantotas eParaksts karte parakstīšanas reizes
  • Parakstot dokumentus portālā eParaksts.lv ar eID karti, tiek izmantotas eID kartē iekļautās eParakstīšanas reizes

Dokumentu parakstīšana ar eParaksts mobile

  • Viena eParakstīšanas reize Eur 0.41
  • 20 eParakstīšanas reizes Eur 4.13
  • Gada abonements ar neierobežotu eParakstīšanas reižu skaitu Eur 9.95
Link to comment
Share on other sites

Pirms 11 minūtēm , abi teica:

ar telefonu ņemoties

Ja grasies kaudzīti ar dažādām lapām parakstīt, caur karšu lasītāju un datoru darbojies, vienlaicīgi vari runāt pa telefonu... Ne tā kā dažs labs ar savu mobilo aplikāciju, zvana šim, a viņš - vai, paga, es nevaru runāt, man tagad e-paraksti jāizveic... Protams, protams, visu darīt telefonā ir ērtāk, bet var būt situācijas, kad tā nav.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 19 minūtēm , abi teica:

Varbūt es kaut ko ne tā runāju patreiz, īsti nezinu kā tieši uz telefona tas darbojas, bla bla bla megacrap deleted

 

varbūt nevajag tik daudz gvelzt, ja nezini kā tas darbojas?

Link to comment
Share on other sites

Pēc mobīlā cipara ieraudzīšanas vairs nav nekādas vēlmes redzēt to e-parakstu telefonā. Pēdējo reizi kad bija izvēle vai nu ierakstīta vēstule uz UR pa pastu vai e-paraksts, tur bij kādas 15 lapas, dokumentu skaits gan mazāks, bet vismaz kādi 5 bija gan. Pasts 1.50 EUR, mobilais paraksts  - nezinu kā pareizi jāskaita - 5x0.41=2,05 vai 15x0.41=6.15 EUR

Link to comment
Share on other sites

abi, nesen vienā tēmā par e-parakstiem spriedām - tika noskaidrots piezvanot uz e-paraksta oficiālo kontakttālruni, pagaidām, līdz gada beigām ir tā - visi e-paraksti ir bezmaksas, gan no ID kartes parakstītie, gan caur mobilo aplikāciju, arī ID kartē iekļautie 120 e-paraksti netiek uzskaitīti, e-paraksties uz nebēdu, netērējas tev nekas..., viņi vēl līdz galam nav izstrādājuši sistēmu, kā iekasēt naudiņu par e-parakstiem, plānojot nākamgad palaist, kad palaidīs, tad gan būs tā, ka par katru e-parakstu būs jāmaksā, mobilie e-paraksti par naudu, 120 e-paraksti no ID kartes par brīvu, sanāks, ka par ērtībām nāksies maksāt, kamēr «sado-mazo varianti», kā te izteicās, būs bezmaksas, ja vien ar tiem 120 parakstiem pietiek, tas ir ļoti daudz, ja nekas radikāli nemainās, diez vai tos 120 var iztērēt.

Link to comment
Share on other sites

@ e=d     tak izskaidro kur ir profits tam mobile e-parakstam, es viņu neredzu nu nekādīgi. Jautajumu tak tāpēc arī pacēlu, ka nefiga par so nezinu, bet pēkšņi uznāca interese

Link to comment
Share on other sites

abi, tu apreģeļisj, ko tu gribi, ID karšu lasītāju vai mobilo lietotni. Ja ID karšu lasītāju, tad tas ir pa tēmu, ja mobilo lietotni, tas nav pa tēmu. :D

Link to comment
Share on other sites

Ja runājam par id karšu lasītāju ta principā vienalga kur ņemt, tipa tas pats kas USB sd karšu lasītājs. Visi strādās vienādi. Agrāk bija problēmas ar softu. Tagad vairums ir salabotas. Bet tāpat dažreiz no chrome nestrādā autorizācija sweedbankā. No Edge strādā vienmēr.  

Link to comment
Share on other sites

Pirms 10 minūtēm , vvv teica:

tu apreģeļisj, ko tu gribi, ID karšu lasītāju vai mobilo lietotni.

Tak gribēju lasītāju, bet e=d sajauca galvu ar apgalvojumu ka tas i priekš mazohistiem un mobile ir way to go un nu vēl apjautu ka ir 2 atsevišķas lietas  - eID karte un eParaksts karte un nu man ir jādomā , varbūt kāds var pateikt priekšā uzreiz. Ja es gribu firmas vārdā iesniegt dokumentus, tad mana eID karte neder, vajag vēl atsevišķi eParaksts karti juridiskai personai? eID karte arī liek laika zīmogus, jebšu tas vēl ir kaut kas cits, ne digitālais paraksts?

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

Ja tu paraksties pats, nevajag tev nekādu speciālu juridiskās personas e-parakstu. Tas juridisko personu e-paraksts, cik es saprotu, vairāk domāts priekš darbiniekiem, kuri darba vajadzībām e-parakstās, uzņēmums apmaksā ar e-paraksta lietošanu saistītos izdevumus, saproti, kaut kā nejēdzīgi sanāktu, ja tavs darba devējs tev liktu iztērēt tavus personiskos 120 e-parakstus, un pēc tam, kad pašam vajadzēs, tu dabūsi pirkt. Līdzīgi kā darba telefons, tā arī darba e-paraksts.

Cik atceros, e-parakstoties ar ID karti, e-parakstam laiks arī parādās, vai tas ir tas pats laika zīmogs, vai laika zīmogs ir kāds cits zvērs, nezinu.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Ronalds teica:

Ja runājam par id karšu lasītāju ta principā vienalga kur ņemt, tipa tas pats kas USB sd karšu lasītājs. Visi strādās vienādi.

 

Vai es pareizi saprotu ka tas verķis darbojas ar kaut kādu primitīvu universālo draiveri un tāpēc korekti strādas uz visām mūsdienu OS, tai skaitā WIN 10 64Bit, pat ja atbalstīto OS sarakstā tā nav?

Link to comment
Share on other sites

Gan jau, ka strādās. Es savējo karšu lasītāju piespraudu pie datora, nevajadzēja nekādus draiverus instalēt, dators atpazina.

Link to comment
Share on other sites

Ja nē, softam driveri nāk līdzi.

Link to comment
Share on other sites

Lietoju šāda dizaina precīzu modeli kas zina, sen pirkts.

 

darbojas, patīk ka kompakts.

nu blakus esošu USB portu gan apēdīs

vispār tās eparaksta štelles tādas viegli murgainas :D


Ak, jā - ja uzbrūk nelabais var mēģināt atvairīt..

 

141381-gallery-2-(2).png

 

EverettCollection_TheRite-150708.jpg

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Nav tur kosmoss tie jēparaksti. Ja ņem un formē atsevišķi, tad es nepakam nemaksātu to murgu. Bet es paņēmu kopā ar ID karti - tur iekšā ir 120 bezmaksas paraksti. Bieži man nevajag, nu max kādas 1-2 reizes mēnesī, uz visu gadu rēķinot. Tā arī visā iepriekšējās ID kartes lietošanas laikā neiztērēju tos 120 gabalus.

Ja ar valsts iestādēm nākas komunicēt, tad vismaz nav jāziepē zandeles - varu no mājas (vai Kanāriju salām) nosūtīt pavisam oficiālu vēstuli, kas viņiem par visiem 100% jāņem vērā. Un ID karte ir līdzi tieši ceļojumos, nekas papildus nav jāgādā.

 

BTW, tas softs gan ir pilnīga draza. Man sanāk tā, ka bezmaza uz katru parakstīšanas reizi jālādē jauns atjauninājums. Ko lai saka - atjauninājumi ir mūsdienu centrālā slimība.

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...