Jump to content

LMT 4G, jaudīgāka Antena ...


Gerade
 Share

Recommended Posts

 

Kādreiz tādu problēmu nebija, bet laikam mežs būs ar gadiem izaudzis lielāks un kuplāks un plus lietus laikā samirkst un vairs signāls neiet tik labi cauri. 

Interneta ātrums vienmēr bija 8-16 / 5-8 Mbp/s, tagad ir nokrities, 2-11 / 1-4 Mbp/s, bet pats trakākais ir lietus laikā, kā sāk ilgāk līt tā interneta ātrums nokrītas 0,1-1 / 0-0,5 Mbps un vēl kādu laiku pēc lietus neiet, tas jau tiek novērots mēneša garumā. Nekad nav bijis tādu problēmu, ka lietus kaut ko baigi ietekmētu.

 

LMT ir zvanīts, neko daudz nepalīdzēja, tik cik ieteica updeitot rūteri, resetot utt, pateica kurā pusē tornis, lai gan tas bija  zināms, nolasīt diagnostikas datus par antenu, teica ka tie itkā esot ok, beigās ieteica varbūt nomainīt rūteri, tipa novecojis varbūt. Vai paregulēt antenu. Tornī viņi pateica ka viss ir ok un nav vaina no viņu puses.

 

Tornis ir ~5 Km attālumā, Antena pagriezta pret torni +-. 

 

Itkā tādi, dati skaitās baigi švaki, cik uzmeklēju netā tabulu. Viņi plus mīnus lēkā, protams, tā vidēji.

RSSI (dBm):    -81
RSRP (dBm):    -112
RSRQ (dB):    -14
SINR:    -2

 

Lai gan Pavasarī jau ari koki plauka, Vasaras sākumā jau bija saplaukuši noteikti un ar internetu problēmu nebija,  varbūt kaut kas tiešām  ar rūteri, tas jau tikai LMT ieteikums bija, lai gan neticas ka kaut kas ar rūteri, vienmēr ir gājis bez problēmām un vai pēkšņi rūteris var pazemināt signālu.  Drīzāk liekas jāskatās un jāpērk jaudīgāka antena, varbūt. Kādi ieteikumi?

 

 

Labots - Gerade
Link to comment
Share on other sites

nu jā, blakus topikā viss ir rakstīts, var lasīt no beigām :)

Autoram signāla līmeņi tiešām ir zemi, uz robežas starp neko un kaut ko.

kāda antena pašlaik ir izmantota?

Link to comment
Share on other sites

Antenas modeli tiešām nepateikšu, 3-4 gadus atpakaļ deva komplektā ar rūteri. 

Bet googlē iesitot LMT antena pēc bildes būs šāda kā šī:AttÄlu rezultÄti vaicÄjumam âlmt antenaâ

Link to comment
Share on other sites

Nebūtu brīnums, ja tornī kāds būs "nooptimizējis" antenas, to virzienus. 

Var jau būt, ka arī pa vidam kaut kas tagad uzbūvēts, piem., kāds cits sakaru tornis.

Link to comment
Share on other sites

Antena pazīstama, pašam tāda mājās nu jau krāj putekļus.

nav jau citu variantu kā meklēt vietas, kur labāka uztveršana. man bija interesanti, ka pie mājas sienas, kur koki priekšā, paliekot antenu metru uz vienu/otru pusi signāls mainijās pat pa 5dbm - gan jau ka saistīts ar atstarošanos, par ko runa minētajā blakus topikā.

 

es dariju tā - paņēmu kādu kārti kādi 5m, un saslēdzu visu, un staigāju pa pagalmu meklējot vietas, kur varētu būt labāks signāls. vislabāk to darīt divatā :) 

ļoti jau negribējās to mastu, kabeli rakt, utt., bet tagad ar rezultātu esmu vairāk kā apmierināts..

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Ja mežs izaudzis (Kas ir pilnīgi ticami, aug koki pa vasaru!), tad jāceļ antena/rūteris augstāk vai jāmeklē cita vieta, kur koki nebūs priekšā! Citu risinājumu te nav un būt nevar!

Pirms 6 minūtēm , ju teica:

Nebūtu brīnums, ja tornī kāds būs "nooptimizējis" antenas, to virzienus. 

Teorētiski jā - praktiski...

Jā - blakus topikā viss jau apspriests! 

Link to comment
Share on other sites

vēl jautājums @Gerade kādā frekvecē rūteris pašlaik strādā?

var apskatīties šeit par torņu izvietojumu un pieejamām frekvencēm. vismaz manā pusē info ir ok. https://www.cellmapper.net/map?MCC=247&MNC=1&type=LTE&latitude=57.5802285812771&longitude=23.581617891931046&zoom=8&showTowers=true&clusterEnabled=true&tilesEnabled=true&heatMapEnabled=false&showOrphans=false&showNoFrequencyOnly=false&showFrequencyOnly=false&showBandwidthOnly=false&DateFilterType=FirstSeen&showHex=false&showVerifiedOnly=false&showUnverifiedOnly=false&showLTECAOnly=false&showBand=0&mapType=custom_map&showSectorColours=true


un jā, es, kad pirms pāris gadiem mainiju Huawei uz Mikrotik, signāla līmenis bija līdzīgs autora, uzliktu tieši tanī pašā vietā Mikrotik SXT(patiesībā pats LMT bija pie manis un ar eksperimentu pierādija, ka Mikrotik strādā labāk pie manis), uzreiz jau labāk palika, bet nu pa gadiem laikam koki izauga biezāki, un sliktā laikā sākās problēmas.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 8 minūtēm , uldise teica:

patiesībā pats LMT bija pie manis un ar eksperimentu pierādija, ka Mikrotik strādā labāk pie manis

Hmm...

 

Pirms pāris gadiem LMT mikrotikus piedāvāja? Cik zinu, tad tagad piedāvā biznesa klientiem. Nav dzirdēts, ka MT būtu privātajiem piedāvāts.

Link to comment
Share on other sites

nu jā, pirms pāris gadiem LMT Mikrotikus jau biznesa klientiem piedāvāja un dara to arī tagad. toreiz LMT cilvēkam bija līdzi tas Mikrotiks, lai ekperimentu uztaisītu, savu SXT es pēc tam pats iegādāju.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Izmēģināju nedaudz pacelt augstāk cik nu var, kādi 40 Cm augstāk dabūju vietu kur ātrums uzlabojas, 9 /5 Mbps/s, vecajā vietā 4/2 rāda. Vēl augstāk sliktāk paliek. Atstāšu pagaidām tā, lai pastā kādu laiku, jāpaskatās kā ir.

Labots - Gerade
Link to comment
Share on other sites

Uztrāpīji uz "caurumu" mežā!  Kādu laiku palīdzēs, bet mežs aug un 40 cm nez vai ilgtermiņā līdzēs. Ja mežs tavs, ir variants kādu traucējošo koku nogāzt un malkā pārvērst. ;) 

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Jā, laikam kādā caurumā trāpiju :D, baigi ideāli neiet, bet ir pieklājīgi. 

Bet domāju, kad atkal sāk līt, tad droši vien neies.

 

Mežs nav mans, nesanāk kādu koku nogāzt.

Labots - Gerade
Link to comment
Share on other sites

Ja jau arī 5km, tas tomēr jau padaudz. Man ir zem 1km, un tad arī 1-2 strīpas, tas uz jumta. Kā jau blakus tēmā minēju, man ārējā antena kaut ka neko nedod. Nav īsti skaidrs, kas pie vainas. Pirms tam, ar vienu citu rūteri, vēl arī 3G tīkls gan bija, tur bija reāls efekts. Tā ko LMT dala, iespējams uz tām frekvencēm (ap 2GHz) neko nedod.

Link to comment
Share on other sites

Autoram rūteris ir 800Mhz frekvencē. vismaz testi pie manis uz 800Mhz rādija, ka tai antenei pie tādas frekvences jēga maza, pie 1800 cita lieta.

Link to comment
Share on other sites

Radiolietis

Uldise, Tu kludies! Tiri tehniski ta antena dod efektu tiesi uz 800Mhz, jo kabelis maz no signala aped neka ap 2Ghz. Problema jau tur ka tai LMT antenai uz 800Mhz ir vismazakais pastiprinajums. Ja butu cita antena ar tiem 12db uz 800Mhz butu cita lieta.

Link to comment
Share on other sites

Vismaz pēc parametriem tā antena sākas par vēlu - no 850 MHz. 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , Radiolietis teica:

Ta antena nav paredzeta uz 800Mhz vinai tas joslas sakas ar 850Mhz.

tāpēc jau arī pie manis jēgas no viņas nebija :)

tas arī varētu palīdzēt @Gerade, iet un prasīt LMT, lai iedod jaunu antenu, kas māk arī 800Mhz. ja pareizi atceros, tad pie viena no saviem klientiem redzēju LMT doto šādu (tikai vienu): https://www.iskra.eu/en/MIMO/Mimo-Antenna-P-56-UNICOM/

 

Link to comment
Share on other sites

Vispār at tām antenām ir bardaks un neviens tirgotājs īsti nesako līdzi izmaiņām diapazonos. Uldise variants itkā atbilst , bet nafig antenas sagāztas 45 grādos, nesaprotu? Raidošās antenas tak stāv tornī  vertikāli un horizontāli. Varbūt es ko nezinu? Sagāžot antenu tiek zaudēti decibeli. Vispār, ko var visur piedāvāt tās štrunta logoperiodiskās antenas. Cilvēkam laukos mežā vajag 800Mhz diapazona Yagi ar kādiem 16d|B pastiprinājumu, nevis universālo antenu. 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 2 minūtēm , Didzis teica:

Cilvēkam laukos mežā vajag 800Mhz diapazona Yagi ar kādiem 16d|B pastiprinājumu, nevis universālo antenu

šim es piekrītu par visiem 100%, tikai kur tādu ņemt? bija te nesen diskusija, kur viens biedrs ebay bija atradis..

operātori jau izvēlas vieglāko ceļu - dod tādu, kas "der" visiem diapazoniem, pašiem mazāk čakara un nav būtiski, kur klients atrodas. tas kā reiz tiek pasniegts kā mega fīča, ka ir iespēja internetu lietot visur, atliek tikai modēmu+antenu līdzi paņemt. nezinu, cik procentiem no visiem kas tāds ir aktuāls. parasti tak lieto to internetu vienā konkrētā vietā, kur ir konkrēts tornis ar savām frkvencēm - līdz ar to varētu arī piemeklēt antenu.

Link to comment
Share on other sites

uldii12345

Kur tad kurwinc=MC betons palika, atkal izdzēsts? :)

Labots - uldii12345
Link to comment
Share on other sites

pirms 9 stundām , uldii12345 teica:

atkal izdzēsts?

Sāka lamāties kā vienmēr un tika izdzēsts.

Link to comment
Share on other sites

800MHz diapazons ir noslogotākais, to nevajadzētu aizmirst. Var jau būt, ka tagad daudzi izlīduši pie dabas, un labi slogo to torni?

Link to comment
Share on other sites

pirms 13 stundām , Didzis teica:

nafig antenas sagāztas 45 grādos, nesaprotu?

Lūk, es arī cerēju, ka kāds šo mācēs izskaidrot. Ka tik nav kaut kas līdzīgs, kā ar tām vienām FM radio antenām, kas ir apļa veidā saliekts/sačakarēts dipols.

Link to comment
Share on other sites

nav jau teikts, ka tās bildes ir korektas mūsu situācijā. iespējams, ka citur EU antenas torņos izvieto savādāk ..

Link to comment
Share on other sites

CosmosDC
pirms 14 stundām , Didzis teica:

nafig antenas sagāztas 45 grādos, nesaprotu

Aprakstā taču rakstīts, ka antenas izvietotas X polaritātē jeb abas antenas pagrieztas par 45 grādiem, šāds risinājums tiek izmantots ļoti retos MIMO risinājumos, lai samazinātu interferenci no standarta H un V polaritātēm. Kas ir daudz labāks jautājums - vai Latvijā mobilie operatori savas antenas eNodeB BS novietojuši X polaritātē (par 99% esmu pārliecināts, ka nē, bet nav man precīza informācija, kāds zinošāks var palabot).

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, ju teica:

800MHz diapazons ir noslogotākais, to nevajadzētu aizmirst

Laukos, caur mežu, augstākas frekvences izplatās ļoti slikti. Ja datu pārraides ātrumā ir sasniegti ļoti labi rezultāti, tad ar pašu radioviļņu izplatīšanos neko nevar izdarīt.  Jā, var sabūvēt daudzus torņus, bet vienalga, sakariem virs 1GHz jau vajag tiešo redzamību uz torni. Tapēc mobilais internets pakāpeniski atņem frekvences televīzijai. Tur gan atkal cita problēma,  antenas paliek garākas un nav vietas kur efektīvu antenu iebāzt glaudāmajā telefonā.

Link to comment
Share on other sites

nu papildus torņi jau būs jābūvē kaut vai priekš tā paša 5G, jautājums vai tie būs torņi klasiskajā izpratnē. piemēram LMT ar savu industruālo internetu - aizdomājos, ka tikai nav tā, ka uz tā pamata sāk būvēt savu 5G tīklu - uzliks piemēram Point-to-Point šo https://mikrotik.com/product/wireless_wire_dish vai līdzīgu Mikrotik komplektu(ātrums jau tagad ir 1Gbit/s) tagad pie klienta, lai nodrošinātu insdustriālo, vēlāk tanī punktā atliks tikai uzlikt papildus raidošās antenas un viss ..  

Link to comment
Share on other sites

CosmosDC
Pirms 11 minūtēm , uldise teica:

aizdomājos, ka tikai nav tā, ka uz tā pamata sāk būvēt savu 5G tīklu - uzliks piemēram Point-to-Point šo https://mikrotik.com/product/wireless_wire_dish vai līdzīgu Mikrotik komplektu

Vari, lūdzu, paturpināt šo savu ideju?

Interesē, jo tādas MT iekārtas 5G tīklā nevienā posmā nav pat teorētiski iespējams izmantot, izņemot gala lietotāju (tas varēs kaut vai uz 802.11g Linksys sēdēt 5G galā un bļaut, ka nav uzlabojumu).

Link to comment
Share on other sites

Pirms 4 minūtēm , CosmosDC teica:

tādas MT iekārtas 5G tīklā nevienā posmā nav pat teorētiski iespējams izmantot

kāpēc tik kategoriska nostāja?

nu es jau to minēju kā piemēru tikai. vai šī būs konkrētā iekārta, ko šobrīd LMT izmanto, noteikti nē. Mana doma bija, ka, pieņemot, ka līdz esošajiem torņiem ir optika, to būs jāpadod tālāk uz vēl daudz "mazākiem" 5G punktiem - un kāpēc vismaz lauku apvidos to nedarīt pa gaisu? Šobrīd LMT industruālais internets tādu risinājumu paredz, gan jau tam pašam Mikrotik būs interese piedalīties tanī pasākumā, ja jau viņi piedalās LMT rīkotās konferencēs un stāsta par industriālo internetu.. ja jau šobrīd starp LMT un Mikrotik birojiem ir tipa 5G līnija, utt..

Link to comment
Share on other sites

CosmosDC

Ja kaut viens cilvēks, kuram ir kaut kāda teikšana šajā uzņēmumā, domā ar galvu, tad tā nenotiks, jo tā ir nelicenzēta frekvenču josla, ar to viss tā kā būtu pateikts, lai uz 802.11ad tehnoloģiju nebalstītu sava tīkla backhaul (tīkla, kas, iespējams, nodrošinās tādus servisus kā auto vadības asistentus, lasīt, atbild par cilvēku dzīvībām). Katrā ziņā tas nav nopietni, šie ir standarta gala lietotāju/SOHO produkti, nekas vairāk.

Mikrotik un LMT ir noslēdzis sadarbības līgumu, cik no preses relīzēm esmu lasījis, tāpēc viņi šad un tad reklāmās/konferencēs kopā parādās.

Iespējams, ka MT palīdzēs veidot kaut kādus RRL tipa FODU risinājumus ar lielu caurlaides spēju un minimālu aizturi. 

Link to comment
Share on other sites

kā jau teicu, minētā iekārta ir tikai piemērs. ja kas, Mikrotik jau šobrīd ražo iekārtas arī priekš komerciālām frekvencēm, un piekrītu, ka operātori noteikti izmantos tās.

Link to comment
Share on other sites

Tos milzu ātrumus var panākt tikai ja tornī ir optika. Citādāk kopējo ātrumu ierobežo rdiolinks starp torņiem. Lai kādi brīnumi tiktu taisīti priekš klienta un milzu ātrumi slolīti, beigās tikai caur optisko kabeli var visiem  to nodrošināt. Kā teikt, radiolinki un bezvadu tehnoloģijas ir kruta, bet bez kabeļa tāpat iztikt nevar.

Link to comment
Share on other sites

nu, jācer, ka reiz optika paliks tik pieejama, ka līdz katrai lauku mājai to būs iespējams pievilkt :)

Link to comment
Share on other sites

Takš ir jau tagad viņa diezgan pieejama!

Optiskais āra kabelis, 8 dzīslas maksā ap 18 centi metrā, jeb 180 eur km. Nu nav nekāds kosmoss! Un viņu varētu vilkt pa esošajām gaisvadu elektrolīnijām. Bet nu birokrātija.... 

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...