Jump to content

Ikdienas darba vide Latvijas IT uzņēmumos.


Pokerists
 Share

Recommended Posts

Labdien!

Pagājušā gada laikā sāku pastiprināti interesēties par programmēšanu. Uztaisīju pāris savus mazos "projektiņus". Daži sanāca, daži nē. Nolēmu, ka nav ko ākstīties, un jāiegūst augstāko izglītību IT jomā, tā nu iestājos universitātē un 1. gadu no 3 esmu veiksmīgi nolauzis. Atradu arī sev apmaksātu praksi šai vasarai (tiesa gan, par minimālo algu, bet esmu priecīgs, ka vispār kaut ko saņemu) lielā korpurācijā, ar meitas uzņēmumu Latvijā. Darbā tiek izmantota agile metode un viss darbs tiek veikts sprintos. Teorētiski darbs liekas ok, kaulus nelauž. Labi darbalaiku savienot ar personīgo dzīvi, jo, cik saprotu, darbā ilgāk jāpaliek tikai ekstrēmos gadījumos. Esmu ievietots integrēšanas komandā, so, pārsvarā darbs ir ar webMethods. Ir pagājušas tikai 3 nedēļas manā prakses laikā, bet esmu ļoti vīlies un es saprotu, ka šeit strādāt man nepatīk. Šādā darbā īsti nespēju sajust gandarījumu.

 

Universitātē ir forši. Uzdod mājasdarbu, kurā jāuztaisa kāda vienkārša programma (protams bērnudārza līmenī). Tu apsēdies, izdomā kā tu to visu redzi, apdomā iespējamos risinājumus un sāc taisīt. Beigās ir tas gandarījums, ka esi kaut ko uztaisījis. Vari arī citiem parādīt. Pēc tam ķerties pie nākamās, un pēc kāda laika atskatīties, ko esi izdarījis. Manā tagadējā darbā ir ļoti milzīgi sistēma, kuru vajag visu laiku pa druskai uzlabot. Izveido sql scriptu vai webMethods flowu, nosūti testētājam un tad pielabo, ja tavs skripts jau kādam no esošajiem, implementētajiem traucē. Ļoti repetetive darbs. Nekāda radošuma. Developers šeit ir kā absolūti niecīgs zobrats milzīgā mašīnā. Prātā visu laiku nāk frāze, ka es nedevos uz augstskolu, lai strādātu šādi.

 

Mans expectations bija, strādāt uzņēmumā, pie kura ierodās klients ar savām vajadzībām. Ir komanda, kas izveido risinājumu. Pabeigto projektu nodot klientam, un ķerās pie nākamā. Vienreiz tas var būt Android apps, citreiz web lapa, citreiz softs, kas nosaka, cik automašīnas ir stāvvietā. Tādi mazie projektiņi, kas parasti neatkārtojās. Dinamisks darbs, bet pats galvenais, ka produkts ir izveidots no 0. Būtībā līdzīgi, kā ir augstskolā, tikai augstākas grūtības pakāpes uzdevumi. 

 

Mans jautājums - vai Latvijā ir uzņēmumi, kas nodarbojas ar tāda veida risinājumiem, kādi bija mani expectations, vai arī esmu navis un pārsvarā visos uzņēmumos darba apstākļi ir tādi, kā šobrīd manā esošajā prakses vietā, kur tu neesi nekas īsti vairāk par tādu "code-monkey"?

 

Par atbildēm, paldies jau iepriekš! :)

Link to comment
Share on other sites

AndrisBB

Manuprāt programmētāji visapkārt kā minimums 80% laika pavada labojot veco kodu, it īpaši kautkādās koorporācijās, kautkādas iekšējās sistēmas utt. Atlauzīsi savus 5 gadus, tad varbūt varēsi taisīt ko jaunu :D

Ja gribi kautko radošāku vai kautko tuvāk 'cutting edge', tad varbūs skaties uz R&D nodaļām.

Es itkā darbojos tanī jomā kas man patīk, ik pa laikam interesanti projekti, visādi roboti, kautkāda automātika vai gadgeti, bieži strādāju priekš Airbus, Rolls&Royce, bet reizēm sanāk iesprūst uz ilgāku laiku darot kautko bezgalīgi garlaicīgu. Piemēram tagad vajag noportēt draiverus/video pipeline vienai specifiskai kamerai no veca Linux kerneļa un processora uz jaunāku, jau vairāk kā mēnesis pavadīts bez faktiski nekāda progresa, izbesijis jau līdz nemaņai un galu vēl neredz, sapņos pat rādās grafiskā procesora reģistri un iespējamie risinājumi kāpēc nestrādā, bet līdz beigām jānoded. Tāda tā sūrā programmētāja dzīve :D 

Labots - AndrisBB
  • Patīk 2
Link to comment
Share on other sites

Ko tad praksē īsti gribēji, pie tam lielā uzņēmumā. Nu nedos tev, praktikantam neko TĀDU uzreiz.

Ja gribi ko interesantu, meklē kādu mazo uzņēmumu vai mēģini pēc tam tikta darbā kāda liela uzņēmuma R&D nodaļā vai tml. Vari arī savu ko taisīt.

pirms 7 stundām , Pokerists teica:

Vienreiz tas var būt Android apps, citreiz web lapa, citreiz softs

Un tāpat to taisīsi uz kaut kādām jau gatvām platformām, kur smagākais bus ielikt saturu uz izveidot integrācijas ar kādām citām sistēmām.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

@Pokerists   Kādas Tev attiecības ar NodeJS un React/Vue? Varbūt gribi nākt pie mums - man patīk daudz kas no tā, ko Tu raksti. Var dzirdēt, ga galva Tev strādā un ir fiška. Arī darba vide kā mazā bet vispusīgā dzelžu un softa izstrādes kantorī mums ir stipri līdzīga tai, ko aprakstīji kā sev vēlamo.

Labots - Artanis
Link to comment
Share on other sites

Aleksejs

Sveiks, @Pokerists

Programmatūras izstrādes kantori lielākoties pelna ar "ilgspēlējošiem" projektiem (kā šeit, tā arī ārzemēs) un to uzturēšanu.

 

 

Lai uzņēmums regulāri atrastu jaunus klientus, ir ļoti jānopūlās uzņēmuma pārdošanas nodaļai - tas nebūt nav  viegli un lēti.

 

Bez tam - šādai biežai lēkāšanai starp dažāda veida problemātiku ir arī mīnusi: netiek pienācīgi izmantotas/nostiprinātas iepriekšējos projektos gūtās zināšanas un izveidotās iestrādnes.

 

Mans ieteikums pastaigā pa TechHub, DevClub utt pasākumiem - varbūt atrodi kādu radošo kolektīvu ar daudz dinamiskāku dzīves ritmu.

 

P.S.

“Another flaw in the human character is that everybody wants to build and nobody wants to do maintenance.”

― Kurt Vonnegut, Hocus Pocus

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis
Pirms 16 minūtēm , Aleksejs teica:

 

“Another flaw in the human character is that everybody wants to build and nobody wants to do maintenance.”

― Kurt Vonnegut, Hocus Pocus

 

Tieši tā - neviens negrib jāt uz beigta zirga. 

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Aleksejs
Pirms 6 minūtēm , Anonīms Alkoholiķis teica:

 

Tieši tā - neviens negrib jāt uz beigta zirga. 

Protams, jo katrs cenšas selekcionēt savu zirgu.

Taču zirga barošana jau selekcionārus neinteresē - tādēļ beigās beigts zirgs vien sanāk (Taču, protams - savs, tātad mīļš, tātad labāks par citu nobeigtajiem zirgiem). ;)

Labots - Aleksejs
  • Haha 2
Link to comment
Share on other sites

pirms 12 stundām , Aleksejs teica:

Lai uzņēmums regulāri atrastu jaunus klientus, ir ļoti jānopūlās uzņēmuma pārdošanas nodaļai - tas nebūt nav  viegli un lēti.

Man gan palaimējies, jo pilnīgi pretēja pieredze - pa septiņiem gadiem pat mājaslapu sev uztaisījuši neesam, kur nu vēl kaut centu uz mārketingu tērēt, bet lielie klienti rindā stāv, un fiziski nespējam visus projektus pacelt. Laba slava un pozitīva klientu pieredze iet tālu ceļu pa priekšu.

 

Par lielāko peļņas daļu no ilgtermiņa projektiem gan piekrītu pilnībā.

 

Es ar topika autoru sarakstījos pa PM - izklausās tiešām sakarīgs čalis. Piedāvāju satikties un aprunāties, saprast, kas viņam interesē, un vai negrib nedaudz pārprofilēties.

  • Slikti! 1
Link to comment
Share on other sites

Aleksejs
Pirms 27 minūtēm , Artanis teica:

pat mājaslapu sev uztaisījuši neesam, kur nu vēl kaut centu uz mārketingu tērēt, bet lielie klienti rindā stāv, un fiziski nespējam visus projektus pacelt. Laba slava un pozitīva klientu pieredze iet tālu ceļu pa priekšu.

Laba slava un pozitīva pieredze ir pamatu pamats, tomēr no uzņēmējdarbības viedokļa tātad nozīmē, ka strādājat zem de-facto tirgus cenas.

Ar pareizu pārdošanu varētu pelnīt vairāk.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...