Jump to content

Lauku viensētai un apkārtnei Wi-Fi


Msnikss
 Share

Recommended Posts

Labs vakars!

 

Iesākšu ar to, ka tīkla lietās esmu pavisam zaļš iesācējs, tādēļ gaidami diletanta jautājumi un nepareizi termini.

 

Sākumam ielikšu aptuvenu ēku izkārtojumu, lai rodas vismaz kaut kāds priekšstats, par ko es runāju.

Scheme.jpg

Šobrīd VissIrSlikti, jebšu - Guļbaļķu dzīvojamā mājā(A) tieši zem A simbola, atrodas LMT 4g modems(modeli varu ierakstīt rīt).Bēniņos antena, pēc kartes pavērsta uz torņa pusi, jo priekšā mežs. Signāla stiprums knapas 3 strīpiņas no piecam vai sešām. 

Tas raida Wi-Fi un ar ethernet kabeli ir savienots ar vēl vienu lētu Sweex rūteri(arī raida Wi-Fi, lai gan nesen lasīju, ka tik tuvu tie traucē viens otram), no kura tiek padots internets(ar vadu)  uz TV, medus tecināšanai. 

Līdz ar to visu nepareizību, Wi-Fi ar mobilo noķert var tikai tiešā rūteru tuvumā(pret logiem).

 

Vēlos būt kosmonauts un lietot WiFi 200m apkārtnē! Nu nē - tas nebūt nav obligāti, bet slikti nebūtu :D 

 

Vēlmes un vajadzības:

- Pie TV jābūt stabilam internetam caur ethernet, lai tecētu medus(Lai gan... ja būs ļoti labs tīkls, varbūt vecie pāries uz interaktīvo?) 

- Visā dzīvojamā mājā labs WiFi(Youtube, strīmi)

- Vismaz iekšpagalmā normāls Wi-Fi(Bet jo tālāk, jo labāk)

- Ēkā B(koka stāvbūve) labs Wi-Fi

Pārējās saimniecības ēkās nav obligāti, bet tas laikam jau atkarīgs tikai no sienu biezuma.

 

 

Zaļā līnija ir vienīgā tuvākā tiešā redzamība ar LMT torni(4,2km līdz tornim)

Tur varētu uzstādīt mastu, kurā tad liek modemu(plastikāta kārbā) vai modemu un antenu,skatoties no signāla stipruma. 

 

Rakt nav variants - jauns mauriņš. :)

 

Un tālākās darbības man ir neskaidras. Iesakiet savus variantus un ,lūdzu, pastāstiet kādi būs plusi un mīnusi sekojošiem variantiem:

 

A - Dzeltenajos punktos(starp A un B ir tiešā redzamība) lieku radiolinku, tipa ubnt m2 loco. Modems tāpat būs mastā un tur ethernet kabeļa garums no masta līdz B ēkas otrai pusei būs vien 15-20 metri.

 

B - No modema uz zaļo punktu ēkā C, velku ethernet kabeli un tur, vēl vienā mastā, uzstādu ierīci, kuru tik galvā esmu izsapņojis: 360grādu Wi-Fi, IP68, PoE un iespēja no šīs ierīces paņemt netu tālāk uz rūteri/TV ar ethernet kabeli. Šis variants man liktos vislabākais.

 

 

Uff, nu sanāca man te murgojums. Prasiet sīkāku aprakstu/ko esmu būtisku aizmirsis piebilst, jo pašam jau viss šķiet ļoti vienkārši aprakstīts, bet citam tas tā nebūs gan jau.  

Link to comment
Share on other sites

(labots)

No,no,no - rakt negribuuu ;(

 

Vispār ir tāds rūteris kā B variantā esmu sasapņojis? Cilvēkam vulgaris pieejams saprāta robežās? Es nemāku google

Labots - Msnikss
Link to comment
Share on other sites

Starp ēkām  A un B ap 100m. Nevajag aizmirst ka ethernet max garums pēc papīriem ir 100m! Tā ka te uz robežas! Var arī nestrādā pa vadu! Jāliek radiolinks. Īpaši ja rakt negribās. Radiolinku var ar Ubiquiti vai mikrotik iekārtām nodrošināt. Labāk 5gz frekvencē. Tālāk pa ēkām jāliek AP lai būtu zona visur. 

LMT rūteri labāk likt tur, kur tiešā redzamība uz torni. Vai nu bēniņos, ja nav skārda jumts, vai mastā ūdens necaurlaidīgā montāžas kārbā. Un neizmantot LMT doto antenu. 

Link to comment
Share on other sites

pirms 4 stundām , Ronalds teica:

Un neizmantot LMT doto antenu. 

Nu nez, nekāda vaina tai antenai, vismaz man mājās ir reāls efekts. Varbūt man cita antena iedota? Nezinu.

Drīzāk stulbāk čakarēties, likt to rūteri kaut kur mastā, kaut kādā kārbā, tad vēl barošanu vilkt klāt. Es saprotu vēl, ka liek bēniņos. Man gan rūtermodems ir bēniņos, jo vadu negribējās dzīt caur griestiem (ir papildus vēl palaisti ar riģipsi uz leju, līdz ar to nav tā, ka vienkārši izurb un izlaid vadu), un tad antena izvilkta uz jumta. Toties no bēniņiem wi-fi normāli pa visu māju.

Bet tā mana saprašana un pieredze.

Link to comment
Share on other sites

(labots)
pirms 5 stundām , Ronalds teica:

Tālāk pa ēkām jāliek AP lai būtu zona visur.

 

Kā šis punkts reāli dabā izskatās? no otrā radiolinka aparāta vads uz AP? Un tad AP savā starpā visi savienoti 'ķēdītē''?

 

Vai varbūt es varu nelikt radiolinku, bet izmantot AP kā repeateri? Nebūtu lieli zudumi ātrdarbībā un stabilitātē? Dabā tas būtu - Masts ar lmt modemu-->ethernet-->B ēkā AP-->ethernet-->pie C ēkas AP-ethernet->A ēkā AP

 

Visiem vienādu SSID un citus parametrus(tos paskaidrosiet vēlāk :D ), lai iekārtas pieslēdzas pie stiprākā bez liela čakara. Tā tas viss strādātu?

Labots - Msnikss
Link to comment
Share on other sites

VebKamera
Pirms 50 minūtēm , Msnikss teica:

AP kā repeateri?  Nebūtu lieli zudumi ātrdarbībā ... ?

 

Šajā variantā tieši būs lieli zudumi ātrdarbībā. Starp visiem AP vienīgais jēdzīgais (un lētākais) variants ilgtermiņā ir fiziskais LAN. Reāls gigabits, kam saites nodrošināšanai  nav vajadzīgs atsevišķs barošanas bloks (sorry - man vājība uz pasīviem risinājumiem!). Bet es šoreiz tiešām ieteiktu paņemt kādu cilvēku, kas sazīmēs to tīklu, pateiks kas un cik jāpērk, saliks AP un sakonfigurēs. Tur ož pēc Mikrotik vai Ubiquiti dzelžiem, diezgan lielā daudzumā (Tu te pats gribi visādus wireless wire tipa savienojumus) un viņu konfigurāciju uz pirkstiem tā vienkārši parādīt nevar.

Un tas setups manā skatījumā (normāli) neies uz tp-linkiem un tamlīdzīgiem lētučiem. Naudas izteiksmē tas brien vairākos simtos EUR. Un simtos brienot labāk ir ja pērk iekārtas, kuras precīzi atbilst vajadzībām, nevis "gan jau derēs".

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Pirms 2 minūtēm , VebKamera teica:

fiziskais LAN

Tas ir? Ethernet vads? Tā, kā es jau rakstīju savā iepriekšējā postā?

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

Jā. Viņi dabonami arī visādi krutie, zemē rokamie (melnie), kurus rok bez gofras. Man LTC ieraka uz māju arī vīto pāri, lai gan izmanto (laikam) tikai 2 vai 4 dzīslas.

 

Labots - VebKamera
Link to comment
Share on other sites

Nu tad praktiski man viss ir skaidrs. Atliek izvēlēties dzelžus, kas šo visu man atrisinātu. Vienīgā problēma, ka visā tajā ņi-bumBum :D

 

Pēc bildītēm skatoties:

 

B ēkā MIKROTIK RB952UI-5AC2ND HAP AC LITE

 

C ēkas sānā vai blakus mastā MIKROTIK MAP-2ND ACCESS POINT 

 

ēkā MIKROTIK RB952UI-5AC2ND HAP AC LITE

 

Link to comment
Share on other sites

Pats šobrīd pie sevis ņemos ar līdzvērtīgu problēmu - esošajā 4G iekārtas (Mikrotik LTE SXT) vietā pie mājas sienas nets nu nekādi nestrādā vējainā, lietainā laikā, koki priekšā. man līdz tornim kā autoram - apmēram 4 km. Mastu tikko kā uzliku vietā, kur ir tieša redzamība ar LMT torni - man tas sanāk ~40m no mājas stūra. 

kabelis būs vien jārok. tā kā man ir SXT, tam barošana ir PoE, autoram, cik sapratu, tad mastā būs vajadzīga elektrība. to kabeli pa gaisu liksi?

par AP katrā ēkā te jau rakstija, var ēkas savā starpā vienot ar iekārtu pāriem. ja gribas piekļuvi arī sētā, jāņem AP un sākumā vienkārši jāeksperimentē - jāpieliek pie kādas ēkas, kur var pievilkt ethernet, un tad staigā pa teritoriju un mēri signālu. ar telefonu to var ērti izdarīt. kamēr signāls ir līdz -80, tikmēr kaut kas vēl strādās, labāk, ka būtu -70 līmenī. tādus AP var salikt vairākus - visiem vienādus SSID, paroles, un visam būtu jāstrādā (es pie sevis gan Mikrotik lieku brutāli sist nost konekcijas pie -85, lai pati iekārta slēdzas pa jaunam klāt, citādi ne visas iekārtas mācēja pašas pārslēgties.)

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Elektrību pievilkšu visur kur vajag, tā nebūtu problēma. Bet vot tās iekārtas es nesaprotu. Iebakstiet man degunu tieši tajos dzelžos, kuri tur ir vajadzīgi. Man saprašana maza, kas ir gigabaitīgs switch utt No B uz C sanāks kkur 60-70m kabelis, pazemē un tad gar sienām, gofrās.

 

Labots - Msnikss
Link to comment
Share on other sites

nu es laikam liktu no Masta uz ēku A pa gaisu. ja redzmība tieša, tad nav problēmu. arī minētajā 2.4Ghz būtu jāiet ok, nav tak attālums nekāds lielais - iekārtas @snukurins pateiks, man nav pieredzes, ar Mikrotik parastajiem AP neieteiktu šo darīt, par cik tiem parastai nav izteikta virziendarbība, signāls drīzāk kā mākonis.

un tad no Masta uz B un no A uz C pa vadu, attālums nebūs liels. ja gribas gigabit switch, ņem piemēram šo: https://mikrotik.com/product/hap_ac2, būs Tev gan gigabit switch, gan uzreiz arī AP abās frekvencēs.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 18 minūtēm , Guncha teica:

Ja pareizi sapratu vēlmes, tad pielikumā ir Tavs attēls ar iekārtām.

šis ir ok, vienīgi es switchu RB260GSP vietā liktu uzreiz minēto HAP_ac2, būs uzreiz arī AP klāt, kas minētajās ēkās dos wifi priekš gala iekārtām. tad attiecīgi no novietojuma ēkā, var skatīties un mērīt, kas ārpusē notiek.

Link to comment
Share on other sites

RB260GSP ņēmu lai visas ēkas būtu vienā lokālā tīklā bez papildus konfigurācijas, ja rodas tāda vajadzība un bonusā katrs RB260GSP dod iespēju pabarot četras PoE iekārtas lai nav jāņemās ar atsevišķiem barošanas blokiem un indžektoriem.

Link to comment
Share on other sites

nu, lai tikai dēļ elementāras konfigurācijas likt papildus iekārtas? parasti Mikrotik rūteris noklusētajā konfigurācijā uzreiz darbojas arī kā switch izņemot pirmo portu.. atliek tikai quickset ielikt kjeksi, lai iekārta strādā Bridge režīmā, un tas pats switch tur vien sanāks.

bet ok, autoram lemt :)

Link to comment
Share on other sites

Protams, ka tā var darīt, bet hAP ac² nav neviena PoE out porta un te tiešām lai pats autors izlemj.

Link to comment
Share on other sites

Vasarnieks

Kā tam hAP ac² ar pārklājumu? man mājās pirmās versijas tp-link TL-WR1043ND, bet prasās pēc 5ghz. Baida, ka iekšējās antenas nespēs nosegt tādā pat līmenī, kā ārējās :)

Link to comment
Share on other sites

Man tplinkam ar 4antenām bij sūnaināks pārklājums kā mazajam mikrotikam ar iekšējam. Jocīgi, bet fakts. 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 45 minūtēm , Vasarnieks teica:

bet prasās pēc 5ghz

mērķis ir kāds?

pēc fizikas 5Ghz pārklājums būs švakāks nekā 2.4Ghz, ņemot vērā ka noteikti eksistē šķēršļi..

un pati iekārta vēl jai neko nenozīmē - uzliksi mega stipru wifi iekārtu, a tāpāt nekas nenotiks, jo otrai pusei jau arī jābūt spējīgai. tāpēc liek vairākus AP, bet tuvāk, pie kam samazina raidīšanas jaudu, lai AP viens otram netraucē. 

Link to comment
Share on other sites

Pieredze rāda, ka vismaz ar RB952Ui-5ac2nD, RB962UiGS-5HacT2HnT un RBwAPG-5HacT2HnD pārklājums ir krietni labāks, nekā ar visādiem TP-Link utt.

Link to comment
Share on other sites

pirms 5 stundām , Msnikss teica:

Elektrību pievilkšu visur kur vajag, tā nebūtu problēma.

Nav vajadzības! Uz AP un LMT rūteri pilnīgi pietiek ar 100 mbps, tātad 2 pāri, jeb 4 vadi. Vēl divi pāri paliek pāri pa ko elektrību (12v) padot,

Mikrotikam ir savi POE injektori un praktiski visi rūteri māk no ethernet vada baroties. 

LMT rūteram var šo izmantot.

https://www.lemona.lv/?page=item&i_id=137983

 

pirms 7 stundām , ju teica:

Nu nez, nekāda vaina tai antenai, vismaz man mājās ir reāls efekts

Skatos tā arī neesi pamēģinājis, kā strādā kad rūteri noliek antenas vietā! Šī tēma ir 100x izmalta.... 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 44 minūtēm , Ronalds teica:

Skatos tā arī neesi pamēģinājis, kā strādā kad rūteri noliek antenas vietā! Šī tēma ir 100x izmalta....

Kam man to vajag, ja tāpat strādā. 

Tad man vēl būtu jādomā, kā uzlabot wi-fi mājā, t.i vēl kādu lieku kasti jākabina klāt. Lai gan doma jau ir bijusi par kaut ko advancētāku, t.i. lai var kontrolēt, ko bērni dara.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , ju teica:

Kam man to vajag, ja tāpat strādā. 

Un kāds ir uploads? Iemet bildi no speedtest.net! 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 55 minūtēm , Ronalds teica:

Un kāds ir uploads?

Beidz tu cilvēkus baidīt par to ārējo LMT antenu, viņa strādā! Re kur rezultāts ar antenu, bez pat līdz 10 netiek!

7408335155.png


Nepaslinkoju, re kur rezultāts, bez ārējās antēnas!

 

7408345695.png

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

@jema bet tu uztaisi eksperimentu - noliec rūteri tur pat, kur tagad stāv antena un pamēģini! ;) 

Esmu šādu eksperimentu vairākas reizes darījis un vienmēr rūteris antenas vietā uzrādīja labākus rezultātus kā antena ar 4g rūteri istabā! 

Link to comment
Share on other sites

Nu tas ir ja tornis tālu, antena un kabelis švaki un rokas līkas. :D Man puskilometra attālumā gan tele, gan lmt bez ārējās antenas pa dienu iet 30-50mbit, vakarā gan mēdz būt 4-5, bet tas dēļ noslodzes, nevar futeni HD paskatīties. :(

Link to comment
Share on other sites

Taču skaidrs ka ne vislabākā antenna, ne 4g rūtera novietojums nepalīdzēs, ja tornis ir pārslogots! LMT gadījumā šis saasinājās ar vieddtelevīzijas ieviešanu. 


Principā ja varētu ar kaimiņiem sarunāt, tad varētu uz kādiem 4 -5 paņemt LMT industriālo internetu. Vienam tas tomēr ir par dārgu.... 

Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , Ronalds teica:

Un kāds ir uploads? Iemet bildi no speedtest.net! 

Tikko

7408555718.png

Link to comment
Share on other sites

Nu redz! Uploads ir pilnīgā pakaļā! Un tas ir dēļ antenas! Manos testos bija tieši tā pat! Tagad, vakarā, kad tornis ir pamatīgi noslogots uploads parasti ir krietni vairāk kā downloads. Bet ar antenu uploads ir pakaļā! 

Man tagad ir šādi

7408569382.png

 

 

Dīvaini kāpēc pings tik mazs.... 

Bet naktīs/no rīta down ir 50-70 Mbps. Tas ar rūteri bēniņos. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kuram mājas lietotājm ir vajadzīgs Upload 2x lielāks par download? Kuram vispār vajag upload virs 10Mbit? Ar to pietiek gan attālinātai kameru lūrēšanai, gan pilnīgi visiem ikdienas scenārijiem.

Link to comment
Share on other sites

Ronald, antenas lielākoties nav salāgotas, attiecīgi ar uztveršanu ir ok, tb downloads, bet raidot efektivitāte ir sūnaina, tas arī viss. Ar pareizu antenu tavs risinājums nav vajadzīgs. Es saprotu, ka tas ir apstākļu spiests risinājums, bet pēc būtības ir garām. 

Link to comment
Share on other sites

Man vajag labu uploadu! Reti, bet vajag! Kaut tas pats remote desktop prasa labu uploadu. 

Skaidrs ka webam un youtubei nevajag. 

Un @ju vēl ir labs rezultāts uz uploadu. Es esmu novērojis ka ar antenu down ~30, up ~1. 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , Ronalds teica:

Kaut tas pats remote desktop prasa labu uploadu.

TeamViewer vidējais bitreits priekš FHD uz High kvalitāti ir 500-600kBps max. RemoteDesktop maksimums ar 10fps mainīgu bildi uz FHD ir 951kBps. 

Nu nevajag stāstīt pasakas. :) Zinu, ka gribās, visiem gribās, bet neviens reāli nepārbauda, vai vajag.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 1 minūtes , Racer teica:

Es saprotu, ka tas ir apstākļu spiests risinājums, bet pēc būtības ir garām.

Nu redzi - tādas ir tās operatoru dotās antenas! Es nekādi nenoliedzu ka ar labu, salāgotu antenu kas efektīvi strādā arī uz raidīšanu var dabūt labus rezultātus. 

Bet tā arī neviens man nav pateicis kur šādu antenu nopirkt, kādu kabeli un kur pirkt, kādus konektorus. Tāpat nav skaidrs kurš to mācētu saslēgt un cik tas izmaksātu! 

No otras puses - ūdens izturīga montāžas kārba maksā ~10 eur, nopērkama jebkurā celtniecības bodē. Uzkniedēt galus uz rj45 māk daudzi. Rezultātā lēti un strādā! Tad kāpēc lausties atvērtās durvīs? 


Pirms 2 minūtēm , Artanis teica:

TeamViewer vidējais bitreits priekš FHD uz High kvalitāti ir 500-600kBps max. RemoteDesktop maksimums ar 10fps mainīgu bildi uz FHD ir 951kBps. 

Tas ir kā vidējā temperatūra pacientiem slimnīcā! Ja vajag pārzīmēt visu ekrānu, tad ir svarīgi down ātrums! Vai tev ekrāns pārzīmējas 0.5 sekundē. Un ir jūtamas aiztures, vai pārzīmējas 0.1 sekundē! Skaidrs ka var attālināti strādāt arī ar 1Mbps linku. Ir jautājums par to cik ērti tas būs! 

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

A kāds to SXT LTE ir mēģinājis? Kādi cīpari ar to rādās? Kā es saprotu, jamo var spraust cieši pie masta - šamā takš ir vezē prūf, ne tā?

Link to comment
Share on other sites

Pirms 10 minūtēm , VebKamera teica:

A kāds to SXT LTE ir mēģinājis?

Man vienam klientam ar LMT biznesa pieslēgumu stāv. Nav 800mhz frekvences, bet savādāk strādā bez problēmām. 

Link to comment
Share on other sites

Pirms 12 minūtēm , VebKamera teica:

A kāds to SXT LTE ir mēģinājis? Kādi cīpari ar to rādās?

nu man jau ir gadus divus šis, šodien beidzot uzstellēju mastā, kur ir torņa tieša redzamība. signāls RSRP uzlabojās par ~20dbm(ir apm -87, bija -110). Tornis ir apmēram 4 km.

pamēriju tikko ātrumu 20mbit down/35 mbit up.

 

Pirms 5 minūtēm , Ronalds teica:

Nav 800mhz frekvences

Tūlīt no jūlija būs pieejams SXT LTE nākamā versija(pirmo vairs neražo), kurai būs arī 800Mhz, protams, ka antenai pastiprinājums pie 800Mhz būs krietni mazāks, skat. bildi šite: https://i.mt.lv/routerboard/files/RBSXTR_R11e-LTE-180529113929.pdf

  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...