Jump to content

Debetkarte vs. Kredītkarte


Janka420
 Share

Recommended Posts

 

Randomā uzgāju video, kurā čalis apgalvo, ka kredītkartes visos iespējamajos veidos ir labākas par debetkartēm. Pamatā arguments ir, ka kredīts ir drošāks un veido pozitīvu kredītvēsturi, ja tiek laicīgi atmaksāts.

 

Nekad iepriekš nebiju par to aizdomājies. Kāds zinošs šajās lietās varētu man nezinītim paskaidrot, vai tas atbilst arī situācijai Latvijā? Ja es plānoju kaut kad nākotnē ņemt, piemēram, hipotekāro kredītu, vai ir vērts uzturēt klāt pie debetkartes (vai pat debetkartes vietā?) arī kredītkarti, pieņemot, ka nav problēmu laicīgi visu nomaksāt, nepārsniedzot kredītlimitu. Nekādu citu kredītsaistību man nekad nav bijis.

 

Cik saprotu, tad ar Swedbank kredītkartēm iespējams veikt visas tās pašas darbības kā ar debetkartēm, ieskaitot skaidras naudas izņemšanu, pirkumus internetā un naudas pārskaitīšanu no kredītkartes konta.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 19 minūtēm , Janka420 teica:

Kāds zinošs šajās lietās varētu man nezinītim paskaidrot, vai tas atbilst arī situācijai Latvijā?

 

Nē, neatbilst.

 

1) "Rietumos" ir nedaudz savādāka pieeja kredītvēsturei - mītiskais kredītreitings.

 

Latvijā, lai noformētu hipotekāro kredītu, banku interesēs tavi ienākumi un tas, vai tev pagātnē nav bijuši kavētu maksājumi/nenomaksāti parādi/maksnātnespējas procedūra.

 

"Rietumos" (no savas pieredes varu runāt par USA un UK) - kredītreitings ir svarīgāks par ienākumiem. Kredītreitings veidojas, kad tu ņem jebkāda veida kredītus un kredītkartes un tos atmaksā. Pēc noteiktas formulas kredītreitingu aģentūra tad arī aprēķina tavu reitingu ņemot vērā tekošo saisītbu summu, pieejamo kredītlimitu, iztērēto kredītlimitu, atmaksas regularitāti utt. UN jā, "Rietumos" var veidoties paradoksāla situācija - tev var būt ļoti labi ienākumi, tu vari nobriest paņemt lielāku kredītu (piemēram hipotēku) - bet banka tev atsaka, jo tev nav kredītreitinga (tev nav nekādu nokavētu saistību utt.  - bet tā kā līdz šim tev nav bijusi nekāda saskare ar kredītiestādem, nav bijis nevienas kredītkartes vai aizņēmuma - tavā kredītreitingā nav neviena pozitīva faktora utt.). Tāpēc faktiski katrs cilvēks, kurš plāno nākotnē kādu lielāku pirkumu - ir spiests ņemt kredītkarti ar minimālo limitu, kautgan viņa īsti nav vajadzīga, un patērēt kartes limitu/atmaksāt mēneša beigās (pārsvarā šādos gadījumos nekādi % nav jāmaksā) - tīri lai veidotos kredītvēsture.

 

2) Kredītkartes vs debetkartes - pie mums šis ir bērna autiņos. Jā, jau piesauktajos "Rietumos" krāpnieciskos gadījumos - ja maksājums ir bijis ar kredītkarti, naudu ir vieglāk atgūt, nāk papildus bonusi - veselības apdrošināšana, ceļojumu apdrošināšana - tai skaitā biļešu kompensēšana ja kautkas nojūk ar lidojumu (ja biļetes ir pirktas ar kredītkarti), strīdi ar pārdevējiem par nekvalitatīvu preci/pakalpojumu - viena no opcijām ir griezties pie kredītkartes izdevēja ar lielu iespēju atgūt naudu, cashback programmas utt. utjpr. - bet tam visam pamatā ir dažādie kredītkaršu līmeņi,  kuriem parasti nāk klāt mēneša abonēšanas maksas utt. 

 

Latvijā arī šādi tādi piedāvājumi ir - bet jau minētās pamatlietas - iespēja atgūt naudu "fraud" gadījumā utt. normāli nestrādā (procedūra nav tik vienkārša, kādai tai vajadzētu būt). Iespējams tāpēc, ka ir bijis pārāk maz sūdzību VISA/Mastercard virzienā (VISA un Mastercard ir noteikti kvalitātes standarti un vadlīnijas, kurām sekot līdzi ir pienākums visām finanšu iestādēm, kuras izdod maksājumu kartes).

 

Vai ir jēga ņemt kredītkarti dēļ iekļautas apdrošināšanas, kuru noteikti var dabūt lētāk atsevišķi - nu tas ir jādomā katram individuāli. Es gan teiktu ka nē.

Labots - LPC
  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Janka420

Skaidrs, paldies. Tātad lai uzlabotu iespēju tikt pie kredīta Latvijā, vienīgais, ko var darīt, ir laicīgi maksāt rēķinus un saņemt pieklājīgu algu, t.i. nebūt ubagam.

Link to comment
Share on other sites

Nu kredītkartes jau tā arī visiem no ielas nedala :biggrin: Ja regulāri nebraukā uz ārzemēm neredzu īpašu vajadzību pēc viņas LV, vienīgais labums ka ir rezerves spilvens, kādam neparedzētam gadījumam.

Link to comment
Share on other sites

Vispār jau arī Latvijā tagad pie kredīta piešķiršanas vērtē tavu kredītreitingu.. vēsturi. Kas iekļauj arī kredītkartes. Bet pamatā jau protams vērtē ienākumus vs. izdevumus. Katrai bankai ir savs noteikts "iztikas grozs" uz cilvēku.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Janka420
Pirms 12 minūtēm , CAP teica:

ienākumus vs. izdevumus

 

Ienākumus vs izdevumus vai tomēr algu vs izdevumus? Man, piemēram, lielākā daļa ienākumu ir komandējumu naudas. Sanāk tā, ka ikmēneša tēriņi pārsniedz algu divtik. :D Bankā teica, ka it kā ar līdzaizņēmēju tad vēl var mēģināt dabūt kredītu, bet vienam pašam nespīd.

Link to comment
Share on other sites

Kredītkarte noteikti, ja sanāk braukāt uz ārzemēm, ir must have. Dala autonomas nemaz neņem debetkartes , bet tikai kredītkartes. Kā arī, ja bankā, kurnir tavs konts, tev ir kredītkarte un tu to naudu tur apgrozi bez kavējumiem, pastāv iespēja, ka lielo kredītu tev iedos ar mazākiem %, jo būsi uzticamāks klients.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...