Jump to content

Vai kaut kur Rīgā var izmēģināt dažādas mehāniskās klavas?


Artanis
 Share

Recommended Posts

TLDR - scrollē uz pēdējo teikumu.

 

Tiem, kas vēl tepat - garais stāsts īsumā: pirms pieciem gadiem, uzreiz pēc tās iznākšanas, par tolaik bargu naudu (kautkas ap 120Ls) iegādājos Corsair k95 mehānisko klavieri (ar Cherry MX Red slēdžiem un balto backlight).

 

C2487E98-D6EB-4DFA-AEFE-F0A59CCD8068.png.02a71712c7c165f5be17e254a3bfd2f9.png

 

Neskatoties uz to, ka pēc apmēram gada lietošanas nosprāga trešdaļa LEDu (palasot forumus izrādījās, ka pirmajam k95 metienam bija sūdīgi uzkonstruēts shieldings, un statika laika gaitā izblieza LEDu dimminga traņus, kā arī pašas diodes), man tā klaviatūra tik ļoti patika (un es biju tik slinks) ka tā arī to nekad neatdevu uz garantiju vai pats nepārlodēju tos LEDus.

 

Klaviatūra nu jau savu būs nokalpojusi, negribu tērēt vairākas stundas savas dzīves lai to izjauktu un ar roku pārlodētu 140+ diodes, kā arī gribās kaut ko jaunu. Varētu, teorētiski, neriskēt, un vienkārši pasūtīt atjaunoto K95 versiju ar tiem pašiem slēdžiem (bet beidzot normālu backlight :D), bet ja jau jauna, tad jauna, un pie viena apsveru domu izmēģināt citus slēdžus un/vai ražotāju.

 

Esmu relatīvi ‘smags’ rakstītājs, kā rezultātā der arī slēdži ar lielāku aktivācijas spēku, kā arī apskatoties vairākus review internetā, baigi sāk gribēties slēdžus ar taktilo feedback (otru ‘klikšķi’ brīdī, kad taustiņš ir pāri savai aktivācijas zonai). Attiecīgi - Cherry Blue, Brown vai Clear. Attiecībā uz pielietojumu - daudz rakstu un kodēju, nespēlēju principā vispār, tā ka rapid-activation un respring laiks neuztrauc. Pirms atkal izmest 150-200€ par savu knaģu labsajūtu uz nākošajiem pieciem gadiem, gribētos pamēģināt visus trīs augšminētos sledžus dzīvē.

 

Vai kādam ir zināma kāda bode Rīgā, kur būtu izlikti apgrābstāmi demo modeļi kaut kādām mehāniskajām klavierēm? Mož elkorā vai ggwp kkas ir klātienē izmēģināms?

Labots - Artanis
Link to comment
Share on other sites

Ja tik ļoti gribas izmēģināt Cherry slēdžus, varu izlīdzēt. Savulaik nopirku sev šādu mantiņu. Stāv man tas kā tāds suvenīrs, ik pa laikam ar acīm apmīļoju, paspaidu. Nebūs tas pats, kā izmēģināt rakstīt uz klaviatūras, bet saprast, kāds katrs slēdzis varēs. Varu tev aizsūtīt paspaidīšanai, ja gribēsi. Ar Pasta Staciju, kods man ir :). Izmēģināsi, pēc tam atsūtīsi man atpakaļ. Pašam visvairāk patīk MX zilie, ar tādiem slēdžiem ir arī mana klaviatūra, lietoju kopš 2013. gada, nopirku rezervei tādu pašu, bet izskatās, ka esošā ies vēl ilgi, raksta, ka Cherry MX slēdži pie vidējas noslodzes pietiek desmitgadēm, vienīgais klaviatūra nobružājusies, vietām padilusi, taustiņu virsmas ar pirkstiem noslīpējušās līdz glancei.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Artanis

O, paldies par piedāvājumu! Daram tā - ja neviens še neuzzīnēsies ar kādu ideju, kur varētu tos spiedpogu plakandēļus apskatīt klātienē, tad es labprāt izmantošu Tavu offeri. Man tieši gribās saprast to fīlingu un skaņu. Tuvākajās dienās saštukošu un uzsitīšu Tev PZ.

Link to comment
Share on other sites

(labots)

Visticamāk, tu varēsi tikt klāt populāro slēdžu klaviatūrām, tas ir, brūno, zilo, sarkano, melno. Tādas klaviatūras, pieļauju, Rīgā ir pieejamas. Zaļie un clear ir mazāk izplatītas, bet novērtēšanai ir vērtas, zaļie ir bišķi smagāki kā zilie, clear ir bišķi smagāki kā brūnie.

 

Labots - vvv
Link to comment
Share on other sites

(labots)

Lai arī Cherry MX ir vieni no labākajiem slēdžiem pasaulē, var papētīt arī citus. Šeit forumā biedrs @MarisO tika rakstījis, ka viņš nopirka HHKB ar Topre slēdžiem, viņš bija baigā sajūsmā, biedri gan pavīpsnāja par viņa izgājienu dēļ HHKB cenas (virs 200), bet kā variants, ja sev grib ko ļoti labu ir izskatāms.

Labots - vvv
Link to comment
Share on other sites

shadow118

Var moš aiziet uz 4games.lv veikalu. Viņi tirgo tieši geimeru firmu perifērijas ierīces (Steelseries, Razer, Cooler master, utt). Kad pirku tur peli, tad tur bij izliktas arī kkādas mehāniskās klaviatūras, ko varēja paspaidīt.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Žaks Noriss

Elkoros ir pāris Steelseries redzēti. Baigi nelabprāt pako ārā, bet pako pamēģināšanai.

 

Es gan teiktu, ka tur nav daudz ko mēģināt. Sarkanie slēdži ir parastākie ar mazu pretestību un neklikšķ. Zilie klikšķ. Šos abus var normāli izmatot rakstīšanai.

 

Par brūnajiem man ir tikai teorētiski skaidrs, ka tie drusku klikšķ un ir ar lielāku pretestību kā zilie. Šie nav populāri.

 

Melnos slēdžus neieteiktu ņemt rakstīšanai. Baigi smagi spiežas. Spēlēm varbūt der.

 

Ja dzīvo viens, ņem zilos slēdžus. Pats lietoju zilos un esmu totālā starā, mājiniekiem zilie nepatīk, jo ir visai skaļi. Darbā arī zilos nelietosi. 

Link to comment
Share on other sites

steelseries 6gv2 -> corsair k65 rapidfire compact -> logitech g pro tenkeyless

 

steelseries bija melnie cherry kas spiedās grūti un corsair k65 bija speed switchi kas spiežās ļoti viegli. pāreja no vienas uz otru bija nedaudz dīvaina :D 

 

no visām 3 kas man bijušas (vēl esmu uz pēdējās) patīk visvairāk logitech romer-g switchi

Link to comment
Share on other sites

Mielestapa

Mehānisko klaviatūru tiešām labāk pirms pirkšanas izspaidīt kārtīgi kā smuku meiteni, citādi var iegrābties, jo var gadīties kāds taustiņš, kurš iestrēgst vai spiežas uzkrītoši atšķirīgi no pārējiem taustiņiem.

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Žaks Noriss teica:

Darbā arī zilos nelietosi.

Nav tik traki. Ja nu pavisam kaprīzi darba kolēģi blakus. Ir zilajiem tas klikšķis, bet lielākais troksnis no rakstīšanas, ja sit slēdzi līdz galam, un tādā gadījumā skaļi būs arī brūnie, melnie, sarkanie... vienkārši jāiemācās to nedarīt, tas nav viegli, jo lietojot gumijas membrānas klaviatūras, tā arī sanāk rakstīt, spiest slēdzi līdz atdurei, grūti tikt vaļā no šī ieraduma, kad pārsēdies pie mehāniskās. Vispār klaviatūras skaņa ir sīkums pret kopējo biroja troksni.

Link to comment
Share on other sites

Nu nezinu. Man ir razer ar zaļajiem slēdžiem (laikam analogs zilajiem) - birojā mani laikam padzītu, ja to lietotu.

 

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

A ko iesākt, ja džekiņš strādā morgā, viņa kolēģiem bail, ka pamodinās kādu "klientu".

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Artanis
pirms 20 stundām , shadow118 teica:

Var moš aiziet uz 4games.lv veikalu. 

Paldies par ieteikumu, aizbraukšu.

 

pirms 4 stundām , Žaks Noriss teica:

Es gan teiktu, ka tur nav daudz ko mēģināt. 

Vispār ir gan. Pat tie paši slēdži dažādu ražotāju klaivatūrās var performēt diezgan jūtami atšķirīgi (kāda taustiņa dome forma, kāds ir dekas leņķis, vai ir rubber rings apkārt slēdža pamatnei, utml. sīkumi). Protams, ka teorijā es esmu  izstudējis visu Cherry un alternatīvo slēdžu raksturlīknes, bet paspaidot dzīvē var pilnīgi kas cits iepatikties. Teiksim, manai pašreizējai k95 ir Cherry red, bet viņi nav tik klusi un jūtas savādāk, kā CoolerMaster RapidFire, kuram arī ir tie paši.

 

pirms 4 stundām , aNi teica:

logitech g pro tenkeyless

Man TKL absolūte neder. Es daudz projektēju un rakstu kodu, man numeric keypad un normāls navi (bultiņu) bloks ir obligāts nosacījums.

 

pirms 2 stundām , vvv teica:

lielākais troksnis no rakstīšanas, ja sit slēdzi līdz galam, un tādā gadījumā skaļi būs arī brūnie, melnie, sarkanie... 

Ja cilvēkam ir smags rakstīšanas stils, tad priekš bottoming-out var nopirkt speciālus gumijas gredzenus, ko uzvilkt uz slēdžu pamatnes, kas mīkstina skaņu. Piemēram, uz zilajiem slēdžiem (kas pašlaik arī ir mani favorīti) var tādus uzvilkt, un dabūt diezgan unikālu rakstīšanas sajūtu - saglabāt to superīgo tactile feedback brīdī, kad notiek slēdža aktivācija, bet tajā pašā laikā dabūt relatīvu klusumu brīdī, kad slēdzis ir nospiests līdz lejai.

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

Pirms 34 minūtēm , Artanis teica:

Pat tie paši slēdži dažādu ražotāju klaivatūrās var performēt diezgan jūtami atšķirīgi

+1

Vēl paskaties tādu lietu. Cherry MX slēdži klaviatūrā var būt tā saucamie «plate mounted» - slēdži montējas uz papildus metāla plāksnes, un tā saucamie «PCB mounted» - slēdži montējas pa taisno uz iespiedshēmas plates vai kā pareizi latviski to PCB sauc. It kā «plate mounted» klaviatūra stiprāka, bet ir savi piekritēji arī «PCB mounted» klaviatūrām, citādākas drukāšanas sajūtas esot, turklāt slēdži no PCB mounted klaviatūras viegli nomaināmi, viegli modificēt klaviatūru, teiksim, daļu slēdžu atstāj zilos, daļu nomaini uz zaļajiem, daļu uz brūnajiem, «plate mounted» gadījumā mainīt slēdžus ļoti čakarīgi, vajadzīga pārlodēšana. «PCB mounted» klaviatūras, cik saprotu, ir mazākumā, klaviatūru entuziastiem tās patīk.

Labots - vvv
Link to comment
Share on other sites

Pirms 55 minūtēm , Artanis teica:

Man TKL absolūte neder. Es daudz projektēju un rakstu kodu, man numeric keypad un normāls navi (bultiņu) bloks ir obligāts nosacījums.

 

logitech ir arī full layout klaviatūras. piemēram, g513 un -> pārējais saraksts https://www.logitechg.com/en-us/gaming-keyboards

Link to comment
Share on other sites

Athlons
2018.05.10. , 00:22, Artanis teica:

Vai kādam ir zināma kāda bode Rīgā, kur būtu izlikti apgrābstāmi demo modeļi kaut kādām mehāniskajām klavierēm? Mož elkorā vai ggwp kkas ir klātienē izmēģināms?

pirms pāris gadiem Rīga Plaza esošajā Capital esmu spaidījis dažādus Razerus un vēlkautkādus...

vai vēl tas spēkā tagad, nezinu... bet ja sanāk kāds Kapitāls pa ceļam, varbūt ir vērts nočekot...

Link to comment
Share on other sites

Elkora spicē ir razer klaviere (man  liekas, ka zaļiem switch), var paspaidīt to testa taustiņu. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Sveiks, MarisO.

Ko teiksi par HHKB pieredzi? Apnika? Ļoti daudzi klaviatūru entuziasti tieši HHKB izvēlas par savu «end game keyboard».

Palasīju par Zealio slēdžiem - kruta. Kā ir? Salīdzinājumā ar Cherry MX?

Link to comment
Share on other sites

HHKB tagad atrodas mājās.   Rakstīt uz tādas tiešām ir ļoti ērti, bet nu dēļ topre slēdžiem necik daudz tur izvērsties nevar,  kautvai nomainīt keycaps vai citu korpusu iegādāt. Un HHKB nav programmējama bez kontroliera nomaiņas.

 

Zealio slēdži tiešām ir vieni no labākajiem cherry mx kloniem.  Droši vien labākie tactile slēdži.  Man jau arī patīk clicky (kailh box white / jade) , bet nu tie ir tik skaļi, ka man diezko negribas tādu ofisā lietot.

 

Ir vēl ALPS slēdži, kas laikam ir labāki par cherry mx kloniem, bet nu tādi slēdži vairs netiek ražoti.   Es biju uz MKUK meetup 2018, kur cilvēki atnesa savas labākās mehāniskās klavieres. Tur bija diezgan daudz ar ALPS.  Es nezinu, kur viņi dabū tos ALPS slēdžus. 

 

MKUK meetup ir labākā vieta, kur izmēģināt visādas mehāniskās klavieres!

Labots - MarisO
Link to comment
Share on other sites

2018.05.11. , 13:26, vvv teica:

«PCB mounted» - slēdži montējas pa taisno uz iespiedshēmas plates vai kā pareizi latviski to PCB sauc.

 

PCB mounted jau arī vajadzētu pārlodēt slēdžus, kurus grib nomainīt.   Ja vien tā nav "hot-swap" plate, kur slēdžus var uzlikt vai mainīt bez lodēšanas.

Par piemēru šeit tāda ir   https://rama.works/m60-a/

 

 

Link to comment
Share on other sites

2018.05.9. , 23:12, vvv teica:

Visticamāk, tu varēsi tikt klāt populāro slēdžu klaviatūrām, tas ir, brūno, zilo, sarkano, melno.

 

Es jums ieteiktu nopirkt kādu keyboard kit (plati un korpusu) un tad ielodēt tur savus iecienītos slēdžus. ?

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Tas ir aukstais ierocis nevis normāla klaviere!

Link to comment
Share on other sites

Pirms 35 minūtēm , MarisO teica:

PCB mounted jau arī vajadzētu pārlodēt slēdžus, kurus grib nomainīt.

Jā, ja jānomaina viss slēdzis, tad bez pārlodēšanas neiztikt. PCB mounted variantā ar slēdžu nomaiņu parasti saprot slēdzīša augšējās daļas «vāciņa» noņemšanu (tam var piekļūt), slēdzīša iekšējo detaļu nomaiņu, piemēram, brūnā slēdža «ķeskas» aizvieto ar zilā slēdža «ķeskām», bāzes daļa kā ir pielodētā tā paliek, to nemaina, paši slēdzīšu korpusiņi, cik var saprast, vienādi visu krāsu slēdžiem. Plate mounted variantā slēdzis sēž dziļi metāla plates izgriezumā, nevar tikt klāt, lai atsevišķi noceltu slēdža «vāciņu».

Link to comment
Share on other sites

vispār jau tie korpusiņi arī atšķiras

 

paskat piem šo video

 

parasti noņemot slēdža augšējo daļu var nomainīt atsperi vai to ieeļot. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, MarisO teica:

vispār jau tie korpusiņi arī atšķiras

Ja tu tā saki, gan jau tā ir. Es nezinu, biju tik tā iedomājies. Tas gan, PCB mounted variants klaviatūru fanātiem patīk, jo var pajaukt tos slēdzīšus. Atsperu nomaiņa arī ir fīča, ar ko panākams atšķirīgs slēdzīša nospiešanai vajadzīgais spēks.

Skatos, tu diezgan aizrāvies ar mehāniskajām klaviatūrām. Dažādas esi izmēģinājis. Tagad esi līmenī, kurā gribas modificēt visādi, mainīt taustiņu cepurītes. Katrā ziņā interesanta nodarbe, cik saprotu no internetā lasītā, ar klaviatūrām «saslimst» ļoti daudzi.

Es pats kaut ko vairāk par mehāniskajām klaviatūrām palasīju, tad kad nopirku savu pirmo (Das Keyboard S ar zilajiem), iepatikās ļoti, vēlāk nopirku otru, tieši tādu pašu rezervei, esmu nodrošinājies ilgam laikam. Galīgi neuzrunā mani tenkeyless varianti vēl jo vairāk 60% vairianti, kādi tev patīk. Nespēju iedomāties sev klaviatūru bez numpada, to diezgan daudz un bieži izmantoju. Varbūt kādreiz gribētos pamēģināt drukāt ar leģendāro Model M, pieļauju, ka ir daudzi foruma biedri, tie, kas ar datoriem darboties sāka 90os, agrajos 90os, ar tādām bija saskārušies, daudzviet lasīts, ka drukāšanas sajūtas drukājot ar Model M ir ļoti labas, pat nepārspējamas. Diez vai pirktu orģinālo modeli, kaut tādas ir iespējams sameklēt, ne lēti, drīzāk nopirktu Unicomp variantu, cik lasīts, kvalitāte esot labā līmenī, nemaksā ļoti daudz, vienīgā bēda, sūtot pa tiešo no viņiem, šausmīgi dārgs šipings, piegāde dārgāk par pašu klaviatūru, ja vēl pieskaiti muitas nodokļus, sanāks pavisam traka cena. Ir manīts šur tur Eiropas internetveikalos pa kādam Unicomp modelim, bet nav tur izvēle tāda, lai ietrāpītu manām vēlmēm, vismaz neesmu atradis.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Komentārs nebūs gluži pa tēmu, bet informācijai, varbūt kādam noder. DasKeyboard nupatās (kaut kad nesen) sākuši tirgot savas jaunās klaviatūras 5Q un X50Q (šī geimeru). Iepriekš ilgu laiku 5Q bija dabūjama tikai pēc iepriekšējā pieraksta. Viņi paši savas jaunās klaviatūras sauc par pirmajām pasaulē viedajām klaviatūrām, nezinu, cik liels ieguvums lietotājam tādu lietojot, vai darbošanās pie datora pateicoties šādai klaviatūrai kļūst ērtāka, bet ideja interesanta. Cenas gan nav draudzīgas. Pa taisno no DasKeyboard var pirkt tikai ASV, mums sanāks pirkt no Eiropas tirgotājiem.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...