Jump to content

Vai tavs Mikrotik ir drošs?


maize
 Share

Recommended Posts

pirms 1 stundas , Klusu teica:

Antenas pastiprinājums nemaina izstaroto jaudu. Kas ir kolineārs ar pastiprinājumu?

 

Izstarotā jauda ir raidītāja jauda -linijas zudumi +antenas pastiprinājums. Ja antena būs dipols ar 0 dBd, vai logoperiods ar 10 dBd pastiprinājumu, tad logoperioda gadījumā izstarotā jauda būs 10x lielāka. Skaidrs, ka vienā virzienā, bet bikiņ termini ir jāzin, ne? 

 

pirms 1 stundas , Klusu teica:

Kas ir kolineārs ar pastiprinājumu?

 

Jēziņ, Tev Google atņemta? https://en.wikipedia.org/wiki/Collinear_antenna_array 

 

 

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

pirms 3 stundām , Racer teica:

Atļauta ir noteikta izstarotā jauda

Uzdošu vienkāršu jautājumu. Kas tieši ir atļauts? Cik?

Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, Klusu teica:

Kas tieši ir atļauts? Cik?

Kura josla interesē? Ja par 2,4 GHz, tad:

 

100 mW e.i.r.p. un 100 mW/100 kHz e.i.r.p. blīvums, ja izmanto frekvences lēkāšanas modulāciju; 10 mW/MHz e.i.r.p. blīvums, ja izmanto citu veidu modulāciju. 

 

Tas 100 mW e.i.r.p. arī ir izstarotā jauda (Effective isotropically radiated power), kur atskaites punkts ir izotrops, nevis dipols (2,14 dB starpība). Ir diapazoni, kur ir ierobežota arī raidītāja pievadāmā jauda, bet te tā nav. Tas nozīmē, ka, piemēram,  vari izmantot raidītāju ar 100mw un 0 dBi antenu, vai raidītājam nogriezt jaudu uz 10mw un likt antenu ar 10 dBi pastiprinājumu. Te viss ir izlasāms arī par 5GHz utt.. pielikumos (patizli gan atrast, bet var): https://likumi.lv/doc.php?id=198903 

 

 

Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Racer teica:

bikiņ termini ir jāzin, ne?

Un jālieto atbilstoši, ne?

Jauda nav tas pats kas e.i.r.p., kolineārs nav tas pats kas kolineāra antena. Citu iebildumu man nav.

Link to comment
Share on other sites

Kolineārs ir žargons cilvēkiem kas ar antenām nodarbojas. Par e.i.r.p. nesapratu - tā ir izstarotā jauda. Piekasies par to, ka tā būtu jāsauc par Efektīvi izstaroto izotropisko jaudu, vai kaut ko tomēr līdz galam neesi sapratis? :D

Link to comment
Share on other sites

Labi akadēmiķi, vari turpināt luni laist - es rakstīju raidītāja jauda un izstarotā jauda, ar to viss ir pateikts. Pastāsti par neefektīvo izstaroto jaudu.  :D

Link to comment
Share on other sites

Tak nu beidziet, uz 2,4GHz vīri melnā neko speciāli nemēra. Tas diapazons atdots tautai pilnīgai saplosīšanai un katrs raida kā māk. Ja vajag pa lēto labu linku uz 2,4GHz, tad 24dB grila antenas abos galos un 100mW rūtera izejā. Man tāds stāvēja savulaik uz 500, distanci lai dabūtu optiku. Skaidrs, ka tūkstoškārtīgs perebors, bet vismaz neviens netraucēja un neieš tak es pirkt citas antenas, ja 24dB parabolas pils šķūnītis. Pirms pāris gadiem pārgāju uz 5GHz diapazonu ar Ubiquiti linku. Protams ar parabolām abos galos, lai nav traucējumu no citiem. Lai gan. daudzdzīvokļu mājās pagaidām 5GHz diapazons nav populārs. Ja uz 2,4Ghz redzēju kādus 30 rūterus, tad 5GHz tikai savējo.   

Link to comment
Share on other sites

CosmosDC

Racer un Klusu - jūs katrs runājat par savu lietu. ?

Klusu - pilnīgi pareizi saka, izstarotā jauda ir vienāda, neatkarīgi no tā, antena ir omni vai virziendarbības (ja tā ir pasīvā antena un ir iespēja visās plaknēs to jaudu samērīt, es pat nezinu, vai tas ir reāli iespējams). Tas tā kā izriet no enerģijas nezūdamības likuma, un praksē tas izpaužas tā, ka vienādas uzbūves/izmēra/frekvences antenai lielāks pastiprinājums ies roku rokā ar šaurāku beamwidth (nezinu, kā to pārtulkot korekti latviski).

Tas ko es nesaprotu, kāpēc pieminēt kaut ko tādu, ja skaidrs, ka runa ir par EIRP/ERP? ?

@batonio stellē tik to šķīvi klāt, sabildē kā sanāca un pēc tam, lūdzu, ieliec šeit rezultātus pirms un pēc tam (lūgums rezultātus atspoguļot kaut kā detalizētāk kā strīpiņas uz iekārtas).

Link to comment
Share on other sites

Man nav skaidrs. Nelietoju šo žargonu. Ja izlasu " izstarotā jauda", tad tieši tā to saprotu. Nepiekasos.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 37 minūtēm , CosmosDC teica:

beamwidth (nezinu, kā to pārtulkot korekti latviski)

Stara platums?

Link to comment
Share on other sites

pirms 3 stundām , CosmosDC teica:

izstarotā jauda ir vienāda, neatkarīgi no tā, antena ir omni vai virziendarbības

Nu bet tā tak Ābece, par ko mēs runājam? Pastiprinājumu var iegūt saspiežot antenas izstarojuma diagrammu konkrētā virzienā. Attiecīgi būs virzieni, kur izstarojums būs mazāks un virzieni kur lielāks. Tāpēc jau ir noteikta maksimāli izstarotā jauda, ietverot to, ka tas var būt konkrēts virziens. To jau rakstīju:

pirms 9 stundām , Racer teica:

tad logoperioda gadījumā izstarotā jauda būs 10x lielāka. Skaidrs, ka vienā virzienā

 

pirms 3 stundām , CosmosDC teica:

Tas ko es nesaprotu, kāpēc pieminēt kaut ko tādu, ja skaidrs, ka runa ir par EIRP/ERP?

Nu tak EIRP un ERP atšķiras tikai ar atbalsta punktu - dipols vai izotrops. Par to arī pieminēju:

pirms 8 stundām , Racer teica:

kur atskaites punkts ir izotrops, nevis dipols (2,14 dB starpība).

 

Lab, kaut kāds bērnudārzs panesies. Pirms dažiem gadiem ar visiem pareizajiem terminiem un formulām jau garā postā šo visu biju aprakstījis - uz sitiena neatrodu tēmu kur, bet tas po. Vienkārši kādam gribā patrollēt, jo neticu, ka nesaprot. :D 

Link to comment
Share on other sites

CosmosDC
pirms 13 stundām , Klusu teica:

Nelietoju šo žargonu.

Tas nav žargons, bet gan saīsinājums, kurš izmantots arī MK noteikumos.

pirms 13 stundām , 138 teica:

Stara platums?

Es nepareizi tur biju uzrakstījis, beamwidth latviski būtu stara platums, bet pareizais termina angliskais nosaukums ir half-power beamwidth (HPBW jeb beamdwidth @ -3 dB), tagad pēkšņi nespēju atcerēties, kā tas bija korekti pārtulkots, bet zinu, ka bija normāli pārtulkots bez visādām "pusjaudām".

 

Link to comment
Share on other sites

pirms 18 stundām , Racer teica:

žargons cilvēkiem kas ar antenām nodarbojas

Žargons ir "izstarotā jauda" un "kolineārs". "Kolineārs" ir īpašības vārds.

Labots - Klusu
Link to comment
Share on other sites

pirms 2 stundām , CosmosDC teica:

beamwidth latviski būtu stara platums, bet pareizais termina angliskais nosaukums ir half-power beamwidth (HPBW jeb beamdwidth @ -3 dB

Man gan liekas, ka te neder burtisks tulkojums, bet latviski tehniski to sauc par antenas virziendiagramas darbības lenķi un mēra grādos. Jēdziens raidītāja jauda nāk vēl no radioapraides pirmsākumiem, kad vidējos vai garajos viļņos izmantoja neefektīvas antenas, kuras izstaroja radioviļņus visos virzienos un pēc jaudas orientējās, cik tā radiostacija skaļi skanēs. Mūsdienās, kad izmanto daudz augstākas frekvences, gan FM apraidē, gan televīzijas apraidē un protams dažādos radiolinkos jāņem vērā antenas pastiprinājums. Jauda maz ko izsaka un to var salīdzināt ar kabatas lukturīša kvēlspuldzi, kura rada gaismu visos virzienos. Atliek ielikt spuldzīti reflektorā un panākam konkrētā virzienā tādu staru, ka acis žilbst. Tieši tāpat darbojas antenas. Kaut vai piemērs iz dzīves, kad tiek raidīts signāls 2,4GHz uz radioamatieru satelītu ar 24dB antenu. Itkā raidītāja jauda 4W, bet labāk antenas priekšā nestāvēt un fokusā neskatīties. Pie tādiem elektromagnētiskā starojuma līmeņiem modernajiem 5G noliedzējiem jau ir taisnība.  Tapēc  2,4GHz ieviests ierobežojums 100mW un antena nedrīkst tasīt lielāku elektromagnētisko lauku, kā pliks raidītājs ar pašu vienkāršāko antenu. Nu nav dots lielākajai daļai cilvēku saprast, kas ir antena un kā tā darbojas!

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...