Jump to content

Palīdziet izvēlēties MikroTik rūteri


abi
 Share

Recommended Posts

Palīdziet izvēlēties MikroTik rūteri.

 

Ienākošais ir 1000 Mbps pa vīto pāri no optikas kastes pagrabā. Tālāk ir 2 gab. vītā pāra uz 2 PC (nākotnē būs vēl 2 gab. vītā pāra uz PC), pa gaisu tiek apkalpoti 3-4 telefoni + 2 laptopi + planšete. Galvenie trafika patērētāji ir 1 PC, 1 laptops un 1 planšete. Trafiks sastāv ik dienas no ~20-40 Gb up+down  torenti, 10-15 Gb Dropbox, ~8h straumēts video, drusku Youtube  un fonā nepārtraukt kādi sīkumi un ikdienas lietojums, skatoties kaut ko internetā.

 

Patreiz tiek lietots Asus N56U, kas ar saviem pienākumiem galā netiek. Ir tāda sajūta ka šams vienkārši pārkarst. Korpuss ir krietni vien siltāks/karstāks nekā no tā varētu sagaidīt, ir tāda tendence ka stundu darbojas normāli, pēc tam divas piebremzēti un cikls atkārtojas, ik pa pāris dienām internets pazūd vispār, rūtera restarts palīdz. Ja gadās periodi ar jūtami mazāku noslodzi, problēmas neliek par sevi manīt. Esmu iekš firmware atslēdzis visu ko vien var, nelīdz.

 

Skatījos MikroTik modeļus šeit:

https://www.router.lv/products/15/lv/wireless-kits

 

Izvēle samulsināja:

(RBD52G-5HacD2HnD-TC) MikroTik RouterBoard hAP ac²  vēl nav iegūstams, bet nedeg

(RB952Ui-5ac2nD-TC) MikroTik RouterBoard AP hAP ac lite tower  šim nav 1000 Mbps

(RB962UiGS-5HacT2HnT) MikroTik hAP ac maršrutētājs (RouterOS L4) stipri dārgāks par pārējiem !?!?!?

(RB952Ui-5ac2nD) MikroTik RouterBoard AP hAP ac lite   šim nav 1000 Mbps

(RB951Ui-2HnD) Mikrotik RouterBOARD RB951Ui-2HnD WIFI AP with RouterOS Level 4  liels, dārgs un nav 1000 Mbps

(RB951G-2HnD) Bezvadu maršrutētājs Mikrotik RouterBOARD RB951G-2HnD  liels, nesmuks, dārgs, bet ir 1000 Mbps

 

Lielāko interesi raisa pirmais un pēdējais modelis. Pirmais ir relatīvi lēts un pēc tiem parametriem, kurus  pamanīju/vērtēju, absolūts līderis. Kas ne tā, ko esmu palaidis garām, kāpēc citi ir 2x dārgāki?

 

 

 

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

Savulaik sev paņēmu šo:

Pirms 22 minūtēm , abi teica:

(RB962UiGS-5HacT2HnT) MikroTik hAP ac maršrutētājs (RouterOS L4) stipri dārgāks par pārējiem !?!?!?

Toreiz tas skaitījās viņu flagmanis, gan jau tagad arī. Nebija tad tik liela izvēle, kā tagad. Arī gribēju nopirkt MikroTik bezvadu rūteri, arī pats īsti nemācēju izvēlēties. Vienkārši uzzvanīju viņiem, diezgan saprotami priekš manis izskaidroja, kas ir kas, tā arī izvēlējos to modeli, ko nopirku. Priekš manām vajadzībām tas modelis droši vien ir, tā teikt, overkill, bet strādā nevainojami.

Iesaku uzzvanīt un apvaicāties, viņi diezgan atsaucīgi.

Tāpat šeit tēmā spečuki kaut ko ieteiks. Es pats neesmu nekāds spečuks.

Link to comment
Share on other sites

Pērc lai būtu gigabit tīkls un AC 5 ghz wireless. 

Šim tik 2 modeļi atbilst. No kuriem viens nav pieejams.

Link to comment
Share on other sites

Pagrabā īsti nezinu kas tur ir, metāla kaste uz kūtsatslēgu (esmu redzējis atvērtu, kaut kas liels, plakans daudzdzīvokļu mājai paredzēts, ja nemaldos vairāki), provaidera īpašums, bet augšā savi 900+ stabili uznāk. Pieļauju ka nu esmu palicis vienīgais klients mājā, jo šamējos ļoti kvalitatīvi, vairākos piegājienos dušīja nost ar ļoti netīrām metodēm.

 

Kā MikroTik ir ar pārkaršanu, redzēju gan +40C gan +70C darba temperatūru. Tas Asus tak ar nav nemaz tik slikts, kad pirms daudziem gadiem pirku, skaitījās bezmaz labākais pasulē, bet nu, acīmredzot, man labi izdodas viņu noslogot. Korpusa temperatūru nav ar ko nomērīt, bet varētu būt savi 45-50C, tas patreiz brīvi karājoties vados pie 20C gaisa temperatūras.

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

pirms 8 stundām , abi teica:

RB962UiGS-5HacT2HnT) MikroTik hAP ac maršrutētājs (RouterOS L4) stipri dārgāks par pārējiem !?!?!?

Tāpat kā auto S burts nozīmē kaut ko krutu, arī MT S burts modelī nozīmē kaut ko krutu :grin: jeb SFP portu, ja nav aktuāli nav vajadzības, šim ir gan 5 gan 2 GHz wifi, kas pēdējiem diviem nav, kā arī ir 3 chaini ne 2 kā pārējiem.

Salīdzināt ērtāk ir https://mikrotik.com/products

Ja interese tad var apgūt kas slēpjas zem kura burta un uzmetot aci modelim saprast kas iekšā:

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Product_Naming

 

Link to comment
Share on other sites

Ir vēl kas mulsina starp melno un balto āzīti(fui)favorītu. Pilnīgi dažādi procesori un attiecīgi elektrības patēriņš līdz 7W un līdz 15W. Cik nu pētot pamanīju, tad iepriekš netika izmantoti ARM procesori un visa tā labā, tautā uzkrātā, pieredze var attiekties uz pilnīgi citām iekārtām. Nopirkšu un būšu beta testeris???

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Varbut labak ņemt rb3011 vai kādu no ccr sērijas rūteri un priekš wifi nodrošināšanas pārīti/vai cik nu vajag cAP?

 

Būtu arī norādijis optimālos un izstieptos budžeta limitus.

Labots - Anonīms Alkoholiķis
Link to comment
Share on other sites

Ja dalīšu uz 2 atsevišķām iekārtām, zaudēšu 1 no 4 izejām un aizņems vairāk vietas. Gribētos tomēr palikt komunikāciju sienas skapīša robežās. Te foto ieskatam, lai būtu labāk izprotama situācija.

DSC07736.thumb.JPG.286f01a0c0de0b2827ff5145e09a3032.JPG

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

Ja es pareizi saprotu, tad bija sekojošas dabas ieteikums:

http://router.lv/product/387/lv/RB750Gr3/

+

http://router.lv/product/398/lv/RBcAPL-2nD/

vai šāds:

http://router.lv/product/434/lv/

 

Kopā sanāk 67.50+PVN vai 97.30+PVN  + papildus čakars ar konfigurēšanu piejūdzot AP un tam rūterim nemaz nav PoE out priekš AP

 

Pati ideja man principā patīk, bet vai tiešām tā būs labāk?

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

Jā, slikti dzesējas, tik iekarināšana gaisā pusmetru zem skapīša arī neko nedeva. Vēl paguvu aizdomāties ka skapītī cieši pie rūtera ir milzums elektrības vadi, pat nezinu, varbūt arī tas nav īpaši labi. Patreiz iebāzu to rūteri tur tik lai fotogrāfijā būtu labi redzami problēmas mērogi.

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

Cik slikti ir ka šim:

http://router.lv/product/435/lv/

 

ir ARM procesors? Augstāk ieteiktajam rb 3011 arī ir ARM (pirmais no MikroTik kam vēl redzeju ARM arhitektūru). 

 

Šim vismaz par pieņemamu cenu būtu uzreiz gan 4 izejas, gan AC, gan 1 kompakta kaštele un mazāki kreņķi ar kopā salikšanu un palaišanu. Hardware encryption priekš IPSec gan nav, principā interesē, bet pagaidām netiek lietots. Tur laikam abos galos jābūt IPSec iekārtai, vai ne?

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

Kas attiecas uz budžetu, ASUS maksāja kaut kādus 65 Ls, priekš MikroTik varētu atvēlēt līdzīgu summu - 100 EUR, tik jāskatās vai tas atrisina problēmu. Overkill pontiem vien nevajag. Mēģināšu vēl skatīties kādas bezvadu + AP kombinācijas, tik nu jau acis raibas.

Link to comment
Share on other sites

Attīstot domu tālāk:  Vai būtu prāta darbs likt šo:

https://mikrotik.com/product/RB750Gr3

un tad pie vienas no izejām caur apmēram 10-15 garu kabeli piekonstruēt veco ASUS priekš WiFi jau citā vietā tieši pa vidu visām telpām? 

 

Ūūun tad vēl no šī ASUS kaut kad nākotnē pa vadiņu darbināt kādu ķīniešu brīnumkastīti priekš 4K TV? Brīnumkastīte dikti neprasa tiešu vadiņu no pirmās 1000Mbps ierīces???

Link to comment
Share on other sites

uldii12345

Asus taču ir 1000Mbit? Tad jau palielam jābūt ok arī, ja pie viņa sprauž. Galvenais asus liec klāt bridge modē, lai mikrotik vada tīklu.

Link to comment
Share on other sites

nu tad kā reiz to RB750Gr3 kā primāro + to Asus kā Wifi AP, bet kaut kur ārpus tā skapīša - metāla durtiņas tuvumā jau arī par labu Wifi signālam nenāk.

tad drīzāk vēl jautājums vai ar ASUS pietiek, lai visu noklātu ar Wifi..

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Ja roku leņķis neveidojas caur pakaļas tangensu, tad durvīs var uztaisīt nelielu caurumu kabeļiem un rūteri uzāķēt/uzkarināt durvīm ārpusē.

Nezinu cik tās durvis ir lielas, bet varētu pat neveidoties pārāk liela pārkare pār malām, jo rb3011 izmērs ir 443x92x44mm

Labots - Anonīms Alkoholiķis
Link to comment
Share on other sites

Jā, ASUSam ir  1000 Mbps + dual band WiFi 300+300 :) Attālumi nepārsniedz max. 10-15m un 3 sienas, tad kad darbojas, ar WiFi spējām problēmu nav, mierīgi dur cauri skapīša bleķa durvīm, telefoni mājās nākot iedziedas jau 2 stāvus zemāk. Biju jau apsvēris ideju ASUS likt pie skapīša durvīm ārpusē, vietas trūkuma un silšanas dēļ, bet melns uz baltām durvīm, nav paredzētas stiprinājuma vietas, jādomā kaut kāds kabeļu menedžments durvju virināšanai. Eh, 3x sarosījos izrēķināties ar viņu, bet, labi apdomājis, nospriedu labāk neaiztikt.

Link to comment
Share on other sites

Anonīms Alkoholiķis

Jābūt jau rūpnieciski taisītiem vākiem priekš vadiem - kaut kas šitam līdzīgs http://midlite.com/products.aspx?catId=765

Mikrotiks pārāk nesūdzēsies, ja kasti apbižosi ar krāsas baloniņu vai rullīti, ka tik skrūvju un ventilācijas caurumus atstāj neaizlīmētus ciet. 

Link to comment
Share on other sites

Tad vēl paliek atvērts jautājums kas wired ziņā ir jaudīgāks hex vai hapAC2 un cik tā starpība varētu būt nozīmīga, ja pieņem ka IPsec nelietošu? Kā viņus vispār salīdzināt? Tur tie atmiņas Mb jūtami atšķiras, procesoru kodolu skaits, frekvence, arhitektūra, darba temperatūra +40C vs +70C, ražošanas sākuma gads. AC vs N nebūtu principiāli. Katram savi plusi, pēc vieniem parametriem drošāks liekas vecais hex, bet pēc citiem jaunais hapAC2 ir lētāk un modernāk un vienkaršāk.

 

Te salīdzināšanas tabula:

https://mikrotik.com/products/compare/RB750Gr3+RBD52G-5HacD2HnD-TC

 

Tikko pamanīju ka asusam ir tieši tāds pats procesors kā tam hex:crazy: un .... hapAC2 procesors arī, izrādās, ir vectētiņš no 2016 gada :haha:

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

uldii12345

Hex mājas apstākļos nereāli noslogot.

 

Hap ac2 ir viss vienā par labu cenu, bet cik viņš labs hvz. Modernāks hap ac2 ir tikai dizains, softs iekšā vienāds. 

Link to comment
Share on other sites

Patreiz aizrakos līdz tam ka, ja paņemu hex, un nevēlos atstāt ASUS (nu mazums, varbūt šis vienkārši ir bojāts vai brāķis), tad, kāpēc būtu jāņem tā vietā cap lite pa 22 EUR, ja ir hap mini pa 16 EUR, kas dotu klāt vēl papildus 2 wired izejas? Šo abu brīnumu WiFi spējas ir pietiekamas lai izsistu 2-3 sienas līdz pat 10-15m??? Principā, pietiktu pat ar 1 sienu un 10m. (ASUS šo barjeru ņēma vēsā mierā, arī tikai iekšējās antenas, bet, iespējams, ka korpusa izmēri atļāva iebāzt 1.5-2x lielākas)

 

Te salīdzinājums:

https://mikrotik.com/products/compare/RBcAPL-2nD+RB931-2nD

 

Ko tīri praktiski šiem verķiem nozīmē parametrs antenaa gain, ja tas ir 1,5 vai 2,5 un RAM size 32, 64 vai 128 uz borta. Mainās no tā cik tālu viņa velk?

 

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

man pašam ir CAP Lite kā otrais AP, uzliku tālākajā stūrī, kur pirmais AP īsti negribēja ķerties(man sanāk mājai pa diagonāli viens no otra pa starpu ~3 sienas). par sienu caursišanu nav viedoklis, tās jau arī ir dažādas..

Link to comment
Share on other sites

uldii12345

Cik esmu sapratis, tad wifi jaudu ierobežo likums un tā pa lielam visiem ir vienāda. No praktiskā viedokļa, cik man ir bijuši routeri, signāls velk vienādi. Ram size pilnīgi vienalga bridge režīmā

Link to comment
Share on other sites

pilniigi vienādi jau nav, tiem pašiem MT ir dažādas. un brīžiem pat nākas samazināt jaudu, lai vairāki AP netraucē viens otram.

jāatcerās, ka sakaru kvalitāti jau nosaka abas iekārtas - ja piemēram Wifi AP raidīs ļoti stipri, un gala iekārta to 'redzēs', iespējams, ka tai nepietiks jauda noraidīt pretējā virzienā..

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

uldii12345

Man kā otrais ir http://www.router.lv/product/331/lv/RB952Ui-5ac2nD/. Brīvais ram 42Mbit no 64. No telefona uztaisot speedtest ap 44Mbit  (5Ghz) noslodze aiziet uz 25-30%, ram nemainās. Skatos, ka procesors hap mini īpaši neatšķiras. Par cik hap mini nav 5Ghz, tad procesors viennozīmīgi ir pietiekams.

 

 

Pirms 14 minūtēm , uldise teica:

pilniigi vienādi jau nav, tiem pašiem MT ir dažādas. un brīžiem pat nākas samazināt jaudu, lai vairāki AP netraucē viens otram.

jāatcerās, ka sakaru kvalitāti jau nosaka abas iekārtas - ja piemēram Wifi AP raidīs ļoti stipri, un gala iekārta to 'redzēs', iespējams, ka tai nepietiks jauda noraidīt pretējā virzienā..

 

Katrā ziņā  Hap AC lite un hap lite pārklājums neatšķiras

Labots - uldii12345
Link to comment
Share on other sites

Man kā pamatrūteris bij Tp linka Archer C25 un tālāk kā switch ar wi-fi kaut kāds lētais Asus, viss rukāja, bet tad savajadzējās VPN caur mājas ip adresi (iptv vajadzībām) un nopirku RB941-2nD - MikroTik hAP lite classic pa kaut kādiem padsmit eiro un uzliku kā pamatrūteri, attiecīgi TP linku pārliku kā swiču ar wi-fi (kur ir arī 5GHz) un Asus ieliku tālajā mājas galā kā repīteri un AP. Viss labi rukā. Čoms nesen izdomāja savu veco D-link nomainīt, tad nu mani IT-šņiki ieteica (RB952Ui-5ac2nD) MikroTik RouterBoard AP hAP ac lite, kurš ir ar atlaidi pa 39 eiro. Strādā ļoti stabili, jo viņam arī daudz iekārtu, online TV, torenti utt. Pieslēgums optika, laikam 300 Mbit. Kaut kā tā - varbūt noder. ;) 

Link to comment
Share on other sites

Kādam tieši nolūkam tam iptv vajag VPN un hardware IPSec un vai tam visam (TV padarīšana) ir jābūt pa taisno, bez hap mini pa vidu pieslēgtam, pie hex/hap aparāta. Jautāju dēļ tā ka mani satrauc wired izeju deficīts nākotnē, un dēļ tā, kā arī labāka, centriskāka izvietojuma telpā dēļ, vēlos komunikāciju skapītī likt tikai 1 hex, no tā ir sienās iebūvēts vads uz TV sienu. Savukārt pie TV sienas vada gribu kabināt klāt hap mini, kurš tad arī raidītu WiFi un pa wired izeju varētu barot ķīniešu TV brīnumkastīti vai pašu TV (viņu patreiz nav, bet kaut kad varētu būt), un vēl paliktu pāri 1 brīva wired izeja pie TV un 1 brīva wired izeja komunikāciju skapītī (2+1 no 4 jau aizņemtas). Uz pēdējo brīvo skapītī man jau ir piecgades plāns ar 3 wired vajadzībām... tur tad switch pēdējā portā, tā sanāk

 

Baigi murgains teksts sanāca, bet savādāk būtu vesela shēma jāzīmē.

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

Iptv ir piesiets pie konkrētas ip adreses. Attiecīgi tagad varu no dajebkuras vietas caur vpn izmantot. Wired iet no mikrotika uz tplinku, pie kura ir pieslēgts tv, wd pleijeris, android tv kaste un sat. Tālāk pa gaisu iet uz asus, kurš darbojās kā AP ar vadu uz vēl vienu android TV kasti un arī kā repīters. Kādus 5 mēnešus viss rulā bez gļukiem. 

Link to comment
Share on other sites

Pag, un kur tad sāls? Man tāpat jau no provaidera ir viena vienīga IP adrese, bet var arī nomainīties apstākļu sakritības dēļ ik pa pāris mēnešiem. Tas, tad sanāk, ir aktuāli tikai tad, ja provaiders sniedz šo konkrēto iptv pakalpojumu, tā? Tad tam IPSec aparātā ir kāda nozīme attiecībā uz iptv? Ai, sorry, tam RB941-2nD tak nemaz nav IPSec.

Labots - abi
Link to comment
Share on other sites

Man ir provaiders, kurš nodrošina jau gadiem nemainīgu ip adresi. Uz šīs adreses ir uzsēdināta ip tv. Attiecīgi, kad esmu citur, varu skatīties.

 

Varu tik piebilst, ka līdz šim vasaras mītnē ņēmu internetu caur wifi repīteri no kaimiņa, kam LTC DSL, pasakot provaiderim ip adresi, tad nu provaideris (draudzīgs) iedeva pieeju, bet tur laiku pa laikam tā ip nomainījās un man apnika čakarēt provaideri, sūtor jaunu ip adresi. vpn atrisina jautājumus. :) 

Labots - Racer
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, abi teica:

Ai, sorry, tam RB941-2nD tak nemaz nav IPSec

IPSec Tu palaidīsi uz jebkura MTik, tikai jautājums ir, kāda būs veiktspēja - ja nav HW Encryption atbalsta, tad jau pie ātruma >10Mbit rūtera CPU noslodze būs ievērojama.. 

Link to comment
Share on other sites

Ieķēru hAP ac lite tikko kā viņs parādījās. Kaste strādā bez problēmām. Dēļ wifi labākas vietas, barošana man ir caur PoE (ienākošais LAN vads uz rūteri caur PoE un pēc tam otrs LAN vads atpakaļ uz Gigabit switchu, jo visām manām iekārtām tāpat nepietiek portu iekš MT.

Tagad gaidu kad parādīsies hAP ac², varbūt apsvēršu domu apgreidoties, jo 5Ghz tam ac lite tomēr ir pašvaks.

Link to comment
Share on other sites

Nja, svārstos starp pogu pirkt un pagaidīt hap ac2, pat uztelefonēju uz to eurodk.lv - šie nezina kad būs, roter.lv raksta ka 20. marts

Link to comment
Share on other sites

viss jau atkarīgs, cik svarīgs ir tas ir 5Ghz, man piemēram joprojām nav neviena iekārta ar 5Ghz, laikam esmu atpalicis..

  • Patīk 1
Link to comment
Share on other sites

No 5Ghz atteicos vispār jo visu ļoti, ļoti bieži gļukoja un negāja, faktiski vispār nebija lietojams, bet tas ,varbūt, bija dēļ tā, ka kaut kas ar to ASUS nav īsti kārtībā. Pašam nav vairs nevienas iekārtas kas 5Ghz neatbalstītu.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...