Jump to content

Suse Linux Enterprise 12 SP3


INTRASERVERNET
 Share

Recommended Posts

Labs visiem. Jautājums Linux lietotājiem, precizāk virsrakstā par norādīto distributīvu. Tad nu par pašu  lietu smalkāk. Lietošanā ir RHEL7, bet kā jau zinām, tad katru gadu ir jāmaksā abonēšana. Un ir pienācis ka nākamā mēneša vidū noslēdzas. Bet nu papētot interneta plašumos uzskrēju Suse Enterprise Linux Desktop. Un interesanti ka Suse piedāvā uz gadu vai 3 gadiem abonēšanu. Protams maksas produkts, bet vismaz rēkinot uz 3 gadiem pērkot sanāk lētāk kā RHEL. Neapspriedīsim lietderību vai nelietderību par to cik vērts maksāt. Interesē kas Suse ir priekšrocības pret Redhat? Cik vienkārši ir jaunu ierīču pieslēgšana, konfigurēšana. Joprojām viss caur YasT sviestu darās? Pēdejā versija no Suse bija 9.2. Jā tas bija sen, bet pieredze bija nepatīkama. Linux tiek lietots programmēšanai un virtuālo mašīnu darbināšanai.

Labots - Rizla
Link to comment
Share on other sites

y0, 

(1) Rēķini, ka nāksies visu pārtaisīt (skripti, konfigi, packages). yum vietā zypper. SLES vēl vismaz nesen bija opcija visādus basic taskus veikt ar yast. Atkarībā no infrastruktūras un compliacne 

(2)  Parasti enterprise linux distru izmanto, jo ir daudz daudz naudiņas maksājušos softs, kurš supportējas uz konkrētā linux. Parasti vācu / eiropiešu softi spiež uz SLES, savukārt US RHEL. Vārdu sakot, kā vienmēr visu nosaka softs. 

(3) Pārējais ir atkarīgs no saistītās infrastruktūras un vai visam, kas tev ir oficiāls sles supports (tas gan būtu stulbi nopirkt supportētu linuxi, kurš piemēram nesupportē tavu SAN ? :)) 

(4) Es piemēram iesitu kapeiku testa vidēs un nekritiskajās vietās liekot CentOS nevis RHEL. 

 

Link to comment
Share on other sites

Kāpēc ne Debian vai kādu tā paveidu ?

Neredzu nekādu foršumu no Red-hat, vēl jo vairāk no Suses, jo īpaši uz desktopa kārbas.

Protams, ka šie ir svētie karti, bet cik ir lietots, tad ir "Nē paldies !". Tad jau labāk Ubuntu...

 

Kas Tev tagad ir tās Red-hat fīčas ko izmanto, kas nav standarta free distrubutīvos ?

Reāli run avar būt tikai par Enterprise galu, centralizētu pārvaldību un vadību.

Link to comment
Share on other sites

INTRASERVERNET

Man pirmaa saskare ar Debian nebija diez ko veiksmiiga. Ja nemaldos 4.x versija bija. Es pavadiiju vairaakas dienas meegjinot palaist tiiklaa printeri cik atminja nevilj. Labpraat kaa alternatiivu no bezmaksas lietotu Slackware, bet diemzheel peedeejaa versija ir 14.2 un neizskataas, ka kaut kas kusteetos uz priekshu.

Link to comment
Share on other sites

Debian 4. ir 11 gadus veca versija.

Es neslēpšu, es Debian lieku primāri uz serveiem, bet galvenais kas man patīk, ir ka var ne tikai ērti sainstalēt sistēmu, bet to arī apdeitot un pat apgreidot uz nākosājām versijām. Nav tā, ka 100% nekad nekas nenotiek, bet procents ir mazs. Un vairāk saistīts ar pašiem softiem ko instalē, nevis Debian.

 

Desktopam Debian, Ubuntu paveidi, Mint.

Es esmu gājis cauri visu kaut kam.  Ilgu laiku biju uzticīgs Slackware lietotājs, bet jau kādu laiku no tās esmu attiecies. Tāpat, kā LFS ir izmantojams tikai apmaācībai, nevis kā ikdienas distro.

Jā, uz primārās Dekstopa kastes nu jau kādi brīdi esmu no Linux atteicies.

Link to comment
Share on other sites

[offtopic]

Man sanāk darīt arī ļoti daudz administratīvas lietas, veidot dokumentus (birokrātija, konkursi, valsts iestādes utt.) kur ir svarīgi kā Wordā izskatās katrs pikselis. Tātad Word/Excel nepieciešamība. Libreoffice man neder.

 

Tad ir šādi tādi tehniski tooļi kas man darbojas tikai uz Windows. Windows ir universālāks par Linux.

Piemēram vajag uzlikt Delphi 6 lai atvērtu vecu projektu. Vajag uzlitk MSSQL klienta tooļus. Vajag vēl kaut ko.

 

Ir nepieciešamība dzīvot līdzi Windows laikam, un ir jāmāk un jāzin tas Win 10, tā problēmas un gļuki.

 

Mac OS X esmu lietojis pietiekami ilgi (~8-9 mēneši uz primārā kompja - laptopa) lai saprastu, ka man tas ne patīk, ne īsti der. Tad labāk Linxu vai Win. Bet tā ir mana izvēle un situācija.

 

Es gan apsveru, iespēju uzlikt atkal Linux (Debian, Bubuntu, Mint manā sarakstā). No vidēm - Vienmēr esmu sēdējis uz KDE. Tagad nezinu.

Normālam darbam pietrūkst tikai M$ Office. Pārējais raizes nesagādā. Raizes ir par mirkļa iegribām, nestandarat situācijām utt.

 

Wine neizskatu, kā nopietnu rīku. Ir iespēja izmantot virtuālo mašīnu vai attālināti RDP sesiju, bet tas īsti neder, ja gribi kaut ko darīt ar lokālu dzelzi, vai baigi čakarēties.

[/offtopic]

 

Link to comment
Share on other sites

Cik esmu mēģinājis pāriet uz linux, atduros pret pretīgu foto un video kvalitāti. Tas ir bijis uz dažādiem kompjiem vairāku gadu laikā. Nelīdzēja videodriveru intstalēšana un dažādu programmu izmantošana.

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...