Jump to content

433MHz antena


mickys
 Share

Recommended Posts

Vēlos ar raspberryPi un RTL-SDR uztvērēju ievākt datus no temperatūras devēja meteostacijai, lai varētu salikt līknēs.

Proof of concept sanāca. Ja devējs ir istabā, vai ja antenu, kas puļķim nāca līdzi, izkarina pa logu, dati pienāk.

Bet antenu iespiest starp logu un rāmi kautkā nevelk. Tāpēc, iedomājos, ka varētu nomainīt antenu uz frekvencei atbilstošu un mēģināt datus ķert istabā.

Salīdzinājumam pati meteostacija atrodas vēl vienu sienu tālāk kā Raspberry un datus no devēja saņem bez problēmām.

 

Mēģināju uzkonstruēt 1/2 viļņa dipolu no TV antenas kabeļa, bet visticamāk pieredzes un prasmju trūkuma dēļ, nekādu uzlabojumu uztveršanā nesasniedzu.

 

Labprāt iegādātos antenu, vai saņemtu informāciju par to kā uztaisīt antenu, kas paredzēta manam mērķim.

Vai kāds ir mēģinājis ko līdzīgu?

Link to comment
Share on other sites

Neesmu tādu antenu taisījis, bet uz tik augstām frekvencēm pietiek ar nelielu kļūdu lai antena neskaņotos. Dipolam ir izteikta virziendarbība divos virzienos, novietoji pareizi attiecībā pret iekārtu no kuras gribi uztvert signālu? Būt interesanti redzēt uzmeistaroto dipolu.

Link to comment
Share on other sites

Es čakarējos uz Arduino ar 433mhz. Beigās secinicāju, ka 2,4Ghz būs ērtāk un stabilāk.

Link to comment
Share on other sites

Esmu ņēmies ar 470MHz moduļiem un arduino/atmega. Gan ne tie sūdainie mazie lētie modulīši ar tītajām spolītēm, bet uz SI443... SI446. Antena ir dažus centimetrus gara spirālīte. Velk tīri labi. Nevajag nekādu puļķi. Cik saprotu, tad līdzīgi veidojumi ir visās auto pultīs, signalizācijās. Šamās tak arī velk tīri neko.

Link to comment
Share on other sites

Šitam pasākuma uztaisiju J antenu. Viss notiek https://en.wikipedia.org/wiki/J-pole_antenna

Internetā ir online kalkulatori izmēriem.  Bet par meteo datu vākšanu un līknēm . Gāja ar šo antenu gan uz Domotiz ( Orange PI+ Arduino mega+ 433mHz uztverējs) gan ESP8266 (ESP8266+uztvērējs, viss no šejienes http://homes-smart.ru/index.php/oborudovanie/bez-provodov-wi-fi )

Pie pēdēja arī paliku- sūti uz dažadām lapām, kur gan līknes uzzīmes  gan ko citu.

Labots - oxygen
Link to comment
Share on other sites

pirms 1 stundas , Racer teica:

17cm stienītis uz magnētiskas pamatnes.

Sanāk, ka to komplektā esošo teleskopisko puļķi sastumju līdz 17 cm garumam (1/4 viļņa garums, ja pareizi uzķēru domu) un vajadzētu būt pietiekami labai antenai?

Šāda doma man arī bija ienākusi prātā, bet noliekot tādu vienkārši uz grīdas, nekādu uzlabojumu neguvu.

 

Vai tādai antenai ir nozīme, pie kā viņa ir piestiprināta? Mana loģika saka, ka jā, bet nebija iespēja pamēģināt piestiprināt pie metāliskas pamatnes pagaidām.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 3 minūtēm , mickys teica:

Sanāk, ka to komplektā esošo teleskopisko puļķi sastumju līdz 17 cm garumam (1/4 viļņa garums, ja pareizi uzķēru domu) un vajadzētu būt pietiekami labai antenai?

Šāda doma man arī bija ienākusi prātā, bet noliekot tādu vienkārši uz grīdas, nekādu uzlabojumu neguvu.

Kā Tu to noliki uz grīdas? Arī vienkāršam stienim ir sava virziendarbība!!

Link to comment
Share on other sites

Visam vienkāršajām ir viena problēma-baisi jūtīgas gan uz drazu, ar ko pilns ēteris, gan uztveršanu ne pa jokam ietekmē viss kas apkārt ( priekšmeti utt) . Ja tā atrodās lauka vidū, viens stāsts, bet ja istabā kur apkārt priekšmeti/cilvēki, tad cits. Tā ka taisies ''spiest starp logu'' , tad laikam sāc ar J antenu. Izgatavot vienkāršāk par vienkāšu . Paņem resnāku vara viendzīslas vadu un saloci pēc izmēriem . Piecas minūtes darba +laiks pielodēt koksiālo kabeli. Tik , kabeli, gan .vajag 50 omu. Bet tādu jau tirgo Lemona vai Argus https://m0ukd.com/calculators/slim-jim-and-j-pole-calculator/

 

Link to comment
Share on other sites

Par cik kosmiskajās zondēs izmantojas 434MHz frekvence, tad esmu gan pats taisījis, skaņojis un testējis rūpnieciskās antenas.

pirms 1 stundas , Jurkins teica:

dažus centimetrus gara spirālīte

Tā nav antena, bet surogāts, kura nevis pastiprina signālu, bet pavājina. Protams, kad svarīgs lielums, tad cita lieta.

 

1 stundu atpakaļ, oxygen teica:

Šitam pasākuma uztaisiju J antenu. Viss notiek

Ar Jpole antenu esmu veselu kaudzi eksperimentu veicis. Šai antenai var sadzīt ideālu SWR, bet tikai ar attiecīgiem mēraparātiem. Kabeļa pievienošanas punktu pēc kalkulatora nevar sarēķināt, bet šis punkts ir ļoti būtisks. Vispār ar šo antenu ir ļoti interesanti. Radioamatieri čurā karstu par šo antenu, jo SWR ir ideāls. Es gan radioamatieriem nekad neesmu ticējis un pamēģināju vairākas šī tipa antenas konstrukcijas reāli dzīvē uz iztarotā lauka intensitāti. Klasisks dipols darbojas labāk par Jpole, tā kā neiesaku. Es ieteiktu vai nu klasisku cilpveida pusviļņa dipolu, bet tad bīs bišku jāpačakarējas ar salāgošanu. Lai gan poļu televīzijas antenām domātā salāgošanas plāksnīte nav deficīts. Otrs variants ir ground plane antenna. Abas šī tipa antenas var principā taisīt pēc kalkulatora un būs daudzmaz pareizi bez skaņošanas ar mēraparātiem. Var mēģināt pārtaisīt USB RTL puļķim līdzi nākušo antenu  uz groun plane tipu pieliekot atsvarus. Bez atsvariem tas štrunts darbojas slikti, jo kabeļa zeķe faktiki karājas gaisā. Vieglāk paņemt citu kabeļa galu un centrālo dzīslu attīrīt aptuveni 17cm un zeķi atlosīt atpakaļ arī 17cm. Ja vēk aiz seķes satīsi kabeli spolē lai veidojas drosele ar četriem vijumiem, tad sanāks neslikta un vienkārša antena. Es gan visas antenas skaņoju un testēju ar mēraparātiem, bet gan jau darbosies arī tāpat.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 25 minūtēm , Didzis teica:

Vieglāk paņemt citu kabeļa galu un centrālo dzīslu attīrīt aptuveni 17cm un zeķi atlosīt atpakaļ arī 17cm. Ja vēk aiz seķes satīsi kabeli spolē lai veidojas drosele ar četriem vijumiem, tad sanāks neslikta un vienkārša antena.

Par šo arī jau biju lasījis. Mazliet tikai neizprotu tehnisko izpildījumu.

Vai derēs vecs TV kabelis ar kārtīgu vara zeķi?

 

Link to comment
Share on other sites

Nu jā, lietoju mēraparātu lai saprastu kas ir kas  , bet , jātzīst , kaut kā sanāca ka izgatavojot pēc kalkulatora , faktiski biju trāpijis  . Max pīķis nebija tieši uz 433, bet nav jau tik traki šaura diapazona. Man liekas ka topika autoram ir problēma ar drazu kas apkārt, tāpēc arī ar tā puļkā platjoslas antenu nekas labs nesanāk .  Laikam jau jāsak ar kādu kas nav platjoslas..

Link to comment
Share on other sites

 Signāls no meteostacijas ir diezgan spēcīgs un attālums arī niecīgs, bet var gadīties, ka logi ar kautkādu tur ''nanopārklājumu'' un nelaiž cauri radioaignālu. Man tā ir vairākas reizes ar radiomikrofoniem gadījies.

Antenai derēs arī 75 omu  televīzijas kabelis. Attīri kabeli kādus 25cm, tad sabīdi zeķi lai paliek resnāka un mēģini tālāk to bīdīt virsū uz izolētās daļas. Kad tas izdarīts, samēri 17cm zeķei, centrālai dzīslai un piegriez garumā. Garāks kabelis jāattīra no izolācijas, jo zeķi maucot virsū izolācijai, sanāk . ka tā paliek īsāka, jo pinums poaliek resnāks. Droseli vari netīt, būs vienkāršāk. būtiski ir eksperimentēt ar antenas polarizāciju. Nav jau zināms, kādā polarizācijā raida meteostacija. 

Oxsygen, vai Tu esi mērijis un salīdzinājis Jpole antenas starojumu ar dipolu? Pilns internets ar šāda tipa antenām, visi liela SWR, bet reālus mērijumus kautkā amatieri neveic. Es vairākas antenas esmu salīdzinājis un rezultāts ir nesevišķi labs. Visādā ziņā ar vienkāršu atlocītas zeķes antenu rezultāts nav sliktāks.

Link to comment
Share on other sites

Didzi, es parāk neiespringu ar dažādu antenu pārbaudi. Sakās ar to ka īsti neķēra radiomodulītis ar to spirāles antenīti , kas līdzi. Pie vainas, domāju , ka tas ka modulītis blakus ESP8266 kas raida standart WIFI. Fiksi apskatijos kas varētu derēt, ko var neuzkritoši novietot dzīvoklī (aizbāzt aiz skapja) . Nu neliksi jau Jagi.. Sakrāmēju un intereses pēc pieliku SWR mērītāja. Nu bija , kaut kā sanācis, ka nevajadzēja ne tai antenai garināt/saīsināt kādu daļu, ne meklēt citu punktu kur pielodēt kabeli .  Eh, būtu jaunībā tāds antenas mērāmais aparātiņš... krāmējos ar antenām lai skatītos TV, kas nāca no kaimiņvalsts, bet garo  Jagi jau bez mērštrumentiem nesaregulēsi. Nu paliku pie dubultrāmju režģa. Tīri  labi noderēja perestrojkas laikā šada ar četriem režģī lai skatīties vienu raidītāju, kas krietnā attālumā. Nu tanī laikā laida ēterī vis kaut ko bez kādiem uzraugiem.

 Starp citu, aparātiņs mērīšanai, šitāds https://ru.aliexpress.com/item/New-Arrival-Best-quality-N1201SA-UV-RF-GSM-Antenna-Analyzer-Frequency-Test-range-140mhz-2700mhz-resistance/32759915213.html?spm=a2g0v.10010108.1000016.1.443c232fIdCfUX&isOrigTitle=true

Nekāds profesionālais, bet gana labs. Amatiera vajadzībam neko krutāku nevajag.

Link to comment
Share on other sites

Es darbojos ar līdzīgu aparātu, tikai ar diapazonu no 27-6000MHz. Man gan vienmēr nagi niez visu pašam pārmērīt un neticēt visam, kas uz sētas rakstīts, oi atvainojiet internetā. Tad nu arī nopriecājos par Jpole antenu, bet dzīvē izrādijās, ka viss nav nemaz tik labi. Faktiski lielākā daļa dara kā Tu, uztaisa antenu, labākā gadījumā SWR pārbauda un priecajās. Man atkal vienmēr gribās samērīt antenu un saprast, cik tā labi kā saka'' silda gaisu''. Vot tad sākas visādi brīnumi gan ar īsviļņu radioamtieru, gan ultraīsviļņu antenām. SWR ir ļoti labs, bet antena enerģiju atdod ne sevišķi labi.

Link to comment
Share on other sites

SVK vispār liecina tikai par salāgotību. Kā zināms, salāgot var arī naglu, bet atdeve būs kā nu būs. Tāpēc jau saīsinātās antenas ir diezgan neefektīvas. 433 MHz ir pietiekami augsta frekvence, kur viļņa garums mierīgi atļauj GP uztaisīt. Atbalstu variantu ar kabeli un zeķi - vienkārši un efektīvi.

Link to comment
Share on other sites

Tā jau ir radioamatieru problēma. Viņi ar visādiem antenas tuneriem tagad SWR dabū 1,0,   priecīgi raida ar ''naglu'' un brīnās, ka slikti sakari. 

Link to comment
Share on other sites

Pastāstiet man īsi kā nespeciālistam, kāds ir tā arduino programmatora pielietojums ikdienā?

Link to comment
Share on other sites

Kādā veidā vēl pārbaudīt cik labi ir izdevies uzbūvēt antenu? Slikti sakari ir arī dēļ apkārt esošajiem trokšņiem, attiecīgajam diapazonam nepiemērotas saules aktivitātes dēļ un vēl citiem faktoriem. Tā pat jau arī sakaru attālums vienādos apstākļos atšķiras no izmantotā sakaru veida (morze, balss, digitālā mode). Šķiet, ka ir radioamatierismā slikti sakari ir ļoti diskutējams jēdziens. Pēc stāvviļņa vismaz var redzēt vai ir ***** darbs un materiāls vai nav.

Link to comment
Share on other sites

Visvienkāršākajā variantā antenu pārbauda ar salīdzināšanas metodi. Uzraida ar vienu, tad ar otru antenu. Protams var zināmā attālumā noamērīt izstarotā lauka intensitāti, bet radioamatieri jau  mēraparātus izvairās izmantot, galvenais ir uzraidīt. Citādak ņemam mēraparātus, štellējam antenas un mēram, kas sanācis,

Link to comment
Share on other sites

Atskaitos:

Antenu no krievu kabeļa uztaisīt nesanāca, zeķe pārāk bieza, stingra, nevarēju pārvilkt pāri izolācijai.

Ar citu kabeli, ar plānāku zeķi viss sanāca uz urrā. Dati nolasās un skrien uz thingspeak.

  • Patīk 3
Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...