Jump to content

"Spindelis" CNC(ja tā var izteikties) mašīnai


Jurkins
 Share

Recommended Posts

Sveiciens visiem.

Lēnām ienākas vajadzība pēc "frēzes"... apmēram šitādas. Ko zinošāki biedri varētu teikt šajā sakarā. Varbūt nevajag pirkt no norādītās vietas? Varbūt par saprātīgu naudu var šeit, "apmēram" šeit vai Eiropas robežās kaut ko tādu nopirkt? Protu strādāt tikai ar parasto frēzi (Bosch 1400). Apstrādāts (vismaz mēģināts:biggrin:) gan jau tiks koks, kaut kādi plastikāti, varbūt alumīnijs (slapjie sapņi:biggrin:). Varbūt vispār vajag kaut ko savādāku. Loģiski, ka (ja nu tā sanāk) kā pirmo kucēnu negribas noslīcināt kaut kādu ūdens dzeses kilovatīgo monstru, bet kaut ko saprātīgās naudās.

Link to comment
Share on other sites

Nāksies Tev to kucēnu mācīt par jūrnieku. Jo:

 

1. Tev nāksies piepirkt klāt vadību;

2. Nāksies piepirkt vadības vadību;

3. (Vajadzētu būt Nr.1) - ar roku šo nenovadīsi. Šis paredzēts CNC...

Link to comment
Share on other sites

Nē, nu ir stanoks ar 3 asīm (bildes kauns:biggrin: likt).

Jautājums ir vairāk par pašu spindeli. Tajā komplektā ir draiveris, kuram ir ieeja Holla datčikam, bet tam motoram es neko tādu neredzu. Jebšu tas nav vajadzīgs vienkāršotā variantā. Nav jau tie 120 zaļie nekāds kosmoss. Bet gluži izsviest arī negribas. Skaidrs, ka tagad visu (nu gandrīz) ražo ķīnieši.

Link to comment
Share on other sites

Apdomāju tādu lietu, bet šamās ir ellīgi smagas.

edit:

hmm, kaut kā biju palaidis garām, ka šitādas mazākas arī ir.

Labots - Jurkins
Link to comment
Share on other sites

Biežāk jau man liekas liek Dremmel veidīgos nekā rokas frēzes. Turētājus ar var nopirkt populārākiem Proxxon, Dremmel utt

Link to comment
Share on other sites

Makita tāda nopietnāka par dremeli izskatās. Jauda lielāka kā ķīnietim, apgriezienu vairāk, bet ķīnietis brushless. Lai gan varbūt, ka tas nebūtu noteicošais.

Velns, tikai izskatās, ka iekš LV šitādas Makitas aptaustīt nevar.

Link to comment
Share on other sites

dewaltam arī kaut kas ir, jūtūbē šitam video releitētajos apskatīts, gan jau vēl citiem brendiem. Tavs esošais bošs, gan, izskatās, tādā nepiemērot tizlā korpusā, lai būtu izmantojams šādiem nolūkiem?


Vai arī vienkārši par smagu?

Link to comment
Share on other sites

1400-tais bošs jau toč par smagu, nemaz nedomāju par tādu versiju. Kaut kā biju palaidis garām tos mazos verķīšus. Žēl, ka gūgle saka, ka LV nevar šos pataustīt.

Link to comment
Share on other sites

Cik noprotu, neviens no klātesošajiem nav strādājis ar tamlīdzīgiem motoriem. Nezin kā tas process izskatās ilgtspējības viedokļa? Redz, tie Makitas/Dewalti jau tomēr ir rokas instrumenti. Vēl ir tādi Kress. Paskatījos tos video. Smuki jau ir, bet, kas notiks ar šiem, ja griezīs stundu/divas/trīs no vietas? Ielūkojoties CNC forumos, šie tur tomēr lieto līdzīgus tam ķīnietim, tikai cipari (gan jau arī konstrukcija/izpildījums) nopietnāki. Nja, nu uz to vēl neesmu gatavs.

Link to comment
Share on other sites

Kress plus varētu būt tāds ka var nopirk rezerves daļas un dažādas extras, piemēram automātisku Tool Changer

Kādreiz man bij salīdzinoši liela frēze pārtaisīta uz CNC, kurai bij piemontets papildus Kress spindels, gadījumiem kad vajag lielus apgriezienus, piemēram alumīnijam utt. Baigi liela us kaļa bij, nācās pārdot.

Tagad ir maz Proxxon MF50  MF70 CNC isādiem sīkumiem un routers ar Proxxon spindeli, ko griezt ogranisko stiklu dažādiem elektronikas projektiem. 

Labots - AndrisBB
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Sveiki,

 

Par cik maz uzturos šajā forumā, nevaru ievietot sludinajumu pārdošanai.

 

Gribu pārdot CNC frēzi, Stepcraft 2. Ja interesē PM vai droši zvaniet - 28356146

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Sveiciens visiem!

Pacelšu savu vēl silto mironi. Tātad vakar uzliku 1.5 kW spindeli ar frekvenčnieku, līdz 24000 apgriezienu. Frēzītes, protams, no Ķīnas visdažādākās. Ielieku 6mm ar 4 asmeņiem un... bērza dēlis ar ziliem dūmiem uz 1200mm/min. ? Samazinot apgriezienus beidz degt, bet maliņa sāk spuroties. Visticamāk tā frēze nav domāta kokam. Varbūt kāds var padalīties ar informāciju vai ar informāciju, kur meklēt informāciju. Jūtūbē daudzos video smuki griež finieri, bet nevar jau redzēt kāda frēzīte, kādi apgriezieni, tikai var mēģināt padevi uzminēt. Man vai nu deg vai spurojas. Gan jau katrai koku sugai vajadzīgs cits asmeņa ātrums pret griežamo virsmu un arī padeves ātrums.

Link to comment
Share on other sites

Pirms 3 minūtēm , Jurkins teica:

1200mm/min.

Nav tā kā drusku par daudz? ;) 

Link to comment
Share on other sites

Nē, nu tas bija maksimālais, Tika mēģināts 200, 400, 600, 800. Tad jāņem vēl vairāk apgriezienu nost, lai nedegtu, un attiecīgi nekas nemainās. Laminātu grieza smuki arī vecais 500W spindelis, bet gribas lai  "kā filmā"  koka klucī smuki grieztu.

Labots - Jurkins
Link to comment
Share on other sites

Jālieto atbilstošus nažus atbilstošā ātrumā un dziļumā. Ja nazis sāk kūpēt jau no sākuma, tad pēc pirmajiem pārdesmit apgriezieniem tas jau ir neass. Tātad - sūda metāls. Lamināti un citi "mākslīgie" koki prastām cietsakausējuma frēzēm ir nāve. Laminējums izgrauž robu nazītī un tad sākas dūmi. Jo, redz, sanāk, ka tas sūda uzlīmētais smukums ir cietāks par naža metālu.

 

Ja

pirms 7 stundām , Jurkins teica:

gribas lai  "kā filmā"  koka klucī smuki grieztu

 

rēķinies ar bargām naudām par asmenīti. Špindeļa jauda vairāk attiecas uz to, cik dziļi un cik ātri Tu gribi graizīt to kluci ar labu asmeni. Apse vai liepa ir viens, ozols, goba- jau cits, exotika (piem. jatoba) vēl cits līmenis.

  • Patīk 1
  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Ko?

Dūmošana koka detaļām ir atkarīga no a) insturmenta formas b) ātruma

c) padeves piespiediena spēka detaļai d) iedarbības ilguma uz detaļas virsmas laukuma daļu utml. e) padeves gājiena secība. f) koka mitrums, protams. 

Pie saprātīgas padeves un spēka& ilguma, pie 1200 rpm ( pieņemu, ka bija domāts rpm ) pie 1200 rpm koks nedūmos, pat ja lietos metālapstrādes instrumentu.

Ieliec lūdzu frēzes fočas ar lineālu kaut fonā. Uzraksti sīkāk par apstrādes procesa detaļām.

 

Labots - rnxx
Link to comment
Share on other sites

Nuuuuuuuu............    Kokam 1200 apgriezieni/sekundē ir, atvainojos, ņirgāšanās. Ja spindelis spēj nodrošināt 24000 rpm, tad tas ir jāizmanto. Nu, varbūt 15 - 18 tūkstoši.

Link to comment
Share on other sites

Tāpat kā metālam, daudz kas atkarīgs no tā, cik ar instrumentu grib noņemt vienā piegājienā, kā piespiež utml.

Metālu arī apstrādā ar 750 rpm, arī ar 75000 rpm. Visādas vajadzības.

 

Link to comment
Share on other sites

Nu jā.... Ja ir kokapstrādes galds, teiksim, 50x50 metri, un ir frēze metra diametrā, tad piekrītu. Bet šis laikam nebūs tas variants.

Link to comment
Share on other sites

Liekas jebkur tas princips strādā.

Piemēram, ar prastu bormašīnu urbj metāla klucī caurumu. 

Viens taisa padevi uzmanīgi, pa laikam procesu pārtrauc, evakuē skaidu paliekas.

Otrs mauc klucī ar spēcīgu padevi uz līdzenas vietas. 

Viens saka, redz, normāla bormašīna, otrs; b**** ar xxxrpm nevar normāli izurbt štrunta klucīti. Nekam neder mašīna. 

Konkrēti piedzīvots pirmoreiz jau darbamācības stundā. 

Zobārsts noņem ar frēzīti nedaudz, tur krietni virs 10000 rpm. 

Paturētu ilgi piespiežot uz vienas vietas, sāktu kūpēt ar laiku.

 

 

Labots - rnxx
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, rnxx teica:

pie 1200 rpm

Cik redzu, bija domāts 1200mm/min, kas ir feedrate, bet rpm tika lietoti max 24k rpm

 

Kokam vispār iesaka double-flute taisnas frēzes. Jebkura frēze pie vairāk asmeņiem (flute) sils daudz vairāk. 4-flute jau ir frēze, kas paredzēta virsmas nogludināšanai, nevis materiāla noņemšanai/pārvietošanai. Vēl jau viss atkarīgs no pielietotā frēzes dziļuma.

Saplāksnim lietoju double flute spirālfrēzes un ir ok. Virziens "conventional", nevis climb. Pats tīru koku īpaši nefrēzēju, jo bija līdzīga pieredze, ka vienā brīdi viss sāk spuroties, neatkarīgi no griešanās virziena, rpm vai feedrate.

Link to comment
Share on other sites

Tātad 2 parametri it kā noskaidroti. Atliek uzzināt, cik materiāla gribēts noņemt vienā gājienā, vai ir pietiekami laba putekļu/skaidiņu savākšana. 

Link to comment
Share on other sites

Es gan strādāju ar rokas koka frēzi, kura nostiprināta galdā vertikāli. Izmantoju tai domātās koka frēzes un nekas nav ne dedzis ne spurojies. Vienkāši visu daru uz čuju. Koka detaļu nedrīkst apturēt, bet nedrīkst arī bezjēgā stumt frēzei virsū, tā, ka motors gurst. Tad vēl jājūt koka cietība. Egles dēlis jāfrēzē savādāk, kā saplāksnis.

  • Atbalstu 1
Link to comment
Share on other sites

Veči! Jūtos kā idiots ?! Mļac! Vot tā ir, kad gribas ātrāk. Saslēdzu visu pēc ķīnīzeru datu lapām un izrādījās, ka spindelis griežas uz otru pusi, kad uz frekvenčnieka nospiež "forward". Tā kā viss ir kārtībā. Nekas negeg.

@janiz, conventional virziens kokam ir labāk?

Un jā, spurojas arī uz 24k, bet stipri mazāk. Šovakar mēģināju bērzā, bet tam dēlim mitrums bija ap 16...18. Nedēļas beigās nāks ārā darbā kalte, tad pamēģināšu 5...6.

@Didzis, spurojas mala, kad frēzē ar flat end  2...3 mm diametra frēzi. Ja ieliek frēzi kādas ir rokas instrumentiem, tad tiešām nekas nespurojas. Pamēģināju ar V veida frēzi, kas nāca līdzi "bošam"1400-tajam. Tur ir cits diametrs un līdz ar to arī cits asmens ātrums. Nu katrā gadījumā "mācīties, mācīties un vēlreiz mācīties kā teica lielais Ļeņins" ?.

@WildGun 1200 bija max padeves ātrums kādu mēģināju. Ar mazo 12K 500W spindeli parasti frēzēju ar 400. Var dabūt pietiekami labus ķīnīzeru asmenīšus par ļoti saprātīgām naudiņām. Vismaz krievi tā saka. Tikai jāzin, ko ņemt. Man jau ar čujs tā kā teica, ka ar divām flūtēm vajag. @janiz apstiprināja.

 

Labots - Jurkins
  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

Nu, domāju, ka induktīvais trīsfāzu motors ar frekvenčnieku ir labāk par motoru ar oglītēm. Viss komplekts maksāja apmēram tikpat cik tas kress - 128 spindelis, 102 +21 (muita) frekvenčnieks.

Link to comment
Share on other sites

5.11.2018. , 20:05, Didzis teica:

 Egles dēlis jāfrēzē savādāk, kā saplāksnis.

Jā. 

5.11.2018. , 20:05, Didzis teica:

Tad vēl jājūt.

Tieši tā, bet tas nāk ar gadiem un praksi. Jebšu mūsdienās to sauc par vecumu. 

 

Autors tā arī vēl nav uzrakstījis visus padeves parametrus, proti, cik plānots noņemt vienā gājienā, kāda radušos putekļu/skaidu evakuācija ( kokam nereti pat daudz svarīgāk nekā metālam ).

Neesmu kokapstrādādes specs, bet ļoti interesanti būtu izlasīt sīkākas detaļas.  

Info topikā no autora ir max 10% no vajadzīgās info.

Dabā ir redzēts variants, kad pēc atsūkšanas sistēmas pākrārtošanas un tās  jaudas palielināšanas, smaka un attiecīgie procesi pazuda.

Ir dzirdēts no kokapstrādes speciem, ka nomainot instrumenta darba uzgali vai padeves apjomus, panāktas lielas izmaiņas procesa norisē. 

 

 

 

Labots - rnxx
Link to comment
Share on other sites

1 stundu atpakaļ, rnxx teica:

Autors tā arī vēl nav uzrakstījis visus padeves parametrus

Es pagaidām ar to visu nodarbojos ļoti amatieriski un empīriski. Cik noņemt vienā piegājienā izrēķina fusion360 atkarībā no frēzes diametra un asmeņu skaita. Pagaidām neesmu iedziļinājies, labu e-grāmatu  vismaz krieviski neesmu atradis (meklējot nepadziļināti). Skaidu atsūkšana ir parastais putekļusūcējs. Perspektīvā ir doma uzlikt spindelim "uzgali", kuram tas tiks pievienots. Bet ar mazām frēzēm (mazu skaidu daudzumu) amatieru līmenī problēmu nav, ņemot vērā, ka spindelis ir ar gaisa dzesēšanu. Šis smuki aizpūš skaidiņu tālāk. Garāžā sāk palikt auksts, apkuri(jebkādu) ielikt šogad nav reāli. Tāpēc laikam ziemas vakarus vajadzēs pavadīt teorētiski apgūstot izfrēzēšanas tehniku un fusion360 un apsvērt pašas iekārtas pārbūvi.

 

p.s. ja ir interese par šādām pašbūvētām iekārtām, varam apspriest, nav problēmu. Nedēļas nogalē atradīšu laiciņu uzrakstīt kā man gāja ar būvēšanu un iemetīšu kādu bildi.

Link to comment
Share on other sites

Smirdēšanu manuprāt vairāk ietekmē putekļu izmēri un karstums + koncentrācija vienā konkrētā vietā.

Jā, kaut kas putekļu sūcējam līdzīgs arī darbnīcās, tikai ninanses visādas.

Čomam ir galdniecības darbi, paziņam tāpat, nedaudz kas ir skatīts ( kādreiz pašrocīgi pamainīts piespiediena spēks pro iekārtai un aizgāja urrā uz gadiem tai operācijai bija OKei ).

Jā, interesē palasīt. Pamācīties arī daudz ko varētu.

 

 

 

Labots - rnxx
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...