Jump to content

Pilnvara


Jānis Kvadrāts
 Share

Recommended Posts

Ja vēlos pārstāvēt dzīvokļa īpašnieku mājas kopsapulcēs, visos jautājumos, kas saistīti ar mājas apsaimniekošanu, lomas - balsot/parakstīt

 
 - kāda veida pilnvara - speciālpilnvara, ģenerālpilnvara?
 - paraugs ?
 - jābūt notariāli apstiprinātai?
 
 P.S vai kādam ir pieredze ar daudzdzīvokļu mājas renovāciju? 

 

PALDIES!

Link to comment
Share on other sites

Domāju ka jebkurš notārs, par nelielu, bet taisnīgu samaksu tev palīdzēs!

Link to comment
Share on other sites

(1) Der gan speciālpilnvara (pārstāvēt dzīvokļa īpašuma tāda un tāda īpašnieku kopsapulcēs, pieņemt lēmumus, parakstīties un nopirsties), gan ģenerālpilnvara ( vest visas lietas, kas saistītas ar dzīvokļa īpašnieka interešu pārstāvību dzīvokļa īpašuma apsaimniekošanas un renovācijas jautājumos). Namu apsaimniekotājam ir paraugs, kaut vai https://www.rnparvaldnieks.lv/jadmin/tiny/elfinder/files/Komunikacijas nodala/5.Pilnvara.docx  .Speciālvaiģenerālpilnvarai ir jābūt minētiem visām iespējamām darbībām, piemēram, ja rakstīts pārstāvēt namu pārvaldē, tad pārstāvēt var tikai namu pārvaldē, banka vai citas institūcijas sūtīs prom. 

(2) Pilnvarai jābūt notariāli apstiprinātai tikai vienā gadījumā - ja ņem kredītu bankā renovācijai un ieķīlā īpašumu. Pārējos gadījumos likums neuzliek par pienākumu pilnvaru notariāli apliecināt (~20 euro speciāl, bišķi dārgāk universāl)  

(3) Par renovāciju - pieņemot, ka nav savas naudas čupas, skrien vien uz Altum https://www.altum.lv/lv/pakalpojumi/energoefektivitate/ . 

Link to comment
Share on other sites

Jānis Kvadrāts
pirms 2 stundām , DjUbuntu teica:

pirms lēmuma saprātīgi cilvēki grib saprast cik tas maksās un kā dabūt naudu.

 

naudas, projekti viss sarēķināts, tur apsaimniekotājs ar renovācijas veicēju gana naski (savas rebes),  ka tik iegrūst papīru parakstīt pirmajā projekta prezentācijas sanāksmē, cilvēkiem neizskaidrojot kas un kā.

 

pilnvara nepieciešama, lai izprasītu dokus, lai vismaz pašiem skaidrs kādas saistības tiek uzliktas, kādi bankas nosacījumi, etc.,  jo cik saprotu, ja 3/4 nolems par, tad tāpat tas mums būs saistoši

  

Labots - Jānis Kvadrāts
Link to comment
Share on other sites

Tās 3/4 parasti arī pavelkās, ja tanii brīdī nav neviena, kuram ir cits viedoklis.

Nav jāpieņem lēmums pirmajā sapulcē, vajag noargumentēt vienkāršiem vārdiem, tad jau tie 3/4 nesavāksies, vismaz ne pirmajā sapulcē.

mūsu pusē ir dzirdēts par renovācijas projektiem, kur izmaksas uz dzīvokli pārsniedz tā šī brīža tirgus vērtību. vai tas ir saprātīgi, to jau lai katrs pats domā.

Link to comment
Share on other sites

pirmkārt, renovācijas izmaksas ir tikai un vienīgi jāsaista ar īpašuma vērtības pieaugumu.

otrkārt, visas mājas ir noteiktā periodā jāremontē. Līdz 2020.gadam  tu to vari izdarīt daļu naudas dabūjot no ES caur Altum. Agrāk vai vēlāk tas tāpat būs jādara, tikai vēlāk 100% par savu naudu. 

treškārt, sakarā ar iepriekšējo punktu visi kam nav slinkums mēģina kārtīgi uzvārīties uz renovācijas rēķina (jo 50% no attiecināmajām tāpat sedz eiropa).

 

ak jā, 

par tēmu - bankas nosacījumi visticamāk nav skaidri, jo finansējumu piesaista tad, kad ir izstrādāts projekts un visa cita x, kas saucās par tehnisko dokumentāciju (visticamāk šobrīd šis process ir sācies un iedzīvotāji nobalsoja par visa uzkrājuma iztērēšanu projektētāja jaunajam hilux). Nosacījumi ir būtiski atkarīgi no reģiona, t.i. cik likvīds ir dzīvokļu īpašumu tirgus konkrētajā miestā. 

Pilnvarā tad arī vajag ierakstīt pārstāvēt pie apsaimniekotāja, iepazīties ar kopsapulču lēmumprojektiem un pielikumiem.  (kopsapulce ta jau bija) 

Link to comment
Share on other sites

Lai aptuveni saprastu izmaksas projektam, jaasaak ar kvalitatiivu energoauditu. tur arii uzreiz buus iekshaa ieteicamie materiaalu parametri, lai sasniegtu nepiecieshamos siltuma ietaupiijumus. principaa ar shaadu info jau buutu jaapietiek, lai saprastu par kaadaam izmaksaam ir runa un vai ir jeega taalaak ieguldiities vai nee.

Link to comment
Share on other sites

pirms 7 stundām , DjUbuntu teica:

visi kam nav slinkums mēģina kārtīgi uzvārīties uz renovācijas rēķina

Lūk, un tāpēc nav sajūsmā jāņem ciet pirmais tavu māju renovēt gribētājs, kurš ar savu gribēšanu ir jums uzplijies, bet jāpačeko citi varianti.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
Jānis Kvadrāts

vēl jautājumi

 

ja tiek renovēta daudzdzīvokļu māja un projektā ir paredzēta lodžiju iestiklošana:

1) vai ir kādi būvnormatīvi, ugunsdrošības noteikumi, utt,  kas nosaka, cik daudz vērtnēm jābūt (skaits, izmēri attiecībā pret iestiklojamo daļu)

2) vai ir iespējams atteikties no iestiklošanas vispār? (vasarā pēcpusdienas saule, būs pamatīga siltumnīca)

paldies!

 

P.S. mans vilciens aizgājis, pārvaldnieks ar savu šuneli mājas vecāko ir uzsākuši renovāciju, gan lēmumpieņemšanā, gan aprēķinos, gan informācijas apritē, gan projektā tik daudz kāšu, ka slikti metās, bet nu  neapmierināto ir tik maz, ka neko īsti mainīt. Tiesāties nav  ne naudas, ne zināšanu/vēlmes, ne arī tik daudz nervu..... 

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

1) nav, ja vien nav runa par restēm 10 X 10 cm, kurām nevar tikt cauri. Bet fasādes risinājumu saskaņo būvvalde (vienkāršotās renovācijas apliecinājuma karti), viņi pateiks ja nebūs o.k.

2) nevar. Fasāde nepieder dzīvokļa privātīpašniekam, bet pilsētai un tiesības par vienotu risinājumu lemt ir dzīvokļu īpašnieku kopībai. Ja ir kopības lēmums, pilsēta (būvvalde) apstiprina - nekur sprukt.

Link to comment
Share on other sites

Jānis Kvadrāts

ok paldies

par 1) diezgan interesanti, jo neviens nevar atbildēt cik ir vērtnes, un kādi ir to izmēri, kaut gan projekts ir uzsākts un saskaņots būvvaldē.

 

to vai būvvaldei vispār kaut kas interesē, pierāda viena cita iepriekš renovēta māja, kurai vērtnes attaisot atduras mājas ārsienā....

Link to comment
Share on other sites

VebKamera
pirms 4 stundām , Jānis Kvadrāts teica:

atduras mājas ārsienā

 

Tas tā īsti nav viņu uzdevums - tā ir privātīpašnieku izvēle. Būvvalde nav ne projektētājs, ne būvuzraugs. Viņi saskaņo kopīgos pilsētas dizaina risinājumus, kvartālus, dizaina formas, krāsojumus - lai piem. kāds neiedomājas starp "normāli" krāsotām mājām iebāzt koši melnu vai ar elektrozaļu fasādi. Un ja projektā ir kliedzoša pretruna ar normatīviem, viņi arī atmetīs atpakaļ - neapstiprinās. Bet nefunkcionējošas lietas privātīpašnieks par savu naudu taisīt drīkst cik uziet, ja vien tas nav pretrunā ar normatīviem.

 

Tur vairāk runa ir par to, ka māja nemāk izvēlēties no sava vidus pieredzējušus un lemtspējīgus cilvēkus, kas viņus tajā procesā var pārstāvēt. Vai arī negrib samaksāt tādiem cilvēkiem, lai viņi gribētu to pārstāvēt un atbildēt par sava darba rezultātu. Ar daudzdzīvokļu mājām neviens profs negrib īsti krāmēties - problēmas milzīgas, prasības līdz debesīm, visiem viss 180 reizes jāskaidro, naudas nav un maksāt negrib. Kam tas vajadzīgs?

Link to comment
Share on other sites

Jānis Kvadrāts
pirms 1 stundas , VebKamera teica:

Tur vairāk runa ir par to, ka māja nemāk izvēlēties no sava vidus pieredzējušus un lemtspējīgus cilvēkus, kas viņus tajā procesā var pārstāvēt. Vai arī negrib samaksāt tādiem cilvēkiem, lai viņi gribētu to pārstāvēt un atbildēt par sava darba rezultātu

 

iespējams, Tev taisnība.

 

Varbūt neizprotu lietas, bet mani personīgi pārsteidza mājas īpašnieku neieinteresētība, gan arī ALTUM attieksme.

 

Īpašnieki, no kuriem daļa tik tiešām nav labi situēti, ir pilnīgi vienaldzīgi par uzlikto saistību apjomu, par rezultātu,  nu jāmaksā 30 dzīvokļiem 300 k EUR krīts pofig, ko par to saņemsi pretī, pofig, kāds nemaksās krītu, pacelsim apsaimniekošanu, pofig, utt. Iespējams nesaprot, kas notiek,  bet jāmaksā tad būs tik un tā, kā rezultātā apsaimniekotājs mierīgi bīda savas rebes tālāk, lai sanāktu, kā augstāk minēja, jaunam HILUx, jo EU +idioti mājas dzīvokļu īpašnieki par to sapiķos.

 

par ALTUM iesniegtajos papīros neiedziļinās, ekonomiskajā pamatojumā sarakstītas mulķības un nepatiesi dati, bet kam gan tas interesē, galvenais ātrāk iedot piķi un atmesties, plančiks izpildīts +1 vēl viena māja renovējas.

 

kaut kā tā

 

Link to comment
Share on other sites

VebKamera

Tā ir un tur tā īsti zāles nav.

Es arī tāpēc aizvācos no daudzdzīvoklenes - labāk maza lauku māja, kā tas kolhozs, kur nepārtraukti jāpārmaksā par piespiestajiem lēmumiem. Kādreiz daudzdzīvokļu māja ceļa tāpēc, ka pakalpojumi tā sanāk lētāk. Mūsdienās, kad visi grib nopelnīt reāli sanāk pretēji - krietni dārgāk.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...
Jānis Kvadrāts

epopeja turpinās

Māja, visiem dzīvokļiem individuālas gāzes apkures, legālas.

Īpašnieku kopība šogad nolēma siltināt māju, notiek būvdarbi.

 

Mana dzīvokļa apkures katla skurstenis tiks iestrādāts siltinājumā, tādejādi padarot apkuri par neizmantojamu. Būvnieks saka, ka man pašam jāpārbūvē katla dūmgāzu izvads, tā lai tas netraucētu viņiem., t.i jāpārbūvē un pašam arī jāfinansē?

 

Manuprāt, absurds? Kā rīkoties?

 

Un otrs - vai varat ieteikt juristu, kas specializējas NĪ apsaimniekošanas jomā, un tieši "attiecību" sakārtošanā ar apsaimniekotāju, apsaimniekotājs privātpersona ar kaut kādu sertifikātu.

 

Paldies!

Link to comment
Share on other sites

Pirms 19 minūtēm , Jānis Kvadrāts teica:

Īpašnieku kopība šogad nolēma

Ko kopiena nolēma to arī būvē :D

Link to comment
Share on other sites

Jānis Kvadrāts

nedomāju, ka projektā ir ir rakstīts "iesiltināt" mana katla skursteni....

Link to comment
Share on other sites

Pirms 5 minūtēm , Jānis Kvadrāts teica:

"iesiltināt" mana katla skursteni....

Tev tas skurstenis ir izbūvēts saskaņojot? Vai pats uz savu galvu fasādē izvilki skursteni? Ja bijusi saskaņota izbūve, ir atbilstoša dokumentācija, domāju, neviens bez tavas ziņas, tā vienkārši to skursteni nedrīkst noštopēt.

Link to comment
Share on other sites

Jānis Kvadrāts

man strādnieku nogrūst no stalažām?:)

nāks jauns džamšuts

 

tāpēc arī prasu, kā rīkoties?

vietējā būvvalde? būvuzraugs?

Link to comment
Share on other sites

Nu nenotiek tā, ka strādnieki, ko iedomājas to dara, un vēl ar muti brauc.

Tavā gadījumā vispirms aprunājies ar nama pārvaldnieku, siltināšanas darbi tiek veikti pēc kaut kāda projekta, jābūt projektā atrakstītam ko darīt ar saskaņoti izbūvētiem gāzes apkures skursteņiem fasādēs... Ja tas nav risināts, lai projektētāji novērš nepilnības projektā.

Tu taču pats saproti, ka taisnība ir tavā pusē, nevar neviens noignorēt tavu apkures sistēmu.

Vari pie būvuzrauga aprunāties, ja tāds jums tur ir. Vari būvvaldē griezties. Bet kamdēļ tev tas būtu jādara. Ir jums nama pārvaldnieks, viņš lai kārto.

Link to comment
Share on other sites

Jānis Kvadrāts

esmu jautājis pārvaldniekam, klusums....

tur jau tā lieta, ka būvnieks vienkārši pasaka, Tava problēma, dari/maini, tipa es esmu vainīgs, ka projektētājs nav apsekojis māju un norādījis projektā, kāds ir risinājums konkrētam mezglam.

labi, uzzvanīšu būvuzraugam

paldies!

Link to comment
Share on other sites

Izveido kontu, vai pieraksties esošajā, lai komentētu

Jums ir jābūt šī foruma biedram, lai varētu komentēt tēmas

Izveidot jaunu kontu

Piereģistrējies un izveido jaunu kontu, tas būs viegli!

Reģistrēt jaunu kontu

Pierakstīties

Jums jau ir konts? Pierakstieties tajā šeit!

Pierakstīties tagad!
 Share

×
×
  • Izveidot jaunu...